גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מי שעיניו בראשו רואה לאן אנחנו הולכים: מדינת פל-קל בחוסר תפקוד

הזקנים חשים נבגדים, הצעירים חשים שקופים, החרדים חשים מותקפים, הערבים חשים מודרים, הילדים לא לומדים, משלמי המסים חשים מרומים, וכולם צודקים ● אף אחד לא יודע מה יהיה, אבל כולנו יודעים שזה לא הולך להיות טוב ● דרור פויר בטור לא אופטימי לשנה החדשה (אבל בסופו יש נחמה) ● בואו נדבר על אושר, פרויקט מיוחד 

דרור פויר/ צילום: יונתן בלום
דרור פויר/ צילום: יונתן בלום

א. "עם המסכה", אני קורא בכתבתה העצובה של הקולגה פולי טובמן שהתפרסמה השבוע ב"גלובס", "אנשים נכנסים למצב פסיכולוגי שנקרא דה־אינדיבידואציה. פחות מודעים לעצמם, פחות קשר רגשי, פחות מחויבות. אנשים מרגישים מוסתרים, עושים דברים שלא היו מרשים לעצמם לעשות בלי מסכה, כמו ללכלך".

 

דה-אינדיבידואציה, מושג מתחום הפסיכולוגיה החברתית, מתאר פרט המאבד את זהותו האישית ומתמזג בקבוצה, מה שמביא להפחתת עכבות ומעצורים וגורם להתנהגות אימפולסיבית עד הרסנית. בשנים האחרונות נעשה במושג שימוש תכוף כדי להסביר את ההתנהגות שלנו ברשת. לעולם לא אשכח את הטוקבק הראשון שקיבלתי, ממש בתחילת הדרך של האינטרנט בישראל; כל-כך התרגשתי לקבל פידבק מיידי על טקסט שכתבתי. באצבע רועדת לחצתי על העכבר: "אתה מכוער", הכריז הטוקבק.

את אותה המסכה ואותה אנונימיות שסיפקה הרשת בהתחלה, מספקת היום המגפה, רק הרבה יותר גרוע. גלגולה של מסכה. "הקורונה יצרה עולם בלי חיוכים שבו אנו רואים סביבנו רק מסכות", כתבה טובמן. "במשך היום אנו שמים על פנינו מסכה", עונה לה הפילוסוף הקודר ארתור שופנהאואר שהלך לעולמו השבוע לפני 160 שנה, כהד העולה ממרחקי הזמן, "בחלומות בלילה אנו מסירים אותה". "לפני שהחיים הפכו לסרט מגפות דל־תקציב, הם היו רצופים במפגשים עם זרים: חיוכים קטנים שבעזרתם יצרנו קשר קצר, שותפות גורל, חיבה רגעית", כותבת טובמן. "על פניו של אדם חרותים כל הדברים שקרו לו בחיים", מהנהן הפילוסוף שלא ידע מסכה מימיו.

כל מה שאנחנו רואים זה מסכות. אין חיוכים ואין דקויות. גם אם הרבה ישראלים לא מקפידים, המסכה יכולה באותה מידה להיות שם - הרי אף אחד כבר לא מסתכל על השני בכל מקרה. יותר מזה: כשאני רואה מישהו (זר, כמובן) בלי מסכה, הדברים שחרותים לו בפנים מעניינים לי את קצה הזרת. הרבה יותר מאיימות עליי המחלות היוצאות מחיוכו. חיוך? פנים? מספיק קצה אפו המבצבץ של מישהו כדי לגרום לי להסתובב וללכת. על פניו של אדם חרותים כל הדברים שקרו לו בחיים, אבל אף אחד לא רוצה לקרוא. כולנו כלואים מאחורי המסכות ובתוך הסיפורים של עצמנו. די נורא, אבל זה המצב.

השנה החדשה מגיעה עם מסכה, לא רואים לה את הפנים. אני רוצה לאחל שנה טובה ומתוקה לכל הקוראות והקוראים מכל הלב, אבל נדמה לי שכולנו יודעים טוב מאוד שזו לא הולכת להיות שנה טובה ו/או מתוקה מי יודע מה.

שנה? מי בכלל יכול לחשוב כל-כך רחוק. שנה טובה? השבוע, אפילו שבוע טוב נשמע כמו הגזמה פראית.

האושר אינו סחלב עדין ורגיש / איור: תמיר שפר

ב. אני יודע שזה מוסף חג, אבל כמו כולם, מאוכזב וכועס וחושש ובעיקר לא מאמין לאף אחד מכל האנשים שאמורים לתפעל את המדינה, אני כבר לא מדבר על להנהיג, בשנה הקרובה. כל מי שעיניו בראשו - את העיניים עוד לא כיסו לנו במסכה - יכול לראות איפה אנחנו ולאן אנחנו הולכים; מדינת פל-קל בחוסר תפקוד, ממשלה שאיבדה שליטה, ראש ממשלה שעוד רגע עומד למשפט, מיתון עמוק, אבטלה, חרדה, מה לא, מערכות החינוך, הבריאות, המשפט, החוק, הפוליטיקה - הכול רקוב. הזקנים חשים נבגדים, הצעירים חשים שקופים, החרדים חשים מותקפים, הערבים חשים מודרים, הילדים לא לומדים, משלמי המיסים חשים מרומים, וכולם צודקים. אף אחד לא יודע מה יהיה, אבל כולנו יודעים שזה לא הולך להיות טוב. לא האמנתי שהכול יתפרק כה מהר, בחיי. גם אם ידענו ממזמן שהכול חלטורה, היה מפתיע לרעה לגלות עד כמה. והכי גרוע זה שמבחינת המדינה רק הולך להיות יותר גרוע בעתיד הנראה לעין. אני פשוט לא מצליח לדמיין תרחיש ריאלי שבו יהיה נעים לעבור את חצי השנה הקרובה מבחינת המדינה. אין שום תסריט כזה. תרחישים גרועים יש בלי סוף.

אשר לי, אני תוהה מה, אם ומתי תהא תגובת המדינה לזלזול וההתעלמות העקבית והמתמשכת והמתרחבת של האזרחים מהממשלה. מגזר אחרי מגזר, עסק אחרי עסק, מכריזים אזרחים שלא יכבדו את החלטות הממשלה. השאר לא מכריזים, פשוט מתעלמים. תמיד הפחידו אותי ממלחמת אחים, אבל כמו שזה נראה עכשיו, אנחנו יותר בכיוון של מרי אזרחי חצי מאורגן. הבוז הולך ומתפשט, רואים אותו בכל מקום - אפילו חברי ממשלה מתעלמים מהוראות הממשלה. הרוב הדומם עדיין נושא בעול, אבל יש לו פחות ופחות סבלנות. מה תעשה המדינה?

ג. לא הכול בלהבות. ברמה האישית, ודאי שנשמח ונאהב ונתפתח ונרקוד ונעוף ונחוש עוד הרבה מאוד תחושות שונות לגמרי מהמתואר לעיל. החיים לא מתחילים ונגמרים במה שקורה עכשיו. יש בנו גם מרחבים אינסופיים שאליהם אין גישה לנתניהו, למתנגדיו, לתומכיו ולתוצאות מחדליו. אני משתדל להרחיק את הג'יפה מחיי. זה אפילו לא קשה. אתמול שחיתי בים בשקיעה, צפתי עם האישה שאני אוהב מול השמש המאדימה והכול היה ממש-ממש בסדר לכמה רגעים. שום דבר מכל הדברים שדובר בהם לא היה שם. יש הרבה יופי בעולם והוא יהיה פה גם השנה.

ובכל זאת, אני חי בישראל והמדינה זה אני. ישראלי אנוכי, ושום דבר ישראלי לא זר לי. כשכואב למדינה, כואב לי. כשהמדינה בבלגן, גם אני בבלגן. כשהמדינה בחוסר תפקוד, גם אני בחוסר תפקוד. כשאני לא יכול להאמין לאף הברה שיוצאת לגורם רשמי של מדינת ישראל מהפה, גם האמונה שלי בעצמי מתערערת. כשהמדינה כושלת, גם רגליי נתקלות זו בזו. כשלמדינה אין תוכנית, גם התוכניות שלי נדפקות. כשהיא תקועה, אני תקוע.

כשבסוף הקיץ שבו הצטופפנו בה כולנו בחוסר ברירה, המדינה מלאה בזבל וניירות טואלט צואים מתנפנפים ברוח לצד מסכות משומשות והמילה הראשונה שיוצאת לי מהפה כשאני מגיע לטבע היא איכססס במקום איזה יופי, אז בסוף ככה אני מרגיש וכנראה כולם מרגישים פחות או יותר כמוני. התפרקות. הכול לא נכון, לא בזמן ולא במקום. קצת כמו הטור המדכא הזה על עולם בלי חיוכים בסופו של מוסף חג העוסק באושר.
מקווה שתבינו אותי, אני הרי בדיוק כמוכם.

ד. אז למרות כל מה שנאמר, ואפילו שכולנו יודעים טוב מאוד שזו לא הולכת להיות שנה טובה ו/או מתוקה מי יודע מה, אני עדיין רוצה לאחל שנה טובה ומתוקה לכל הקוראות והקוראים, מכל הלב. אל תדאגו לאושר, חברים, הוא יסתדר. אנשים טועים לחשוב שמדובר בסחלב עדין ורגיש שיש לטפח בקפידה ובמסירות. יש גם אושר כזה, אבל רוב סוגי האושר פשוטים, עמידים ונפוצים בהרבה; מוצאים אותם בכל מקום, גם על החדים שבסלעים והקשוחים שבזמנים - כלומר, הם יהיו פה גם בשנה שמתחילה לה היום. חג שמח. 

הרהור: כשכואב למדינה, כואב גם לי. כשהמדינה בבלגן, גם אני בבלגן. כשהמדינה כושלת, גם רגליי נתקלות זו בזו.

עוד כתבות

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

אחד משני כטב''מי נפץ שחדרו מלבנון והתפוצצו באזור בית הלל / צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

דקות אחרי ששני כלי הטיס התפוצצו - בלבנון דיווחו על רכב שהותקף בדרום המדינה • באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים