גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה שמחה שגרירת ארה"ב המיועדת לאו"ם ואיך זה קשור לגלובליזם?

70 שנה העולם דגל ב"רב-צדדיות" - שיתוף פעולה גלובלי, לטובת אינטרס כלכלי, אבל עוד לפני עידן טראמפ, הגלובליזם כבר נמאס על רבים ● האם יש דרך חזרה מ"האינטרס העצמי"?

לינדה תומס־גרינפילד, השגרירה החדשה של ארה"ב באו"ם. רגע של אופוריה / צילום: Reuters, Sipa USA
לינדה תומס־גרינפילד, השגרירה החדשה של ארה"ב באו"ם. רגע של אופוריה / צילום: Reuters, Sipa USA

היה רגע מעניין ולא-אופייני במעמד ההודעה על מינויי ג'ו ביידן, בשבוע שעבר. הנשיא המיועד הציג את מיועדיו לכהונות מזכיר המדינה, השר לבטחון פנים, היועץ לבטחון לאומי, הממונה על קהילת המודיעין והשגרירה באו"ם.

זו האחרונה, דיפלומטית שחורה רבת אנפין ממדינת לואיזיאנה, לינדה תומס-גרינפילד, הייתה היחידה שהרשתה לעצמה רגע של אופוריה. כל השאר היו חגיגיים אך מאופקים. היא קראה, "הרב-צדדיוּת חוזרת! הדיפלומטיה חוזרת!".

צריך רק להעיר בסוגריים שבארה"ב יש מסורת רבת שנים של הענקת מושב קבינט לשגריר/ה באו"ם, מה שמעמיד אותם הרבה מעל אחרים בסגל הדיפלומטי. לא פעם זה קרש קפיצה לעליות מסחררות. ממילא, גם לשגרירה החדשה נועדו גדולות. אולי.

אבל מה לה קריאת השמחה הקצת מעורפלת על חזרת הרב-צדדיות ("מולטי-לטראליזם" בלשונות המערב)? כמה אמריקאים אפילו יודעים מה זה? וכמה אמריקאים יצטרפו לריקוד השמחה של השגרירה המיועדת לאחר שתיוודע להם המשמעות?

דונלד טראמפ לא היה זקוק להסברים. הוא מיהר לצייץ בתגובה, "אמריקה תחילה!", שזה פחות או יותר ההיפך מ"רב-צדדיות".

עליונות השוק החופשי?

"רב־צדדיות" היא הפרקטיקה המדינית העומדת ביסוד מה שמכונה "גלובליזם", זאת אומרת, החזון של שיתוף פעולה בין האומות לתועלת אינטרס כללי. יעדיו של שיתוף הפעולה הזה מגוונים, אבל ביסודו עומדת ההכרה שאינטרס עצמי בלבד עלול לחזור ולהוביל את העולם אל הקטסטרופות של שנות ה-30 וה-40, מן השפל הכלכלי הגדול ועד מלחמת העולם השנייה.

כך התחיל האו"ם, כך התחילו הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית, כך התחילו ארגונים בחסות האו"ם לשיתוף פעולה בענייני בריאות, מזון, חקלאות ופליטים. כך התחיל לימים שיתוף הפעולה הלא-מזהיר לטובת איכות הסביבה. וכך התחילו להתגבש הסכמי סחר חופשי, תחילה באירופה, אחר כך באסיה וביבשת אמריקה. כך נולד ארגון הסחר העולמי (WTO), שניסח את הציפיות הבסיסיות של האומות הסוחרות, ואִפשר, לפני כמעט 20 שנה, את הצטרפותה המלאה של סין אל חברת הסוחרות.

גלובליזם הניב לא רק מסגרות פעולה אלא גם הגיון פעולה. תחת הרושם של התמוטטות הקומוניזם, ארצות קיבלו עליהן כללי משחק, מבית ומחוץ, שהייתה כרוכה בהם הנחת עליונותו של השוק החופשי. ארצות זינקו אליו כמעט בן לילה, מבלי להביא בחשבון את הצורך ברשתות הגנה ואת הסכנה של ריכוז הון ומשאבים בידי מעטים.

סכנה, "ממשלה עולמית"

גלובליזם, או "ניאו-ליברליזם", נתקלו בהתנגדות גוברת, תחילה בשמאל, שהניבה פנייה מסיבית שמאלה באמריקה הלטינית; ואחר כך ימינה, בחלקים של אירופה, לפני שהגיעה לצפון אמריקה.

לעיתים קרובות מדי לא נשקלו התוצאות הכלכליות והחברתיות של פתיחת שערים, הנמכת חומות והורדת מכסים. לפנים חשבנו שעיקר הנזק יירשם בארצות העניות, או המתפתחות; לימים התברר שמאכלת הגלובליזם הצרוף יכולה להינעץ בקִרבה מאיימת לליבן של הארצות העשירות.

בארה"ב, ההתנגדות ל"רב-צדדיות" היא לפחות בת מאה שנה, מאז הסכמי ורסאי, בסוף מלחמת העולם הראשונה. היא הניבה את הבדלנות הרת האסון של 20 השנה הבאות, בואכה מלחמת העולם השנייה. הרבה לפני שניתנו בה סימנים פופוליסטיים, ניתן לה היגיון תיאולוגי-קונספירטיבי.

בחצי המאה האחרונה, האו"ם למשל תואר כקשר חשאי לכונן "ממשלה עולמית" שתשלול את חרויות הפרט של האמריקאים. אנשים התבוננו בחרדה השמיימה וציפו להופעת מסוקי בלאק-הוק שמתוכם יבקעו כחולי-קסדות לכונן סדר עולמי חדש. המזכיר הכללי של האו"ם אף זוהה עם האנטי-כריסטוס, בא-כוח השטן עלי אדמות. ברצינות.

מומחים כבדי ראש נמאסו

הבשורה לפי דונלד טראמפ מצאה אפוא קרקע פורייה, אולי לא חרושה, אבל בוודאי עדורה. סחר חופשי, או חופשי יחסית, עשה שמות בתעשייה הכבדה של ארה"ב.
מומחים כבדי ראש, שדיברו בין השאר בשבח ה"רב-צדדיות", נמאסו על מיליוני אמריקאים. ובריטים, וצרפתים, ואיטלקים, ואל נכון גם ישראלים. "אמריקה תחילה" התחרזה עם חד-צדדיות, והיא נעשתה סיסמת הבחירות האפקטיבית ביותר של זמננו.
הוא הבטיח לבוחריו לקרוע לגזרים כל הסכם סחר חופשי והבטיח שארה"ב לא תילחם עוד מעבר לים לטובת זרים, או לטובת יעדים מופשטים כמו דמוקרטיה, או זכויות אדם. הוא הוקיע את הארצות "המנצלות" את ארה"ב (אגב, בשלב מסוים הוא כלל בהן גם את ישראל, לפני שהקים סניף של חיבת ציון בבית הלבן). אחד האקטים הראשונים של נשיאותו היה ההסתלקות מהסכמי האקלים של פריז. "נבחרתי לייצג את פיטסברג, לא את פריז", אמר במעמד הקריעה-לגזרים על מדשאת הבית הלבן.

הוא הנמיך את קומתה של הדיפלומטיה, ושל הדיפלומטים ורחש איבה אינסטינקטיבית עמוקה למחלקת המדינה. למזרח התיכון שלח בתפקידי מפתח את עורכי הדין שלו, מי שנהגו לטפל בפשיטות רגל של בתי קזינו. הוא הסתלק מארגון הבריאות של האו"ם בעיצומה של מגפת הקורונה. ברית נאט"ו, הקושרת את ארה"ב עם הדמוקרטיות המערביות מאז 1949, הייתה מוקצה בעיניו מחמת המיאוס.

התיתכן חזרה אל הרב-צדדיות? אולי, אך בוודאי לא במובן שעליו נהג ג'ו ביידן לדבר. הוא אמר שאם טראמפ יובס ב-2020, ארבע שנותיו ייחשבו ל"אפיזודה חולפת". אבל עכשיו הוא מודה ש"טראמפ שינה את פני הקרקע".

פרדוקסלית, טראמפ אולי גם שינה לטובה את הנסיבות שמפניהן סר חינה של ה"רב-צדדיות". הסלידה הכמעט כללית (לא כולל את ישראל) מסגנונו ומאישיותו אולי תעניק שחרור על תנאי לחזון הגלובלי. אולי מדינאים זהירים יותר ויהירים פחות יצליחו להפיח רוח חיים בעצמות הרב-צדדיות היבשות.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"