גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הוביל את עפר שלח לפרק חברות של 30 שנה עם יאיר לפיד

הגישה שלהם זהה בכל מה שקשור לביטחון, מדיניות ואפילו פוליטיקה ● ועדיין השבוע נולד השבר בין עפר שלח ליאיר לפיד, שלראשונה מאותגר מבפנים ● בינתיים, אם הליכוד ירד בסקרים, ישראל כ"ץ ישלם את המחיר

יאיר לפיד ועפר שלח, בימים טובים יותר / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
יאיר לפיד ועפר שלח, בימים טובים יותר / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

היה משהו סמלי בכך שמסיבת הגירושין בין יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד לח"כ עפר שלח נולדה ברגע בו לפיד ישב וחידד מסרים באולפן הפוליטי של בסאם ג'אבר, מו"ל קבוצת פנורמה (המחזיקה ב-"הלא TV" ואתר פאנט). שלח הכין סטטוס מפורט בו הסביר שהוא דורש שינוי במבנה של המפלגה. הוא רוצה ש'יש עתיד' לא תהיה גוף שבנוי סביב זהותו של אדם אחד או אפילו ארבעה, אלא מפלגה דמוקרטית ופתוחה עם מערכת בחירות ליושב הראש שלה. ההבדלים הערכיים בין שלח ולפיד אינם גדולים. הם חברים אישיים 30 שנה, מזוהים עם אותן גישות בטחוניות ומדיניות, ובעלי אותה תפיסה פוליטית ביחס ל"יש עתיד" כמפלגה שקמה כדי לייצג את מעמד הביניים, להיאבק בפטור מגיוס לחרדים, ולהוות אלטרנטיבה שלטונית.

מה כן ההבדל ביניהם? שלח משך את המפלגה בשנים האחרונות לכיוון שיתוף הפעולה הפוליטי עם הציבור הערבי וחברי הכנסת של המשותפת. שלח התווה את מסלול שיתוף הפעולה הזה כבר בעצרת הבחירות הגדולה שנערכה לפני מערכת הבחירות מועד א' ב-2019, אז דחפו אנשי יש עתיד לצרף את יו"ר המשותפת איימן עודה לחבורת העולים על הבמה. שני ח"כים שהיו אז בתל"ם התנגדו למהלך ומאז הם התמידו בסירובם. קוראים להם צבי האוזר ויועז הנדל.

לפיד לעומתו ראה בעבר את נציגי המשותפת, בדגש על בל"ד, כשותפים לא-לגיטימיים. כעת הוא שינה את הגישה. לפיד נע בשנים האחרונות ממקום של התנגדות מוחלטת ל’זועביז’, להצהרותיו בחודשים האחרונים - כן לממשלה בתמיכת המשותפת, מבחוץ. כן לשיתופי פעולה, בוודאי כאשר זה נוגע לנציגי שלושת הסיעות האחרות - חד"ש, תע"ל ורע"ם. גם משה יעלון נמצא שם, ומי שעוקב מקורב אחר הזירה הפוליטית מבין שגם אביגדור ליברמן ילך לכיוון הזה, גם אם בעיקום אף, ולו רק למען האפשרות להקים ממשלה ללא נתניהו.

"דיקטטורה מאושרת"

ההודעה שהגיעה ללפיד בזמן שישב באולפן של ג'אבר הפתיעה אותו. השיח בינו לבין שלח על פתיחת המפלגה מתקיים כבר לא מעט זמן. במהלך כל מערכות הבחירות האחרונות החתונה שלהם עם בני גנץ וגבי אשכנזי לא אפשרה לעורר שאלות כאלה. יותר מזה, אם ביום שני לפני שבוע נתניהו היה מביא לפיזור הכנסת ה-23, סביר להניח ששלח לא היה מוציא מילה על הצורך ברענון ההנהגה. הוא היה יוצא לבחירות ד' בהרכב הנוכחי, בלי לפתוח את הנושא בפני הציבור הרחב. אבל אין בחירות, לפחות לא עד ינואר 2021, ולפיכך עבור שלח כעת זה הזמן הנכון.

האירוע אינו פרוצדורלי, אלא מהותי ועמוק. זו הפעם הראשונה בתשע השנים שחלפו מאז נכנס לפיד לפוליטיקה הארצית שמישהו מנסה לאתגר אותו מבפנים. מעמדו הציבורי של שלח לא חזק במיוחד כך שהאתגר לא גדול, ובכל זאת, חברות צמודה וקירבה פוליטית בת 30 שנה, נראית כיורדת לטמיון. לפיד הורגל בחיים נוחים. חברי הכנסת של מפלגתו, התנהלו בתוך "דיקטטורה מאושרת". זה מזכיר את ההסברים של אנשי המשטר הסיני למבקרים במדינתם: אצלנו יש משטר סמכותני, אבל מכיוון שחשוב לשמור על הנתינים מבסוטים אנחנו שומעים לעצתם, לפעמים.

לשלח נמאס מצורת ההתנהלות הזו. הוא הגיע לנקודה בה הוא חייב להיות משפיע ומכריע. מפלגת 'יש עתיד' תקועה לדעתו, וחייבת רענון שורות. פריימריז סוערים בצמרת המפלגה, יכולים לייצר את הדרמה הנחוצה.

בחלקים אחרים של מחנה השמאל-מרכז הגיבו להתפתחות בפיהוק. הם לא חושבים שהתהליך יביא לפרישת שלח מיש עתיד לטובת התמודדות במרווח שבין מרב מיכאלי, יאיר גולן, ניצן הורוביץ ואולי רון חולדאי. מצד שני, מספר גורמים ששוחחנו עמם אמרו כי זו מהלומה פוליטית עבור יאיר לפיד.

גם ברשימה המשותפת מסתכלים על האירועים בפרופורציה. שלח הוא הפוליטיקאי הקרוב ביותר לאיימן עודה, אחמד טיבי ומנסור עבאס. הוא מי שקיים איתם שיחות אישיות רצופות, במשך כל התקופה. יחד עם זאת, היחסים בין לפיד לעודה חמים מאוד בחודשים האחרונים ולפיד לא מתבייש בכך. ועדיין, גם הם מבינים שהציבור הישראלי הרחב לא יתחיל לחבק אותם רק בגלל שעפר שלח מחפש מנהיגות.

בידיים של לפיד

כיצד מקיימים בחירות פנימיות במפלגה שהתקנון שלה מופקד בידיהם של שניים-שלושה אנשים? אופציה ראשונה, וככל הנראה המועדפת על לפיד, היא להרכיב מנגנון של ראשי סניפים וצירים מקומיים, ולקיים בחירות בקרב קבוצת הפעילים של המפלגה, קבוצה עליה יש ללפיד השפעה כמעט מלאה.

אופציה שניה היא לפתוח את השורות, לפקוד אנשים למפלגה ולקיים פריימריז בקרב כל מי שיסכים לשלם דמי חבר בסכום של 50 עד 100 שקלים. המשמעות של האופציה הזו היא שלפיד יאבד כל שליטה על הרכב הרשימה. ועדיין, פריימריז זה לא בהכרח דבר רע. התפקדות נרחבת תוכיח את הפופולריות של המפלגה ותגביר את הנוכחות של "יש עתיד" בכותרות החדשות. מהלך כזה עשוי אף להביא מתמודדים מן החוץ.

אופציה שלישית היא פריימריז פתוחים, מתן אפשרות לכל אחד מן הציבור לבוא ולהצביע, ללא חובת השתייכות למפלגה. הדרך הזו נפסלה כמעט בכל המפלגות בישראל. מרצ והבית היהודי התנסו בכיוון הזה באופן חלקי בשנים האחרונות, כשאפשרו לכל מי שהתפקד עד כשבועיים לפני הפריימריז להשתתף בהצבעה.

מנהיגים תמיד בוחרים בשיטה הפוליטית שתחזק את מעמדם בטווח הקצר, וכך יהיה גם הפעם. ההסבר שיוצג מהצד של לפיד הוא הסכנה הגדולה שבמתפקדים. אנשיו ייטענו שהתפקדות מפלגתית היא נתיב ישיר לשחיתות, וכהדגמה יצביעו על מה שקרה למפלגת העבודה, וכמובן התוצאות ההרסניות של הדמוקרטיה הפנימית בליכוד.

כך או כך, לעפר שלח אין כל סמכות או יכולת לשנות את תקנון המפלגה ולהשפיע על התהליך. זה בידיו של יאיר לפיד בלבד, ולא נראה שהוא ממהר. "אצלנו התהליך הוא מסודר ומאורגן. נחשוב על האפשרויות ונודיע", הוא אומר בשיחה עם 'גלובס'.

המחיר שכ"ץ ישלם

התפטרותו הזועמת של שאול מרידור, ראש אגף התקציבים באוצר, לא הפתיעה שרים וח"כים בליכוד. יש שם לא מעט 'נשמות טובות' המחכות לקריסתו של שר האוצר ישראל כ"ץ. בכירים במפלגה מפנים את תשומת הלב לכך שנתניהו לא ממהר לגבות את כ"ץ, שמצידו לא רץ לנתניהו לדרוש שייתן לו גב. ככל שתתקרב מערכת בחירות ד', ככל הנראה בראשית 2021, שר האוצר ייאלץ להצמיח עיניים בגב, לסובב את ראשו 360 מעלות בכל רגע, ולחפש מאיפה ינעצו בו הסכינים החדות. אף אחד לא יתפלא אם ככל שתתקרב מערכת בחירות והליכוד ימשיך לדמם מנדטים, נתניהו ישליך את כ"ץ מתחת לגלגלי האוטובוס בניסיון למכור לציבור הישראלי שיש מישהו אחר, שהוא לא נתניהו, שאשם במצב הכלכלי.

התרחיש הזה, גם אם לא נעים לכ"ץ, נמצא על השולחן. הליכוד היא מפלגת השלטון הגדולה והחזקה, והמהלכים המדיניים המדהימים של ראש הממשלה מרגשים והיסטוריים. אבל בכל השיחות עם חברי כנסת מהליכוד, בכירים וזוטרים כאחד, הם חוזרים על אותה המנגינה: הציבור הישראלי גמור, עייף ומרוסק כלכלית. אבו דאבי מרגשת, אבל נראית כמו חלום רחוק. קודם כל צריך אוכל לבית, כסף לחוגים, מזומן לסגירת החודש. על המצב הזה עשוי הליכוד לשלם מחיר כלשהו בקלפיות. לא קריסה מוחלטת, אך ירידה מ-36 מנדטים לרף נמוך בהרבה. התוצאה תהיה קשיים בהרכבת הקואליציה הבאה, בדיוק כפי שהיה בשלוש מערכות בחירות.

רמז לתשובה מאיפה חושב נתניהו לקחת את המנדטים הנוספים ראינו השבוע כשאשת המפד"ל-הבית היהודי, ח"כ לשעבר שולי מועלם, עזבה את הבית האידיאולוגי בו צמחה, והתפקדה לליכוד. גם יו"ר הבית היהודי רפי פרץ, נמצא בפועל תחת חסות הליכוד, כאשר התפצל לגמרי מימינה של נפתלי בנט ואיילת שקד. ספק אם תהיה התמודדות של אנשי מפד"ל לשעבר בנפרד בבחירות הבאות. נתניהו אפילו עשוי לשאוף לאיחוד פורמלי, מיזוג מלא, תוך שמרכז הליכוד מאשר את המהלך. בעיה אחת שנותרה שם קשורה לכך שהבית היהודי סוחבים גירעון כספי גדול מימדים. הליכוד יצטרכו לרכוש את החובות, יחד עם רכש המותג, אבל ההצהרה תהיה ברורה: הציונות הדתית, לפחות ככל שהיתה מיוצגת על ידי המפד"ל הוותיקה, היא כיום איבר מאיברי הליכוד.

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר