גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדורגל ישראלי? עדיף להשקיע את הכסף במגוון ענפים שימשכו גם עוד נשים

רק 1.2% מאוכלוסיית ישראל עוסקים בספורט תחרותי, כך לפי נתוני משרד הספורט שנחשפו לבקשת "גלובס" ● ההשקעה הרבה בכדורגל ובכדורסל ניכרת והם הענפים הפופולריים ביותר, אך בעלי דומיננטיות גברית מוחלטת ● נשים מהוות פחות מרבע מהספורטאים המקצועיים

ירדן ג’רבי (מימין) באולימפיאדת ריו 2016 / צילום: Markus Schreiber, Associated Press
ירדן ג’רבי (מימין) באולימפיאדת ריו 2016 / צילום: Markus Schreiber, Associated Press

1. למרות שפעילות הספורט בישראל הופסקה כמעט לחלוטין בחודש מרץ בגלל התפרצות נגיף הקורונה, שיעור העוסקים בספורט תחרותי בישראל עלה במהלך השנה. מנתונים שמסר משרד הספורט לבקשת "גלובס", מספר הספורטאים התחרותיים עומד נכון לתחילת שנת תשפ"א על 112,475.  

עם זאת, הקורונה בכל זאת הכתה בספורט הישראלי ובצמיחה התחרותית שלו: בעוד שבחמש השנים הקודמות נרשם גידול ממוצע של כ-6,000 ספורטאים תחרותיים מדי שנה, ב"שנת הנגיף" נוספו עוד 2,115 ספורטאים תחרותיים בלבד.

למספר הספורטאים התחרותיים יש חשיבות גדולה. הוא נותן מדד לגבי מקומה של ישראל מול מדינות אחרות בעולם, ובעיקר מול מדינות ה-OECD. עם 1.2% מאוכלוסיית ישראל שעוסקת בספורט תחרותי מצבנו רחוק מלהיות מזהיר, בלשון המעטה. בסיס פירמידה דליל בספורטאים מקשה על יצירת תשתית רחבה מספיק שתוביל בסופו של דבר לשפיץ רחב של ספורטאי עילית ולהישגים ברמה העולמית.

האם הגידול במספר הספורטאים נע בכיוון חיובי יחסית לגידול באוכלוסייה? אפשר להגיד שכן. במהלך העשור האחרון התווספו למעגל העוסקים בספורט תחרותי בישראל כ-38 אלף בני אדם. מדובר בעלייה של כ-50%, במקביל לגידול של 20% באוכלוסיית המדינה. אבל זה עדיין לא מספיק: במדינות מרכז אירופה, כמו מדינות הבלקן ויוגוסלביה לשעבר, שיעור המוגדרים כעוסקים בספורט תחרותי הוא מעל 5%.

מיהו בעצם ספורטאי תחרותי? כדי להיחשב לספורטאי תחרותי - כזה שמתוקצב על ידי המדינה - לא מספיק לשחק כדורגל בשכונה או לנסוע עם אופניים בשטח בשבת בבוקר. לצורך ההגדרה יש לעמוד במספר קריטריונים ובהם להשתייך לקבוצה, לעמוד ברף משחקים תחרותיים בשנה ולהתחרות במספר מסוים של תחרויות. 

הערה קטנה: הנתונים שאליהם התייחסנו כאן לא לוקחים בחשבון עוד כ-10,000 "ספורטאים" משלושה ענפים - ברידג', שחמט ודמקה. מטעמים היסטוריים הם עדיין נספרים תחת הגדרה זו בעיקר לצורכי מקורות תקצוב, אבל הקשר ביניהם לבין ספורט לא באמת קיים.

2. הפרט המשמעותי ביותר שעולה מרשימת הספורטאים התחרותיים הוא ההבדל בפעילות בין המגדרים. רק 21.3% מהספורטאים הפעילים בישראל הן נשים, ובסך הכל 88,449 ספורטאים גברים מול 24,026 ספורטאיות. למרות יוזמות שמגובות בעשרות מיליוני שקלים ותוכניות לאומיות כ"אתנה", שיעור העוסקות בספורט נשאר כמעט ללא שינוי.

מתוך 56 הענפים שבהם מתקיימת פעילות ספורטיבית תחרותית בישראל, רק בשלושה ענפים יש יותר ספורטאיות מספורטאים - התעמלות (93% נשים), החלקה על קרח (84% נשים) ורכיבה (63%). באופן כללי העיסוק של נערות ונשים בספורט מתנקז באופן בולט לענף שגם נתפס כ"נשי" - אחת מכל שש נשים בישראל שבוחרת לעסוק בספורט תחרותי עושה זאת בענף ההתעמלות.

כולם-(כמעט)-רוצים-לשחק-כדורגל-וכדורסל

בחלק גדול מהענפים הפערים המגדריים הם עצומים: בכדורגל רק 4% מהפעילים בענף הן נשים, זאת למרות הקמתה של אקדמיה לכדורגל נשים בווינגייט ב-2013 שאמורה הייתה למשוך את הענף כלפי מעלה; בכדורסל רק 20%; ואפילו בג'ודו, שם לאורך השנים היו מודלים לחיקוי כיעל ארד או ירדן ג'רבי - שיעור הנשים הוא נמוך ועומד על 33% בלבד.

3. החשיבות של בסיס רחב לפירמידה מתחדדת לאור העובדה שבגילאי נוער מתחילה התופעה הידועה של נשירה מעיסוק בספורט תחרותי. בישראל המצב הוא מורכב עוד יותר בעקבות הגיוס לצה"ל, שמאפשר להשאיר בפעילות ב"בגילאים הקריטיים" רק את ספורטאי העילית.

מהנתונים עולה כי שיעור הנושרים בין גילאי הנוער לבוגרים עומד על כ-43%. במלים אחרות, כמעט כל ספורטאי תחרותי שני לא ממשיך בפעילות התחרותית אחרי גיל 18. חלק מזה קשור גם להיעדר פלטפורמות המשך - לדוגמה, ילד המשחק בענף כלשהו בקבוצת ילדים או נערים ביישוב קטן יחסית לא יכול להמשיך הלאה מאחר שאין קבוצת בוגרים.

בחלק מהענפים הפרישה היא כמעט גורפת, בעיקר בקרב נשים. בענף הג'ודו למשל יש 1,083 נערות פעילות אבל רק 143 ספורטאיות בוגרות. שיעור פרישה של מעל 85%. בכדורסל שיעור הפרישה הוא 70% בין גילאי נוער לבוגרים.

4. שני ענפי ספורט זכו מהאוצר לרשת ביטחון כלכלית בעקבות משבר הקורונה - הכדורגל שזכה ל-75 מיליון שקל, והכדורסל עם 35 מיליון שקל. היחס המועדף שענפים אלו זוכים לו מהמדינה בכל הקשור לתקצוב ובניית תשתיות, נשען בין היתר על כמות הספורטאים הפעילים - שהפכה אותם לענפים המקצועניים הפופולריים בישראל.

נכון לספטמבר 2020 רשומים בישראל 60,202 כדורגלנים וכדורסלנים תחרותיים. הכדורגל הוא הענף הבכיר עם 33,851 שחקנים, הכדורסל שני עם 26,351 ספורטאים תחרותיים. במלים אחרות, שני הענפים שמובילים את רשימת הספורטאים התחרותיים בישראל אחראים ל-53% מסך הספורטאים במדינה. מתוקף הפופולריות הזאת, כל אחד מהענפים הללו מתוקצב בכ-40 מיליון שקל בשנה - וזה עוד לפני עשרות מיליוני שקלים נוספים מכספי השיווק של הטוטו, כספים שנכנסים מזכויות שידור בליגות הבכירות ותיעדוף כמעט מוחלט בכספים המחולקים על ידי חלק גדול מהעיריות והמועצות. כהשוואה, יותר ממחצית מהענפים בישראל זוכים לתקצוב של פחות ממיליון שקל בשנה ממשרד הספורט.

האם הם שווים את ההשקעה? מהם ההישגים הגדולים שענף הכדורגל הביא בעשורים האחרונים בתמורה? האם לא הגיע הזמן להבין כי ישראל אינה מדינת כדורגל ולפזר את הכספים באופן שייתן מענה ליותר ענפים ויוביל, למשל, יותר נשים לעסוק בספורט.

5. עד כמה משמעותיים הישגים ברמה הבינלאומית כדי למשוך ספורטאים לענף מסוים? את הגישה שאומרת כי הצלחות יגדילו באופן טבעי את בסיס הפירמידה אפשר לראות בג'ודו. חמש השנים האחרונות שעמדו בסימן ירדן ג'רבי, אורי ששון ושגיא מוקי וגובו במדליות אולימפיות, מדליות באליפויות עולם ובאליפויות אירופה - הפכו את הג'ודו לענף הצומח ביותר בישראל. נכון לספטמבר 2020 עוסקים בג'ודו בישראל 3,703 ספורטאים והוא הענף החמישי מבחינת כמות הפעילים כשהוא חולף מבחינת פופולריות על ענפים כטניס, שחייה וכדוריד. בתוך שש שנים שילש הענף את עצמו מבחינת כמות הספורטאים הפעילים (198%+).

הג'ודו גם מדגים את האופן שבו יכולה להשפיע המדינה, לטוב ולרע, באופן ישיר על הפעילות הספורטיבית - אין ספק כי להחלטה לארח בתל אביב את אליפות אירופה ב-2018 הייתה השפעה מכרעת על הענף ועל הרצון של ילדים לעסוק בו. בשנתיים מאז האליפות הענף כמעט והכפיל את עצמו. 

עוד כתבות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.4%, נטפליקס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע