גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפוקוס באירופה עובר מצרפת וגרמניה לאיטליה, ספרד ובריטניה

מספר הנדבקים באירופה מזנק וההגבלות על האזרחים מתהדקות • צרפת וגרמניה הגדולות סוגרות ברים, מסעדות וחנויות, אבל משאירות בתי ספר פתוחים

אנגלה מרקל / צילום: Michael Sohn, Associated Press
אנגלה מרקל / צילום: Michael Sohn, Associated Press

למרות העובדה שבתי הספר יישארו פתוחים וגם התעשייה, ההגבלות החדשות בגרמניה והעוצר המחודש בצרפת משרטטים עתיד עגום במדה שלא יימצא חיסון. כעת, לא בטוח כי הסגר במתכונת החדשה בכלל יעבוד, ותשומת הלב עוברת למדינות אירופה האחרות, שניצבות בפני תחלואה דומה.

בסופו של דבר, מספר החולים בקורונה לא הותיר ברירה למנהיגי גרמניה וצרפת. השבוע נרשמו כ-15 אלף חולים ביממה בגרמניה ו-52 אלף חולים ביממה בצרפת, זה היה יותר מדי, מהר מדי, אפילו בשביל מי שנשבעו "לעשות הכול" כדי להימנע מסגר נוסף.

בברלין, הקאנצלרית מרקל כינסה ביום ד' לישיבת חירום את ראשי מדינות המחוז של גרמניה, שעד כה התנגדו להחמרה. היא הטילה את כל משקלה הפוליטי וניסיונה על החמרת הצעדים ואחרי שעה וחצי כולם "יישרו קו" - גרמניה הולכת לסגר חלקי. לפני הפגישה היו מי שקראו לזה "סגר לייט", אחריה היה ברור שהוא אינו כזה - כל המסעדות, הבארים ובתי הקפה ייסגרו לקהל, גם חדרי כושר, תיאטראות ובתי קולנוע, ייאסרו אירועים פרטיים, משפחות יורשו לפגוש רק משפחה נוספת ותיאסר תיירות פנים בתוך המדינה.

בצרפת, הנשיא עמנואל מקרון התייעץ עם ממשלתו ומועצת המומחים המדעית, ואז עלה לשידור בשמונה בערב והודיע על שובו של העוצר הארצי. תושבי צרפת כולה הצטוו שלא לצאת מהבתים בחודש הקרוב למעט לצרכים חיוניים, כל המסעדות ובתי הקפה ייסגרו לקהל וגם כל החנויות הבלתי-הכרחיות במרחב הציבורי. אישורים יינתנו למי שצריך לצאת לעבודה. ייאסרו חתונות באופן גורף, הלוויות יותרו בנוכחות מצומצמת. תיאסר הנסיעה בין חלקים שונים של צרפת. "המספרים הגבוהים עברו את התחזיות הגרועות ביותר", אמר מקרון.

קיוו להימנע מצעדים גורפים

וכך, בערב אחד, שבה מגפת הקורונה לשבש את החיים הציבוריים והכלכליים של שתי הכלכלות הגדולות ביותר באירופה, ושל יותר מ-100 מיליון התושבים החיים בהן. בגרמניה חשבו שהרע מכל מאחוריהם, הבטיחו לא לחזור לסגר וחזו "התאוששות בצורת V" אחרי הסגר של האביב. כעת מדברים על התאוששות בצורת הלוגו של חברת "נייקי".

גם בצרפת, שספגה פגיעה כלכלית ואנושית חמורה יותר, קיוו לא להזדקק שוב לכלי הגורף הזה, ניסו לסגור בארים בשעות מסוימות, מסעדות באזורים מסוימים, להפציר בציבור, עשו כל מה שאפשר עד שהמספרים הכריעו את ההחלטה - יותר מ-500 מתים ביום ומערכת בריאות שמתקדמת לקראת אי-ספיקה.

אבל ישנם שני הבדלים משמעותיים לעומת הסגר שהוטל במרץ-אפריל - בתי הספר והגנים יישארו פתוחים והעסקים אמורים להמשיך לעבוד כרגיל. "לא נקריב דור שלם על ידי מניעת חינוך", אמר מקרון. "העדיפות הראשונה שלנו היא להמשיך את החינוך", הבהירה מרקל. המשמעות היא סגר חלקי, שנובע בין השאר מהצורך של מי שאינם יכולים לעבוד מהבית לנוע לעבודה וממנה, וכן המשך מסגרות החינוך לילדים.

גם מפעלי המכוניות הגרמנים לא יישבתו הפעם. התקווה היא שהצריכה המתאוששת באסיה תספיק להם. המודל של "חיים לצד הנגיף" אולי נכשל, אבל כעת מדינות אירופה מהמרות ש"חיים מצומצמים לצד הנגיף" יצליח.

הציבור עייף מההגבלות

אבל יש עוד שינוי לעומת האביב - האוכלוסייה עייפה מהגבלות. הקיץ שעבר על תושבי אירופה לא היה נורמלי לגמרי. החיים לא שבו למסלולם, וכעת הם רק הולכים ומסתבכים. אם בגרמניה התקבלו בגל הראשון ההנחיות ללא ערעור, כעת שלל קבוצות אינטרסים, החל ממסעדנים דרך בעלי מלונות ובעלי פאבים, מתכוונים לעתור לבתי המשפט בדרישה שהממשלה תוכיח מדוע הם מסוכנים לציבור.

אם בעלי עסקים קטנים חשבו שיוכלו להתאושש בעזרת התמיכה הממשלתית בגל הראשון וסגרו את הדלתות ללא מרמור, עכשיו המצב שונה. הם חוששים לעתידם הרבה יותר.

בשביל רבים, עצם העובדה שמערכות הבריאות של גרמניה וצרפת נכשלו במניעת התפרצות שנייה משרטטות עתיד עגום במדה שלא יימצא חיסון - עתיד של סגרים והגבלות חוזרים ונשנים במחזורים משתנים. בעולם כזה, לא בטוח שכדאי להחזיק עסק כמו מסעדה, או מכון כושר, או שלל עסקים אחרים. בנוסף, היתרון בסגרים ההדוקים הקודמים (שהיו הדוקים הרבה יותר בצרפת ובאיטליה לעומת גרמניה, למעשה) הייתה העובדה שהם פעלו. אחרי 15-18 יום התחלואה החלה לרדת בכל המדינות שיישמו אותן. כעת, עם המתכונת החדשה, אפילו ההשפעה אינה ידועה. במיוחד בשל העובדה כי שיעור הציות להנחיות בציבור עלול לרדת.

איטליה וספרד נערכות לפגיעה

אחרי ההכרזה על הצעדים בגרמניה ובצרפת, הפוקוס עובר כעת למדינות כמו איטליה, ספרד ובריטניה. גם הן ניסו ככל יכולתן להימנע מהגבלות כה משמעותיו על החיים שיכולות לשבש את הכלכלה. שלושתן ספגו את הפגיעה הכלכלית החמורה ביותר ברבעון השני, לפי ההערכות לגבי הפגיעה בתמ"ג.

אבל, מצב התחלואה בהן אינו שונה מזה מעבר לגבול, אולי הוא אף חמור יותר. בספרד מספר המתים גם עומד על קרוב ל-260 ביום, והמדינה שוברת שיאי תחלואה יומיים. גם באיטליה מספר המתים עומד על כ-200 ביום וקרבות רחוב מתנהלים אפילו סביב הגבלות "רכות" יחסית, כמו סגירת מסעדות בשש בערב.

בסוף השבוע הקרוב יתפרסמו נתוני התמ"ג המעודדים של הרבעון השלישי, הם יציגו כיצד מדינות אירופה שבו וצמחו ביולי-אוגוסט-ספטמבר, לעומת הצניחה ההיסטורית בתוצר שנרשמה ברבעון השני. השאלה כיצד ייראה הרבעון הרביעי מרחפת מעל צעדי הסגר שהוכרזו השטוע. נכון למדדי המניות במדינות אירופה, שירדו בימים האחרונים בקרוב ל-8%, החשש שייראו דומים לרבעון השני - גדול מאוד. 

עוד כתבות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה