גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשופים לריבית הליבור? אלה הסיכונים שחשוב להכיר

בשבוע האחרון אירעו התפתחויות משמעותיות בהחלפת ריביות הליבור לריביות חסרות סיכון; כעת קיימת בהירות לגבי מועדי המעבר, אך המורכבויות התגברו ● התהליך מחייב גופים שנוטלים ושמעמידים הלוואות בריבית משתנה במט"ח, ומשקיעים בני"ע במט"ח, להעמיק בהבנת הריביות החדשות

ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל רזרב. מדרבן את הבנקים להיערך / צילום: Associated Press, Kevin Dietsch
ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל רזרב. מדרבן את הבנקים להיערך / צילום: Associated Press, Kevin Dietsch

השעון מתקתק לקראת יישום הרפורמה הפיננסית הגדולה בהיסטוריה, שבמסגרתה יחדל להתקיים "המספר החשוב בעולם" - ריביות הליבור, והן יוחלפו בריביות חסרות סיכון חדשות, ובראשן ריבית SOFR הדולרית, ריבית Euro short-term rate) €STR) באירו וריבית SONIA בליש"ט. השינוי דרמטי, מפני שריביות הליבור מהוות הבסיס לתמחור בכ-350 טריליון דולר של מכשירים פיננסיים בריבית משתנה - בנגזרים, באג"ח, בהלוואות ובמשכנתאות.

בשבועיים האחרונים הושגה אבן דרך משמעותית, לאחר שה-ICE, הגוף שמפרסם את הליבור, הודיע רשמית על כוונתו להפסיק לפרסם את הריביות בליש"ט, באירו, בין ובפרנק שוויצרי בסוף 2021. בכך, גברה מהותית הוודאות בנושא.

מנגד, אתמול (ב') הודיע ICE כי הוא צפוי להמשיך לפרסם את ריבית הליבור הדולרית - שהשוק רחוק מלהיגמל מהשימוש בה - עד אמצע 2023.

מנגד, הצהרת ICE השמיטה את ריבית הליבור הדולרית, שהשוק רחוק מלהיגמל מהשימוש בה. 

במקביל, הרגולטורים המפקחים על הבנקים, ובראשם הפדרל רזרב, הורו לבנקים להפסיק לבצע עסקאות חדשות הקשורות לריבית הליבור בהקדם האפשרי, ולכל המאוחר עד סוף 2021. בכך, אותת להם הפד שלא להיות שאננים - שלמרות שהפסקת פרסום הליבור נדחתה, הציפייה היא שהם ייגמלו מהשימוש בה בלוחות הזמנים המקוריים.

מעבר לריביות בסיס חדשות

בין ריביות הליבור לריביות החדשות קיים שוני מהותי. ריביות הליבור משקפות סיכון בנקאי. הן מוגדרות על בסיס ציטוטים לריבית לתקופות שונות (לילה, חודש, שלושה חודשים וכו', עד שנה). כתוצאה, נוצר עקום ריביות, שמאפשר לצפות מראש את תזרימי המזומנים במכשירים המבוססים על ליבור, ולנהל סיכונים בהתאם.

לעומתן, הריביות החדשות נועדו להיות חסרות סיכון, והן מבוססות על ריביות לתקופה של לילה אחד. לכן, קשה לבנות מהן עקום ריביות. היקפי הנזילות הנמוכים בריביות החדשות מגבירים את הקושי.

אם לקראת מועד המעבר עדיין לא יתפתח בריביות החדשות עקום צופה פני עתיד, אז בניגוד למצב כיום, השוק לא יוכל לצפות את הריבית מראש, אלא רק בדיעבד (compounding in arrears), באמצעות צבירה של התצפיות של הריבית היומית כפי שהייתה בתקופה מסוימת, עד למועד התשלום. במצב כזה, ניתן יהיה לדעת את תזרימי המזומנים בהלוואות, באג"ח ובנגזרים רק סמוך למועד התשלום.

על האתגרים מתווספת העובדה שבמכשירים שונים מתפתחות קונבנציות שונות לחישוב הריבית המצטברת. בנגזרים ובניירות ערך בריבית משתנה ייעשה שימוש בריבית מצטברת בדיעבד עבור התקופה הרלוונטית, עם פיגור מסוים (lag), כמו למשל, יומיים לפני מועד התשלום. כך, תחושב לאורך תקופת הריבית מכפלה של הריבית היומית המצטברת, שנעצרת יומיים לפני מועד התשלום, כדי שהצדדים לעסקה יוכלו להיערך ולבצעו במועד.

בהלוואות סינדיקציה, החישוב צפוי להתבסס על חישוב של ריבית יומית פשוטה - כלומר, הכפלת סכום ההלוואה בשיעורי הריבית היומיים שפורסמו במהלך תקופות הריבית הרלוונטיות, או באמצעות ריבית מצטברת בדומה לנייירות ערך.

מנגד, במשכנתאות צפוי שימוש בריבית מצטברת מראש - כלומר, במכפלת ריבית יומית שהתקיימה בתקופה לפני תקופת הריבית הרלוונטית. הדבר נועד לאפשר ללווים הפרטיים לדעת מראש את תשלום הריבית הבא, אבל כרוך באי-התאמה אפשרית של הריבית שתשולם לתנאי המימון בתקופת צבירתה.

הוספת מרווח סיכון אשראי בנקאי

כריביות חסרות סיכון, הריביות החדשות נמוכות מריביות הליבור, שמשקפות סיכון בנקאי. לכן, במועד החלפת הריביות במכשירים קיימים, תידרש הוספת מרווח שיפצה על הפער ביניהן. כדי לצמצם שינויים בשווי מכשירים ובעלויות מימון, חשוב לשים לב לדרכים השונות שבהן יבוצע המעבר של מכשירים קיימים מהריביות הישנות לחדשות.

הגישה המסתמנת בשוק ההלוואות היא קביעת מרווח סטטי. במסגרתה, המרווח יחושב לפי הממוצע ההיסטורי של המרווח בין ריביות הליבור לריביות החדשות בחמש השנים לפני מועד המעבר. זאת, בהתאם למתודולוגיה שגיבש האיגוד הבינלאומי לנגזרים (ISDA) לשוק הנגזרים.

היתרונות העיקריים בשימוש בגישה זו הם פשטות וודאות בנוגע למרווח החדש. נוסף על כך, ההתאמה שלו לשוק הנגזרים תקל על גידורים. מנגד, הקושי העיקרי בגישה הוא שהמרווח לא יהיה זהה לתנאי השוק במועד ביצוע ההחלפה. כתוצאה, ייווצר רווח לצד אחד בעסקה, והפסד לאחר.

פתרון חלקי לכך הוא החלקת הפער בין המרווחים באופן הדרגתי לאורך שנה, באופן שיסייע להפחית את הפער בגובה הריבית במועד המעבר. ואולם, זהו אינו פתרון פלא. בהלוואות לתקופות ארוכות, הפערים והפרשי השווי ישפיעו לבסוף על הוצאות המימון ויגרמו הפסד לאחד הצדדים. נוסף על כך, שימוש בו יהפוך את תהליך המעבר למורכב עוד יותר.

כפתרון לבעיות בגישת המרווח הסטטי, מגוון גופים פועלים לגבש ריבית שתתבסס על עקום ריבית בתוספת מרווח "משתנה", שישקף את עלויות המימון במועד המעבר. לדוגמה, חברת ICE מפתחת את ריבית Bank Yield Index) BYI), שנועדה לשקף את עלויות המימון של הבנקים, ותשמש כדי לאמוד מרווח מריביות חסרות סיכון. ריבית זו מתבססת על עסקאות בפועל מהשוק הבין-בנקאי, כמו הפקדות בין-בנקאיות, ני"ע מסחריים, ותעודות פיקדון. בלומברג צפויה להשיק ריבית מתחרה ל-BYI.

ואולם, הירידה במסחר בשוק הבין-בנקאי מעוררת ספקות בנוגע ליכולת לפתח מרווח נאות ומבוסס מספיק.

ליבור סינתטי או שימוש בריבית קיימת

חלופה נוספת נובעת מהטיפול הצפוי בהלוואות ובני"ע שבהם המעבר מאתגר במיוחד, מאחר שלא הוסדר משפטית או שמצריך הסכמה רחבה ולא פרקטית להשגה מצד המשקיעים. לדוגמה, בסדרות אג"ח מסוימות נדרשת הסכמה של 100% מהמחזיקים לשינוי הריבית. אלה מכונים מכשירי "tough legacy", המצריכים התערבות רגולטורית לביצוע המעבר.

בבריטניה, תינתן לרשות ני"ע, ה-FCA, הסמכות להגדיר ריבית ליבור "סינתטית", שתחליף את ריבית הליבור במכשירים אלה, במועד שבו תפסיק להתפרסם, ותקנה לריבית הליבור המשכיות מסוימת. המתודולוגיה לליבור הסינתטית טרם נקבעה.

אומנם ריבית הליבור הסינתטית נועדה לשימוש רק במכשירי tough legacy, אבל לגופים שיבחרו לאמצה היא עשויה לשמש חלופה לליבור, המבוסס על ריבית שוק מתעדכנת ובהתאם למתודולוגיה מקובלת, למשך כמה שנים.

וקיימת חלופה נוספת - והיא להימנע מלעבור לריבית חסרת סיכון בתוספת מרווח, ובמקום זאת להשתמש בריבית חלופית קיימת לליבור. גישה זו נהפכה ישימה יותר באוקטובר, לאחר שרגולטורים אמריקאים הצהירו שהבנקים אינם מחויבים להשתמש בריבית SOFR להחלפת הליבור בהלוואות, ושהם רשאים להשתמש בריביות אחרות. בהתאם, בנקים בינוניים וקטנים רבים בארה"ב הצהירו שעבור הלוואות הם יעדיפו להשתמש בריבית Ameribor. זוהי ריבית פופולרית בקרבם, המבוססת על מימון בין-בנקאי לא מובטח ללילה ביניהם.

ואולם להערכתנו, מאחר שהיקף העסקאות בריבית זו נמוך (כ-2 מיליארד דולר ביום), ושריבית Ameribor אינה משמשת את הבנקים הגדולים, היא לא תאומץ באופן נרחב כחלופה לליבור.

לסיכום, ריבוי החלופות והיעדר הוודאות, מחייבים גופים שנטלו הלוואות במט"ח, כמו גם מלווים ומשקיעים בניירות ערך, להעמיק בניתוח החלופות הנוגעות לסוג הריבית החדשה, הקונבנציה שלפיה תחושב, אופן קביעת המרווחים החדשים וכן תהליך ומועד המעבר. 

רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ודרינה רזניקוב הם מנכ"ל ויועצת בכירה, בהתאמה, בחברת הייעוץ הפיננסי CoAF - Complex of Alternative Finance. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם