גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה פטריות ההזייה עושות למוח שלנו והאם הן הפתרון לאלצהיימר

מה הפטריות עושות למוח שלנו, איך זה שהקסם שלהן הוא גם הפוטנציאל לנזק, והאם הן התרופה המיוחלת לאלצהיימר? ● פרופ' דליה לוינסון, שמפתחת זן שישמש לטיפול: "אם חומר הוא סם, במינון נמוך הוא יהיה תרופה"

מנכ"ל פארמוקן גיל חובש (מימין), היו"ר דני גילרמן וצוות החברה. מגדלת ומשווקת פטריות המכילות פסילוסיבין למטרות טיפול / צילום: תמונה פרטית
מנכ"ל פארמוקן גיל חובש (מימין), היו"ר דני גילרמן וצוות החברה. מגדלת ומשווקת פטריות המכילות פסילוסיבין למטרות טיפול / צילום: תמונה פרטית

החומרים המתוארים בכתבה זו אינם חוקיים בישראל והשימוש בהם, גם באופן מבוקר, עלול לגרום להפרעות פיזיולוגיות ונפשיות

כשאנחנו אוכלים משהו טעים או ישנים טוב, בדרך כלל לא נגיד שהחוויה הזאת שינתה אותנו. זאת אף שהפעולות האלה גורמות לגוף שלנו להפריש סרטונין, אותו החומר שמופרש בנטילת פטריות. למה זה קורה? חוקרי התחום מסבירים שמנת סרוטונין מוגברת משבשת את היכולת של המוח לפעול בדוגמות המקובלות, שבהן הוא בדרך כלל משתמש כדי להבדיל בין עיקר וטפל. "הסרוטונין שמופרש בנטילת חומרים פסיכואקטיביים הוא ברמות הרבה יותר גבוהות", אומרת פרופ' דליה לוינסון.

יותר ויותר מנהלים משתמשים בחומרים משני תודעה ככלי לשיפור כישורי הניהול

בעובדה שלפטריות יש יכולת לשנות אותנו יש אפילו מי שתולה את התקוות הכלכליות שלו. חברות קנאביס בורסאיות בעולם רואות בפסילוסיבין, החומר הפעיל בחלק מפטריות ההזיה, את הדבר הבא. חברת קומפס פת'וויי Compass Pathway, המפתחת פסילוסיבין סינתטי, כבר נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ-1.5 מיליארד דולר. החברה השיגה מה-FDA אישור לפתח את החומר כתרופה לטיפול בדיכאון, ונמצאת בניסויים קליניים במוצר. אם הוא יאושר, הוא ישווק דרך רופאים לצד טיפול פסיכולוגי. המניה של החברה נסקה, כאשר אורגון הפכה החודש למדינה הראשונה בארה"ב לאשר שימוש בפטריות המכילות פסילוסיבין.

וגם בישראל יש נציגות. חברת הקנאביס פארמוקן, הנסחרת בבורסת תל אביב, היא בעלת זיכיון לגידול ושיווק פטריות המכילות פסילוסיבין, שמפתח מכון המחקר הממשלתי שמיר, בניהולו המדעי של פרופ' ירון דקל. פרופ' לוינסון היא האחראית לפתח את הזן שישמש לטיפול, והמוצר בשלב הניסויים בבעלי חיים. "היום מקסיקנים מרימים גבה על השימוש בחומרים האלה, אבל כשביקרתי שם ותשאלתי את השבטים עבור מה הם נותנים את הפטריות, הם אמרו - להפרעות נפשיות ופסיכולוגיות וגם לאלצהיימר. יש היגיון בהנחה שאם חומר הוא סם, אז במינון נמוך הוא יהיה תרופה".

"כאשר הציפיות נרגעות, יותר תכנים יכולים להגיע למוח"

אז מה בעצם הפסילוסיבין עושה למוח שלנו? "הפסילוסיבין מתפרק במוח לחומר שנקשר לקולטנים שנועדו במקור לקלוט את הסרוטונין, החומר שאחראי בין היתר לתהליכים של ויסות מידע וגם למצב הרוח, תוקפנות, פחד, כאב, תיאבון ועוד", אומר פרופ' דקל. "יש לו תפקידים גם מחוץ למוח, במערכת העצבים של המעי ושל כלי הדם".

ההבדל בחוויה בין הסמים השונים נובע בין היתר מהשאלה אילו חומרים נוספים מעורבים בתהליך. למשל MDMA מעלה גם רמות של סרוטונין, אבל גם אדרנלין, שקשור לוויסות של תגובת העוררות, וגם של דופמין, שקשור למשל לתגובה של היזון חיובי במוח, התחושה שעשינו משהו שתגמל אותנו ואנחנו רוצים לחזור עליו. LSD מגרה מאוד קולטני סרוטונין, כמו הפסילוסיבין, וגם דופמין וגלוטמט, חומר שקשור בין היתר ללמידה וזיכרון.

הבדלים נוספים נובעים מהשאלה אילו קולטני סרוטונין החומר מגרה. במוח יש כל מיני קולטני סרוטונין. החומרים הפסיכואקטיביים השונים מתחברים ברמות שונות של הצלחה לקולטני סרוטונין מסוגים שונים, שנמצאים במקומות שונים במוח, אזורים שאחראיים לתפקודי מוח שונים. בגלל מוגבלות המחקר בנושא הזה עד היום, בשל הסיווג של החומרים האלה כסם לא חוקי, עדיין לא מופו באופן מלא הקשרים הללו בין חומר, תגובה וחוויה.

חלק מהתפתחות המוח של האדם בילדות המוקדמת קשורה בהתקבעות דפוסים שלפני כן היו פלואידיים כדי ליצור אצלנו מערכת ציפיות מהעולם שתאפשר לנו לנבא כיצד להתנהל בו. אם יראו לנו תמונה שחלק ממנה מוסתר, נשלים אותה מתוך הרגל. בהמשך אנחנו לומדים באותה הדרך עקרונות סיבה ותוצאה גם בעולם ההתנהגותי והרגשי. המוח בונה סט ציפיות על המציאות, שהולכות ומתקשחות עד שאנחנו לומדים להתעלם מדברים לא צפויים. כאשר מגיעה התערבות חיצונית ומשבשת את המערכת, אפילו לרגע, אנחנו עשויים להיות מודעים לכך שיש עוד אפשרויות.

"אנחנו קוראים לזה תיאוריית ה-Relaxed Beliefs under Psychedelics, כלומר כל מה שאנחנו מאמינים בו מאוד - תחת ההשפעה אנחנו מאמינים בו פחות", אומר ד"ר ליאור רוזמן, חוקר במרכז לסמים פסיכדליים באימפריאל קולג' בלונדון. "כאשר הציפיות נרגעות, יותר תכנים יכולים להגיע למוח, גם זיכרונות עבר וגם ההקשר שבו אנחנו נמצאים. יש אנשים שנשארים יותר מדי בצד הפתוח, וזה בעצם התקף פסיכוטי".

"יש אזור במוח שהתפקיד שלו הוא ליצור את תחושת האני הנבדל מהעולם", אומר פרופ' ניר אשרוב מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, החוקר פטריות ותרופות נגדן. "הפסילוסיבין וחלק מן הסמים הפסיכדליים האחרים משבשים מאוד את הפעילות של האזור הזה, והמוח הופך למעין תזמורת ללא מנצח. אנשים חשים דברים שלא חשו קודם, כאילו הם יוצאים מהסד שהמוח שלהם נמצא בו".

ישנם מחקרים שמראים כי הפסילוסיבין מעודד יצירה של קשרים חדשים בין תאי עצב במוח. מכאן, אולי, נובעים הסיפורים על עידוד יצירתיות, וגם הפוטנציאל לטיפול באלצהיימר בגלל עירור הסיכוי ליצור זיכרון. נראה כי במקום הזה נמצא גם הפוטנציאל לנזק, ואכן לפעמים המשתמשים במנות גדולות של חומרים פסיכדליים מדווחים על אשליות חושיות שנמשכות זמן רב אחרי השימוש, וישנם גם תיאורים של מי שפרצו את דפוסי החשיבה שלהם באופן כה מלא שלא הצליחו לחזור להיגיון הבריא, זה שאנחנו זקוקים לו כדי לשרוד.

ד"ר רוזמן מטפל באמצעות חומרים פסיכדליים באנשים בדיכאון, טראומה או לקראת מוות. אולם נזהר מלהציע את הסמים לשימוש כתרופה קלאסית. "גורמים בעולם הפסיכדליה חוששים מאוד שחברות התרופות יאמצו את החומרים הללו כדי לעשות כסף במקום לעשות טוב. אנחנו לא חושבים שכל טיפול באותו החומר הוא בדיוק אותו הטיפול. החוויה תלויה באמון שיש באדם שנמצא איתך או שהנחה אותך, באווירה בזמן החוויה, ועדיף שיהיה אחר כך מישהו שתומך באינטגרציה", כלומר בהטמעה נכונה של החוויה בחיים האמיתיים שלך. גם אם עברת חוויה חיובית, לפעמים קשה לחזור למציאות.

לדברי ד"ר רוזמן, המטופלים צריכים לדעת שהתהליך עשוי לגעת בנקודות משמעותיות באוטוביוגרפיה שלהם וגם שהחוויה החושית בלתי רגילה. "חלק מהמטופלים מגיעים עם חוויה של ניכור, של בדידות. עבודה עם קבוצות תחת ההשפעה של החומרים הללו מנבאת שיפור במגוון מדדים של יכולות בין־אישיות ושביעות רצון מקשרים בין־אישיים. שמעתי ממטופלים בדיכאון שהתרופות האנטי־דיכאוניות סוגרות אותם, ואילו הטיפול הפסיכדלי פותח אותם".

אבל השינוי נובע מהוויה עם החומר ולא מן החומר, הוא אומר ומוסיף כי אחרי זמן מה החוויה חולפת והמציאות חזקה ממנה. "אנחנו ממליצים לנצל את התקופה הזאת של אחרי החוויה לעבודה נפשית ומעשית, לעשות שינויים בחיים".

כעת במכון שמיר מקווים לעזור באותה הצורה לנפגעי פוסט טראומה, חולי סרטן סופניים שמצויים בחרדה קיומית, אנשים שסובלים מדיכאון עמיד לתרופות ומכורים לסמים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום