גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבאנה הולכת על הראש של אנבידיה בענן: האם יש לה סיכוי?

שבב ה-AI שפיתח הסטארט-אפ הישראלי שאינטל רכשה תמורת 2 מיליארד דולר יוצע לשימוש בענן הגדול בעולם – AWS של אמזון ● עד כמה המהלך של אינטל והבאנה מהווה איום ישיר על אנבידיה ששולטת בלמעלה מ-90% מהשוק? והאם האיום האמיתי על השתיים צפוי להגיע דווקא מאמזון עצמה?

שבב של הבאנה לבס / צילום: אתר החברה
שבב של הבאנה לבס / צילום: אתר החברה

שנה פחות שבועיים לאחר שרכשה את סטארט-אפ שבבי הבינה המלאכותית הישראלי "הבאנה" תמורת 2 מיליארד דולר במזומן, הודיעה אינטל על לקוח ראשון בענן - שרות הענן AWS של אמזון. בעקבות שיתוף הפעולה החדש, אמזון תתחיל להציע ללקוחותיה להשתמש במעבדי הבינה המלאכותית "גאודי" בענן שלה, לצד, וכאלטרנטיבה, לשבבי הבינה המלאכותית של אנבידיה, השולטת בשוק, ומוצעים גם הם בענן של אמזון. שרות הענן AWS של אמזון הוא השחקן הדומיננטי בשוק הענן הציבורי ושולט בלמעלה ממחצית מהשוק הצומח במהירות שבו פועלות גם גוגל, מיקרוסופט, יבמ ואורקל.

יחד עם ההכרזה על עצם שיתוף הפעולה עם אמזון והכניסה לענן של AWS, הצהירו אינטל והבאנה, כי השימוש במעבדי גאודי מציג שיפור של 40% ביחס ביצועים מול עלות לעומת השבבים של אנבידיה. מדובר בשיפור דרמטי בשוק הגדל והולך של צריכת משאבי מחשוב AI, שבו כל השיפור אחוזים בודדים מתורגם לסכומי כסף גבוהים.

בשיחה עם עיתונאים שהתקיימה הבוקר (ה') גילה איתן מדינה, מנהל העסקים של הבאנה, כי אף על פי שהבאנה לא יצאה בהודעה רשמית על כך, השבב החדש נמצא למעשה כבר בשלב ייצור המוני. לדבריו, השבב כבר נמצא בשימוש אצל כמה לקוחות נבחרים, שבחרו שלא להיחשף עדיין. מדינה, שכמו מייסד החברה, אביגדור וילנץ הגיע להבאנה מאנפורנה, סטארט-אפ הבינה המלאכותית שנמכר לאמזון ב-2015 תמורת 360 מיליון דולר, אמר עוד כי השבב החדש לא יימכר ביחידות בודדות כמוצר מדף, אלא לחברות הבונות שרתים - שרתים שיימכרו גם לחברות ענן, וגם לחרות שמחזיקות שרתים מקומיים (און-פרם).

כדי להבין את גודל האירוע, ומדוע החבירה של הבאנה, אינטל ואמזון היא בעלת פוטנציאל לזעזע את השוק בו שולטת כעת אנבידיה, נסביר קודם כל באיזה שווקים פועלות החברות הללו.

הדרישות של שירותים מבוססי בינה מלאכותית הולכות וגדלות

השבבים של אנבידיה, ועתה גם של הבאנה, מיועדים לתמוך בדרישות ההולכות וגדלות של שירותים מבוססי בינה מלאכותית. בין השירותים הללו, למשל - רקעים אוטומטיים בזום, מנגנוני המלצות או תרגום אוטומטי ביוטיוב, מנגנוני זיהוי תמונה בפייסבוק ובגוגל, או מנגנוני הראייה הממוחשבת של מובילאי. ככל שמספר השירותים מבוססי בינה מלאכותית מתרבים, ככל שהמורכבות של המשימות שלהם גדלה, וככל המספר המשתמשים בעולם עולה - כך עולה הצורך בתשתית מחשב שתתמוך בדרישות ההולכות וגדלות למשאבי מיחשוב מהירים במחיר סביר.

הדור החמישי בסלולר והמעבר לערים חכמות ותחבורה אוטונומית רק צפויים להגדיל את שוק משאבי המחשוב של בינה מלאכותית באופן משמעותי מאוד עד תום העשור.

כיום, אף על פי שיש עוד כמה שחקניות גדולות בשוק, החברה שהכי נהנתה מהתחזית הזו היא אנבידיה, ששולטת בו ללא עוררין מאז תחילת העשור הקודם. כל ניסיון של כל מתחרה לענות לאתגר של אנבידיה לא ממש צלח עד כה.

גם לגוגל, למשל, יש שבב בינה מלאכותית שפיתחה והיא מציעה בענן שלה באופן בלעדי, אבל חרף המחיר היקר, המפתחים עדיין מעדיפים את אנבידיה. האמון של השוק בחברה הביא לכך שאף על פי שמכירותיה זניחות בהשוואה לאינטל, שווי השוק שלה עבר את זה של ענקית השבבים הוותיקה.

ואז אינטל, שמתמקדת אסטרטגית בשוק הדאטה סנטרים, בדיוק בשל התחזית שתיארנו - קנתה את הבאנה. להבאנה כבר היה מעבד בינה מלאכותית בשוק בשם "גויה", שנועד למשימות "יישום" בדאטה סנטרים, וכולם המתינו לראות איזה שפן יש לה בכובע גם בתחום המעבדים לשלב ה"אימון" - והאם סוף סוף תופיע תחרות ראויה למעבדי אנבידיה.

מהפכה פוטנציאלית למפתחים

משמעות ההכרזה אתמול (ד'), היא שמעתה יוכל כל מפתחי AI בעולם עם גישה ל-AWS להצטרף אל הלקוחות המעטים שהתנסו בו ולהתחיל לבחון בעצמם את המעבד של הבאנה דרך הענן.

גם אז, יש לציין מדובר רק באחת משני סוגי המשימות בעולם הבינה המלאכותית. בדאטה סנטרים קיימת חלוקה נוספת - בין מעבדים שנועדו לשלב ה'אימון' של המערכות, ומעבדים לשלב ה'יישום'. לא ניכנס כאן להבדלים ביניהם, אלא נאמר רק שהמעבדים לשלב האימון, השלב בו מתמחה מעבד גאודי, הם אלה שמושכים את מירב תשומת הלב. זאת, בין היתר, משום שהם אלה שעליהם מוטלות משימות העיבוד המורכבות והכבדות ביותר.

פוטנציאלית, מדובר במהפכה, משום שזו פעם ראשונה שיוצע לציבור המפתחים להשתמש במעבד שתוכנן מלכתחילה למשימות בינה מלאכותית, בעוד שהמעבד של אנבידיה רק "הוסב" לשימושי בינה מלאכותית. סיבה נוספת למסיבה היא שכדי להתנסות בהם, מפתחים לא יצטרכו לעזוב את הסביבה אליה הם רגילים בענן של אמזון.

ההכרזה אתמול עשויה להיות הצעד הראשון בשבירת המונופול של אנבידיה. האמון שהבאנה קיבלה מאמזון אומר המון, אבל חובת ההוכחה עתה היא על הבאנה, ועל היכולת שלה לגרום למפתחים שמריצים מודלים של AI בענן לבחור מבין האפשרויות בגאודי, ולא באנבידיה.

בדרך לשם צפויים עוד הרבה מכשולים. כך למשל, לדברי מדינה, הבאנה ואינטל מספקות ערכת תוכנה איתה "רוב המפתחים יוכלו לקחת מודל קיים ועם שינויים קלים בקוד להתאים אותו למעבד של הבאנה", אלא שההכרזה על ה"קלות" הזו, התקבלה בסקפטיות מסוימת על ידי הקהילה. למעשה, רק התנסות בשטח לאורך זמן תראה האם ההגירה למעבדים של הבאנה משתלמת למפתחים בשקלול של כל הפרמטרים, לא רק של ביצועים אלא גם של עלות ולא פחות חשוב - נוחות. מנגד, יש לזכור, לאינטל יש ניסיון רב במהלכים של "תאימות לאחור" של מוצרים.

בנוסף, הביצועים העודפים שהבאנה טוענת שיש לה על פני אנבידיה - 40%, מתייחסים לשיפור במדד עלות תועלת באימון של רשת נוירונים המשמשת בנצ'מרק מוכר בתחום בשם ResNet50 . אלא שקיימים עוד אינספור מקרי שימוש (יוז-קייסים), ורק המציאות וההשתפשפות במודלים שונים ומבחן ב"שטח" - יראו אם מדובר במעבר משתלם.

לבסוף, יש לזכור כי אנבידיה רחוקה מלהיות פראיירית. אף אחד לא יודע עדיין אילו שפנים יש לה בכובע, ולא רק מהבחינה הטכנולוגית. אנבידיה עשויה לנקוט בטקטיקה של הורדת מחירים כדי לחסום מעבר למתחרים. ובל נשכח את אמזון עצמה, שהפתיע עם שבב AI משלה לאותן משימות בדיוק בשם AWS Trainium , אותו היא הציגה באותו כנס עצמו שבו הציגה את גם השותפות עם אינטל. לחברה יש רזומה של למידה ממתחרים ושותפים רק כדי להיכנס יותר מאוחר לנעליהם. בקיצור, יהיה מעניין.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים