גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניו יורק: מכירות בתים צמודי קרקע עולות בעקבות משבר הקורונה

הקונים מחפשים חלל נרחב ושקט, ובתים פרטיים נמכרים יותר טוב מדירות בבניינים ובבתים משותפים

מנהטן. הבתים המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ / צילום: Shutterstock
מנהטן. הבתים המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ / צילום: Shutterstock

בתים צמודי קרקע היו במשך זמן רב הילד החורג והבלתי רצוי של שוק נדל"ן היוקרה של מנהטן. קונים עשירים העדיפו דירות בגורדי השחקים, שלאט לאט מסתירים את השמיים.
אך במגפה ששינתה כל כך הרבה הרגלים של שוק הנדל"ן, גם זה משתנה.

כיום, כששוק הנדל"ן בעיר ניו יורק מתחיל להתעורר, בתים צמודי קרקע נמכרים יותר מדירות ומבתים משותפים, על פי הנתונים. סוכני נדל"ן מספרים שהקורונה שינתה את סדרי העדיפויות. קונים שבעבר חשקו בבניינים עם שוער בכניסה, וחלונות שנשקף מהם נוף פנורמי, מחפשים כיום בתים צמודי קרקע, עם כניסה פרטית, גינה וכמה קומות שהופכות את העבודה מהבית בזום קלה יותר. המגמה הזו היא מיקרוקוסמוס של מגמה שקורית ברחבי ארצות הברית, כשמשפחות מחפשות יותר מרחב בזמן שהן מתבודדות בבתים ומתחבאות מהנגיף.

"שוק הבתים צמודי הקרקע מצליח כי אנשים מעריכים חללים פתוחים פרטיים ובית שמכיל את כל מה שצריך", אמר כריסטופר ריצ'יו מחברת לזלי ג' גרפילד, אחת הסוכנויות שפרסמה בית צמוד קרקע בווסט ווילג' שנמכר בסכום של כמעט 20 מיליון דולר בספטמבר. "מגוון האנשים שמחפשים בית צמוד קרקע רחב יותר מאשר בשנים קודמות".
בחודש אוקטובר נחתמו עסקאות ל-13 בתים למשפחה יחידה, עלייה של 44% לעומת אותו חודש בשנה שעברה, כך על פי דוח של חברת דאגלס אלימן. בניגוד לכך, חוזים על דירות בבתי דירות צנחו ב-28% באותה תקופה, ועל בתים משותפים ב-4%.

"מתאימים לרגע הזה של הקורונה"

העלייה בברוקלין הסמוכה דרמטית אפילו יותר: באוקטובר נחתמו חוזים על 198 בתים צמודי קרקע, יותר מפי שלושה ממספר העסקאות באותו חודש בשנה שעברה, לפי הדוח של אלימן. שמאי המקרקעין ג'ונתן מילר מחברת מילר סמואל, שהכין את הדוח, אמר שהקצב המהיר של מכירת בתים בברוקלין הוא במידה רבה משום שבתים באזור נמכרים במחירים יותר בני השגה.

"מגפת הקורונה הגיעה, ומאז אנחנו לא מחזיקים בתים כאלה ריקים", אמרה נדין אברמסון, סוכנת בחברת בראון האריס סטיבנס. אברמסון אומרת שכמעט בכל המכירות על בתים צמודי קרקע שהיא מנהלת יש כמה הצעות. "הם ממש מתאימים לרגע הזה של הקורונה", אמרה.

לפני המגפה, סטיב ספורגט ושיין לי שכרו דירה בבניין עם שומר בכניסה באפר ווסט סייד, ומדי פעם בדקו דירות בבניינים לרכישה. כשהמגפה החלה, סיימו את החוזה שלהם ועברו לדירת סוף השבוע שלהם בצפון. הם המשיכו לחפש נכס לרכישה בעיר ניו יורק אך סדר העדיפויות שלהם השתנה.

"אחרי שהחלה המגפה, בתים צמודי קרקע נראו לנו מושכים יותר", אמרה לי, בת 29, שעובדת באתר הנדל"ן RealtyHop. "האפשרות לצאת לחצר האחורית ולשחק עם הכלב חשובה בשבילנו כיום".

הם אהבו בית בשכונת רד הוק בברוקלין, שגברת אדמסון, הסוכנת שלהם, קראה לו "ספיישל קורונה" מפני שהוא היה מוכן לכניסה, עם גן מטופל על ידי גננים, גג משופץ ומקום חניה מקורה. מר ספורגט וגב' לי הגישו הצעה, אך מישהו אחר עקף אותם.
הם היו מאוכזבים אך המשיכו לחפש ומצאו בית דו-משפחתי בנוי לבנים שהיה דומה לבית הראשון שראו אך לא היה משופץ. לבית, שנבנה בערך בשנת 1900, הייתה חצר ומקום לחניה. לא אכפת להם לשפץ, כי הם יכולים לגור בצפון המדינה בינתיים ולעבוד מרחוק, אמר ספורגט, שהוא בשנות ה-40 לחייו ומנהל את סטודיו הדיגיטל Big Human.
הם חתמו על חוזה לרכישת הבית במחיר שהיה רק מעט מתחת למחיר המבוקש, 1.198 מיליון דולר.

רק כ-2% מהעסקאות שנעשות בשנה

רוב הבתים צמודי הקרקע בעיר נבנו במאה ה-19 או בראשית המאה ה-20, כאשר תושבים אמידים גרו בבתים למשפחה יחידה שנבנו מאבן חומה, לבנים או אבני גיר. אך אחרי ראשית המאה ה-20, החלו העשירים לעזוב את הבתים הללו לטובת דירות בבניינים, מגמה שהמשיכה עד היום. במנהטן, בתים צמודי קרקע רבים נהרסו או חולקו לשמש כבתי דירות להשכרה; כיום מכירות של בתים צמודי קרקע מהוות רק כ-2% מהעסקאות שנעשות בשנה, אמר מילר.

בעשור האחרון, תנופת בנייה של דירות בגורדי שחקים היטתה את המשוואה אפילו יותר, אמר דקסטר גריירי מחברת הנדל"ן וונדנברג, המתמחה בבתים צמודי קרקע. בשנת 2010 נמכרו 52 בתים כאלה באפר איסט סייד, כך אומרים בחברה; בשנת 2019 המספר הזה נפל ל-21, והמחיר הממוצע למ"ר צונח משנה לשנה מאז 2015.

מגדלי דירות חדשים, כמו הבניין בפארק אווניו 432 או הבניין בסנטרל פארק דרום 220 מתגאים בנוף מגובה של מעוף הציפור, ומציעים את כל השירותים שניתן לחשוב עליהם, מבריכות שחייה וחדרי יוגה ועד מסעדות פרטיות. עם כל כך הרבה דירות כאלה לבחור מהן, קונים רבים מסתכלים בעין עקומה על בתים צמודי קרקע בני יותר ממאה שנה, שרבים מהם זקוקים לשיפוץ נרחב ויקר.

אפילו כיום, הבתים צמודי הקרקע המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ, אומרם סוכני נדל"ן.

כשהמגפה החלה, לזלי רבאך ודניאל קורט מכרו את הדירה שלהם בבניין משותף יוקרתי במנהטן וחיפשו בית גדול יותר לשלושת ילדיהם הקטנים. בשלב מוקדם של המגפה, הם עברו באופן זמני לקונטיקט. אך ד"ר רבאך, מנתחת פלסטית של הפנים, וד"ר קורט, אנדוקרינולוג המתמחה בפריון, רצו לחזור למנהטן כדי להיות קרובים יותר למקומות העבודה העמוסים שלהם. עזיבת העיר באופן קבוע מעולם לא הייתה אופציה. "אני מאוד אוהבת את ניו יורק", אמרה ד"ר רבאך.

הם חיפשו דירה בבניין דירות אך העדיפו את הרעיון של בית צמוד קרקע, אמרה, כי "רצינו חלל משלנו שירגיש כמו בית, עם חצר אחורית". הם התאהבו בבית צמוד קרקע בן ארבע קומות ליד פארק קארל שורץ באפר איסט סייד. הבית נבנה בסוף המאה ה-19 והיה מוכן לכניסה, לאחר שיפוץ נרחב על ידי המעצב ג'פרי בילהובר, שרבאך הכירה את עבודותיו. "רמת הפרטים הייתה בלתי רגילה", אמרה.

באוקטובר, שילם הזוג 5.4 מיליון דולר על הבית, אשר נרשם במאי בסכום מבוקש של 5.75 מיליון דולר על ידי קתי פרנקלין מקבוצת קורקורן. המשפחה נכנסה לנכס זמן קצר אחרי שסגרו את העסקה.

המגפה הורידה את המחירים

בשביל קונים מסוימים, רכישת בית צמוד קרקע אפשרית רק משום שהמגפה הורידה את המחירים. בספטמבר, מחיר המכירה הממוצעת של בית צמוד קרקע במנהטן עמד על 6.88 מיליון דולר, 10% פחות ממה שהיה באותו חודש בשנה שעברה, על פי UrbanDigs.

מאורו קונייסקי וטטיאנה פרטה, שניהם תושבים של האפר ווסט סייד של מנהטן שנים רבות, חסכו כסף כדי לקנות בית משלהם במנהטן במשך זמן רב. הודות למגפת הקורונה, "השוק בהחלט פתח חלון הזדמנויות מבחינת תמחור", אמר קונייסקי, בן 46.

הזוג עובד בפיננסים ויש להם בנות בגילאים 9 ו-11. הם לא חשבו שיוכלו להרשות לעצמם בית עם חלל פתוח. אך הם היו מופתעים לטובה למצוא בית תלת-קומתי עם גינה - אחד מתוך שתי יחידות בבית צמוד קרקע ברחוב 112 מערב ששופץ לפני זמן לא רב. הזוג, שיוצג על ידי קולין מונטגומרי וסטן פונטה מחברת הנדל"ן סותביז, רכש את הנכס עבור 2.5 מיליון דולר; היחידה פורסמה בשנה שעברה במחיר 2.995 מיליון דולר.
דיוויד ומגאן פז'יוורה חיים בשכירות במרכז מנהטן, ובנותיהם בנות השנה והחמש חלקו חדר שינה. לפני הקורונה, הם התחילו להסתכל על בתים משותפים ועל דירות בבניינים, אך מעולם לא חשבו שיוכלו להרשות לעצמם בית צמוד קרקע. "תמיד הנחתי שזה לא יהיה בר השגה", אמרה גב' פז'יוורה, בת 38, המנהלת יחד עם בעלה את חברת העיצוב Crafted Interiors. "המנטליות שלנו הייתה שקודם שוכרים ואחר כך קונים דירה בבניין, בתים צמודי קרקע לא היו על הרדאר שלנו".

הקורונה שינתה את הפרספקטיבה שלהם. ראשית, בגלל המגפה נהיה קשה יותר להציג את הפרויקטים הגמורים שלהם ללקוחות פוטנציאליים. "לקוחות קודמים שלנו לא רוצים שזרים יסתובבו להם בבית, אפשר להבין זאת", אומרת גב' פז'יוורה. והם שמו לב ששיפוצים בבתי דירות ובבניינים האטו עד כמעט עצירה בגלל ההגבלות המוטלות בבניינים רבים בעקבות המגפה. "לא רצינו להיות במצב הזה", אמרה.

במקום לקנות דירה, הם החליטו לצאת מחוזה השכירות בבניין של המשרד שלהם ולרכוש בית צמוד קרקע במנהטן שישמש גם כבית וגם כמשרד.

בעזרת הסוכנת שלהם, פאינה קגן מקבוצת קורקורן, חיפשו נכס הזקוק לשיפוץ במחיר של פחות מ-5 מיליון דולר, שיוכלו לשפץ ולהראות ללקוחות פוטנציאליים את עבודתם.
מכיוון שהם חיפשו את המקומות "הכי הרוסים", אמרה פז'יוורה, "הנחתי שלא תהיה הרבה תחרות". אך כמה בתים נמכרו עוד לפני שהספיקו לראות אותם. "הופתעתי", אמרה, "שיש עוד אנשים שעושים את אותו דבר". 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט