גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משתלם לתבוע? שני שליש מתביעות לשון הרע מתקבלות או מסתיימות בפשרה; הפיצוי הממוצע: עשרות אלפי שקלים

לפי הנהלת בתי המשפט, ברוב תביעות לשון הרע מקבל התובע פיצוי: 48% מהתביעות שהדיון בהן הסתיים בשנה החולפת התקבלו באופן מלא או חלקי, ו-18% הסתיימו בפשרה ● מומחי משפט: "בעידן של רשתות החברתיות, המגמה בבתי המשפט היא חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם"

בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי
בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי

הדיונים הסוערים והיצריים שמתנהלים ברשתות החברתיות בשנים האחרונות הביאו לגידול בכמות תביעות לשון הרע (תביעות דיבה) שמוגשות לבתי המשפט. זאת, על-ידי אנשים שנפגעו מפרסומים פוגעניים, לשיטתם. בין היתר, ולאחרונה ביתר שאת, מדובר בעיתונאים. בחודשים האחרונים הגישו כמה עיתונאים בולטים תביעות לשון הרע נגד צייצנים בטוויטר שהשמיצו אותם.

כך, למשל, הפרשן הפוליטי של חדשות ערוץ 12, עמית סגל, הגיש כבר ארבע תביעות לשון הרע נגד צייצנים, שלשיטתו הוציאו את דיבתו רעה. אחת מהתביעות הגיש סגל נגד עומר נחמני, דוברו של ח"כ יאיר גולן (מרצ). העיתונאית חן ליברמן מערוץ 13 הגישה לאחרונה תביעת דיבה נגד גולשים שהשמיצו אותה קשות לכאורה, וכך עשו גם גיא פלג מערוץ 12 וברוך קרא מערוץ 13. גילוי נאות - הח"מ הגיש תביעת לשון הרע נגד סגן עורך גלובס לשעבר, אלי ציפורי.

בנוסף, בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע. השופטים קבעו כי שיתוף תוכן פוגעני (עוולתי) בפייסבוק מהווה בסיס לתביעת לשון הרע, וזאת בשונה מלחיצה על "לייק" (חיבוב).

מנהל בתי המשפט יגאל מרזל. 18% מתביעות לשון הרע נדחו / צילום: כדיה לוי

נתונים שהגיעו לידי גלובס לגבי התוצאות של תביעות לשון הרע שהתנהלו בארץ בשנה החולפת הם מפתיעים למדי. על-פי נתוני הנהלת בתי המשפט, בהנהלת השופט יגאל מרזל, רוב תביעות לשון הרע - כשני שלישים - מתקבלות על-ידי בתי המשפט בשלמותן או בחלקן או שהן מסתיימות בפשרה. רק מעטות (כחמישית) מהן נדחות לחלוטין.

מנתוני הנהלת בתי המשפט עולה, כי בין החודשים ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 הסתיים הדיון ב-1,329 תיקי לשון הרע בבתי המשפט השונים ברחבי הארץ. 48% (641) מתוך תביעות אלו התקבלו או שהתקבלו חלקית; ו־18% (237) מהתביעות נסגרו בפשרה. המשמעות של השגת פשרה היא שברוב המקרים הנתבע משלם חלק מהסכום הנתבע לתובע, ובית המשפט מאשר את הפשרה, אך לא צריך לפסוק בעצמו מה יהיה גובה הפיצוי. פשרה מסוג אחר יכולה להיות סילוק התביעה או סיומה בהתנצלות, וכיוצא באלה.

עוד עולה מהנתונים שבתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 נדחו 18% (234) מתביעות לשון הרע; 15% (196) מתביעות לשון הרע נמחקו (המשמעות היא שניתן להגיש את התביעה מחדש); 0.4% (5) נסגרו מסיבות טכניות; וכאחוז (16) מהתביעות נמצאות בעיכוב הליכים.

עו"ד שלומי וינברג. בשלה העת לפסוק פיצויים גבוהים בישראל / צילום: כדיה לוי

יש לציין כי הנתונים של הנהלת בתי המשפט לא מגלים מה היה סכום התביעות הכולל או הממוצע, וכן מה היקף הסכומים שנפסקו בפועל לטובת התובעים. אולם לדברי המומחים, ההערכה היא שהפיצוי הממוצע של פסק דין שהתקבל בתביעת לשון הרע עומד על עשרות אלפי שקלים בלבד.

תביעות מבוססות

עו"ד ד"ר ישגב נקדימון, בעל משרד עורכי דין המתמחה בין היתר בלשון הרע והיועץ המשפטי של חדשות 12, אומר לגלובס כי "הנתונים מלמדים על כך שמרבית (כ-66%) תביעות לשון הרע שהוגשו בשנה שנבדקה התקבלו במלואן או בחלקן, או הסתיימו בפשרה. המשמעות היא שברוב המקרים התובע זכה לקבל דבר מה מהנתבע".

עו"ד נקדימון מדגיש את הנתון, שלפיו מספר תביעות לשון הרע שהתקבלו או הסתיימו בפשרה (878) הינו כפול ממספר התביעות שנדחו או נמחקו (435). לדבריו, "המשמעות של הנתונים היא שבעידן של פרסומים רבים ברשתות החברתיות אנחנו רואים שבתי המשפט נמצאים במגמה של חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם מפני פרסומים פוגעניים".

עו"ד נקדימון מציין כי "השיעור הגבוה יחסית של תביעות שהתקבלו עשוי להעיד כי אנשים אינם ממהרים להגיש לבתי המשפט תביעות שאינן מבוססות. מרבית התביעות שהוגשו בסופו של דבר אכן נבעו מלשון הרע בלתי מוצדקת שפורסמה על התובעים".

תביעות השתקה

דבריו של עו"ד נקדימון באים על רקע תופעה של פסקי דין המתייחסים לתביעות לשון הרע, הנחשבות ל"תביעות השתקה" - תביעות דיבה של בעלי כיס עמוק שאין להן בסיס, ונועדו רק כדי להרתיע ממתיחת ביקורת עליהם.

כך, לדוגמה, כתבה השנה השופטת רחל ערקובי כאשר דחתה את תביעת חברת "אורבן נדל"ן" נגד העיתונאית שרון שפורר מאתר האינטרנט "המקום הכי חם בגיהנום". השופטת ערקובי ציינה בהחלטתה כי "לא ניתן להתעלם מן הרושם שתביעתה של חברת 'אורבן נדל"ן' נעשתה משום רצונה להשתיק את העיתונאית שרון שפורר מלפרסם".

ד"ר נקדימון מעיר כי "כיועץ משפטי של כלי תקשורת היה מעניין אותי לדעת כמה מתוך התביעות שנבדקו הוגשו נגד כלי תקשורת ועיתונאים, אשר זוכים בצדק להגנות ספציפיות מכוח הדין, לנוכח תפקידם העיתונאי. כימות של מספר התביעות הללו שהתקבלו ומספרן של אלה שנדחו, היה יכול ללמד על מידת ההגנה של בתי המשפט על חופש הביטוי העיתונאי הלכה למעשה (גלובס מנסה להשיג את הנתונים הללו ויפרסם אותם בעתיד - א.ג.)".

ישגב נקדימון / צילום: תמר מצפי

עו"ד שלומי וינברג, יו"ר ועדת לשון הרע בלשכת עורכי הדין ומחבר הספר "מורה דרך לתביעות לשון הרע", מתייחס לנתון שלפיו אחרי הכל 18% מתביעות לשון הרע נדחות. לדבריו, "מדובר בנתון שהוא עדיין משמעותי".

המסקנה מנתון זה, לטענתו, היא כי "במקרים המתאימים בהחלט יש מקום לנתבע לנהל את ההגנה שלו עד למתן פסק דין, ולהוביל לדחיית התביעה. לא בכל מקרה צריך להתפשר ולא כל פרסום שנטען שהוא דיבתי הוא דיבתי".

פיצויים נמוכים

מנתוני הנהלת בית המשפט לתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 ניתן ללמוד גם על חלוקת תביעות הדיבה בין הערכאות השונות. לפי הנתונים, בתקופה זו הוגשו 1,245 תביעות, לפי החלוקה הבאה: 1,233 (99%) - רוב מוחץ - הוגשו בבית משפט השלום, שרשאי לדון בתביעות בגובה של עד 2.5 מיליון שקל; ורק 12 תביעות לשון הרע הוגשו לבית משפט המחוזי, שדן בתביעות בגובה של יותר מ-2.5 מיליון שקל. עוד עולה כי מתוך תביעות דיבה שהוגשו בתקופה המדוברת - 1,004 הוגשו בהליך רגיל ו-241 בהליך מהיר.

עו"ד וינברג אומר כי המספר הזניח של תביעות הדיבה שמוגשות לבתי המשפט המחוזיים מלמד על כך כי סכומי הפיצויים בתביעות לשון הרע בישראל עודם נמוכים. זאת, לדבריו, למרות העלייה בסכומי הפיצויים הנפסקים בשנים האחרונות, ועל אף שניתן לראות יותר פסקי דין הקובעים פיצויים של מאות אלפי שקלים.

"סכומי הפיצוי בארץ עדיין נמוכים באופן משמעותי ביחס לסכומי הפיצוי שנפסקים במדינות, כגון אנגליה וארה"ב (ואף אוסטרליה), שם נפסקים בתיקי הענק עשרות מיליוני דולרים ואף יותר", אומר עו"ד וינברג. "בישראל הסכום הגבוה ביותר שנפסק בתביעת לשון הרע עומד על מיליון שקלים בלבד. נראה כי בשלה העת לפסוק גם בישראל סכומים גבוהים יותר בתיקי הענק".

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; מחירי הנפט קופצים ב-1%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה