גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

את תוכניות המגירה תשאירו בבית. 5 טעויות קלאסיות בכניסה לתפקיד

איך קורה שמנהל חדש, שהציפיות ממנו הרקיעו שחקים, מסומן תוך שלושה חודשים כבעיה? ● חמש טעויות קלאסיות שעושים מנהלים חדשים בלהט המוטיבציה להוביל, לעשות, להוכיח ולהצליח

ציפיות מרקיעות שחקים / איור: חן ליבמן
ציפיות מרקיעות שחקים / איור: חן ליבמן

בקרדיטקס (השמות בדויים, המקרה אמיתי), ארגון פיננסי גדול, התקיימה במשך שנים התכתשות בין היו"ר הדומיננטי לבין המנכ"ל השכיר. היה זה סוד גלוי שאין שם הערכה.
מקץ שלוש שנים התקבלה ההחלטה הבלתי נמנעת להחליף את המנכ"ל. טובי בנינו הגישו מועמדות לתפקיד הנחשק, ולבסוף נבחר הזוכה המאושר, נקרא לו עוז רבינוביץ’.

חלק משיקולי הבחירה היו ההנחה שרבינוביץ’, שהיה עד כה סמנכ"ל בארגון מתחרה, ידע לתת כבוד ומקום ליו"ר המנוסה והדומיננטי. הציפיות ממנו הרקיעו שחקים. כולם התגייסו לסייע בקליטה המאתגרת בימי קורונה. שלושה חודשי חסד עברו, עד שמקומת ההנהלה בקעה הקריאה: Huston; we have a problem.

קווים לדמותו של המנהל "המפציץ"

רבינוביץ’ התגלה כאדם אינטליגנטי, חרוץ, עם קיבולת עבודה מרשימה ודעות מוצקות על כל דבר. חריצות זו גרמה לו ללמוד את קרדיטקס לפני שהגיע אליה. הוא התגאה בעובדה זאת בפני כל מי שפגש. עוד לפני שעזב את תפקידו הקודם אסף מידע, חקר ולמד, והגיע לכיסא המנכ"ל כשהוא מבחינתו מוכן: עם אסטרטגיה חדשה, תוכנית פעולה, רשימת "חיסולים" ממוקדת ו"נאום מעלית" שכלל בעיקר מידע על עצמו, תוכניותיו ומשנה ניהולית סדורה.

בנוסף לאלה, היה לו חשוב מיד עם כניסתו לשדר לכולם אווירה של התלהבות ומוטיבציה. הוא עצמו עבד בכל שעות היממה ו"הפציץ" בכל ערוצי התקשורת מסרים למנהלים שלו. "24/7", "נראה אתכם עומדים בקצב שלי", "מצפה למסירות והתמסרות מוחלטת", וגם במילים מפורשות בישיבות הנהלה: "הארגון בדיכאון ותפקידינו להלהיב אותו".

רבינוביץ’ נטה לדבר הרבה. להעביר ביקורת על קודמו, על התנהלות הארגון בתקופת הקורונה, על חשיבות המשאב האנושי ועל תפיסת הניהול שלו ש"העובד במרכז". זו האחרונה דווקא יכלה להוות נקודת אור, שכן העובדים אכן עשו מאמץ ניכר בחודשים האחרונים, גילו נאמנות מופתית ובזכותם הגיע הארגון להישגים. אלא שהחושך הגיע עם תקציבי השנה הבאה. לנאומי "העובד במרכז" נלווה קיצוץ של 40% בתקציבי רווחה והדרכה עקב התקופה הקשה שבה "כולנו" צריכים להתגייס.

אבל הגרוע מכול היה כשבלהט המוטיבציה להוביל, לעשות, להוכיח ולהצליח, התחיל רבינוביץ’ לפנות לסמנכ"לים ללא ידיעתו של היו"ר הדומיננטי, להביע דעות עליו ועל תפקודו, לבקש מהם להכין תוכניות "לעיניו בלבד", ולחזור על התסריט שגרם לפיטוריו של קודמו בתפקיד.

וכך קרה שאדם מבריק, חרוץ, מלא מוטיבציה ושאיפה להשפיע, סומן כבעיה תוך פחות משלושה חודשים, בארגון שבו קיבלו את פניו עם הרבה נכונות ושמחה.

5 טעויות בכניסה לתפקיד

הדרך לגיהינום רצופה בכוונות טובות. בספרו המצוין של פרופסור מייקל ווטקינס "תשעים ימי חסד", משתף המחבר באסטרטגיות שיסייעו למנהל החדש. האסטרטגיות עוסקות בעיקר בהערכה עצמית אובייקטיבית, לימוד נכון וטוב של הסביבה החדשה על יתרונותיה וחסרונותיה ובנייה של בריתות וצוותים לצורך עשייה נוכחת. להלן כמה טיפים ברוחו של ווטקינס למנהלים חדשים באשר הם, ובהם מרוכזות הטעויות הנפוצות שמן הראוי להימנע מהן, בכל מחיר, וטיפ אחד מרכזי לאימוץ:

1. לבוא מהבית עם תוכניות מגירה - ארגונים הם חיות מורכבות, ולא ניתן ללמוד אותן "בשלט רחוק" וגם לא בשנייה. בניגוד לאמירה שהייתה מקובלת בעבר, "מה שלא תעשה בשלושת החודשים הראשונים, לא תעשה בכלל", מומלץ לשהות לכל הפחות שלושה חודשים (יש האומרים אף שנה) עד לתכנון והטמעה של טרנספורמציה ארגונית.

לאנשים קשה מאוד עם שינוי. לפני שעושים עדיף לדעת מה הכי נכון לעשות, כדי להיות מסוגלים להטמיע שינוי ולטפל בהתנגדויות. המוחרג מהמלצה זו הוא כמובן ארגון במשבר.

2. להביא את הצוות המצוין שלי מהבית - לפטר מנהלים ותיקים ומנוסים ולהביא את "האנשים שלך". הצלחה היא פונקציה של זמן, מקום, מצב והקשר של צוות. מנהלים רבים מדי נוטים לפטר אנשים ותיקים ולהביא חברי הנהלה שעמם עבדו בעבר. מומלץ מאוד ללמוד את המפה הניהולית-אנושית, כולל ניואנסים, פוליטיקה והקשרים לפני שמחליטים לרוקן את שולחן ההנהלה מההיסטוריה שלה ולמלא את הארגון באנשי שלומי.

בכל ארגון יש סיבות למינויים שכבר בוצעו ומומלץ להחליף בשכל, בסבלנות ובהדרגה (אם בכלל), ולזכור שלא כל מי שהצליח איתי בארגון X, בוודאות יצליח גם בארגון אחר. בנוסף, יש חשיבות גדולה גם לגיוון בקבוצת המנהלים בוותק, בגיל, במגדר ובאופי.

3. לדבר רק עם מי שחשוב ונחשב (ולא עם מי שיודע) - לכל מנכ"ל בכניסה לתפקיד יש רשימות על גבי רשימות עם מי הוא צריך להיפגש, לרוב עם ה"חשובים". מומלץ בחום להקדיש זמן רב ככל הניתן להקשבה ולנוכחות בשטח, לשיחות עם מי שרואה לקוח, מי שמפתח את הדור הבא של המוצרים ומי שמרכז ועדות של נושאי רוחב והוא מנהל בדרג ביניים. ולא לדבר. להקשיב.

4. לא לכבד את מורשת העבר והתרבות הקיימת - כל מנכ"ל מעוניין לייצר אימפקט. אחת המוטיבציות הטובות של התפקיד המכביד הזה היא להשפיע. אולם לרוב הארגונים, למעט חברות הזנק, יש היסטוריה. היו שם דורות של מנהלים ואנשים שבנו, עמלו, עשו וכנראה אף הצליחו ומן הראוי לתת להם כבוד. לפני שבאים עם סט ערכים, או חזון חדש, נכון להכיר ולהוקיר את הקיים, ולבנות עליו וממנו. אולי מובן מאליו אבל אוסיף בכל זאת כי אין זה חכם, או מכבד, לדבר סרה במנכ"ל הקודם.

5. להבטיח הבטחות שלא ניתן לקיים - מנכ"לים חדשים נוטים להבטיח הבטחות שלא נבדקו עד תומן בקונטקסט. יש להניח שזה בא ממקום טוב, אבל גם פה מומלץ לשהות. לפחות שלושה חודשים. הבטחה שניתנה ולא תמומש גרועה בהרבה מאשר היעדר הבטחה.

במהלך כתיבת המאמר פניתי לכמה מלקוחותיי, מנכ"לים וסמנכ"לים ואנשי משאבי אנוש, בבקשה להביע את דעתם ולעוץ לי עצה אחת, מרכזית וטובה, כטיפ למנכ"ל החדש. כולם דיברו על וריאציות למילים "ענווה" ו"הקשבה". אם אנסה לתכלל את החוכמה הרבה שקיבלתי בנדיבות ניתן לסכם אותה בהקשבה נכונה, לאנשים הנכונים, באופן הנכון.

ומה לגבי קרדיטקס ועוז רבינוביץ’? סמנכ"לית משאבי האנוש ביקשה ממני להיפגש עם רבינוביץ’ כחודשיים לאחר כניסתו לתפקיד בתור יועצת חיצונית ולנסות לשקף לו את הלך הרוח הדאוג שלה ושל חברי ההנהלה.

הוא נפגש איתי, פרס בפניי את משנתו הניהולית והקשיב, לפחות כך הרגשתי, למידע הפחות נעים שהעברתי לו בנחישות ובניסיון לרגישות. הוא לא רשם מילה ולא שאל שאלות. בתום הזמן שהוקצב הודה לי באדיבות על זמני היקר ומאז לא שמעתי ממנו.  

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר ●

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים