גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרסת הפלאג-אין של וולבו לא מרשימה מבחוץ, אך מפתיעה מבפנים

גרסת הפלאג-אין של ה-XC40 לא מרשימה במיוחד מבחוץ, וגם לא מאוד מרווחת ביחס למתחרות ● היא מחפה על כך עם יחידת הנעה מתוחכמת וביצועים מהנים

המכוניות החשמליות זוכות למרבית יחסי הציבור, אבל כוכבי המכירות האמיתיים בשנה החולפת, לפחות באירופה, היו רכבי הפלאג-אין (PHEV). בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה זינק הביקוש לדגמי פלאג-אין באירופה ביותר מ-250% כאשר ברבעון השלישי בלבד המכירות כמעט שילשו את עצמן לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הפלח, שבעבר נחשב לנישה אקזוטית ויקרה, תופס כיום קרוב ל-10% מכלל המכירות במערב אירופה.

הזינוק נובע בעיקר מסובסידיות והטבות מס לכלי הרכב הללו ברחבי היבשת וממאמץ קדחתני של היצרנים להציג ליין מלא של דגמים כאלה כדי לעמוד בתקנות הפליטה החדשות. גם בישראל נחתו בחודשים האחרונים גדודים של דגמי פלאג-אין חדשים, רובם בפלח היוקרה ומקצתם בפלחים העממיים, ועוד רבים נמצאים בדרך. אבל בזמן שכל אורחות הכבוד מתקבצות למסיבה, נראה שמישהו מתכוון להוריד את השלטר ולכבות את האורות והמוזיקה.

השבוע חברו שני איגודים סביבתיים רבי השפעה באירופה בקריאה למדינות האיחוד לבלום את הסובסידיות והטבות המס לרכבי הפלאג-אין, שלטענתם הם "רכבים חשמליים מזויפים", שפולטים בפועל הרבה יותר פליטה מזיקה מאשר בבדיקות המעבדה. גם בלי קשר לנעשה באירופה בינואר הקרוב יטפס מס הקניה על כלי הרכב הללו בישראל ל-30%, לעומת 20% בלבד לפני שנתיים. זו עדיין הטבת מס מכובדת, שמגובה גם בהטבה של כ-1,000 שקלים בשווי השימוש, אבל חלון ההזדמנויות של הדגמים הללו הולך ונסגר בהדרגה.

אחד הדגמים שנכנסו בשבועות האחרונים דרך החלון הוא גרסת הפלאג-אין של וולבו XC40. וולבו היא חסידה גדולה של הטכנולוגיה הזו ובשנתיים האחרונות הפכה לאחת ממובילות המכירות בפלח עם דגמי פרמיום פלאג-אין בתצורת SUV. כעת מצטרף אליהם גם האח הקומפקטי עם מפרט ותמחור אגרסיבי, שנמוך משמעותית מרוב גרסאות הבנזין בעלות הביצועים המקבילים בפלח.

חיצונית, מעצבי וולבו לא טרחו ליצור בידול משמעותי לגרסה הזו. כמו כל הדגמים במשפחת ה-XC40, הפלאג-אין נראה קצר, רחב גבוה ומוצק. החרטום הטיפוסי של וולבו מציג גריל מאסיבי עם פנסי LED חצויים ונאים, הזנב שומר על פנסים בצורת L, שכבר הפכו לסימן ההיכר של המותג, וקשתות גלגלים מודגשות סוגרות על חישוקי 18 אינץ' ייחודיים לדגם. חדי עין יבחינו בפתח "תדלוק" שני, שמכסה על שקע ההטענה ובכיתוב "RECHARGE" אבל העיצוב הכולל הוא סקנדינבי מינימליסטי.

רכב

תא נוסעים איכותי ולא מאוד מרווח

גם תא הנוסעים כמעט זהה לשאר הסדרה אם כי ברמת פאר גבוהה יותר מהמוכר לנו. מול הנהג והנוסע שלצידו ממוקם המערך הדיגיטלי המוכר של וולבו, שכולל לוח מחוונים על בסיס מסך LCD רחב ומסך מגע גדול בפורמט אנכי מימין לנהג.

המערך קל לקריאה ועתיר במידע, אבל הגרפיקה שלו דהויה ומינימליסטית. איכות הבנייה גבוהה, כמקובל אצל וולבו, עם חומרים איכותיים ורכים ובידוד רעשים יעיל. רמת האבזור התקני בגרסת הבסיס (עור, גג, מושבים חשמליים ועוד) עשירה ומנצלת היטב את הטבת המס. מי שרוצה להפגין יותר עושר כול להזמין את גרסת ה R-DESIGN הבכירה.

סביבת המחייה מלפנים נעימה ומרווחת עם צמד מושבים מצוינים על פי המסורת השוודית. גם מאחור יש שפע מרחב לברכיים ולראש של שני נוסעים, אבל הנוסע השלישי יצטרך להתמודד עם מנהרת תמסורת גבוהה. חלונות הצד האחוריים צרים ופתיחתם מוגבלת. זה משרה אולי ביטחון כאשר מאחור ממוקמים ילדים פעלתנים אבל פחות יעיל כאשר רוצים לצפות בנוף או לאוורר את התא. מיקום הסוללה הנטענת לאורך השלדה מאפשר לרכב לשמור על הנפח המקורי של תא המטען, לא עניין של מה בכך.

כמו הוולבו טורבו "של פעם"

מתחת למרכב המצטנע ממוקמת אחת מיחידות ההנעה המרשימות ביותר, שמוצעות כיום ברכבי פלאג-אין ובפלח הזה בכלל. היא משלבת מנוע בנזין עם שלושה צילינדרים בנפח 1.5 ליטר ביחד עם מנוע חשמלי רב עוצמה וסוללה נטענת חיצונית של כ-11 קילוואט-שעה, שאמורה לספק טווח חשמלי "נטו" של עד 54 ק"מ. היצרן נוקב בנתונים "ירוקים" מרשימים כמו פליטת CO2 מזערית וצריכת דלק ממוצעת של כ-55 קילומטרים לליטר, ומי שיקפיד על טעינה מלאה ותכופה של הסוללה מהרשת (בארך 3 שעות ממטען קיר ייעודי) ועל רגל קלילה על המצעארת אכן יהנה מחוויה "כמעט חשמלית" שקטה ומרשימה ומביקורים נדירים מאוד בתחנת הדלק.

בפועל, אם וולבו הייתה רוצה שניסע ברוגע היא לא הייתה מציידת את הרכב ב-262 כ"ס ובמומנט 42 קג"מ ובתיבה כפולת מצמדים עם מצב ספורט. יחידת ההנעה הזו רוצה לייצר בעיטות כוח ולצבור מהירות בקצב מסחרר, והיא הזכירה לנו את מנועי החמישה צילנדרים טורבו הפרועים של וולבו מלפני שלושה עשורים.

אפשר לשייט עם הפלאג-אין הזו ברגיעה ובשקט מוחלטים בכל מהירות חוקית בעיר ומחוצה לה אבל די בהדיפה קלה של הדוושה כדי לתרגם את המומנט המאסיבי, שזמין ב-1500 סל"ד, לבעיטת כוח ולתאוצות ביניים רציניות אך נטולות מאמץ. מובן שנהיגה כזו תרחק אתכם מאד מנתוני צריכת הדלק והפליטה המוצהרים (ואולי גם מרשיון הנהיגה שלכם). אבל תוכלו לנקות אחר כך את המצפון עם מצב התכנות "הירוק", שמאפשר לרכב לנוע על חשמל בלבד למרחק ריאלי של כ-30-40 ק"מ בכפוף לתנאי הדרך.

כמו במכוניות הוולבו טורבו של "פעם", הביצועים לא באים בהכרח עם התנהגות ספורטיבית. זוהי מכונית "קרוזינג" משפחתית נעימה, שקטה ונוחה, שסופגת היטב מהמורות. אבל ההיגוי הוא לא מהמושחזים בפלח וכאשר מתחילים ללחוץ על השלדה המשקל העצמי הנכבד והמתלים הרכים יחסית באים לידי ביטוי בנטיית גוף די בולטת בפניות. צריך לזכור שזו עדיין מכונית הנעה קדמית בלבד עם הרבה מאוד מומנט, כך שכבישים חלקלקים דורשים ריסון. הפתעה נעימה הייתה לגלות מרווח גחון מכובד של כ-21 סנטימטר, שמאפשר לרדת מהכביש לשבילי עפר, או לטפס על מדרכות גבוהות, ללא נזק לתחתית השלדה.

באירופה הפלאג-אין היא אחת היקרות במשפחת ה-XC40, אך יתרון המיסוי בישראל (עדיין) מאפשר לשווק אותה ב-260 אלף שקל. מחיר שמציב אותה כיום כדגם שמציע את יחס הכוח-ביצועים-אבזור הטוב ביותר במשפחת ה-XC40 וביתרון מחיר לא קטן לעומת המתחרות בפלח הפלאג-אין פרמיום קרוסאובר. אבל, זה עדיין רק קדימון לגרסה החשמלית לגמרי והמרתקת של ה-XC40, החשמלית הראשונה של וולבו, שתגיע אלינו בשנה הבאה. 

חלק מהמתחרות

ב.מ.וו X1 25E

290 אלף שקל עולה גרסת הפלאג-אין החדשה של ב.מ.וו. מערכת ההנעה כוללת מנוע 1.5 ליטר עם שלושה צילינדרים, מנוע חשמלי וסוללה בהספק משולב של 220 כ"ס ומומנט של 39 קג"מ. הרכב מזנק מאפס ל-100 קמ"ש ב-6.9 שניות, עובר עד 57 ק"מ על חשמל וצורך בממוצע 58.8 ק"מ לליטר

מרצדס GLA 250E

למרצדס GLA שנחתה בארץ לאחרונה יש באירופה גרסת פלאג אין החל מפברואר. היא משלבת מנוע טורבו-בנזין בנפח 1.3 ליטר, מנוע חשמלי חזק וסוללה עם הספק כולל של 330 כ"ס ומומנט 45 קג"מ. הטווח החשמלי 62 ק"מ, הצריכה הממוצעת 71 קילומטר לליטר, הביצועים חזקים ותא הנוסעים מרווח ומפואר. המחיר בארץ לא ידוע

DS7 קרוסבק E-TENSE 300 4x4

300 אלף שקל עולה גרסת הפלאג-אין של DS7, שמכונה E-TENSE. היא קרובה יותר בממדים ל-XC60 ומשלבת מנוע 1.6 ליטר טורבו, שני מנועים חשמליים שיוצרים הנעה כפולה וסוללה נטענת שמספקת טווח חשמלי של עד 50 ק"מ. ההספק המשולב 300 כ"ס, התאוצה ל-100 אורכת 5.9 שניות וצריכת הדלק הממוצעת כ-45 ק"מ לליטר

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה