גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יש לנו הכלים הנכונים להעריך את האושר? התמ"ג הוא כבר לא הקריטריון היחיד

את תוכנית האושר של האו"ם יזמה בהוטן, הממלכה הנידחת במורדות ההימליה, שהקדימה את שאר העולם ● בואו נדבר על אושר, פרויקט מיוחד 

בהוטן. חשבה על מדידת האושר הרבה לפני שאר העולם / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
בהוטן. חשבה על מדידת האושר הרבה לפני שאר העולם / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

אורן קאס, כלכלן אמריקאי מהימין תהה לאחרונה ב"ניו יורק טיימס" אם יש לנו הכלים הנכונים להעריך את שלומה של החברה, את שגשוגה ואת רווחתה:

"התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) בששת החודשים האחרונים מוסיף לעמוד על שיעור גבוה בהרבה מזה שהיינו מסוגלים להשיג רק לפני עשר שנים. המשקיעים החזירו את מדדי הבורסה אל שיאיהם מחודש פברואר. אבל רק לעיתים רחוקות, אינדיקטורים כלכליים כאלה היו כה לא רלוונטיים.

 

"מה מועיל התמ"ג, אם אנשים שאנחנו אוהבים נופלים למשכב, ומתים במספרים חסרי תקדים; אם השתבש ללא תקנה קצב החיים היומי הנחוץ לאושרנו, ואם התפוגגו קשרינו החברתיים".

קשה להאמין שהתמ"ג לא היה איתנו מאז ומעולם. הוא נכנס לשימוש בארה"ב רק ב-1942. אביו מולידו היה הכלכלן האמריקאי סיימון קוזנייץ, שאני גאה לציין את שורשיו: הוא נולד למשפחה יהודית בפינסק, עיר אמותיי.

30 שנה לאחר שפיתח את מדד-המדדים קוזנייץ קיבל את פרס נובל לכלכלה על "הפירוש האמפירי שהעניק לצמיחה כלכלית". אבל כמו חלק מהכלכלנים החכמים של זמנו, הוא הזהיר את שומעיו מפני הענקת עודף חשיבות לכלים שהעניק להם. "אי אפשר לגזור את רווחתה של ארץ מחישוב הכנסתה הלאומית", הוא אמר.

האושר, הפוליטיקה והבנק המרכזי

הניסיון לשכלל את חישובי הרווחה מעסיק כלכלנים והוגי דעות. זה עשר שנים ויותר שכמה ארצות מנסות להתקדם "מעבר לתמ"ג" ולמצוא טכניקות של חישוב, שיראו לא רק ממוצעי צמיחה, אלא גם את אופן התחלקותה.

עוד לפני 20 שנה התחיל בית ההוצאה של שפרינגר בגרמניה לפרסם את ה"ז'ורנל ללימודי האושר". הוצאת הספרים של אוניברסיטת פרינסטון פרסמה לפני עשר שנים את "הפוליטיקה של האושר".

האיחוד האירופי כלל "רווחה" או "אושר" ברשימת היעדים של אמנת ליסבון (2007). בריטניה הכניסה לשימוש ב-2010 מדד לחישוב הרווחה (well-being) הלאומית. אחרות הלכו בעקבותיה. שלוחת בוסטון של הבנק המרכזי של ארה"ב ערכה עוד ב-2007 ועידה על "אושר, שביעות רצון ורגשות אחרים אצל בנקאים מרכזיים".

האו"ם כינס פגישה רמת-דרג על "אושר ורווחה" ב-2012, ובעקבותיה מצוין "יום האושר" כל שנה ב-20 במארס ובו מתפרסם "דוח האושר העולמי".
הדוח ל-2020 התפרסם בימי הקורונה הראשונים, וממילא לא הביא אותה בחשבון. הוא כלל 153 ארצות. כל 7 הראשונות נמצאות באירופה. בין 14 הראשונות, רק אוסטרליה (מקום 12) וישראל (14) הן לא אירופיות. אכן, לא ברור מדוע המוני מהגרים גרמניים ואמריקאיים אינם מתדפקים על שערי ישראל המאושרת.

את הצעת ההחלטה שהתחילה את תוכנית האושר של האו"ם הגישה אחת החברות הקטנות ביותר בארגון, בהוטן (Bhutan). הממלכה הנידחת במורדות הדרומיים של הרי ההימליה חשבה על מדידת האושר הרבה לפני שאר העולם.

המלך הרביעי של בהוטן, ג'יגמי סינגי וואנגצ’וק, הכריז ב-1973, תיכף לעלייתו לשלטון, כי "האושר הלאומי הגולמי (אל"ג) חשוב יותר מן התוצר הלאומי הגולמי (תל"ג)". רבע מאה עברה לפני שהעולם החיצון התחיל להתייחס ברצינות אל האל"ג של המלך ג'יגמי. ב-1998 הזמין האו"ם את בהוטן לדבר בפורום האסיאני-פאציפי של ועידת המילניום" של האו"ם.

ועדה שהמלך מינה לפיתוח מדד האושר הכריזה שהיא מחפשת "איזון בין רווחה חומרית לצרכיה הרוחניים, הרגשיים והתרבותיים של החברה". מקור ההשראה: מסורת בודהיסטית מאסכולת המאהאיאנה "המטעימה התפתחות אישית, קדושת החיים, חמלה, כבוד לטבע, הרמוניה חברתית וחשיבות הפשרה" (מתוך "בהוטן 2020: חזון לשלום, לשגשוג ולאושר").

במרכז החתירה לצמיחת האל"ג עומדת ההכרה שכל התקדמות חייבת להיות "מאוזנת". העדפת האל"ג על התל"ג/תמ"ג לא מניחה נסיגה מהמודרניות. היא מניחה לעומת זאת את הצורך בשקלול של כל הפקטורים, לא רק ייצור וצריכה. אבל במשך שנים ארוכות לא הייתה לממשלת בהוטן תשובה על השאלה איך לחשב את האל"ג. הוא היה הלכה יותר מאשר מעשה, קונספציה יותר מאשר פרקטיקה.

אין לנו כאן המקום, או הידע, או הסמכות, להעמיק בדיון על היסודות התיאולוגיים והפילוסופיים. המתעניינות יוכלו לעיין למשל בספרו של ק. שרודר, "הפוליטיקה של האושר הלאומי הגולמי".

"אידיאל, לא שיטה"

יעדיה הקונקרטיים של בהוטן יכלו להיכלל בכל תוכנית פיתוח רב-שנתית בעולם המתפתח: חשמל ל-50% מן האוכלוסייה הכפרית עד 2012 ו-100% עד 2020; השלשת הכנסתם הריאלית של חקלאים עד 2012; הרחבת רשת הכבישים במידה שתעמיד 75% מן האוכלוסייה במרחק של חצי יום הליכה מן הדרך הסמוכה.

תקנת האל"ג בבהוטן הייתה חלק מתהליך מסובך של התפרקות המלוכה מכוחה הביצועי. המלך האבסולוטי גמר אומר לכונן דמוקרטיה רב-מפלגתית. כאשר השיג את מבוקשו, 30 שנה ויותר לאחר הכרזת האל"ג, הוא ויתר על כתרו, ומסר אותו לבנו. אם נאמין לטבלת האושר של האו"ם, בהוטן עמדה בשנה שעברה במקום ה-95. בהחלט באמצע, אבל לא בדיוק טוב.

מרק אניילסקי, כלכלן קנדי שלמד את בהוטן ויעץ לה, כתב בספרו "כלכלת האושר" (2007), כי "אושר לאומי גולמי מוסיף להיות אידיאל, לא שיטה כלכלית הניתנת לכימות".
ועדה של כלכלנים אולימפיים, שמינה לפני 10 שנים נשיא צרפת דאז, ניקולא סרקוזי, דיברה על הצורך למצוא דרך לחשב בנפרד "אושר, שביעות רצון, רגשות חיוביים כמו שמחה וגאווה, ורגשות שליליים כמו כאב ודאגה". הם כתבו את הדברים האלה בשלהי המיתון הגדול. ב-2020 הם לא יתקשו למצוא כאב ודאגה, ואפילו לחשב אותם. 

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין