גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק ביידן וטראמפ: מי עוד מועמדים לנשיאות ארה"ב

המערכת הפוליטית האמריקאית היא דו-מפלגתית הנשלטת על ידי המפלגה הדמוקרטית והמפלגה הרפובליקאית ● אך הן לא לבד. מלבדן יש עוד מפלגות רבות ● חלקן מעמידות לבחירה גם מועמדים לנשיאות ארצות הברית

ג'ו יורגנסן / צילום: Alicia Devine, רויטרס
ג'ו יורגנסן / צילום: Alicia Devine, רויטרס

הפוליטיקה האמריקאית של המאה האחרונה נעה כמטוטלת בין שתי מפלגות - הדמוקרטית והרפובליקאית - כאשר השלטון מחליף ידיים מדי כמה שנים ומשברים. המערכת הפוליטית בארה"ב היא אמנם דו-מפלגתית אך אין זה אומר שאין עוד מפלגות במדינה.

למעשה יש עוד עשרות מפלגות עם חברים ומוסדות בעלי גוונים שונים ומשונים. בין היתר אפשר למצוא בה מפלגות גזעניות כמו "מפלגת החופש האמריקאית" (American Freedom Party), שנוסדה ב-2010, והאידאולוגיה שלה יונקת מאותן מקורות של תנועות "העליונות הלבנה" למיניהן; כן, ניתן למצוא בה גם מפלגה שמתנגדת משקאות אלכוהוליים (Prohibition Party), שנוסדה אי שם ב-1869 ונחשבת למפלגה השלישית הוותיקה בארה"ב. אמריקאים שמזדהים עם רעיונות השמאל אך חשים כי המפלגה הדמוקרטית היא חיוורת מדי בשבילם, יכולים להצביע או לכל הפחות להזדהות עם "מפלגת המשפחות העובדות", שתומכת בעמדות פרוגרסיביות. בבחירות של 2016 היא השיגה למעלה מ-140 אלף קולות ברחבי המדינה.

בנוסף להן יש עוד כמה מפלגות מרקסיסטיות (כולל מפלגה לניניסטית-מרקסיסטית), מפלגות טרוצקיסטיות (הפלג במרקסיזם שדוגל במשנת טרוצקי האנטי-סטאליניסט), מספר מפלגות פועלים, כמה מפלגות סוציאליסטיות, מפלגות "מרכז", מפלגה פמיניסטית ("שוויון לנשים") ומפלגה סוציאליסטית-פמיניסטית (מפלגת "החופש והסוציאליזם"). עוד ניתן למצוא גם מפלגה שהמצע שלו הוא קידום האדם באמצעות הטכנולוגיה בשם "טרנסיומניסט", מפלגת הפיראטים מהסוג שהפך בעשורים האחרונים לפופולרי במדינות מערביות ברחבי העולם, מפלגות למען ליגליזציה של מריחואנה ועוד.

נוסף לכל אלה, נרשמו בארה"ב 1,224 איש ואישה ומשיח אחד כמועמדים לנשיאות ארה"ב. אחד מהם, מפורסם למדי, הוא הראפר קנייה ווסט, שיש הטוענים בסביבתו הקרובה כי דעתו נטרפה עליו באחרונה. מיותר לציין כי הסיכויים של המתמודדים והמתמודדות להגיע לחדר הסגלגל או בכלל לבית הלבן (או אפילו רק למדשאותיו) שלא במסגרת סיורי תיירים, הם לא קלושים ואפילו לא אפסיים, אלא אי-שם רחוק מאוד מתחת לאפס.

קניה ווסט. מועמד לנשיאות מטעם עצמו / צילום: JEFF CHRISTENSEN, Associated Press

מעל כל אלה נישאות שתי מפלגות גדולות יותר, אם כי עדיין זעירות במונחים אמריקאים: המפלגה הירוקה והמפלגה הליברטריאנית עם 1.5 ו- 4.5 מיליון מצביעים בבחירות 2016 בהתאמה.

כמו האחיות הגדולות שלהן, המפלגה הדמוקרטית והמפלגה הרפובליקאית, גם הירוקים והליברטריאנים מעמידים לבחירה מועמדים לנשיאות ולתפקיד סגן הנשיא.

המפלגה הירוקה: גבר ואישה לראשות המדינה

בשנת 1984 התכנסו פעילים ירוקים במינסוטה לוועידה ראשונה שבה אושרו "10 ערכי המפתח" שהיוו בסיס ל"מפלגה הירוקה של ארצות הברית". בשנת 1990, אלסקה הפכה למדינה הראשונה שבה חברי המפלגה הירוקה הועמדו לבחירה במסגרת הבחירות הארציות. איחוד של כמה קבוצות ירוקות נוספות קיבל הכרה רשמית כמפלגה פוליטית לאומית בוועדת הבחירות הפדרלית בשנת 2001.

האווי הוקינס הוא מועמד המפלגה הירוקה לנשיאות לשנת 2020. הוא מונה רשמית למועמד בוועידת מפלגת הירוקים ב-11 ביולי. שותפתו למרוץ היא פעילת איגודי העובדים ניקול ווקר.

האווי הוקינס, המפלגה הירוקה / צילום: Mike Groll, Associated Press

הוקינס נתמך גם על ידי המפלגה הסוציאליסטית האמריקאית, "סולידריטי" ומפלגת "מריחואנה חוקית עכשיו". הוא הבטיח לעצמו תמיכה של 381 צירים ב-20 בספטמבר, ויש לו גישה ל-133 אלקטורים בבחירות הכלליות.

המצע העיקרי של הקמפיין של הוקינס הוא הצעתו ל"ניו דיל ירוק אקו-חברתי", שכולל תוכנית סביבתית וחברתית. כך מתוארת התוכנית האתר הקמפיין של התנועה: "חוק הזכויות הכלכליות של הנשיא פרנקלין ד. רוזוולט מ-1944 קורא לקונגרס לפתח תוכניות להבטחת זכויות אדם כלכליות לכולם. תוכנית השיקום הכלכלי הירוק לא רק תבנה מערכת אנרגיה ירוקה ב-100% עד שנת 2030, אלא גם תתאים את כל מגזרי הכלכלה לקיימות סביבתית, מחקלאות וייצור עד דיור ותחבורה".

הוקינס לא זר לפוליטיקה. הוא היה מועמד הירוקים למושל מדינת ניו יורק בשנים 2010, 2014 ו-2018.

הוא נולד בסן פרנסיסקו, קליפורניה, ב-1952. הוא למד במכללת דרטמות אך לא קיבל תואר. אחרי גיוסו לצבא הוא הצטרף לנחתים ב-1972, אך לא הוצב לשירות פעיל. במקביל, כרבים מבני דורו הוא השתתף וארגן מחאות נגד מלחמת וייטנאם.

בשני העשורים הבאים הוא עבד בבנייה בניו אינגלנד. בשנות ה-90 הוא פיתח קואופרטיבים עבור חברת CommonWorks. הוא הפך לפעיל במפלגת הירוקים כבר בכנס הארצי הראשון שלה בשנת 1984. הוא גם נמנה עם מייסדי הארגון האנטי-גרעיני Clamshell Alliance ב-1976 והצטרף למחאתם של לוחמים אמריקאים ששירתו בווייטנאם נגד המלחמה.

את עיקרי הקמפיין שלו הוא תימצת ביוני השנה באומרו, כי "אנחנו לא יכולים להמשיך עם טראמפ, הגזען חסר האונים, או עם ביידן, הנץ הניאו-ליברלי, כדי להילחם על הצרכים של מעמד העובדים. אנחנו זקוקים לקול פוליטי משלנו! לכוח עצמאי שלנו! אנחנו זקוקים לניו דיל אקו-חברתי ירוק".

לצד הוקינס עומדת אנג'לה ניקול ווקר שמונתה לסגניתו במרוץ לנשיאות ארה"ב מטעם מפלגת הירוקים ב-5 במאי 2020. היא כבר הייתה מועמדת לסגנית הנשיא ב-2016, יחד עם מי שקדם להוקינס בתפקיד, אמידיו סולטיסיק. השניים משכו אז כ-1.5 מיליון מצביעים ברחבי ארה"ב.

המפלגה הליברטריאנית: אישה וגבר לראשות המדינה

המפלגה הליברטריאנית האמריקאית הוקמה בשנת 1971 בקולורדו ספרינגס בקולורדו. הקבוצה קיימה את הכינוס הלאומי הראשון שלה בשנת 1972. מאז הקמתה, המפלגה הליברטריאנית תמכה והציבה מועמדים ליברטריאניים במרוצים ברחבי ארצות הברית. על פי אתר המפלגה, הליברטריאנים החזיקו 232 משרות פוליטיות ברחבי ארה"ב החל מה-18 באוגוסט 2020.

המפלגה מתנגדת בתוקף לכל "התערבות ממשלתית בהחלטות האישיות, המשפחתיות והעסקיות של אזרחי ארצות הברית". כפי שנכתב באתר שלהם, "בעיקרו של דבר, אנו מאמינים שכל האמריקאים צריכים להיות חופשיים לחיות את חייהם ולנהל את האינטרסים שלהם כפי שהם רואים לנכון כל עוד הם לא מזיקים לאחר".

ג'ו יורגנסן היא מועמדת המפלגה הליברטריאנית לנשיאות 2020. היא מונתה בוועידה הלאומית של המפלגה ב-23 במאי, ובכך הפכה לאשה הראשונה שמנהיגה את המפלגה בהתמודדות לנשיאות ארה"ב. הסגן שלה הוא היזם והפודקאסטר, ג'רמי "ספייק" כהן. היא קיבלה גישה לקלפיות בכל 50 מדינות ארה"ב ומחוז קולומביה ב-15 בספטמבר. המועמד לסגן הנשיא מטעם הליברטריאנים הוא ספייק כהן שנבחר לתפקיד יום למחרת ב-24 במאי.

לדברי יורגנסן, המצע שהיא ומפלגתה מציגות הוא חלופה למדיניות הדמוקרטית והרפובליקאית שיוצרת, לדבריה, גירעונות בהיקף של טריליוני דולר ולבסוף גם מובילה למעורבות במלחמות יקרות וקטלניות ברחבי העולם. "היו אלה תוכניות של ממשלה גדולה שיצרו את הבעיות הללו. כדי לפתור אותן אנחנו צריכים להקטין את הממשל מאוד", נכתב באתר הקמפיין שלה.

יורגנסן היא מרצה בכירה לפסיכולוגיה באוניברסיטת קלימסון. היא בעלת תואר ד"ר בפסיכולוגיה תעשייתית/ארגונית מאוניברסיטה זו, שהיא קיבלה בשנת 2002. התואר הראשון שלה בפסיכולוגיה הוא מאוניברסיטת ביילור ב-1979 והתואר השני הוא מהאוניברסיטה הדרום-מתודיסטית ב-1980.

מחוץ לאקדמיה, הניסיון המקצועי שלה כולל עבודה כנציגת שיווק של IBM ופתיחת חברה משלה למכירת תוכנה וטכנולוגיית מחשבים.

עם בחירתה למועמדת המפלגה לנשיאות לפני כחצי שנה אמרה יורגנסון כי היא "שמחה שלבוחרים תהיה סוף סוף בחירה אמיתית". לדבריה בחירה בטראמפ או בביידן היא עדיין בחירה "בין ממשל גדול וממשל עוד יותר גדול".

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

החברה הפסידה 9 סנט למניה, לעומת צפי לרווח של 14 סנט למניה ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק