גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף התעופה הגלובלי עושה היסטוריה, ולא בקטע טוב

מגפת הקורונה מאתגרת את ענף התעופה יותר מכל המשברים האחרים שהלמו בו בעבר ● עשרה חודשים לאחר תחילת המשבר, ההתאוששות החלקית שנרשמה בענף נעצרה, ועל חזרה לתדירות הטיסות של 2019 אף אחד לא מעז לדבר

מטוס נוסעים עובר חיטוי / צילום: Nathan Ellgren, Associated Press
מטוס נוסעים עובר חיטוי / צילום: Nathan Ellgren, Associated Press

לאורך ההיסטוריה היו מקרים מועטים מאוד שבהם ענף התעופה נעצר, וגם זה היה לזמן קצר יחסית. הבולטים שבהם הם אסון התאומים בארה"ב ב-2001, והתפרצות הר הגעש באיסלנד ב-2010. כלומר, ענף התעופה מעולם לא נאלץ להתמודד עם אתגרים רציניים כמו משבר הקורונה בשנת 2020.

ענף התעופה מחבר את העולם בצורה ייחודית, ומוסיף ערך עצום לכלכלה העולמית, דרך תרומתו הרבה לתיירות בעולם. ישנן מדינות שבהן קיימת חשיבות גדולה מאוד לענף, מפני ששיעור גדול מהתוצר שלהו מבוסס על תיירות, כמו למשל מקסיקו (15.5%), ספרד (14.3%), איטליה (13%) ועוד מדינות רבות. על פי הערכות, ענף התעופה תורם באופן ישיר ועקיף יחד כ-3 טריליון דולר לפעילות הכלכלית העולמית, ומהווה כ-4% מהתוצר העולמי - נתח גדול יותר מתעשיית הרכב ומייצור התרופות בעולם.

למעשה, אם היינו מקבילים את ענף התעופה למדינה, רמת התוצר הייתה מדורגת במקום ה-20 בעולם, פחות או יותר, בדומה לתוצר של שווייץ או ארגנטינה. הערך שמספק ענף התעופה לכלכלה העולמית מגיע הן מהעסקה ישירה של צוותים שונים בטיסות, אנשי קרקע, מנווטים וספקים, והן מתעסוקה ניכרת בצורה עקיפה, כמו דלק תעופתי, חברות בנייה, ספקי רכיבי משנה למטוסים, יצרני סחורות הנמכרות בשדרות התעופה ועוד.

שירותים אלה יוצרים כ-11.3 מיליון משרות ישירות, והתרומה הישירה מוערכת בכ-961.3 מיליארד דולר לתוצר העולמי, ואילו הפעילויות העקיפות מוערכות בכ-816.4 מיליארד דולר בתרומתן לתוצר העולמי. אז היכן עוד טריליון דולר מהתוצר העולמי? החלק הגדול של הפאזל נמצא בתיירות (תעשיית הכנסים, מלונות, הסעות ועוד) שהופכת במהירות לאחת מהתעשיות הגדולות בעולם.

בקו הירי הראשון של המשבר

בעוד שנגיף הקורונה ממשיך לזעזע ולטלטל את הכלכלה העולמית, ענף התעופה מוצא את עצמו בקו הירי הראשון של המשבר, מכיוון שההתפשטות המהירה של הנגיף הביאה למגבלות שאילצו את הענף לעצור את הפעילות כמעט לחלוטין, וכפועל יוצא, ענף התיירות נפגע בהתאם.

נגיף הקורונה החל להשפיע לראשונה על ענף התעופה במהלך חודש ינואר 2020, ובפברואר ממשלות רבות ברחבי העולם כבר הציעו שלא לטוס לסין. באמצע חודש מרץ כבר הגיעו מגבלות הנסיעה העולמיות הרחבות, שנועדו להתמודד עם התפשטות הנגיף. חברות התעופה הרגישו מיד את המגבלות הללו, ועל פי הערכות, אובדן ההכנסות המשוער של חברות התעופה בעולם לשנת 2020 בעקבות משבר הקורונה יגיע לכ-315 מיליארד דולר. בתרחיש הנוכחי, של הגל השני שמכה ברחבי העולם, אובדן ההכנסות עוד צפוי להתעדכן כלפי מעלה.

התחזית להתאוששות לטווח הקרוב בענף התעופה נותרה לא ברורה בהתחשב במספר המקרים בכל יום בעולם, ובפרט ביעדי תיירות כמו ארה"ב, איטליה, ספרד, צרפת וגרמניה, שם הנגיף מכה בעוצמה, והסיכוי לחידוש הגבלות נוספות מיום ליום רק הולך ועולה.

לעומת זאת סין, שהצליחה להשתלט על נגיף הקורונה (כפי שמספרים לנו לפחות), מציגה התאוששות כלכלית יוצאת דופן, ולאחרונה פרסמה את נתוני הצמיחה לרבעון השלישי, וחזרה לקצב צמיחה חיובי של 4.9%. מובן שהדבר משתקף גם בענף התעופה בסין, שחזר לפעול בקצב דומה בהשוואה לטרום-המשבר (בעיקר על רקע קצב הגידול של טיסות פנים).

כפי שניתן לראות בתרשים, ההתאוששות של ענף התעופה בארה"ב נעצרה, ותדירות הטיסות רחוקה מאוד מהתדירות הרגילה של טרום-המשבר, ואילו באירופה ההתאוששות שינתה לאחרונה כיוון, שוב, על רקע הגידול בתחלואה. בעקבות כך, ארגון התעופה העולמי (IATA) עדכן את התחזית להתאוששות בתעופה כלפי מטה, והוא צופה כעת ירידה של 66% בתדירות הטיסות בשנת 2020 בהשוואה ל-2019 (עודכן מטה מ-63%).

מכה קשה לענף התעופה תדירות הטיסות השבועיות של חברות תעופה גלובליות

נקודה אופטימית: הדבקה נמוכה על מטוסים

ובכל זאת, במבט קדימה, ארגון התעופה העולמי מציין נקודה אופטימית, לאחר שבירך לאחרונה על שחרור תוצאות הבדיקה של פיקוד התחבורה של ארה"ב (Transcom US), שמאשר את הסיכון הנמוך להדבקה בנגיף הקורונה על גבי מטוסים. אך כדי שנראה התאוששות בענף התעופה, נדרשות הקלות רבות יותר במגבלות שיעזרו להניע את הטיסות הבינלאומיות מחדש. בשורה התחתונה, לענף התעופה יש עוד דרך ארוכה, גם בשל ההגבלות וגם לפני שרבים מהנוסעים ירגישו בטוחים לעלות שוב על מטוס.

עד שזה יקרה, יתפרסמו ככל הנראה עוד מחקרים רבים, ויוצעו פיתוחים ופתרונות חדשים, שינסו להחזיר אט אט את הענף לעמוד על הרגליים. עם זאת, ציר הזמן אינו ברור, וענף התעופה מתמודד כיום עם שריפת מזומנים ועם הפסדים כבדים, שעשויים ללוות אותו לתוך 2021 ומעבר לכך. מצב זה מתקיים כאשר חברות תעופה רבות בעולם נכנסו למשבר הזה גם כך במצב עגום, על רקע התחרות האגרסיבית מצד חברות ה-Low Cost, כשהן נושאות על כתפיהן משקל כבד של חוב שנוצר מהצורך ההולך וגובר להצטיידות במטוסים.

כל אלו, לצד העצירה המלאה והפתאומית בפעילות, מובילים, כפי שציינו, את חברות התעופה לשרוף מזומנים בקצב גבוה, וככל שהמצב יימשך צפויה יציאה של חברות רבות יותר מהענף; חלקן פשוט יפשטו את הרגל וחלקן יירכשו ויתמזגו לתוך חברות אחרות, גדולות יותר וחסינות יותר פיננסית. מובן שמצב זה בא לידי ביטוי בתמחור של מניות חברות התעופה הציבוריות, שסבלו מחיתוך דרמטי בשוויין לאחר התפרצות המגפה.

הדרך להוציא לפחות את חלקן מהמשבר היא באמצעות עידוד הציבור לחזור ולצרוך שירותי טיסה. זה כשלעצמו מאתגר מאוד בהיבט הכלכלי ובהיבט הפסיכולוגי.

המשבר הכלכלי פוגע בלא מעט צרכנים. לעומק המשבר השפעה על יכולת הציבור כולו לחזור ולצרוך תיירות בשנים הקרובות. אך מלבד המשבר הכלכלי, ישנו גם הפן הפסיכולוגי, שמשפיע עלינו הצרכנים. מחד, הרצון שלנו לחזור לשגרת חיים נורמלית, שכוללת מן הסתם גם חופשות וטיולים בעולם, ומנגד, החשש מחשיפה לנגיף כתוצאה משהות ארוכה במקום סגור וקטן כמו מטוס.

בהיבט הפסיכולוגי, לתוצאות המחקר שפורסם בסוף השבוע האחרון על-ידי ה-US Transcom יש ערך רב עבור חברות התעופה. כפי שציינו, המחקר קובע כי קיים סיכון נמוך מאוד בהידבקות במחלות דוגמת הקורונה במטוסים, במיוחד בהשוואה לחללים סגורים אחרים.

הסיבה המרכזית, ככל הנראה, לפוטנציאל ההדבקה הנמוך, הוא שיעור התחלופה הגבוה של האוויר במטוסים, שגורם למעשה לדילול של הווירוס בחלל (או נכון יותר לזמן הימצאותו בחלל). שיעור התחלופה הוא פי 15 ממערכת סירקולציה ביתית או פי 5-6 ממערכות הקיימות בחדרי ניתוח או בחדרי בידוד בבתי חולים. תוצאות המחקר מתווספות לנתון שפרסם IATA בשבוע שעבר, שלפיו מתחילת 2020 דווחו 44 מקרים בלבד של אפשרות להידבקות בקורונה במטוסים (לא הוכח כי המקרים נבעו מהידבקות במטוס, אך קיימת ככל הנראה היתכנות גבוהה לכך) מתוך 1.2 מיליארד נוסעים.

לנתונים אלו, ולעלייה בהיקף הבדיקות, יש להערכתנו השפעה חיובית וחשובה מאוד על הצד הפסיכולוגי, והם יכולים כבר היום לעודד יותר ויותר אנשים לעלות לטיסות, במיוחד אלו שנמנעו מלעשות זאת על רקע חשש בריאותי. מדובר בשלב הראשון בתוך היבשות - שכן הצרכנים מרגישים בטוחים יותר בסביבה הקרובה אליהם (צפון אמריקה, אירופה וכו').

בינתיים, הדוחות הכספיים מצביעים על ירידה של יותר מ-70% בפעילות, לצד הפסדים כבדים, וההערכות והתחזיות בשוק אינן אופטימיות, ומצביעות על חזרה להיקף פעילות שדומה ל-2019 תוך 2-5 שנים. מדובר בחוסר ודאות גבוה מאוד, ולכן לא היינו ממליצים לכם לעצור את הנשימה. מי שבכל זאת בוחר להיחשף לענף על רקע הירידות החדות, חשוב שייצמד לחברות היציבות יותר פיננסית, ולצפות למסחר תנודתי עוד תקופה ארוכה. 

הכותבים הם כלכלן מחלקת מאקרו ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך.

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר