גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגז הפחית את הזיהום, אך עדיין מזיק לסביבה

שר האנרגיה אוהב מאוד לספר על השיפור באיכות האוויר בזכות הוויתור על שריפת פחם, ומסתבר שהוא לא טועה • בדקנו מה קרה למזהמים העיקריים בתקופה בה השימוש בגז לייצור חשמל כמעט שהוכפל • הזיהום אמנם לא נעלם, אבל אכן נרשמה ירידה ניכרת

יובל שטייניץ, הליכוד / צילום: איל יצהר, גלובס
יובל שטייניץ, הליכוד / צילום: איל יצהר, גלובס

 הטענה שייצור חשמל בגז טבעי כמעט לא מזהם חוזרת כבר שנים בראיונות עם שר האנרגיה. בין שהעילה לראיון היא הגעת אסדה חדשה לארץ, שיחות על הנחת צינור לאירופה או קידום הספר החדש שהשר כתב על מאבקו בטייקוני האנרגיה, יובל שטייניץ לא יסכים לחתום את השיחה בלי לעדכן את המאזינות והמאזינים בשיפור שנרשם עד כה באיכות האוויר בישראל בזכות הוויתור על שריפת פחם בתחנות הכוח.

ההזדמנות האחרונה נקרתה בחודש שעבר, עם חתימת ההסכם להקמת איסטמד - ארגון גז חדש שמאגד כמה מדינות במזרח הים התיכון. הראיון ששטייניץ נתן ל"גלי צה"ל" התמקד בהשפעות הכלכליות של האירוע, אבל רגע לפני סיומו הוא סיפר: "זיהום האוויר בכל תחנות הכוח בישראל, בכל משק האנרגיה, ירד בחמש שנים האחרונות ב60%! ב-60% ירד זיהום האוויר שאנחנו והילדים שלנו נושמים בזכות בגז הטבעי"

האם יש למספרים האלה בסיס עובדתי? "זיהום" הוא מונח כללי מדי. על סמך דוח הפליטות לסביבה (מפל"ס) שהמשרד להגנת הסביבה מפרסם מאז 2013, בדקנו מה קרה לכמה סוגי מזהמים בולטים עם הגברת השימוש בגז במשק החשמל. משקל הגז בייצור חשמל עלה באותה תקופה מכ-40% לקרוב ל-70%. נעזרנו בד"ר אריה ונגר, ראש תחום איכות אוויר ואנרגיה בארגון אדם טבע ודין, שליווה עוד ב-2011 את חקיקת החוק להקמת מרשם הפליטות. 

תחמוצות גופרית
✔ פוחת בסביבות 95%

 החיסכון הגדול ביותר במעבר לגז טבעי בתחנות הכוח מושג בפליטת תחמוצות גופרית. חומרים כאלה, ובראשם גופרית דו-חמצנית (SO2), מתקבלים משריפת דלקים שמכילים גופרית, כגון פחם ונפט. בחשיפה ארוכה הם עלולים לפגוע בריאות, בייחוד בקבוצות סיכון כמו אסתמטיים וחולים במחלות ריאות. 

כיוון שגז טבעי מכיל מעט מאוד גופרית, השימוש בו מפחית את פליטת תחמוצות הגופרית במידה דרמטית. כמה בדיוק? מחקר אופטימי במיוחד מצא שהחלפת תחנות פחמיות בגזיות בארה"ב הפחיתה את הפליטה ב-99.8%. המשרד להגנת הסביבה פרסם לפני כעשור אומדן ורוד פחות, ירידה של 92% בלבד, אבל לאחרונה עדכן את ההערכה ל-99% בערך.

ונגר מסביר שבהשוואות כאלה אין טעם להתווכח על המספרים המדויקים, שכן הפער תלוי בתחנות הכוח ובדלקים שביניהם משווים. ראשית, יש הבדלים טכנולוגיים: אם מתקינים בתחנה פחמית "סולקנים" ייעודיים למזהם מסוים, הם מסוגלים להפחית את פליטתו בעשרות אחוזים. במשרד להגנת הסביבה גורסים שסולקנים לגופרית דו-חמצנית מונעים מכמחצית ממנה להגיע לאוויר. שנית, יש הבדלים טבעיים בין פחם לפחם, וחלק מהמרבצים עתירי גופרית יותר מאחרים. בשנים האחרונות התקן הישראלי מחייב לשרוף רק פחם דל-גופרית, שהוא יקר יותר.

דוח הפליטות שפורסם בחודש שעבר מלמד שבין 2013, סמוך לתחילת ההפקה ממאגר תמר, ועד 2019, פליטת תחמוצות הגופרית בכל תחנות הכוח (כולל הפחמיות) פחתה ב-73.9%. בתחילת התקופה היה ענף החשמל אחראי ל-88% מהזיהום הזה; בסופה - ל-55% בלבד.

תחמוצות חנקן
⍻ פוחת בעשרות אחוזים

 המזהם הבולט השני הוא תחמוצות חנקן, חומר שבריכוזים גבוהים קשור בין השאר לתגובות דלקתיות במערכת הנשימה, רגישות למחלות נגיפיות, עלייה בהתקפי אסטמה, ובכלל, לעלייה בפניות לחדרי מיון. חלק מתחמוצות החנקן נובעות מהחנקן שבדלקים, וגז טבעי דל יחסית בחנקן. אבל חלקן מתקבל מעצם החימום של החנקן והחמצן שמצויים ממילא באוויר.

לפי ההערכות העדכניות של המשרד להגנת הסביבה, תחנת גז פולטת לכל יחידת אנרגיה כעשירית מתחמוצות החנקן שפולטת תחנה פחמית רגילה, ומרשם הפליטות מספר שמאז 2013, פליטת התחמוצות האלה במשק החשמל פחתה ב-55.5%. השיפור הזה נובע גם מהתקנת סולקנים בתחנות פחמיות, שלפי המשרד מסוגלים לסלק כשני שלישים מתחמוצות החנקן שנובעות משריפת פחם.

חלקיקים
⍻ פוחת בעשרות אחוזים, אבל

 שריפת חומר אורגני משחררת חלקיקים מוצקים שמתפזרים באוויר ועלולים לחדור לדרכי הנשימה. הפחם שמזין את תחנות הכוח משאיר חלקיקים גדולים יחסית, שחלקם מחומרים שכלל אינם נשרפים. אבל בגז אין חומרים כאלה. שימוש בגז מוריד בעשרות אחוזים את הפליטה של חלקיקים בקוטר עד 10 מיקרון ("PM10") - פער של 80% מתחנה פחמית רגילה ו-60% מתחנה עם סולקנים, לפי המשרד להגנת הסביבה. ואכן, הדיווחים למרשם מראים שמאז 2013, פליטת PM10 במשק החשמל פחתה הצטמצמה פי שניים. 

אבל יש כוכבית. ד"ר שחר דולב, מנכ"ל הפורום הישראלי לאנרגיה, מזכיר שהמעבר לגז לא מפחית בהכרח פליטת חלקיקים זעירים במיוחד - PM2.5, שדווקא הם מזיקים במיוחד. באתר המשרד להגנת הסביבה מסבירים שככל שהחלקיק קטן הוא חודר עמוק יותר למערכת הנשימה, לדם ואפילו למוח, שהוא עלול להכיל מתכות ולספוח תרכובות מסרטנות, להגביר את התמותה ממלות לב ושאר מרעין בישין.

חוק מרשם הפליטות לא מחייב יצרנים לדווח על פליטת PM2.5. דוח "מצאי הפליטות", שנשען על חישובים, מראה שבין 2015 ל-2018 נרשמה במשק החשמל ירידה של 16% בערך בפליטת חלקיקים כאלה.

חומרים מסרטנים
✔ / ✘ פחות מתכות, יותר חומרים אורגניים

 שלל חומרים מקובצים במרשם הפליטות תחת הכותרת "מסרטנים או חשודים כמסרטנים". ונגר מסביר שחשוב להבחין בתוכם בין שתי משפחות: מתכות וחומרים אורגניים. גז טבעי אכן מכיל פחות מתכות. התחנות הפחמיות הן המקור האנושי העיקרי לפליטת כספית, למשל, יסוד שפוגע בבעלי חיים ימיים ומגיע באמצעותם לאדם. בגז טבעי אין כספית. חומרים אורגניים כמו בנזן, מנגד, הם סיפור אחר: דווקא כשהם נמצאים בגז הם עלולים להתנדף לאוויר בשלב מוקדם, הן על האסדה והן בתחנות הכוח על היבשה. 

האם פליטת המסרטנים האורגניים גברה בשנים האחרונות? לפי מרשם הפליטות, רק 1% מהמסרטנים האלה נובעים מייצור חשמל; אלא שהנתון הזה לא כולל חומרים שפולטות אסדות הגז. כפי שפעילי סביבה הדגישו בצדק, אסדת תמר הייתה אשמה מאז הפעלתה במחצית מפליטות המסרטנים בישראל. המדידות הרשמיות קבעו שהזיהום לא הגיע אל החוף, אבל לא כולם השתכנעו.

נתוני המשרד להגנת הסביבה מראים שהבעיה נפתרה. הזיהום נבע מחומר נגד קפיאה שמפעילי האסדה היו מוסיפים לגז בהיותו בים, ומשחררים אותו לאוויר אחרי השאיבה; כשגילו במשרד שהחומר מגיע לאוויר, הם דרשו להתקין מערכת שתפריד אותו בחלל סגור. זה קרה במרץ 2019, ולפי דוח המפל"ס האחרון, פליטת המסרטנים מהאסדות צנחה ב-98%.

פחמן דו-חמצני
מזיק, לא מזהם

 במרץ 2019 כתבנו ב"משרוקית" על התבטאות קודמת של שטייניץ לגבי היתרונות הסביבתיים של הגז, וכאן ההזדמנות לתקן את עצמנו. שטייניץ הכריז אז: "גז טבעי - אפס זיהום". המשוואה הזאת שגויה, כפי שראינו. אלא שהטיעון שלנו התמקד בפחמן הדו-חמצני הרב שנפלט גם מתחנות כוח גזיות, כ-50% מהכמות שפולטות תחנות פחמיות. פחמן דו-חמצני, כפי שהעירו לנו בצדק, מזיק מאוד לסביבה כגז חממה, אבל לא נחשב למזהם שפוגע ישירות בבריאות. כשעוסקים בזיהום אוויר, עדיף להפריד בין הנושאים.

 * * *

הכתרים הבריאותיים ששטייניץ קושר אפוא לגז הטבעי הם לא מילים ריקות. המעבר לתחנות כוח שמופעלות בגז אכן משפר את איכות האוויר בישראל, ומפחית את שיעור המזהמים העיקריים בעשרות אחוזים.

אף על פי כן, בניגוד לגרסה זהירה־פחות שאנחנו עדיין שומעים לפעמים משר האנרגיה, הגז לא "מוריד את הזיהום לאפס". הוא גם תורם לאפקט החממה. "גז טבעי הוא הדלק הפוסילי הנקי ביותר", מסכמים במשרד להגנת הסביבה, "אבל עדיין פולט מזהמים, ולכן האנרגיה הנקייה ביותר היא אנרגיה מתחדשת". אף שטייניץ חתם לאחרונה על עקרונות שלפיהם 30% מהחשמל בישראל יופק באנרגיות מתחדשות עד 2030. אנשי הגנת הסביבה דורשים להעלות את הרף ל-40%, אבל גם היעד הצנוע עדיין רחוק.

לקריאה נוספת:

יובל שטייניץ על כך שהזיהום מגז טבעי הוא אפס - המשרוקית של גלובס

דוח מצב משק החשמל לשנת 2019 - רשות החשמל

מרשם פליטות לסביבה: דוח שנתי 2019 - המשרד להגנת הסביבה

מזהמים סביבתיים והשפעתם על הבריאות - המשרד להגנת הסביבה

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן