גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מתגייס המגזר הפרטי לשנות את שוק העבודה העתידי ולסייע לעסקים קטנים

יוזמת 'מדינה למופת' נועדה לקדם מיזמים פרטיים שישפיעו על שוק העבודה ● בין השותפים ליוזמה: מייקל אייזנברג מקרן ההון סיכון אלף, ודניאל שרייבר מייסד למונייד ● המטרה: להשקיע 250 אלף דולר בכל מיזם

משרד הייטק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
משרד הייטק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

בתחילת משבר הקורונה עמדה תנועת אור, שפועלת לקידום התיישבות בפריפריה, להוציא לחל"ת את צוות האסטרטגיה שלה, שמתעסק בימים כתיקונם בגיבוש חזון ארוך טווח למדינת ישראל. "יום לפני כן התקשר אליי המשקיע מייקל אייזנברג, שהיה איתנו בקשר סביב 'ישראל 2048'", מספר רוני פלמר, שעומד בראש התנועה.

רוני פלמר, ראש תנועת אור / צילום: חיים הורנשטיין

"מייקל אמר לי: 'הרבה דברים שדיברנו עליהם, שהיה נראה שייקחו עוד הרבה זמן, או שהם גדולים מדי או אפוקליפטיים, מתגשמים בתקופת הקורונה'. הוא הציע שנצא עם יוזמה שמאיצה תהליכים בסדר גודל של מדינה, ושצוות האסטרטגיה ייקח על זה אחריות. כך נולדה יוזמת 'מדינה למופת'".

בחודשים שעברו מאז הצטרפו אליהם עוד עשרות שותפים, בעיקר מהמגזרים העסקי והחברתי, אך גם מהמגזר הציבורי. בתוך חודשיים הם גיבשו תוכניות בתחומים שונים - תיירות, בריאות, תעסוקה והשכלה, אולם החליטו לשנות גישה - להתמקד בתחום התעסוקה, ולקדם יוזמות פרטיות בעלות השפעה משמעותית על שוק העבודה הישראלי.
עוד נגיע למה הם מתכננים, אך קודם כל צריך להתעכב על ההרכב של צוות ההנהגה.

מלבד פלמר נמצאים שם אייזנברג, מקרן ההון סיכון Aleph; דניאל שרייבר, מייסד ומנכ"ל חברת הביטוח הדיגיטלי למונייד, ששותף לתהליכים במקביל לכך שהוביל את החברה שלו להנפקה ביוני האחרון; ישראל דנציגר, לשעבר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה וקודם לכן יזם הייטק; ופרופ' גילה קורץ, דיקנית הפקולטה לטכנולוגיות למידה במכון הטכנולוגי חולון HIT, שגם לה עבר בהייטק. אליהם מצטרפים עדי סופר-תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל, ד"ר איריס נחמיה, ראש אגף בכיר לתכנון אסטרטגי ומדיניות בנציבות שירות המדינה, העתידן דוד פסיג ועוד רבים.

פרופ’ גילה קורץ, הטכניון / צילום: אבי לוי

"היעד שלנו הוא לא לשקף מצב למקבלי ההחלטות, אלא להביא תוצאות", מסביר שרייבר בשיחה עם "גלובס". "אנחנו רוצים שהממשל יהיה מעורב, אבל לא שיוביל את התהליך. מערכות קיימות יודעות להשתפר ב-10% והן יעשו את זה טוב יותר מאיתנו, אבל אנחנו לא מנסים לפתור את הבעיות המיידיות. אנחנו לא יודעים לפתור את היעדר התעסוקה היום, אבל אנחנו מגבשים דרכי פעולה, חשיבה והתנהלות מקבילים, כדי להיערך למה שיהיה בעוד עשר שנים. המטרה היא לדעת איך ייראה העולם העתידי, הטכנולוגי. אם משטחים את האתגרים האלה למילה אחת, זו דיגיטציה.

"איזה כלים הילדים שלנו יצטרכו כדי להתפרנס בכבוד עוד 30 שנה, זאת שאלה לא פשוטה. האם המערכות שלנו מכינות את הדור הבא לעתיד? אני לא בטוח. זה לא רק להגיד איך יהיה העתיד. אלא גם להגיד: דיר בלאק שלא יהיה עתיד אחר. את השלילי אפשר לצפות".

דניאל שרייבר, מייסד ומנכ"ל למונייד / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מקבלים השראה מסטארט-אפים

בימים אלו מפרסם המיזם קול קורא ליזמות וליזמים להציע יוזמות בתחום התעסוקה. המטרה היא למצוא ארבעה-חמישה מיזמים שיכולים להתחיל יישום בתוך שנה, ולהשפיע במעגל רחב. המיזמים ייבחרו על ידי ועדת השקעות, וכל אחד מהם יקבל עד 250 אלף דולר לפיתוח והתנעה של התהליך. כל מיזם גם יחובר לגורמים רלוונטיים, לאנשי עסקים בכירים, משקיעים ושותפים נוספים, לצורך שיתופי פעולה, ייעוץ והכוונה. כמו כן, יעזרו לכל מיזם להתחבר לשטח מבחינת קידום מדיניות ויצירת פיילוטים, וכן להגיע לקהל היעד.

ב"מדינה למופת" מחפשים יוזמות בכמה רמות - אישית, מקומית ולאומית. במה מדובר? למשל, בהקמת קרן הלוואות שמסייעת להקמת עסקים קטנים ובינוניים; או בפיתוח פלטפורמה שמחברת גורמים שונים באזור מסוים (כמו עסקים קטנים, סטארט-אפים ומפעלים גדולים).

ברמה האישית, מדובר בפיתוח והנגשת תוכניות לימודים והכשרות לאורך כל החיים (למשל כמו Campus IL), כלים שמאפשרים נגישות לשוק התעסוקה (למשל, הפיתוח של אורקם שמסייע לעיוורים בהתנהלות היומיומית שלהם), כלים דיגיטליים להתנהלות כלכלית נכונה ועוד.

"החלטנו לקחת את השפה ואת המתודולוגיה שהפכה אותנו לסטארט-אפ ניישן, אבל לא כדי לדבר על אקזיטים או סקייל-אפ, אלא כדי לקדם את השגשוג והצמיחה של ישראל. כמו בסטארט-אפים, אנחנו לא רוצים לעשות עוד מאותו דבר. צריך לקחת את הכלים האלו ולראות איך משפיעים באמצעותם על שוק התעסוקה", אומרת אליאור בר, מנהלת "מדינה למופת" וראש צוות האסטרטגיה של תנועת אור.

אליאור בר, מנהלת ‘מדינה למופת’ / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"אנחנו מחפשים יזמים שהולכים לשנות בסדר גודל משמעותי. אם יש מישהו שיכול להשפיע מחר בבוקר על 1,000 איש אבל לא יכול לצמוח להיקפים גדולים יותר - זה לא מעניין. אם יבוא מישהו שיגיד שייקח לו עשר שנים אבל אז הוא ישפיע על חצי מיליון משרות בישראל - מעולה".

היוזמות שייבחרו יהיו צריכות להיות בהלימה ל"תמונת העתיד" כפי שניסחו אותה ב"מדינה למופת". הדגש הוא על שלושה עקרונות. הראשון הוא גמישות תעסוקתית, ו"האדם כמנכ"ל של חייו", כלומר כל אדם מנתב את עצמו לפי צרכיו בשוק העבודה. לשם כך צריך כמובן להקנות כישורים מתאימים, במערכת החינוך ובכלל לאורך החיים.

את התחום הזה מובילה קורץ. "החינוך לא יכול להיות מנותק מהתעסוקה, ולכן אנחנו צריכים לשים דגש על הכשרת עובדים לעולם הדיגיטלי", היא אומרת. "המגזר הציבורי, למשל, עובר טלטלה בגלל הדיגיטציה, ודווקא שם יש נקודות דמיון לעולם ההייטק - כי העובדים מחפשים מימוש עצמי".

העיקרון השני הוא מינוף נכסים ותשתית מקומית בת קיימא, למשל פיתוח תחומים כמו פודטק ואגרוטק, יצירת אקוסיסטם רלוונטי מבחינת פעילות בכל אזור גיאוגרפי, ויצירת נגישות פיזית וטכנולוגית למקום העבודה, ללא תלות במקום המגורים של העובד. העיקרון השלישי הוא משרות בפריון גבוה, לצד קידום משרות בעלות ערך חברתי ורשת ביטחון כלכלית.

כופרים בפרדיגמת המבנים הארגוניים

בניגוד לתנועת אור, שפועלת רבות עם המגזר הציבורי, נראה שהתוכנית הזאת מנסה להסתדר בלעדיו. יש פה חוסר אמון?

פלמר: "אנחנו מבינים שיש רעידת אדמה מבחינת חוסר האמון, חוסר היכולת לקבל החלטות ובכלל לתת מענה. השחקן הכי חזק היום במדינת ישראל הוא דווקא השחקן המקומי. לכך מצטרף המגזר החברתי שיוצר את מנועי הצמיחה, אבל אין לו כלים מול המדינה ולכן הוא פונה למגזר הפרטי ועובד מול השלטון המקומי.

"זה לא שהממשלה לא עשתה דברים טובים, אבל היא הופכת להיות גוף ענק תפעולי שמאמץ יוזמות בדיעבד, במקרה הטוב כמה שמתאים לו פוליטית ותקשורתית. אנחנו רוצים לכפור בכל הפרדיגמה של מבנים ארגוניים, כמו שדניאל נכנס לעולם הביטוח, וגילה נכנסה לעולם האקדמיה והפכה אותה לאקדמיה יישומית. כמובן שהממשלה שותפה ואנחנו מעדכנים אותה, ואגב, היא גם יכולה לבוא ולהציע יוזמה".

שרייבר: "אני לא חושב שמה שאנחנו עושים הוא לעומתי. זה מאתגר, אבל מכיוון טוב, לא של קריאת תיגר. יש גם לא מעט אנשים מהמגזר הציבורי, ואין פה הרמת ידיים אלא ניסיון לגייס עוד מגזרים ולהוסיף את המולטי-דיסציפלינריות, בתקווה שזה מפרה. אנחנו מנסים להביא מתודות מעולמות כמו ההייטק, כי האתגרים האלו מוכרים לנו.

"עשינו IPO (הנפקה ראשונית בבורסה) לא מזמן, ומשקיעים שאלו אותנו אם אנחנו חברת ביטוח או טכנולוגיה, ואתה מגלה שההגדרות האלו עבר עליהן הכלח. אנחנו כופרים בהן. צריך להגדיר מחדש גם את הגבול בין חינוך לתעסוקה. אנחנו עומדים לפני רעידת אדמה - בעבר עבודת כפיים התחלפה בעבודת מוחות, ועכשיו לוקחים לנו גם את עבודת המוחות. 'מדינה למופת' זה לא פתרון פלא לאתגרים הקיימים, הם מאוד גדולים ואף מיזם לא יפתור אותם בעצמו, אבל לא עלינו המלאכה לגמור ואנחנו גם לא בני חורין להיבטל ממנה".

עוד כתבות

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר