גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלאק לא רכבה על הגל של זום בתקופת המגפה, כעת היא פגיעה יותר

מגפת הקורונה העבירה עובדים רבים לעבוד מהבית, אך סלאק, חלוצה בתחום הצ'ט המשרדי, לא הצליחה ליהנות מכך בגלל היעדר יכולות וידאו חזקות ● האם סיילספורס, שמנהלת מגעים לרכישת סלאק, מתכננת לשפר את היכולות הללו וכך גם את מעמדה מול זום ומיקרוסופט?

מנהלי חברת סלאק, בתחילת המסחר במניית החברה, יוני 2019 / צילום: Reuters, Brendan McDermid
מנהלי חברת סלאק, בתחילת המסחר במניית החברה, יוני 2019 / צילום: Reuters, Brendan McDermid

חברת סלאק (Slack Technologies) הייתה אחת החלוצות בפיתוח כלים העוזרים לעובדי משרדים לתקשר ביניהם באינטרנט. כאשר מגפת הקורונה שלחה מיליוני אנשים לבתיהם לעבוד מרחוק, חברות אחרות קפצו על ההזדמנות, והשאירו את סלאק מאחור, כחברה פוטנציאלית לרכישה.

בעוד סלאק זזה לאט בנושא הווידאו, חברת זום (Zoom Video Communications) וחברת מיקרוסופט היו בין הראשונות שקצרו פירות מהמעבר מפגישות פנים אל פנים לשיחות וועידה בווידאו בחברות רבות.

כעת, חברת התוכנות לעסקים "סיילספורס" (Salesforce.com) נמצאת במגעים לרכוש את סלאק, כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל". מניותיה של סיילספורס עלו ביותר מ־50% זאת, מאז שהקורונה דחפה חברות להעסקה מרחוק ומאז שלקוחות סיילספורס החלו לאמץ יותר ויותר תוכנות לניהול העסק, מה שנותן לה את הכוח הכלכלי לבצע רכישות.

זום מזנקת, סלאק עומדת במקום

המניה עלתה ב-37%

במהלך הקיץ אמר מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף כי הערכות השווי הגבוהות של כמה חברות טכנולוגיה הופכות אותן ללא-אטרקטיביות לרכישה. סלאק לא הייתה בין החברות האלה. מאז פברואר עלו מניותיה של סלאק בכ־10%, לפני שעלו ביותר מ־37% ביום רביעי בעקבות הדיווח של ה"ג'ורנל". לעומת זאת, מניותיה של מיקרוסופט עלו ב־30% והמניות של זום עלו בערכן פי ארבעה בתקופה המקבילה.

זום צמחה ליותר מ־300 מיליון משתתפים בשיחות ביום - נתון גדול יותר ממספר המשתמשים הרשומים לתוכנה - לעומת כ־10 מיליון משתתפים ביום לפני המגפה. תוכנת Teams של מיקרוסופט, המציעה חווית תוכנה דומה של סלאק ושל זום ומגיעה בחינם כחלק מסוויטת התוכנות "אופיס 365", עלתה מ־32 מיליון משתמשים יומיים בתחילת המגפה במרץ ליותר מ־115 מיליון משתמשים בסוף החודש שעבר. סלאק הפסיקה לדווח על מספר המשתמשים היומי שלה בסוף שנה שעברה כשהגיעה ל־12 מיליון ביום.

מיקרוסופט הפכה לאיום על סלאק גדול ממה שהיה ניתן לצפות, כך אמר רישי ג'לוריה, אנליסט בחברת מחקר ההשקעות D.A. Davidson & Co. "סלאק", אמר, "עשויה להיות יותר פגיעה ממה שחשבנו מאז תחילת המגפה".

הוספת מאפייני וידאו

זה לא חייב היה להיות כך. סלאק עבדה להוסיף מאפייני וידאו לכלי הצ'טינג המשרדי שלה במשך שנים, ורכשה ב-2015 "את Screenhero", חברת סטארט-אפ המפתחת תוכנה לשיתוף מסכים.

הוספת רכיבי וידאו לתוכנה של סלאק התגלתה כמורכבת, אמר ג'האנזב שרוואני, המנכ"ל לשעבר של "Screenhero", שעזב את סלאק ב-2018. לצוות הקטן לקח יותר משנה להריץ את מאפייני ההקלטה הקולית והווידאו, הרבה יותר זמן ממה שהעריכו בתחילה, אמר.

סלאק החלה לכלול שיחות וידאו לקראת סוף 2016, ושיתוף מסכים הפך למאפיין של התוכנה באמצע 2017, שני מאפיינים שהרכיבו "שיחות סלאק". שיחות ווידאו בסלאק הן עדיין פשוטות יותר ממה שמציעה המתחרה זום, ומוגבלות לשיחות בתוך הארגון. זאת, לעומת האפשרות (הקיימת בזום) לאפשר למגוון משתמשים להיכנס בזמן אמת לשיחה מקוונת.

"זה לא שנוי במחלוקת לומר ש'שיחות סלאק' לא היו בעדיפות עליונה", אמר שרוואני, שכיום מנהל סטארטאפ חדש הקשור לשיתוף פעולה משרדי, "Screen".

כמו סטוריז באינסטגרם

השוק העניק בחזרה לחברות שהיו זריזות להגיב להפרעה בשגרה היומיומית שגרמה המגפה. חברת שיתוף הנסיעות הענקית אובר (Uber) הסתמכה על שירות משלוחי המזון שלה; אמזון נכנסה לסבב גיוסי עובדים על מנת לעמוד בעומס הזמנות אוכל מצרכנים הספונים בבתיהם; ומיקרוסופט מיהרה לשלב יכולות וידאו בתוכנת הצ'ט המשרדית שלה Teams.

סלאק הוסיפה מאפיינים חדשים על מנת להרחיב את האטרקטיביות שלה, כגון "Slack Connect". המאפיין, שנחשף לראשונה ביוני, מאפשר לשלוח הודעות וידאו וטקסט בין חברות שונות. מנכ"ל סלאק סטיוארט באטרפילד אמר כי המאפיין החדש הביא לצמיחה במספר המנויים המשלמים על התוכנה וצפוי למשוך מנויים חדשים נוספים.

גם נושא הווידאו זוכה להרחבה. ביוני, החברה אמרה שתשנה את פונקציית השיחות שלה כך שתישען על הטכנולוגיה של אמזון. ייתכן שהכוונה הייתה למנף עבודה שכבר עושים באמזון בכיוון זה. בחודש שעבר סלאק הציגה תוכניות לאפשר למשתמשים להדביק סרטוני ווידאו בתוך הצ'ט של סלאק, מאפיין שבאטרפילד השווה לסטוריז באינסטגרם. ניתן יהיה לראות סרטונים כאלה שלא בזמן אמת, והם יוכלו לשמש חלופה לפגישות זום ארוכות, אמר באטרפילד.

אף אחד מהצעדים הללו לא הביא משקיעים להתלהבות שהפגינו לגבי זום ומיקרוסופט. חברות טכנולוגיה. אלה "זכו בחלק לא פרופורציונלי מבהלת ההוצאות שהביאה הקורונה", אמר קית' וייס, אנליסט בבנק מורגן סטנלי בחודש שעבר. הוא חתך את הדירוג של סלאק ל"משקל חסר" - מה שמהווה בפועל המלצה למחזיקי המניות של החברה למכור אותן.

היום שאחרי המגפה

למרות שבסלאק עובדים על טכנולוגיית וידאו, החברה אומרת שזה מעולם לא היה מטרה אסטרטגית שלה. "איני חושב שמישהו הולך לשלם לנו יותר על מנוי על מנת לכלול שיחות וידאו", אמר באטרפילד בריאיון מהעת האחרונה, לפני שדווח על שיחות בנושא רכישת החברה.

באטרפילד אומר כי בחברה ישנה חשיבה לטווח ארוך ליום שאחרי המגפה, ואין לו כוונות להפוך את התוכנה שלו לזום. "אם היינו מחליטים פשוט שכל החברה הזו עוסקת בווידאו ב-2015, אני חושב שהיינו רואים עלייה גדולה יותר בשימוש במהלך תקופה זו", אמר, והוסיף: "אני לא חושב שזה מייצג את מה שאנחנו הולכים לראות בעתיד, וזום לא הולכת להמשיך לגדול ב־300% שנה אחרי שנה במשך שנים רבות. זאת, מפני שפשוט אין מספיק אנשים בעולם".

זום לא פרסמה תחזיות על גידול במספר המשתמשים, אך צופה שמשתמשים רבים שרשומים לשירות החינמי שלה יהפכו למנויים משלמים. ג'לוריה, האנליסט מחברת דיווידסון, אמר שסביר להניח שחברת סיילספורס תשקיע יותר בפונקציונליות הווידאו של סלאק.

הפופולריות של שיחות וועידה בווידאו בטווח הארוך, יחד עם הפופולריות של זום, תלויים במספר העובדים הצפויים להמשיך להישאר מחוץ למשרדים. המניה של זום ירדה ב־14% אחרי שחברת התרופות פייזר הכריזה שהייתה לה פריצת דרך בפיתוח חיסון לקורונה, ובמקביל לפרסום על כך שזום ומועצת המסחר הפדרלית הגיעו להסדר לגבי הצגה לא מהימנה מצד זום של נוהלי הפרטיות והאבטחה שלה.

למרות שאין לדעת בשלב זה מה יהיה עתיד מקומות העבודה וכמה זמן תימשך המגפה, מנהלים בזום, במיקרוסופט ובסלאק אומרים שהם צופים שהשינויים שהחלו בעקבות המשבר הבריאותי יעלו את התחזיות של החברות גם בטווח הארוך.

באטרפילד מוכן להמר על כך שלאורך תקופה, הרווחים של סלאק יהיו טובים. "אני לא חושב שמישהו שהחל להשתמש בסלאק במהלך המגפה יפסיק להשתמש בתוכנה כשהמגפה כבר לא תהיה כאן", אמר. 

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים