גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות שמה את עסקת שופרסל-אמיגה על הכוונת

ברשות ביקשו מספקיות מזון גדולות במשק להעביר מידע על השפעות אפשריות של העסקה שבו תרכוש את ענקית הקמעונאות את ספקית המזון אמיגה

עו"ד מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר
עו"ד מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

רשות התחרות מעלה שלב בבדיקה של רכישת שופרסל את חברת המזון אמיגה - כך נודע לגלובס. הרשות לתחרות החלה בפניות לספקיות גדולות בשוק המזון על מנת לקבל מהם מידע על השפעות אישור המיזוג עם חברת המזון לשוק המוסדי. ישנן ספקיות מזון רבות אשר מודאגות מהמהלך - האם הרשות לתחרות עשויה לסכל את המיזוג, או להציב תנאים שימנעו את כדאיותו?

ספקיות מזון גדולות אמרו בימים האחרונים לגלובס, כי הן חוששות מכך שרשות התחרות מאפשרת כוח רב מדי לשופרסל. "שופרסל בסוף הוא גוף שיש לו גם יכולת מיקוח יותר טובה כי הוא גדול, ובעצם עלויות הבאת המוצרים דרך שופרסל הן עלויות יותר גבוהות ליצרנים", טוען גורם באחת מחברות המזון הגדולות בישראל.

גורם בחברה גדולה אחרת אמר: "אני לא אוהב את המהלך הזה, ויש לי תחושה שהפעם המהלך הזה יהיה יותר קשה מבחינת הגבלים עסקיים עבורם. אם הם היו עושים את זה לפני ניו פארם, זה היה עובר בקלות, כי זה פחות מסוכן מבחינת הגבלים, אבל עכשיו נראה שיהיה להם מאוד קשה לעשות את זה".

עוד לדבריו: "אני חושב שמתחרות של אמיגה, כמו קרביץ, גרפיטי ודומותיהן, נמצאות עכשיו בסיכון גדול. שופרסל גוף גדול, חזק, עם רמת יכולת למנף הנחות יותר גבוהה. לא מן הנמנע שהם גם ייכנסו למכור ציוד משרדי, אם הם כבר מגיעים לשם - זה מתבקש".

לצד החששות, יש גם מי שלא ממש מתרגשים. בחברה אחרת בתחום המזון אמרו: "זה קשקוש. אין סיבה לעצור דבר כזה. זאת תחרות, ולא מדובר כאן בהשתלטות. זה בסך הכול ניצול יתרון לגודל, וזה דבר לגיטימי".

לחזק את העמדה בשוק המוסדי

לפני כחודש דיווחה שופרסל למשקיעים כי חתמה על עסקה לרכישת השליטה (75%) מסיטונאית המזון, שבבעלות משפחת אמיגה. חלקה של שופרסל בעסקה מסתכם בהלוואת בעלים בסך 17.6 מיליון שקל, שתוזרם לחברה החדשה. במסגרת ההסכם עומדת לשופרסל אופציה לרכוש את יתרת המניות לאחר שלוש שנים ממועד העסקה (ואף קודם לכן בהתאם לתנאים שהוגדרו בהסכם).

חברת אמיגה עוסקת במכירה והפצה של מוצרי מזון וניקיון לשוק המוסדי. בין לקוחותיה העיקריים של אמיגה נמנים עסקים שנפגעו קשות בתקופת הקורונה, בהם קייטרינג, בתי קפה, מסעדות, גני ילדים, בתי אבות ובתי חולים. החברה פועלת מהפארק הלוגיסטי בצריפין, ולה מרכז לוגיסטי בשטח של כ-4,000 מ"ר. ב-2018 עמד מחזור המכירות של החברה על מעל 100 מיליון שקל, לפי נתוני חברת הייעוץ והמחקר הכלכלי דן אנד ברדסטריט.

כבר מספר שנים שספקיות המזון הגדולות עוקבות בחשש אחר התבססות כוחה ומעמדה של קמעונאית המזון הגדולה בישראל, ואחר הניסיונות שלה למצוא פתרון עוקף למגבלות שהטילה עליה רשות התחרות, שמונעות ממנה התרחבות מואצת בשוק המזון.

אלא שבעוד ששופרסל כבולה, המתחרות שלה מתרחבות בקצב מואץ. ויקטורי, יוחננוף ופרשמרקט נהנו מהחולשה של המתחרה יינות ביתן, שהתכווצה ממחזור של כ-6 מיליארד שקל בעקבות רכישת מגה למחזור של כ-3 מיליארד שקל, והצליחו להציג צמיחה משמעותית בפעילות, הודות להתרחבות המסיבית הזו, ובין היתר לחזק את כוח הקנייה שלהן, לשפר את תנאי הסחר שלהן, וכך גם את שורת הרווח.

יתרון להחדרת המותג הפרטי

יתרון משמעותי נוסף שיכול להיות לשופרסל בחיבור עם אמיגה, הוא פוטנציאל להחדרת המותג הפרטי שלה. שופרסל מחזיקה היום גם במותג פרטי דומיננטי, עם קצב מכירות שנתי של כ-3.3 מיליארד שקל.

אלא ששופרסל והמנכ"ל שלה, איציק אברכהן, לא ויתרו בקלות על התרחבות. אם לא בתחום קמעונאות המזון, אז הם פנו לתחומים משיקים. שופרסל סימנה את תחום המכירה הסיטונאית כבר לפני שלוש שנים. אז השיקה את פורמט קאש אנד קארי, חנות סיטונאית המיועדת לבעלי עסקים בתחום המזון בהם מכולות, קיוסקים, קפיטריות, מזנונים, מסעדות ומזון מהיר. אחרי שהחלה בפיילוט של הפצה לבעלי מכולות באזור השרון, החברה החלה להקים חנויות ייעודיות למכירה סיטונאית המיועדת לבעלי עסקים.

ב-2017 הרשת פתחה את החנות הראשונה שלה לבעלי עסקים בבאר יעקב, והשנה פתחה חנות נוספת בחיפה. המהלך הזה עורר תרעומת מכיוון ספקים ומפיצים שזעמו על כך ששופרסל מתחרה בהם בתמחור למכולות וקיוסקים. הספקים עדיין מאויימים. בשיחות עם גלובס אומרים גם ספקים גדולים כי במסגרת אישור עסקה שהכניסה של שופרסל לתחומים הללו מקטינה התחרות מול מקומות העבודה והמשרדים (במקרה של אמיגה) והמכולות בפעילות הסיטונאית. לאורך זמן, מעריכים בענף, סיטונאים יסגרו את פעילותם, כשחלק ממערכי המכירות של היצרנים יסגרו גם בהם והתלות של העסקים בשופרסל תגדל.

פחות משנה לאחר הכניסה לתחום הסיטונאות, השלימה שופרסל רכישה של רשת הפארם ניו-פארם, ובהמשך הפכה אותה לרשת Be. הנימוק מאחורי אישור המיזוג היה אז החולשה של ניו-פארם, שהייתה בבעלות רמי שביט תחת המשביר לצרכן, והרצון של הרשות היה לייצר תחרות לשחקנית הגדולה בתחום הפארם - סופר-פארם.

אלא שגם היום בענף המזון והטואלטיקה יש מי שמבכים את המיזוג הזה בהיבטים של תחרות: "בסוף כשעושים זום אאוט, צריך להבין שאי אפשר להסתכל רק על שוק הפארם. הם קיבלו במתנה כמעט 70 נקודות מכירה, שבהגדרה בחוק המזון נאמר שאסור להם לפתוח עוד חנויות במקומות שקרובים לסניפים שלהם". 

שופרסל אגב, היא גם השחקנית הגדולה בישראל במכירות באונליין. קצב המכירות של החברה אמור להביא אותה למכירות שנתיות של כ-3 מיליארד שקל כשהיא שולטת בתחום ביד רמה, בעוד שהמתחרות שלה בתחום מציגות קצבים נמוכים בהרבה, ומכירות שנעות בין 200-500 מיליון שקל לכל אחת. 

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש