גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום שאחרי האקזיט: למה מיזוגים ורכישות רבים כל כך נכשלים

למה ברחו כל הטאלנטים מהסטארט-אפ אחרי המיזוג עם החברה הרוכשת ● עם קצת שכל ישר, אגו מנוהל ועבודת צוות זה דווקא יכול להצליח

למה מיזוגים ורכישות רבים כל כך נכשלים / איור: חן ליבמן
למה מיזוגים ורכישות רבים כל כך נכשלים / איור: חן ליבמן

הם היו ארבעה יזמים צעירים, שהקימו חברה לפיתוח מוצרים בתחום אבטחת מידע - פתרונות טכנולוגיים יצירתיים לבעיה אמיתית וכאובה של ארגונים גדולים.
פחות מארבע שנים מהקמתה, ולאחר שגייסה כ-15 מיליון דולר, מנתה "בלו שילד" כ-50 עובדים בארץ ובארה"ב, ומכרה בהיקף של כמה מיליוני דולרים.

השותפים המייסדים היו עסוקים בכאבי גדילה (ובמריבות ביניהם) ואז הגיעה "ההצעה שלא ניתן לסרב לה" מאחת החברות המבוססות בשוק. הצעת רכש של כ-200 מיליון דולר. היזמים התנהלו במידור מוחלט. לא היו שותפי סוד, חוץ ממנהל הכספים. גם החברה הרוכשת, שזו הייתה לה הרכישה הראשונה, לא שיתפה בתהליך אנשי מקצוע מתחומי ארגון והון אנושי.

על אף החשאיות, הורגש ש"משהו קורה". היזמים התכנסו, יום אחר יום, מאחורי דלת סגורה, פגישות שגרתיות בוטלו, ובמסדרונות החלו התלחשויות. בוקר בהיר אחד אספו יזמי בלו שילד את העובדים ל"טאון הול", והודיעו בהתרגשות על המכירה. לאחר פתיחת שמפניה והצילום המסורתי לעיתונות הכלכלית, הלך וגבר החשש הארגוני ממשמעויות המעבר לתאגיד.

כדי להשאיר את העובדים, הובטח להם פיצוי כלכלי גבוה. אולם עם תום הפעימה הראשונה של תשלום "שימור העובדים", מיטב הטאלנטים חמקו למקומות עבודה אחרים. לא הכסף היה המניע, אלא תחושת החמצה ותסכול, שניתן היה למנוע על-ידי שיתוף ופתיחות.

אנשים אוהבים להיות בסטארט-אפים. זה גורם להם להרגיש חולמים, מגשימים, צעירים וביחד. הם גם מגיעים פעמים רבות מאותו הרקע ומאותן הדבוקות בצבא. התרבות הארגונית ברבים מהסטארט-אפים היא "כולנו ביחד מהמסטינג, ואין הבדלים של דרגות". היזמים בסטארט-אפים גם מעודדים את תחושות הצוותיות והשותפות הללו, כי אנשים עובדים מצאת החמה עד צאת הנשמה כאילו זה באמת שלהם. אבל כשהיזמים מוכרים את החברה "מאחורי גבם", הם מרגישים נבגדים.

זמן השיקום של אובדן הידע וההיערכות מחדש בעקבות בריחת המוחות היה ארוך מהצפוי, והותיר לא מעט מפחי נפש. כאשר העובדים מהווים חלק מהתהליך ומשתפים אותם בפתיחות וגילוי לב, תחושת הבגידה יורדת. באמצעות תקשורת נכונה ושקופה ניתן לרתום אותם לערכים המוספים במכירה.

הלקחים נלמדו, והרכישה הבאה שבוצעה על-ידי אותו תאגיד כבר התנהלה באופן שונה. התהליכים נוהלו בשקיפות ובפתיחות ככל הניתן. חברי ההנהלה של החברה הנרכשת היו בסוד העניינים, מנהלים בדרג הביניים שותפו בנעשה. הערך המוסף של המיזוג בא לידי ביטוי מהר יחסית, והעזיבות היו מזעריות.

סטטיסטיקות של כישלון

יש סיבות רבות וטובות להתעקש על תהליכים של התחברות בעולם העסקי. זהו צעד נכון, פעמים רבות, המאפשר צמיחה של ארגונים בריאים. חברות ישראליות, משום מה, נרתעות מצעד כזה, אולי בגלל הסטטיסטיקות של הכישלון.

לרוב החברות האמריקאיות יש יותר ניסיון במיזוגים ורכישות, ולרוב החברות הישראליות הרוכשות אין, מה שהופך את הניסיונות הראשונים שלהן למסורבלים במיוחד. במטרה לעודד חברות ישראליות לרכוש חברות ישראליות אחרות או להתמזג עמן, קבעו רשות המסים ורשות החדשנות תמריצים כספיים ומיסויים, אך החברות נמנעות.

הסטטיסטיקות הכלל-עולמיות על תהליכי מיזוג ורכישה מעידות שרוב העסקאות אכן נכשלות. בתעשיית ההייטק מתהלכים סיפורים רבים על הרכישות הנוראיות שביצע תאגיד כזה או אחר, על ההשתלטות המבאסת של חברה גדולה ועל כך שרבים מהסטארט-אפים שנקנו, נסגרו.

ועדיין, למרות כל החששות, גם בשנה האחרונה, על אף המגפה והמשבר הכלכלי, בוצעו בישראל 148 עסקאות של מיזוגים בהיקף של 6.9 מיליארד דולר. עם משבר הקורונה צופים כעת בשוק הרבה יותר מיזוגים ורכישות, ככל שהמשבר יעמיק ויקטין את ההון הפנוי של קרנות ההון סיכון. היקף עסקאות כזה מצדיק לטעמנו התייחסות נוספת לסיבות שבגללן נכשלים תהליכים עסקיים חכמים של מיזוגים ורכישות. מובן שאלו תהליכים מורכבים מאוד, אולם העקרונות פשוטים: שכל ישר, אגו מנוהל ועבודת צוות.

4 טיפים לרוכשים ולממזגים:

1. להסתכל למציאות בעיניים. ללמוד היטב את המצב הקיים ולהימנע מהנחת הנחות בנאליות. מהלכים עסקיים מורכבים כאלה מונעים ברובם המוחלט מסיבות טכנולוגיות וכלכליות. נושאים של ארגון, ניהול וטאלנט כמעט ואינם נדונים בשלבי סגירת העסקה, אולם הם אבני הנגף העיקריות בהצלחתה.

מומלץ, כבר בשלבים המוקדמים של בחינת ההיתכנות, לקחת בחשבון תפקידים ומבנים ארגוניים, תרבות ארגונית, מערכות מידע, הרכבי הון אנושי והרגלי עבודה. כל אלו מהווים הבדל בין הצלחה לכישלון של המהלך. 

2. להילחם על הטאלנט. ההחלטה ממי להיפרד ואת מי להשאיר נובעת לא פעם ממאבקי כוח, פוליטיקה וסנטימנטים. אבחון אובייקטיבי ומקצועי של צרכי המערך העתידי קריטי להצלחת מיזוג. מומלץ להחליט על קריטריונים מובנים ובהירים, לבחון טאלנט מולם ולתקשר אותם בפתיחות בשתי החברות.

3. להביא בחשבון תקופת מעבר. אין ארגונים בהם שלב המעבר עובר חלק. בשלב המעבר מתמודדים עם שלל בעיות - אמיתיות, פסיכולוגיות ומדומות. שביעות רצון לקוחות יורדת, פלטפורמות טכנולוגיות אינן "מדברות ביניהן", ולכולם רע.

מומלץ למנות "מנהלת שינוי" המורכבת מאנשים בכירים וטובים, להתייחס לשלב המעבר כאל פרויקט בפני עצמו, לנהל אותו כמבצע צבאי: בנחישות אך ברגישות, ובעיקר לנסות לקצר אותו. הספרות מדברת על שנה מינימום, להשלמת אינטגרציה.

4. שקיפות בנוגע למידע. לשוק. ללקוחות. לעיתונות. לעובדים ולבעלי המניות.
סביב כל צעד עסקי קיצוני קיימת חרושת שמועות. בתקופות כאלו אין דבר כמו עודף תקשורת. כבר בשלבים הללו התקשורת הפנים ארגונית בונה (או הורסת), אמון בין הטאלנט לחברה החדשה.

מן הראוי לתקשר כל מה שעשוי להשפיע על אנשי הארגון: מעברים גאוגרפים, מינויים, פיטורים - וגם פשלות. הן על מנת ללמוד מהן והן לצורך חיזוק האמון בין המנהיגות לשטח. התייחסות ראויה ועמוקה לארגון, תרבות וטאלנט, כבר בשלבים מוקדמים, תעלה את סיכויי ההצלחה של חבירות אלו, ותשפיע לטובה על צביונה הכלכלי הראוי של מדינת ישראל. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה.

סיגל וידמן, מומחית בתהליכי דיו דיליג’נס ליזמים והנהלות, יועצת אסטרטגית למשקיעים ולחברות הזנק

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"