גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהמנהלים הם בעלי הבית החדשים: מה משמעות העידן החדש של חברות ענק ללא גרעין שליטה

המעורבות הגדולה של מנכ"ל רשת שופרסל איציק אברכהן במינוי היו"ר החדש היא עוד סנונית לעידן החדש בשוק ההון: חברות ללא גרעין שליטה • ההיסטוריה המקומית הקצרה מלמדת: זו לא תמיד סיבה לחגיגה 

איציק אברכהן / צילום: שלומי יוסף
איציק אברכהן / צילום: שלומי יוסף

מינויו של יקי ודמני לתפקיד יו"ר שופרסל מפנה את הזרקור לאופן שבו מנוהלות כיום חלק מהחברות הגדולות בישראל - ללא גרעין שליטה. הבורסה בת"א נחשבת באופן מסורתי לריכוזית במיוחד. עד לפני שנים אחדות הוחזקו כמעט כל החברות הגדולות הנסחרות כאן בידי בעלי שליטה, שמכוח החזקה ברוב המניות מינו את חברי הדירקטוריון ואת המנכ"ל, שבפועל היו כפופים לרצונותיהם ובמקרים רבים עושי דברם.

אלא שמצב זה משתנה. יותר ויותר חברות גדולות שמניותיהן נסחרות בבורסה המקומית, מתנהלות כיום בהתאם למודל האמריקאי, שבו אין בעל שליטה דומיננטי, אלא ריבוי מחזיקי מניות קטנים.

מודל החברות ללא גרעין שליטה הולך ותופס אחיזה בשוק המקומי, כתוצאה ממספר תהליכים שהתרחשו בו בשנים האחרונות, שהמרכזיים שבהם היו קריסת הטייקונים הממונפים, חוק שטרום להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים וחוק הריכוזיות, שחייב בעלי ההון גדולים להפריד החזקות פיננסיות מריאליות.

נכון להיום מתנהלים ללא גרעין שליטה הבנקים לאומי, הפועלים ודיסקונט ולצידם כמה מהחברות הבולטות בישראל - פז , ישראכרט, קבוצת מבנה, כלל ביטוח וכאמור שופרסל, שלאחרונה הפכה לכזו בעקבות מכירת מניות על ידי בעלת השליטה לשעבר - דסק"ש. מניותיהן של חברות אלה מפוזרות כיום אצל מספר רב של בעלי מניות, בעיקר הגופים המוסדיים, מנהלי הפנסיות של הציבור.

הגידול במספר החברות שמתנהלות ללא גרעין שליטה גם מבשר על עידן שבו השליטה דה פקטו עוברת לידי נושאי המשרה הבכירים בחברות הללו - היו"ר והמנכ"ל, שלעתים פועלים בהרמוניה ולעתים מתרחשים ביניהם מאבקים, כשגם בעלי המניות מנסים לא פעם לבחוש בקלחת. באיזו דרך יילכו יו"ר שופרסל הנכנס והמנכ"ל החזק של הרשת, איציק אברכהן, את זה נדע רק בעתיד. 

פז: השיטה של יונה פוגל

מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה

פרידתו של איש העסקים צדיק בינו מחברת האנרגיה פז ב-2016, כ-17 שנה לאחר שהפך בעל השליטה בה, נעשתה בצורה חלקה, כשעל הצד הניהולי המשיך להיות אמון המנכ"ל הוותיק יונה פוגל, שעמד בראשה של פז מאז 2007.

עם השלמת מכירת החזקותיו של בינו בפז, לאחר שנדרש להיפרד ממנה בשל חוק הריכוזיות והעדפתו לשמור על שליטתו בבנק הבינלאומי, הוא התפטר גם מתפקידו כיו"ר החברה.

יונה פוגל  / צילום: תמר מצפי

אלא שזמן לא רב לאחר מכן, החל מאבק שבו השתתפו מספר גופים מוסדיים המחזיקים במניות פז על הרכב דירקטוריון החברה ומי שיעמוד בראשו, תוך ניסיון להקטין את כוחו ואת הדומיננטיות של פוגל, שניהל ביד רמה במשך תקופה ארוכה את עסקיה של ענקית תחנות הדלק והזיקוק המקומית.

למעשה, המאבק בפז כלל גם כיפופי ידיים בין המוסדיים עצמם, סביב מי יהיה זה שיצליח להביא את המועמד המועדף עליו לתוך הדירקטוריון של פז.

בסופו של דבר, לאחר מאבק בין המשקיעים המוסדיים השונים, נבחר אברהם ביגר ליו"ר פז - במה שהוביל בסופו של דבר לסיום דרכו של פוגל בתפקיד המנכ"ל, והחלפתו על-ידי ניר שטרן, ששימש קודם לכן כמנכ"ל חברת התקשורת סלקום.

ככל הידוע, עיקר המחלוקות בין היו"ר הדומיננטי ביגר (שבעבר שימש בכמנכ"ל מכתשים אגן, יו"ר שופרסל וגם מנכ"ל פז) למנכ"ל פוגל נגעו, בין השאר, לאפשרות של פיצול בית הזיקוק של פז באשדוד, בעוד שהמאבק שהתפתח בין המוסדיים להשפיע על הרכב דירקטוריון החברה נרשם על רקע תשואה דלה שהניבה להם בשנים האחרונות.

אברהם ביגר / צילום: תמר מצפי

בשלב הנוכחי, למרות השינויים בהרכב הדירקטוריון והרכב ההנהלה, נראה כי מניית פז מתקשה להתאושש, וכמו מרבית יתר חברות האנרגיה המסורתית בארץ ובעולם, מתמודדת עם מציאות עסקית מאתגרת, על רקע ירידת מחירי הנפט עוד טרם משבר הקורונה, שהאיץ את הסנטימנט השלילי בענף.

פוגל מצידו, רופד עם פרישתו במצנח זהב מפנק. בסה"כ, צבר פוגל הון מרשים של כ-60 מיליון שקל ב-12 שנות כהונה כמנכ"ל פז, עיקרן עלויות שכר, מענקים ותגמול הוני. 

ישראכרט: הלקח של אייל דשא

לשוק אין סבלנות והוא מצפה לתוצאות מיידיות

בעקבות הוראות חוק שטרום, שהוביל להיפרדות חברות כרטיסי אשראי מהבנקים שהחזיקו בהן, החברה הגדולה בשוק המקומי, ישראכרט, נפרדה אשתקד מבנק הפועלים שהנפיק את רוב מניותיה בבורסה. המהלך הושלם סופית השנה עם מכירת יתרת ההחזקות של הפועלים.

בעקבות מהלכי היציאה של הבנק הפכה ישראכרט לחברה ללא גרעין שליטה, עם יו"ר ומנכ"ל שמונו עוד בימיה כחברה בת של הפועלים. באפריל 2020 הוביל המצב הזה למתיחות בין הנהלת החברה לבין כמה מבעלי מניות המיעוט בה, שלא היו מרוצים מתוצאותיה העסקיות ומביצועי המניה, שאיבדה עשרות אחוזים מההנפקה.

כך, החברה שהונפקה לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל, נסחרת כיום בשווי של פחות משני מיליארד שקל. גם זאת, לאחר שחלה התאוששות ניכרת של כ-10% מאז שנודע על כוונתו של היו"ר אייל דשא לפרוש בקרוב. דשא מונה לתפקיד לפני כשלוש שנים על ידי ראשי בנק הפועלים (לאחר קדנציה ארוכה כמנהל הכספים של חברת התרופות טבע).

אותם בעלי מניות דרשו את החלפתו של היו"ר כשלב ראשון לשינוי מצב החברה, שלטענתם לא השכילה להתוות תחת הנהגתון דרך חדשה שתציף ערך בהשקעתם.
בשבועות האחרונים התברר שהמאמץ שלהם נשא פרי ודשא הודיע על פרישתו מתפקיד היו"ר, כנראה לאחר שהבין שבעלי המניות לא יתמכו בו בהצבעה על חידוש הכהונה שתיערך בקרוב. "כמו בספורט לעיתים צריך להחליף את המאמן", אמר אחד מבעליה מניות בחברה על רקע פרישתו של דשא.

אייל דשא / צילום: יונתן בלום

זה האחרון טען בראיון ל"גלובס", שנערך זמן קצר טרם פרישתו, כי "המשקיעים לא מרוצים אם המניה לא מתנהגת בהתאם לציפיות שלהם. זו זכותם וזה בסדר.
"אני חושב שצריך לתת להנהלה ולדירקטוריון שמפקח עליה קצת יותר זמן כדי לבנות באופן נכון חברה שהייתה 40 שנה בבעלות של הפועלים ורק עכשיו השתחררה".  

מבנה: השכר של דודו זבידה

מוסדיים מרוצים הם מוסדיים שמשלמים

חברת הנדל"ן המניב כלכלית ירושלים (הפועלת כיום תחת השם מבנה נדל"ן) הפכה לפני כמה שנים לכזו המתנהלת ללא גרעין שליטה, בעקבות קריסתו הכלכלית של איש העסקים אליעזר פישמן. פרידת פישמן מהשליטה בחברה נעשתה בשל חוסר יכולתו לעמוד בפירעון חובותיו לבנקים. זאת בתקופה בה עסקי כלכלית ירושלים והחברה הבת מבני תעשייה סבלו ממשבר כלכלי גדול ברוסיה וגם באוקראינה. הקשיים יצרו תקופה לא קצרה של חוסר ודאות לגבי עתיד כלכלית ירושלים, הובילו את בנק לאומי לקדם את מכירת עיקר מניותיו בחברה ולמינוי מנהלים מיוחדים לצורך כך.

זמן קצר לאחר מכן, החלה החברה, תחת ניהולו האקטיבי של המנכ"ל דודו זבידה, העומד בראשה מאז 2013, לנקוט צעדים פיננסיים אגרסיביים לשיפור מצבה, אגב הכנסת משקיעים חדשים. בעל המניות הבולט בחברה כיום הוא דוד פורר, עם כ-19%, כשלצידו שורה של גופים מוסדיים.

דודו זבידה / צילום: איל יצהר

זבידה, הוביל שורה של מהלכים פיננסיים ועסקיים שהוציאו אותה לדרך חדשה. כיום מניית מבנה נדל"ן, הנסחרת בשווי של 5.2 מיליארד שקל, נכללת במדד הדגל של הבורסה - ת"א 35, כשגם במשבר הקורונה היא מפגינה עמידות גבוהה יחסית.
בעלי המניות במבנה נדל"ן ידעו לגמול לזבידה והפכו אותו לאחד המנהלים המתוגמלים במשק. אשתקד אושרה לו חבילת תגמולים בהיקף של 18 מיליון שקל שכללה מענק מיוחד הכולל רכיב של 4 מיליון שקל במזומן, וכן אופציות לרכישת מניות החברה, שהוערכו ב־2 מיליון שקל. בנוסף, קיבל זבידה אופציות בשווי חשבונאי של 12 מיליון שקל. 

גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה ב"גלובס", מניות מיעוט בחברת "מבנה"

כלל: השיעור של נוה את נוה

לפעמים הרגולטור נאלץ להתערב בוויכוחים פנימיים

כלל ביטוח, כמו שופרסל, הייתה בעבר חלק מקבוצת אי.די.בי, שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה בעקבות קריסת הקונצרן (פעמיים). כתוצאה מכך התנהלה החברה במשך כמה שנים במודל שליטה לא שגרתי, משום שכבר בקיץ 2013 הוצאו זכויות השליטה בה מהידיים של קונצרן אי.די.בי והועברו לנאמן מטעם הפיקוח על הביטוח, משה טרי שהיה בעל הבית בפועל.

מאז שטרי מונה, החברה חוותה כמה שנים של יציבות בצמרתה, עם מנכ"ל דומיננטי, איזי כהן, ועם דני נוה כיו"ר שנתן לו "ספייס" לעבוד. עם זאת, כעבור כמה שנים ובצל תוצאות פושרות ביחס למתחרות, החל להיווצר מאבק בצמרת החברה, שבעקבותיו התפטר המנכ"ל זמן קצר לאחר שהאריך את כהונתו. הדירקטוריון בראשות היו"ר בחר ביורם נוה להחליפו.

דני נוה, יו"ר כלל ביטוח / צילום: שלומי יוסף, גלובס

לזמן מה נראה היה שיש הרמוניה בין נוה לנוה, ובדצמבר 2019 החברה הפכה רשמית לחברת הביטוח הראשונה והיחידה ללא גרעין שליטה. כחצי שנה לאחר מכן, כשכמה בעלי מניות בחברה הביעו מורת רוח מתוצאותיה, פעל היו"ר נוה מיוזמתו ובהתאם לשיקול דעתו להדחת המנכ"ל נוה. בכך הוא נתן את האות לתחילת מאבק מר ביניהם. 

מי שנכנס לנעלי בעל השליטה במקרה של כלל ביטוח הוא הרגולטור משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון, שלקח צד ובסופו של יום לא אפשר ליו"ר להוביל דיון בנוגע לעתיד המנכ"ל, דבר שהוביל לפרישתו של דני נוה. מנגד, המנכ"ל יורם נוה, נשאר בחברה, כשעד כה טרם התבהרה תמונת המצב בדירקטוריונים העיקריים בקבוצה. 

יורם נוה / צילום: כדיה לוי

הפועלים, לאומי ודיסקונט

משולש יחסים מובנה עם הרגולטור

לצד החברות המוזכרות יש כאמור עוד שלושה גופים גדולים ללא גרעין שליטה, מהמרכזיים בבורסה המקומית: הבנקים הפועלים, לאומי ודיסקונט.

שלושת הגופים הללו פועלים במסגרת הוראות הפיקוח על הבנקים, וכפופים לו, כך שהיחסים בין היו"ר והמנכ"ל מוכתבים מראש והדומיננטיות נחלקת, כשגם בעלי המניות רחוקים מלשלוט בפועל. כמו כן, בשלושת הבנקים הללו הוחלף מנכ"ל בשלהי 2019, על ידי הדירקטוריונים שעדיין מכהנים כך שיש הרמוניה ביניהם, עם חלוקת תפקידים רגולטורית ברורה ונהירה, שלא מותירה חלל רב למאבק על השליטה בפועל, כפי שחוק החברות מאפשר.  

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים