גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט השוק הסיטונאי: היזמים השתהו, העירייה לא לחצה, ו-55 דירות בשכירות מוזלת לא נבנו

מאות דירות במתחם השוק הסיטונאי לשעבר מאוכלסות, וגם הקניון נפתח מזמן, ודווקא התוכנית לבניית דירות בשכירות מוזלת במתחם תקועה בשל מחלוקת בין היזמים ● עיריית תל אביב: "לא נקבעו לוחות זמנים לסיום הפרויקט"

המבנה בחשמונאים 98 בת"א. לא קם וכנראה גם לא יקום / צילום: איל יצהר
המבנה בחשמונאים 98 בת"א. לא קם וכנראה גם לא יקום / צילום: איל יצהר

בעוד שתוכנית הבנייה הגרנדיוזית על קרקעות השוק הסיטונאי לשעבר במרכז תל אביב מתקדמת ובחלקה הגדול הסתיימה, דווקא בנייתו של מבנה במתחם שאמור לכלול 55 דירות בשכירות מוזלת הופסקה זה מכבר, כך נודע לגלובס. כך נוצר מצב שבניגוד להבטחות שנשמעו בעבר, העמדתן לציבור של הדירות לשכירות לא מתאפשרת, ואף יתכן ויעבור עוד זמן רב עד שניתן יהיה להשכירן. זאת לאור תוכנית חדשה שאחת מהיזמיות מבקשת לקדם, בשיתוף עיריית תל אביב, להקמת מבנה גדול בהרבה, שתכלול גם את הריסת מבנה סמוך שנמצא ברחוב החשמונאים 100 פינת דרך בגין.

מתחם השוק הסיטונאי נמצא במשולש הרחובות החשמונאים, קרליבך ומנחם בגין, במקום שבו פעל שנים רבות השוק הסיטונאי. הוא נרכש לפני 11 שנים והוקם, על ידי שותפות של קבוצת גינדי וריבוע כחול נדל"ן.

הפרויקט כולל בין היתר מתחם מגורים של 10 בניינים בני 14 קומות ו-720 יחידות דיור אשר שווקו החל משנת 2010 ואוכלסו במלואם, את קניון TLV ומוסדות ציבור. כמו כן, מוקמים כיום שני המגדלים האחרונים "גינדי TLV", מתוך ארבעה מגדלים בני 48 קומות, שבכל אחד מהם 385 דירות. על פי הדיווחים של גינדי השקעות, בשני המגדלים הראשונים שהוקמו ואוכלסו, נמכרו כבר כ-90% מהדירות.

היתר מ-2013, הבניין לא נבנה

אבל מבנה אחד שהיה כלול בתוכניות, לא הוקם, וככל הנראה גם לא יוקם. מדובר במבנה ברחוב החשמונאים 98, (על מגרש 6) שעליו אמור היה לקום מבנה לצורכי דיור בשכירות מוזלת. זאת, על סמך הסכם, עליו חתמו היזמים עם העירייה, שהייתה בעלת חלק מהקרקעות.

בניגוד למבנים האחרים, את המבנה הזה השותפים לא מיהרו להקים, על אף שהוצא לו היתר בנייה עוד ב-2013. "על המגרש הוקם שלד המבנה בלבד (קומת מסחר רחוב, וגלריה, קומת מסחר עליונה, קומת רווחה וקומה טכנית) ועבודות הבנייה הופסקו ולא מתוכננת המשכיות הבנייה", כתב השמאי יוסף זרניצקי בדוח שכתב לפני כארבעה חודשים עבור רבוע כחול נדל"ן.

מדוע נעצרה הבנייה? מנכ"ל רבוע כחול נדל"ן, מיקי זיסמן, סיפר לגלובס, כי בין החברה שלו לבין קבוצת גינדי התפתחה מחלוקת בעניין המבנה, שאמור היה להתנשא לגובה של 14 קומות ולכלול 55 יחידות דיור להשכרה מוזלת, מעל לקומות מסחריות. הגינדים רצו, לדבריו, למכור את הבניין, בעוד שריבוע כחול רצתה להשלים את הקמתו.

עסקה ב-225 מיליון שקל

לפני כחודש השלימה רבוע כחול נדל"ן, הנשלטת על ידי מוטי בן משה, את רכישת חלקה של קבוצת גינדי בקניון ובמגדלי המגורים שמעליו ושטחים נוספים המיועדים לבנייה מלונאית ומסחרית - וגם את המגרש שעליו נמצא השלד, בתמורה ל-225 מיליון שקל. קבוצת גינדי, שבשליטת מנור וכפיר גינדי ואורי לוי, נותרה עם פרויקט ארבעת המגדלים.

זיסמן מספר, כי כשקיבלה החברה את הפרויקט לידיה, התכוונה להמשיך את הבנייה, אולם גילתה שהיתר הבנייה פקע. במקביל נוגע לה, כי בעלי המבנה בחשמונאים 100 הסמוך, בהם חברת ריט 1, מנסים לקדם תהליך של הריסת המבנה והקמת חדש תחתיו. כן נודע שהעירייה מצדדת באיחוד המגרשים ובהקמת מבנה גדול במקום השניים הקיימים. לגבי הקמת הדירות המוזלות שתידחה למועד בלתי ידוע, מדגיש זיסמן כי החברה לא הפרה שום התחייבות בעניין, וכי היזמים מעולם לא התחייבו על מועד השלמת הבנייה לשכירות מוזלת.

לסיפור המבנה שלא הושלם יש היבט אחר, שאליו קשורים הדיירים רוכשי הדירות בפרויקט השוק הסיטונאי, שאינם מרוצים מהמצב הנוכחי, לפיו ברור שהמבנה לא יושלם במתכונת שתוכנן, אך לא ברור מתי ייהרס שלד הבניין. בא כוח נציגות הדיירים בפרויקט השוק הסיטונאי, עו"ד גבי ספרן ממשרד ספרן, שרף, יפה ושות', ציין, כי "המבנה הפך למפגע בליבו של מתחם מגורים מתפקד, במקום שיהווה דוגמא ומופת ליוזמה ציבורית חשובה בחסות העירייה. המבנה ממוקם אסטרטגית על החניון המשותף של הקניון ופרויקט השוק הסיטונאי ומהווה מפגע בטיחותי, תעבורתי ותברואתי, כי הוא מחושמל, פרוץ ופירים בגובה 8 מטר ויותר נותרו בו כשהם פתוחים. המבנה אף מהווה מקור לחדירת מים לחניון, מאפשר חניות אסורות שהעירייה אינה אוכפת ולאף לא ברור מתי תושלם בנייתו, באילו תנאים - ואם בכלל. מדובר בעוד דוגמא מצערת לכך שעיריית תל אביב אינה דואגת לעשות סדר במתחם השוק הסיטוני כולו, ואינה אוכפת כראוי את התחייבויות היזמים, משום מה. כיום, המבנה הבלתי גמור הזה משמש כמעין מבנה שירות לקניון, ומהווה מפגע מסוכן, ובעיקר - אינו משמש למטרה החברתית הראויה שיועדה לו". 

עיריית ת"א: "לא נקבעו לוחות זמנים"

בעיריית תל אביב מאשרים את רוב דבריו של זיסמן. "ראשית נציין כי בשני המגדלים הראשונים בפרויקט השוק הסיטונאי אוכלסו זה מכבר 50 דירות עבור דיור בר השגה עירוני ובהמשך יוקצו עוד 50 דירות במגדלים 2 ו-3, זאת במסגרת ההסכם עם היזם- חברת גינדי", נאמר בתגובה של העירייה. "באשר למגרש 6: על פי המכרז וההסכם של העירייה עם היזם, לא נקבעו לוחות זמנים לסיום הפרויקט וסיום בניית הדירות. התוכנית שקידם היזם בעבר לתוספת זכויות למגרש לא אושרה היות ולא הייתה הסכמה עם העירייה לעניין שינוי תקופת הפעלת דיור בר ההשגה וכן גובה שכר הדירה שיידרשו הדיירים לשלם.

"כיום מבקש היזם לבחון תוכנית חדשה לתוספת בינוי משמעותי במגרש עם הבניין הסמוך, מתוך הבנה כי הדבר יהיה כרוך בתוספת משמעותית של דירות לבר השגה. מובן כי התכנון הנ"ל יובא להסכמת ואישור העירייה הן לתכנון והן למספר הדירות בהישג יד ובעיקר לקביעת תקופת ההפעלה וגובה שכר הדירה. לעירייה אין מניעה להיענות לבקשה להנפקת תעודת אכלוס עבור קומת הכניסה". 

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"