גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבעה מול מירי רגב ואסנת מארק: הכירו את הגוש "האנטי-ליכודי" של הוועדה לבחירת שופטים

לפי גורמים המעורים בנעשה בוועדה, הולכת ונרקמת חזית של שבעה מחבריה מול השרה מירי רגב וח"כ אסנת מארק • "ברית השבעה" כוללת את השר ניסנקורן, ח"כ האוזר ונציגי השופטים והלשכה • הגוש "האנטי-ליכודי" בוועדה מביא לקיצה את ברית הפוליטיקאים ונציגי הלשכה בתקופת שקד ונוה

אבי ניסנקורן / צילום: יוסי זמיר
אבי ניסנקורן / צילום: יוסי זמיר

הוועדה לבחירת שופטים משנה את פניה וכנראה שגם משנה את מערכת הבריתות שבה. ל"גלובס" נודע כי בשבועות האחרונים, לאחר שהושלמה תמונת החברים לוועדה בהרכבה החדש, הלכה ונוצרה מעין חזית חדשה - או ברית לא רשמית חדשה - בין שישה או שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה. חזית שרק שרת התחבורה, מירי רגב וח"כ אסנת מארק, שתיהן מהליכוד, אינן שותפות לה. כך אמרו ל"גלובס" גורמים המעורים בעבודת הוועדה.

"הגוש הליכודי" בוועדה

לדברי הגורמים, לחזית הנרקמת שותפים שר המשפטים ויו"ר הוועדה אבי ניסנקורן (כחול-לבן); שלושת שופטי בית המשפט העליון שחברים בוועדה, הנשיאה אסתר חיות, השופט ניל הנדל והשופט עוזי פוגלמן; וכן שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה, עוה"ד מוחמד נעאמנה ואילנה סקר (טרם נבחרה רשמית). במידה מסוימת לפחות גם ח"כ צביקה (צבי) האוזר ("דרך ארץ") צפוי לשתף פעולה עם ששת חברי הוועדה שהוזכרו.
הברית הנרקמת - שניתן לכנותה, "אנטי ליכודית" או "אנטי מארק ורגב" - צפויה לשנות באופן דרמטי את מאזן הכוחות בוועדה. זאת, בעיקר ביחס למאזן הכוחות ששרר בוועדה בתקופת שר המשפטים איילת שקד ויו"ר לשכת עוה"ד הקודם אפי נוה. בתקופת שקד-נוה חברו שני נציגי הלשכה בוועדה לפוליטיקאים בוועדה ויצרו גוש נגד שלושת שופטי העליון בוועדה.

"ברית השבעה" בוועדה לבחירת שופטים

אם "ברית השבעה" אכן תחזיק מעמד, היא צפויה, לפחות במידה מסוימת, להחזיר לשופטי בית המשפט העליון את השליטה על המינויים לערכאות הנמוכות. זאת, כפי שהיה בעבר, טרום תקופתם של שקד ונוה. עם זאת, יודגש כי ההבנה הנרקמת בין שבעת חברי הוועדה לא תחול בהכרח על מינוי שופטים לבית המשפט העליון.

הוועדה לבחירת שופטים בהרכבה החדש תתכנס ב-5 בנובמבר וב-6 בדצמבר כדי להתחיל במהלך של בחירת עשרות שופטים לבתי המשפט המחוזיים, לבתי משפט השלום, לבתי הדין לעבודה ולערכאות הנוספות.

הוועדה גם תידרש בחודשים הקרובים לבחור שופט אחד לביהמ"ש העליון שיחליף את המשנה לנשיאה, חנן מלצר, שפורש לגמלאות באפריל 2021. ח"כ האוזר שהוא בעל תפיסה ימנית, ואולי גם שמרנית, צפוי להציג עמדה עצמאית ביחס לבחירת שופט לעליון, שלאו דווקא תתיישר עם עמדתם של השופטים בוועדה.

השקפת עולם המתאימה לליכוד

הרקע לחזית שמתרקמת בוועדה הוא חשש של שבעה מחבריה מגישתן של השרה רגב וח"כ מארק ביחס למינוי שופטים. בין היתר, הם נרתעו מדברים שאמרה ח"כ מארק בראיון לרדיו "כאן רשת ב'" ב-18 ביוני, כי היא "מחפשת שופטים שהשקפת עולמם מתאימה למפלגת הליכוד". באותו ראיון, במענה לשאלה אם תתמוך במינויים של פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, והיועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, לשופטים בבית המשפט העליון, אמרה ח"כ מארק: "אני מחפשת השקפה שמתאימה לליכוד".

בתגובה לשאלה אם היא מחפשת שופטים עם השקפה פוליטית, אמרה מארק: "אל תדאג, אני לא אשאל אותו מה הצבעת בבחירות". בהמשך ניסתה חברת הכנסת לעדן את דבריה ואמרה כי "אני מחפשת שופטים שיתאימו למערכת המשפט במדינת ישראל - שקודם כל הם יהיו ראויים להיות שופטים".

תמיכה של השופטים בעו"ד אילנה סקר

יש לציין כי בנוסף לעו"ד נעאמנה שנבחר לכהן כנציג לשכת עוה"ד בוועדה, הנציג השני של הלשכה בוועדה עדיין לא נבחר. עם זאת, עו"ד אילנה סקר צפויה להיבחר לקדנציה נוספת בוועדה. זאת, מאחר שהיא המתמודדת היחידה לתפקיד וזוכה לתמיכה גורפת במועצה הארצית של הלשכה, שבוחרת את נציגי הלשכה לוועדה.

לפי מידע שהגיע ל"גלובס", עו"ד סקר הצליחה לשכנע את הרוב המוחלט של חברי המועצה הארצית, כי היא המועמדת הראויה ביותר. לפי ההערכה, אחת הסיבות המרכזיות לבחירתה הצפויה של עו"ד סקר היא ההבנה שנרקמה בינה לבין שופטי העליון בוועדה, שאף תומכים בבחירתה המחודשת.

ההתמודדות של עו"ד סקר על קדנציה נוספת בוועדה לבחירת שופטים, זכתה לביקורת מצד גורמים בלשכת עוה"ד ששוחחו עם "גלובס". לטענתם, לאור התנהלותה של סקר בפרשת "מין תמורת מינוי" של עו"ד אפי נוה ושופטת השלום אתי כרייף - לא ראוי שהיא תמשיך למלא את התפקיד. במסגרת פרשה זו מואשמים נוה וכרייף, בכפוף לשימוע, בקבלה ובמתן שוחד, בהתאמה. לפי החשד, כרייף העניקה שוחד מיני לנוה ובתמורה הוא קידם את מינויה לשופטת. עו"ד סקר מעולם לא הייתה חשודה בפרשה הזו, אבל כתב החשדות נגד נוה וכרייף חשף כיצד היא פעלה לכאורה כ"יס-מנית" של נוה בנוגע למינויה של כרייף. בימים האחרונים החל הליך השימוע לנוה, ולפי ההערכה, הפרקליטות עשויה לסגת מאישומי השוחד נגדו ו"להסתפק" באישום בהפרת אמונים.

בנוסף, ב-2019 פרסמה העיתונאית שרון שפורר, כי מאז 2015 העביר עו"ד נוה לעו"ד סקר תיקי בוררות, הן באופן ישיר ביושבו כיו"ר הלשכה, והן דרך הוועד המרכזי של הלשכה שבראשו עמד.

עו"ד סקר תצטרך גם להתגבר על פרסומים שליליים בעניינה. השבוע פורסם במוסף "כלכליסט" כי בעת שהייתה חברת הוועדה לבחירת שופטים הכשירה עו"ד סקר לכאורה את כניסתה של עו"ד צילי נוה למאגר המועמדים לתפקידי שיפוט. זאת, בסמיכות לכך שסקר קיבלה תיקים לטיפולה מחברת כלל ביטוח, שבה משמשת עו"ד נוה ראש תחום נזקי גוף.

עו"ד נוה נכשלה בקורס המועמדים לשיפוט. עו"ד סקר הייתה חברה בוועדת משנה של הוועדה למינוי שופטים, שקובעת אילו מועמדים ייכנסו לבסוף למאגר הסופי של המועמדים לשיפוט. מתוקף תפקיד זה היא יכולה לכלול בו גם את שמותיהם של מי שנכשלו בקורס.

כעת, עו"ד נוה היא מועמדת לתפקיד שופטת שלום בסבב המינויים שעתיד להתקיים ב-13 בדצמבר. עו"ד נוה הכחישה בתוקף את הפרסום ומסרה כי "בניגוד לכוונת העוסקים בסיכול מועמדות שופטים, פעלתי כבר מראשית התהליך, לפני שנים, בהתאם לכללים הנדרשים למניעת ניגוד עניינים ומידרתי עצמי מענייניה של עו"ד סקר".

עו"ד סקר סירבה להגיב לדברים.

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%