גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין תפסה את מקומה של ארה"ב כיעד המרכזי להשקעות זרות

זרימת ההון לארה"ב ירדה כמעט בחצי, בעוד שהקורונה גררה את הכלכלה מטה ב-2020

סין חזרה לשגרה ומשכה השקעות זרות, בעוד העולם עדיין מתמודד חולי ומוות, סגרים ועסקים קורסים / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein
סין חזרה לשגרה ומשכה השקעות זרות, בעוד העולם עדיין מתמודד חולי ומוות, סגרים ועסקים קורסים / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

סין עקפה את ארה"ב כיעד העיקרי להשקעות זרות ישירות ב-2020, כשמגפת הקורונה האיצה מעבר מזרחה של מרכז הכובד של הכלכלה העולמית.

השקעות חדשות של עסקים זרים בארה"ב, שהחזיקה בבכורה במשך שנים, ירדו ב-49% אשתקד, בעוד ארה"ב נאבקה לבלום את התפשטות נגיף הקורונה והתוצר הכלכלי ירד - כך לפי נתונים מהאו"ם שפורסמו ביום ראשון.

סין, שהייתה במקום השני זמן רב, נהנתה מעלייה של 4% בהשקעות זרות, על פי מועצת ועידת האו"ם למסחר ופיתוח. בייג'ינג הפעילה סגרים מחמירים על מנת להכיל את מגפת הקורונה לאחר שהמחלה התגלתה לראשונה בעיר סינית מרכזית, התמ"ג של סין גדל אפילו בזמן שרוב הכלכלות האחרות בעולם התכווצו בשנה שעברה.

נתוני ההשקעות של 2020 מדגישים את מעברה של סין למרכז הבמה של הכלכלה העולמית, שנשלט זמן רב על ידי ארה"ב - מעבר שהואץ במשך המגפה כשסין ביססה את מעמדה כבית החרושת של העולם והגדילה את חלקה במסחר הבינלאומי.

יחד עם זאת בעוד שסין משכה יותר השקעות חדשות בשנה שעברה, סך כל ההשקעות בארה"ב - מבית ומבחוץ - עדיין גבוה יותר, מה שמשקף את העשורים בהם הייתה היעד האטרקטיבי ביותר לעסקים שחיפשו להתרחב מחוץ לשווקי המקור שלהם.

השקעות זרות בארה"ב הגיעו לשיא בשנת 2016 עם סכום של 472 מיליארד דולר, אז ההשקעות הזרות בסין הגיעו לסך של 134 מיליארד דולר. מאז, ההשקעה בסין המשיכה לעלות, בעוד ההשקעה בארה"ב נמצאת בנסיגה כל שנה מאז 2017.

ממשל טראמפ עודד חברות אמריקאיות לנטוש את סין ולפתוח מחדש מפעלים בארה"ב. כמו כן, משקיעים סינים הוזהרו שרכישות שיבצעו בארה"ב יהיו נתונות לבחינה מעמיקה בגלל שיקולי ביטחון לאומי - וזה צינן משקיעים סינים שחשבו לסגור עסקאות בארה"ב.

המשקיעים צפויים להישאר זהירים

הירידה הגדולה יותר בהשקעות זרות בארה"ב בשנה שעברה משקפת את הירידה הכלכלית הרחבה יותר שקרתה עקב מגפת הקורונה, אומר דניאל רוזן, מייסד שותף ב-Rhodium Group, חברת מחקר עצמאית בניו יורק שמנתחת את היחסים הכלכליים בין ארה"ב לסין. "אני לא חושב שאפשר לומר משהו בוודאות על השלכת הירידה בהשקעות זרות ישירות על ארה"ב, לעומת כל המכות האחרות שספגה הכלכלה האמריקאית", אמר.

זה טבעי שהשקעות זרות ירדו בארה"ב באופן חד בהתחשב בנסיבות, בגלל שהכלכלה שלה היא כלכלת שוק פתוחה, בעוד שכלכלת סין אינה כזו, אומר רוזן. במבט קדימה, הוא מוסיף, "אין סיבה להיות מודאג מהתחזית לגבי השקעות זרות בארה"ב כל עוד אמריקה תיצמד לשיטת השוק החופשי התחרותי והפתוח שלה".

השקעות זרות ישירות כוללות תחומים כמו הקמת מפעלים חדשים על ידי חברות זרות, הרחבת הפעילות במדינה, או רכישה של חברות מקומיות.

בסין, זרימת ההשקעות של חברות בינלאומיות המשיכה על אף המגפה, כשחברות של ענקית התעשייה האמריקאית Honeywell International ויצרנית בגדי הספורט הגרמנית "אדידס" אף הרחיבו שם את פעילותן.

בחברת Unctad לא צופים לראות חידוש משמעותי של ההשקעות הזרות השנה, ברחבי העולם או במדינות שחוו ירידות ב-2020. "משקיעים צפויים להישאר זהירים בהתחייבות להון", אומר ג'יימס ז'אן, מנהל יזמות והשקעות ב-Unctad. הוא לא צופה חזרה אמיתית לפני 2022. "אפילו אז, הדרך לשיקום מלא של השקעות זרות ישירות תהיה רצופה מהמורות".

בעוד הירידה בהשקעות זרות בארה"ב הייתה בגלל המגפה, היא גם גורמת לחברות לחשוב מחדש על השקעות עתידיות, אומר ג'וזף ג'ויס, פרופסור ליחסים בינלאומיים וכלכלה במכללת וולסלי.

"חברות מעריכות מחדש את המדיניות שלהן לגבי שרשראות אספקה גלובליות, לגבי שווקים זרים, לגבי השימוש שלהן עצמן בטכנולוגיה", אומר ג'ויס. "המגפה גורמת לכל החברות האלה לחשוב מחדש על ההנחות הבסיסיות ביותר לגבי איפה הן נמצאות".

הבדלים בין מזרח למערב

המספרים שמציגה Unctad מבליטים הבדל חד בין המזרח למערב בכלכלה העולמית. ב-2020, מזרח אסיה משכה שליש מכל ההשקעות הזרות ברחבי העולם, הנתח הגדול ביותר מאז החלו נתונים בנושא להירשם בשנות ה-80. הודו חוותה עלייה של 13%, במידה רבה בגלל עלייה בביקוש לשירותים דיגיטליים.

במערב, האיחוד האירופי סבל מירידה של 71%. בריטניה ואיטליה, שסבלו משיעורי תמותה גבוהים וכיווצים משמעותיים בכלכלה, לא משכו השקעות זרות כלל. בגרמניה, בה גם התמותה וגם המשבר הכלכלי היו פחותים יותר, נרשמה ירידה של 61%.

כשהמגפה החלה בתחילת שנה שעברה, צפו ב-Unctad שסין תחווה ירידה משמעותית בהשקעות זרות ושארה"ב בגדול לא תיפגע. אבל הכלכלה הסינית נפתחה מחדש באפריל בדיוק כשבאירופה ובארה"ב החלה סדרה של סגרים והפרעות לפעילות.

יכולתה של בייג'ינג לשלוט במהירות בנגיף הקורונה בתוך גבולותיה עזרה לכלכלה הסינית להשתקם מהר יחסית ותרמה למעמד האטרקטיבי של סין - אפילו לפני השבעת ביידן, אשר כמה משקיעים קיוו שתפתח תקופה חדשה ביחסים הסוערים של ארה"ב וסין.

לאחר שההשקעות הזרות הישירות בסין ירדו בחודשים הראשונים של 2020, בכירים סינים מיהרו להרגיע משקיעים זרים לגבי כל החששות שלהם. "אנו חייבים להטמיע מדיניות ממוקדות לעצירת הירידה בסחר הזר ובהשקעות הזרות", אמר ראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג, לקבינט של הממשלה במרץ.

כמה חברות זרות הקפיאו את תוכניותיהן להתרחב בסין ובמקרים מסוימים החלו למשוך השקעות. אך ככל שהשיקום של סין תפס תאוצה ושאר העולם החל להיראות יותר ויותר סוער, חברות זרות החלו לשפוך כסף לסין, וראו את המדינה כבסיס ייצור וכשוק צמיחה חיוני למוצרים שלהן.

וולמארט, טסלה וסטארבאקס

חברת וולמארט הודיעה בוועידת משקיעים שאירחה העיר ווהאן, העיר בה פרצה המגפה, שתשקיע שלושה מיליארד יואן, כ-460 מיליון דולר, בווהאן במשך חמש השנים הבאות. "סטארבאקס" משקיעה 150 מיליון דולר לבניית מפעל קלייתקפה ופארק חדשנות במזרח העיר הסינית קונשאן.

בינתיים טסלה (Tesla) מרחיבה את יכולת הייצור במפעל שלה בשנחאי ובונה מרכז מחקר, וחברת וולט דיסני ממשיכה בבניית חלק נוסף בפארק השעשועים שלה בשנחאי - למרות שנה שנייה ברצף שבהן מספר המבקרים בפארק נמצא בירידה.

השקעות בתחומי הרפואה והתרופות היו פעילות במיוחד כשהקורונה פגעה בכלכלת העולם. חברת הטלוויזיה הלאומית של סין דיווחה באפריל שכמה חברות תרופות בינלאומיות ממשיכות בתוכניות ההתרחבות שלהן בסין, כולל אסטרהזנקה, שנמצאת בעיצומה של בניית מרכזים אזוריים בלפחות חמש ערים בסין.

העמידות של השקעות זרות בסין מנוגדת לציפיות מוקדמות שעסקים זרים יבקשו להפחית את ההסתמכות הרבה שלהם על המדינה כחלק מרכזי בשרשראות האספקה שלהם, לאחר שמכסים חדשים שהטילה ארה"ב גרמו להפרעות בפעילות הכלכלית בין המדינות.

הפחד לאבד את השוק הסיני

Seoul Semiconductor Co, חברה מדרום קוריאה לייצור שבבים שיש לה פעילות רבה בסין מדגימה את הקושי הגדול לעזוב את סין על אף התמריצים הרבים לכך. בשנת 2017 החלה החברה לבחון תוכניות להעברת חלק מהרכיבים מפיצי האור שלה לווייטנאם.
"היינו מאוד תלויים בסין", אמר הונג מיאונג-קי, המנכ"ל המשותף של החברה. אבל על אף שהחברה מייצרת כחצי מהמוצרים שלה בווייטנאם, להונג אין תוכניות כעת לעזוב את סין.

בסקר שנערך בספטמבר על ידי הארגון היפני לסחר חוץ, נצפתה אותה מגמה בקרב חברות יפניות הפעילות בסין. רק כ-9.2% מהן אמרו שיעברו או שהן שוקלות להעביר את הייצור מחוץ לסין. מדובר בשיעור הנמוך ביותר מזה חמש שנים.

"הם צריכים להפחית את הסתמכות היתר שלהם על שרשראות אספקה בשוק אחד בודד", אמר דינג קה, חוקר בחברת Jetro בטוקיו. "אבל הסיכון הגדול יותר שזיהו הוא לאבד את השוק הסיני".

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם