גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ייצרתי הכנסות למדינה, ממע"מ ומס הכנסה, של קרוב ל-5 מיליון שקל"

דן פרמן הוא בעלים של "תזונה לחיים בריאים", יבואנית כלי הבישול הבריאותיים של Salad master ● "אם זה היה בידיי ביטוח לאומי הכול היה עובד נפלא, אבל אנחנו נפלנו על רשות המסים, שיש להם מערכת שיודעת רק לקחת" ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז  

דן פרמן / צילום: ערן ירדני - digital-motion
דן פרמן / צילום: ערן ירדני - digital-motion

"אני נלחם על העסק שלי בשיניים. אני בעל ואבא לארבעה ילדים, וכל התא המשפחתי שלנו מבוסס על העסק. בשמונה השנים מאז שפתחתי את החברה מכרתי כלי בישול בשווי 25 מיליון שקל בארץ וייצרתי הכנסות למדינה, ממע"מ ומס הכנסה, של קרוב ל-5 מיליון שקל, ואני רוצה לעשות את אותו דבר עוד 8 שנים קדימה. אבל אם המצב יימשך ככה, אז זה יהיה בלתי אפשרי. אבל אנחנו פה כדי להיות, אז אנחנו נלחמים. אנחנו אוהבים את מה שאנחנו עושים ואוהבים לעשות את החברה בריאה יותר. אני מקווה שזה יימשך", אומר דן פרמן, בן 46, בעלים של "תזונה לחיים בריאים", יבואנית כלי הבישול הבריאותיים של Salad master.

רגע לפני המשבר, פרמן, בעל שליטה שכיר ובעל מניות יחיד, העסיק את אשתו כמנהלת שיווק ואדמיניסטרציה ואת אביו כמנהל מחסן. בנוסף הוא סיפק עבודה קבועה ל-20 שפים עצמאיים שהעבירו סדנאות בישול בריאותיות ללקוחות. העסק היה מבוסס על סדנאות בישול חינמיות שנערכו בבתים ובמוסדות שהזמינו סדנאות ועל מכירות המוצרים - כלי בישול בריאותיים (בישול ללא שמן ומלח ובשיטת וואקום למשל) שבהם השתמשו בסדנה. "מדי חודש היינו עושים 25 סדנאות אישיות-משפחתיות ובין פעם לפעמיים בשבוע התקיימה סדנה קבוצתית, שבה היו עשרות אנשים ואפילו 100 איש בסדנה. הסתובבנו בכל הארץ. בסביון, רשפון, ירושלים ועוד. בעקבות הסדנאות היו מכירות של מוצרים, כלי בישול ואביזרים שבהם אנחנו משתמשים בסדנאות. הרעיון היה לבשל ולאכול מהכלים, ורק אחר כך לרכוש. זו הייתה חווית טעמים וריחות", אומר פרמן.

ואז הגיעה הקורונה

ואז הגיעו הקורונה והסגר של חודש מרץ, שהובילו את פרמן לשלוח את אשתו ואביו לחל"ת ואת כל השפים העצמאיים הביתה. "שלחתי את אשתי לחל"ת ומתברר שדמי האבטלה שהיא מקבלת זו ההכנסה היחידה היציבה שיש לנו היום. גם את אבי בן ה-76 נאלצתי להוציא לחל"ת, והוא כנראה לא יחזור לעסק כבר. הוא היה פעיל מאוד ועבד היטב, והזדקן לי פתאום בבת אחת מהלבד הזה בבית. אנשים מתבגרים בקורונה. כשיש עבודה אתה חי, ושכאין פחות. יש לי 20 שפים פרילנסרים שעבדו איתי שנים, מ-2012, ולא הייתה לי עבודה לתת להם בחודשים מרץ-אפריל, אז יש להם סיפורים קשים של זוגות צעירים שנאלצו לחזור לגור אצל ההורים וכאלה שקשה להם לעבור את החודש".

במשך הסגר הראשון המשרדים הראשיים של העסק של פרלמן - שהיו ממוקמים במבנה של 150 מטר ששכר בעפולה (עיר מגוריו של פרמן), ועוד 50 מטר שנשכרו לטובת המחסן - היו סגורים לחלוטין, אך פרלמן המשיך לשלם את השכירות ככל שיכל. כשכבר לא היה לו כסף לשכירות - העסק פונה מהמבנה. "במרץ כבר כמעט לא הייתה עבודה. שבועיים לפני הסגר החלו הביטולים של סדנאות מהחשש מהקורונה, וב-15 במרץ הכל כבר נסגר. מבחינה תזרימית ירדנו ממאה לאפס. באפריל הייתי עם אפס הכנסות. המשכיר שלי פינה אותי מהמשרדים כי לא שילמתי לו את השכירות על חודש יוני. על אפריל ומאי שילמתי ביוני, וביוני כבר לא שילמתי, כי לא היה לי את הכסף".

לא קיבלת מענקים מהמדינה או הלוואה בערבות המדינה?
"9 ימים אחרי שפינו אותי מהמשרדים קיבלתי את המענק מהמדינה. זה סכום נמוך מאוד אבל לפחות הייתי יכול לשלם שכירות. רק שהוא הגיע מאוחר מדי. אני זוכר שבמרץ ראיתי את ביבי וכחלון בטלוויזיה והם אמרו 'אנחנו נדאג לכם', אז זה נתן לי ביטחון ושקט שאנחנו העצמאים בידיים טובות, אבל זה היה ביטחון מזויף. הם הציגו אז את התכנית של ההלוואות בערבות המדינה. עוד לא היו מענקים, אז הגשתי בקשה להלוואה מיד אחרי שניתן היה ודחו את הבקשה שלי.

"אני שכיר בעל שליטה, ואני רואה שסביבי אנשים מקבלים סכומי כסף שונים כמענקים, אבל נגמר אפריל ואנחנו השכירים בעלי השליטה לא קיבלנו כלום. בהתחלה בכלל לא התייחסו אלינו. להלוואה סירבו לנו כי אני נחשב לענף מסוכן, תחום האוכל. עד היום אני מגיש בקשות בקרן בערבות המדינה, אני כבר בגוף הפיננסי השביעי, ואנחנו עדיין מנסים לגייס כסף. במאי קיבלנו אופק כשהתחילו מענקי ההוצאות הקבועות, אבל התברר כי גם פה המדינה לא ממהרת להעביר לנו את הכסף שהבטיחה. היא לא ממהרת לתת מענקים".

למה הכוונה "המדינה לא ממהרת לתת מענקים"?
"אני עומד בכל תנאי הפגיעה שנקבעו במענקים, אבל מעבירים לי את הכסף בפעימות קטנות ולא את מלוא הסכום. וכל חודש מורידים עוד את הסכום. במרץ היה לי מחזור של 100 אלף שקל במקום 400-300 אלף, באפריל היה לי מחזור אפס ובמאי שוב רק מאה אלף במקום 300-400 אלך שקל ביחס לשנה שעברה. ירדנו בהתחלה לפגיעה של 90% ואח"כ לפגיעה של 65%, כי בינתיים הקמתי מערך הדיגיטלי, ועכשיו נפגענו שוב מהסגר.

"במרץ אפריל הייתי זכאי למענק השתתפות בהוצאות של 75 אלף וקיבלתי אותו. הגשתי בקשה למענק השתתפות בהוצאות על מאי יוני ב-17 באוגוסט, ובספטמבר קיבלתי מקדמה של 20 אלף שקל מתוך 67 אלף שאמרו שמגיעים לי (במקום 75 אלף), ועד היום לא קיבלתי את המענק כולו. ביולי אוגוסט נתנו לי מקדמה עוד יותר קטנה - 10,000 שקל בשתי פעימות, וגם שוב הפחיתו לי את הסכום של המענק שאני זכאי לו, ל-37 אלף שקל, למרות שההוצאות שלי זהות. כל חודש הוריד את הסכום באופן תמוה. הרבעון האחרון של השנה - ספטמבר עד דצמבר - אלה החודשים החזקים שלי בעסק, בייחוד חודשי החגים, אז אני צפוי עכשיו לפגיעה הכי חזקה שלי והמענקים רק יורדים".

מסבירים לך את הירידה בסכומים?
"ההסברים לא מספקים. רשות המסים היא צינור החמצן שלנו, העצמאים והשכירים בעלי השליטה, וזו הייתה טעות שהממשלה עשתה שהעבירה את זה לטיפולם. אם זה היה בידיים של מאיר שפיגלר מהמוסד לביטוח לאומי אז הכול היה עובד נפלא, כי יש להם מערכת שיודעת לתת כסף, אבל אנחנו נפלנו על רשות המסים, שיש להם מערכת שיודעת לקחת ולא לתת.

"במשפחה שלי יש עוד עצמאים קטנים יותר ולא במחזורים שלי וכשעזרתי להם להגיש את הבקשות למענקים, ראיתי איך בלחיצת כפתור הם קיבלו את הכסף. אנחנו, שכירים בעלי שליטה, שיש לנו הנהלת חשבונות כפולה ודיווחים ואנחנו הכי מבוקרים, לא סומכים עלינו על בסיס הצהרה ולא נותנים לנו את הכסף. למה אצלנו צריך מכתבי דחייה ועיכובים בכסף ושערעור לוקח 180 יום ונקבל את הכסף רק בעוד שנה כשהעסק ימות? כי זה הרבה כסף. את הכסף הגדול המדינה לא רוצה לתת. המדינה מחכה ש-30-40% מהעסקים יפלו ואז היא לא צריכה לשלם".

אז איך שורדים כלכלית?
"ניסיתי מתחילת הדרך להילחם על החברה. הקמתי מערך דיגיטלי מאפס והעברתי את הפעילות לאינטרנט, אבל איך מעבירים טעמים לזום ולאינטרנט? איך מה שאדם היה טועם ואוכל יעבור בסדנה דיגיטלית? זה היה האתגר הגדול.

"בכל זאת, קרה לנו דבר טוב מהקורונה וזה שהקשר עם הלקוחות התחזק, כי בזום אני יכול לעשות יותר סדנאות מאשר המפגשים הפרונטליים ואני יכול להיות בכל הארץ במקביל, באילת ובקרית שמונה יחד. אני אופטימי ותמיד מחפש את הטוב אבל לצערי יש הרבה רע. בכל זאת, העסק נהיה קטן. פעמיים בשבוע יש לנו סדנאות זום של 50 איש ואני עושה גם כמה סדנאות פרטיות בשבוע. אני נאלץ לעשות הרבה יותר פעילות חינמית. יש לי יותר הוצאות שיווקיות וכשפתחו את הסגר הקודם עשינו גם סדנאות שבועיות בבתים, אבל היום השוק נמצא במגננה, כולם מחכים לראות מה יהיה ולכולם יש פחות כסף, אז זה הופך את העבודה לקשה יותר.

"אחרי שפינו אותנו מהמשרדים הבנתי שאני לא יכול לסמוך על הממשלה, נכנסתי לכוננות ספיגה ועשיתי עוד צעדי התייעלות. שינינו את התכנית העסקית והוזלנו אותה. נאלצתי להקטין את השכר של מעבירי הסדנאות בדיגיטל, מה שגרם כמובן לאי שביעות רצון ואיבדתי כוח אדם, כי חלק לא הסכימו לעבוד כך".

המעבר לדיגיטל החזיר אותך למחזורים של לפני המשבר?
"ממש לא. אני מוכר היום כ-35% ממה שהייתי מוכר קודם. אני פגוע קבוע ב-65%, ולפעמים יותר".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם