גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינה ענייה, אוכלוסייה צעירה ופוטנציאל גדול: ההסכם עם סודאן עשוי לייצר רווחים גדולים למשקיעים מישראל

בניגוד לאיחוד האמירויות העשירה, המדינה השלישית שמצהירה על כוונותיה לנרמול היחסים עם ישראל היא אחת משלוש המדינות העניות באפריקה, שהייתה נתונה במלחמת אזרחים מתמשכת ● עם נקודת הפתיחה הבסיסית הזו מגיעים גם שפע מים ואדמה פורייה, חופים בתוליים ואתרי צלילה וגם אוכלוסייה תוססת וצעירה שמייחלת לקידמה

נשים סודאניות נושאות תרומות שמן מארגון המזון העולמי. שטחי חקלאות ענקיים / צילום: רויטרס
נשים סודאניות נושאות תרומות שמן מארגון המזון העולמי. שטחי חקלאות ענקיים / צילום: רויטרס

נקדים ונאמר, אין עדיין הסכם שלום או נורמליזציה עם סודאן. מה שיש זו הצהרת כוונות משותפת לעשות כן, והיא תלויה לא מעט בנעשה בסודאן. המועצה השלטת משלבת את קבוצת הגנרלים בראשות יו"ר המועצה, הגנרל עבד אל פתאח אל בורהאן, והממשלה האזרחית שבראשה עבדאללה חמדוכ, כלכלן בהכשרתו שהיה סגן מזכ"ל הנציבות הכלכלית של האו"ם לאפריקה.

גורם ממשלתי טען בשבת כי כל הסכם בינלאומי טעון אישור של המועצה המחוקקת, גוף שטרם הוקם ויש עדיין ויכוח על ניסוח החקיקה שתביא לבחירתו. לכן, המועצה הזמנית תיקח לעצמה ככל הנראה את הסמכויות ותאשר הסכם. בסודאן ממתינים גם לבחירות בארה"ב כדי להיווכח אם ביידן (אם ייבחר) ימשיך להיות מחויב להבטחות של טראמפ.

ראש ממשלת סודאן, עבדאללה חמדוכ  / צילום: רויטרס

גורם במשרד החוץ של סודאן אומר ל"גלובס" כי "המהלך לא היה יוצא אל הפועל ללא תמיכה רחבה, וכעת זה הבשיל. אנחנו מצפים בקוצר רוח להתחלת המגעים להסכמים כדי להביא את הצרכים שלנו, כי אנחנו מאמינים שבאמצעות ישראל ומדינות אחרות השותפות לכך, עתידה של סודאן נראה טוב בהרבה".

הגורם מצטט עבורנו ראיונות של בכירי הפוליטיקאים במדינה התומכים במהלך. כמו מובארק אל פאדל יו"ר מפלגת האומה, שאמר כי המתנגדים למהלך הם מיעוט וההסכמים נחוצים מאוד כדי לספק את הצרכים הכלכליים הדחופים של סודאן. הוא הדגיש את החקלאות המתקדמת של ישראל ככזו שתצעיד את החקלאות הסודנית לעידן חדש.

חקלאות: פוטנציאל להפוך לאסם התבואה של אפריקה

ובהנחה שהכול יקרה, מהבחינה הכלכלית/מסחרית, סודאן היא סיפור אחר לגמרי מהמפרציות. היא אחת משלוש המדינות העניות באפריקה - היבשת הענייה בעולם, מדינה שהייתה נתונה במלחמת אזרחים מתמשכת של כמעט 20 שנה, אזרחיה הנוצרים היו קורבנות למסע רצח שיטתי שחיסל מאות אלפים מהם בחבל דארפור ומקומות אחרים. 30 שנות שלטונו של עומאר אל באשיר, תחת חוקי האסלאם ומשטר הטרור שהנהיג, גרמו לדלדול משאביה ולניתוק מהעולם המתקדם.

סודאן היא אחת מהמדינות הגדולות באפריקה, ולה אוכלוסייה של 44 מיליון נפש, רובם מוסלמים דוברי ערבית. מחצית מהאוכלוסייה צעירה בגילאים של פחות מ-30, וזו העירונית, שם רובה מתרכזת, מחוברת היטב לרשתות החברתיות, נתון שמביא לתסיסה בלתי פוסקת, ובאופן ישיר להפלת הרודן אל באשיר לפני פחות משנתיים. התסיסה נמשכת על רקע המצב הכלכלי והאבטלה: באוגוסט שיעור האבטלה הרשמי הגיע ל 13% ובספטמבר כבר טיפס ל-25%. הנתונים מוערכים בלבד וכנראה גדולים בהרבה שכן אין הם כוללים את האוכלוסייה הפריפריאלית במחוזות המרוחקים.

הענף הכלכלי העיקרי הוא החקלאות באגן הנילוס העובר דרכה, בואכה מצריימה. בחרטום בירת המדינה מתאחדים הנילוס הלבן והכחול, ולאורך מסלול שני חלקי הנהר מאתיופיה וקניה בדרום ועד מצרים, יש שטחי חקלאות ענקיים. המים והאדמה הפורייה המגיעה מהרי אתיופיה הם הפוטנציאל להיותה אסם התבואה של אפריקה, אלא שהמשטר והמלחמות פגעו קשה גם בענף הזה. הגידולים העיקריים הם דגנים וכותנה, וגם עדרי בקר ענקיים בחוות ובשטחים פתוחים.

לפי פרסומים שונים, סעודיה, השותפה מאחורי הקלעים למהלכים המדיניים, רואה בשטחי החקלאות של סודאן פתרון לבעיות הביטחון התזונתי שלה, ותהיה מוכנה לכן להשקיע רבות בהשבחתה. כשנכנסת הטכנולוגיה החקלאית הישראלית למשוואה, הפוטנציאל עצום. החקלאות בסודאן מיושנת ומשתמשת בין השאר בשיטות בזבזניות להשקיה. טכנולוגיות ישראליות חדשניות בחקלאות ובשימוש במים, כבר מיושמות בהצלחה במורד הנילוס, במצרים וגם במדינות אפריקאיות אחרות באזור, והשת"פ יכול להביא להכפלה של ממש ביבולים. ובניגוד גמור לאגן הנילוס, ביתר חלקי המדינה, המדבריים, יש מחסור חמור במים בשל תשתיות רעועות עד לא קיימות. גם כאן, הטכנולוגיות הישראליות יכולות להביא פתרונות רבים לאוכלוסיות העניות ביותר במדינה.

גם מדינות ערביות אחרות יהיו שותפות למהלכים הכלכליים. שר הכלכלה של האמירויות עבדאללה בין טוק אמר בראיון ל"גלובס", כי בכוונת ארצו לפתח שותפויות משולשות עם ישראל ומדינות בצפון ומזרח אפריקה, לרבות סודאן, לפרויקטים כלכליים בתחומי האנרגיה, החקלאות והמים. גם מצרים, שכנתה של סודאן מצפון, מעורבת. האינטרס שלה קשור גם למאבק מול אתיופיה בסוגיית הקמת הסכר על הנילוס הכחול, העובר בשלוש המדינות, ולכן כל סוגיית הגברת היעילות בשימוש במי הנילוס חשובה במיוחד.

תוכנה והייטק: אוכלוסייה משכילה שממתינה לפריצה הטכנולוגית

בתחומים המתקדמים יותר של תוכנה והייטק, הפוטנציאל שונה לגמרי מהמפרציות. באלה, פועלות אלפי חברות בינלאומיות והן מהוות מרכזי סחר ופיננסים עולמיות. סודאן נמצאת בשלב בסיסי מאוד של הקידמה הטכנולוגית ואולי דווקא זה הפוטנציאל הגדול לחברות ישראליות להיכנס. המדינה שבה אוכלוסייה משכילה גדולה יחסית ודוברת אנגלית (בעיקר בצפון בחרטום והערים סביבה) משוועת וממתינה לפריצה הטכנולוגית הגדולה, שבה מרחב ההייטק הישראלי/בינלאומי יכול להשתלב מצוין.

תיירות: מועדון הצלילה ששימש את המוסד

תחום בתולי שלישי שם, הוא התיירות. רצועת החוף הארוכה של סודאן בים סוף, לא מפותחת כלל, אין בתי מלון כמעט, למעט מספר מועט של חופים מוסדרים ומועדוני צלילה קטנים. מועדון צלילה כזה כיכב באחד מהמבצעים המדהימים של המוסד היה בהעברת העולים שהגיעו בחשאי מהאתר לחופי ים סוף אל ישראל. המבצע שהונצח גם בסרט של נטפליקס "אתר הצלילה בים האדום".

תמורה מיידית: חבילת סיוע אמריקאית

משרד החוץ האמריקאי הודיע על חבילת סיוע הומניטרית מהירה של 81 מיליון דולר לחרטום. בהודעה נאמר כי סודאן סובלת ממשבר כלכלי והומניטרי עמוק הן בשל מספר הפליטים הרב (כשלושה מיליון) שנמלטו מבתיהם בשל מלחמת האזרחים הממושכת, והן בשל בצורת כבדה מחד גיסא ושיטפונות מהגדולים בתולדותיה מאידך גיסא. מנתוני ארגוני הסיוע בסודאן עולה כי יותר מתשעה מיליון בני אדם סובלים מרעב, מחסור חמור במים, היעדר טיפול רפואי ועוד, ורבים מהם במחוזות המרוחקים, ובעיקר בדארפור, חבל הארץ שבו החלה מלחמת האזרחים בעשור הקודם. בהודעת משרד החוץ האמריקאי נאמר כי הכסף יועבר ישירות לארגונים ולסוכנויות המטפלים באוכלוסייה המורעבת, ללא נגיעה של נציגי הצבא או ארגוני המודיעין של הממשלה. הסיבה לכך היא חששם של פליטים המשויכים למורדים מדארפור כי הצבא יאתר בתואנת הסיוע את ראשי הארגונים הללו, שמקצתם נמלטו לחבלי הארץ המרוחקים. הסיוע יכלול מבנים ניידים, ציוד וסיוע רפואי לרבות לטיפול בקורונה, מתקני טיהור מים, מזון ועוד.

העובדים הסודאנים הם "שגרירים" של ישראל

סוגיית העובדים הזרים מסודאן עלתה גם היא על הפרק בעקבות ההכרזה על ההסכמים הקרבים. ייתכן וימצא בשל כך פתרון להחזרת רבים מהם לארצם, או לאפשר הישארות חלקם בישראל, אבל יש לכך גם היבט אחר. בראיון לטל שניידר ב"גלובס" בחודש אוגוסט אומר הד"ר חיים קורן מהמרכז הבינתחומי בהרצליה ומי שהיה שגריר ישראל בדרום סודאן ובמצרים, כי דווקא מהגרי העבודה מסודאן שהגיעו לישראל הם בעצם מעין שגרירים חיוביים שלנו שם. לדבריו כ-12 אלף עובדים ששבו לסודאן מספרים לרוב דברים חיוביים על ישראל, לאחר כמה שנים טובות של עבודה בארץ ורווח כספי נאה. בסך הכול הגיעו לישראל כ-40 אלף סודאנים, שמדברים עברית ואנגלית, רבים מהם עבדו או עובדים בתעשיית המלונאות למשל ומעורים ברשתות החברתיות של סודאן. הם מהווים חלק משינוי השיח במדינה כלפי ישראל, אומר קורן.

חה"כ מאי גולן מהליכוד תהיה מהדוחפות להחזרת השוהים הבלתי חוקיים לארצם. בהודעה שפרסמה נאמר: הסכם הנורמליזציה עם סודאן טומן בחובו הזדמנות להחזרת המסתננים הבלתי חוקיים מסודאן אל ארץ המוצא שלהם. אני נמצאת בקשר ישיר עם רה״מ ולשכתו וממשיכה לעבוד לילות כימים כדי לפעול להחזרת אותם מסתננים כמה שיותר מהר ולהחזיר את השפיות והשקט לתושבים המקוריים של השכונות, וכמו כן לבסס בצורה מוחלטת את מדיניות ההגירה במדינת ישראל".

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר 71% מהמניות שלו בחברה

מנכ"ל הפניקס מוכר את המניות ב-37.48 שקל למניה, גבוהה ב-2% מהמחיר בסגירה • גם הסמנכ"ל אלי שוורץ מוכר מניות בסך של 1.28 מיליון שקל, על פי שער דומה • מניית הפניקס ירדה היום ב-2.6%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו