גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים שלכם לא רוצים לצאת לחופש? יש לזה פתרון

אם בזמנים רגילים עובדים נוטים לנצל את ימי החופשה שלהם, בימי המגפה התנאים והצרכים השתנו ● איך יכולות חברות להיערך למצב החדש: מחופשה ללא הגבלה ועד הפוגות קצרות של כמה שעות ● ניהול וקריירה 

חופשה / צילום: Shutterstock, Shutterstock
חופשה / צילום: Shutterstock, Shutterstock

תקופת הקורונה טרפה את הקלפים בשוק העבודה. מנהלים ועובדים כאחד נאלצים לעכל שינויים מהירים ולהסתגל אליהם תוך כדי תנועה. איך מנהלים ומתנהלים בעולם כזה? במדור החדש "ניהול וקריירה" נציג בפניכם את מיטב המומחים שיציעו דרכים להתמודד עם עולם העבודה המשתנה, או לכל הפחות ייתנו לנו כמה נקודות למחשבה 

משבר הקורונה והמעבר לעבודה מרחוק אתגרו את מודל העבודה המקובל בארגונים רבים. מרבית הארגונים נערכים למודל של עבודה היברידית - מהמשרד ומהבית במשולב, מה שמערער את התפיסות המקובלות לגבי שעות העבודה, מדידת הביצועים של העובדים, וגם החופשות שלהם. אם במרבית החברות נהוג לתת מכסה מוגבלת של ימי חופשה שנתיים, יש חברות שבעקבות הקורונה החליטו לנקוט מדיניות של ימי חופשה ללא הגבלה או בחרו במודלים חדשים של חופשה, כדי להתמודד עם "הנורמלי החדש" שאליו הביאה אותנו התקופה הנוכחית.

"יש לנו הרבה הורים בקרב העובדים, ומחקרים הוכיחו שדווקא העבודה מהבית שוחקת יותר", אומרת נוי רגב, מנהלת משאבי האנוש של חברת מוברסט (Moburst), שהוקמה ב-2013 ומספקת שירותים וכלי שיווק לאפליקציות.

"היום כבר לא עובדים מתשע עד שש במשרד. אתה זמין כל הזמן, המחשב לידך, והעבודה מתמשכת ואינטנסיבית. אנחנו רואים את הילדים קופצים ברקע תוך כדי פגישות, ומבינים את הסיטואציה הלא פשוטה. כל ההטבות הרגילות במשרד, כמו בופה ושיעורי יוגה כבר לא רלוונטיות, אז ההנהלה הבינה שהיא צריכה לעשות 'מוב'".

נוי רגב / צילום: אייל חגי

רגב אינה חוששת מניצול לרעה של החופשה ללא הגבלה. "אנחנו מאוד מאמינים שהעובדים שלנו מסוגלים לקבל את ההטבה, למרות שאנשים בחוץ אמרו לי 'אתם לא נורמליים'. יש לנו צוות שמוכיח את עצמו והראה נאמנות ועבד מתי שצריך, אז אנחנו מאמינים שיידע לשים את הרגל על הברקס ולא לנצל את זה לרעה".

 

כלי למניעת שחיקה

לפי נתונים של חברת היי-בוב, המציעה פלטפורמה מבוססת מידע לניהול עבודה מרחוק, כולל מעקב ודיווח על ימי חופשה, ב-2020 היה תת-ניצול של ימי חופשה. בחברה, שעובדת בעיקר עם חברות בצמיחה המעסיקות במצטבר כ-150 אלף עובדים בארץ ובעולם, ב-2019 שיעור הבקשות של עובדים לחופשות עמד על 32% ואילו ב-2020 הוא ירד ל-20% בלבד. שיעור הביטול של החופשות שעמד ב-2019 על 6%, דווקא עלה ל-11% ב-2020.

לדברי זוהר חיימוביץ', סמנכ"לית התוכן של היי-בוב, "אם משווים בין הרבעון הראשון של 2019 לרבעון של 2020, רואים עלייה נורמלית: 6.4% לעומת 7.9%. ברבעון השני יש צניחה של בקשות לחופשה ואחוז הביטולים עמד על 14.9%. משם, רבעון אחרי רבעון המצב מחמיר. ברבעון הרביעי רק 1.4% ביקשו לצאת לחופשה.

זוהר חיימוביץ’, היי-בוב / צילום: רותם להב

"בפועל, המשמעות היא שבשנת 2021 מעסיקים יצטרכו לפעול באופן אקטיבי כדי לעודד עובדים לקחת חופשות. מישהו יצטרך לקחת אחריות על נושא החופש. ב-2020 כולם היו בשוק, היו רגשי אשמה ואנשים חששו למשרות שלהם. ב-2021 אי אפשר יהיה להתעלם מהתופעה הזו, ויהיו חייבים למצוא דרכים כדי שאנשים ייצאו לחופש".

החברות שמעניקות לעובדים ימי חופשה ללא הגבלה מודעות למצב המאתגר. בחברת ביזאבו, למשל, שעד הקורונה עסקה בניהול כנסים מקצועיים ובתחילת המשבר עשתה תפנית ופיתחה פלטפורמת טכנולוגיית ענן לניהול ושיווק כנסים ואירועים עסקיים וירטואליים, בחנו מודלים שונים של חופשות עבור העובדים.

לדברי תמי לב גולן, סמנכ"לית משאבי האנוש בחברה, "בתחילת המשבר פיטרנו 25% מהעובדים כי כל התחום שלנו נעלם, ואז עשינו פיבוט מהיר לעולם ההייבריד. החזרנו את העובדים, וגייסנו עוד המון אנשים. זו הייתה תקופה מאוד אינטנסיבית, גם מבחינת כל מה שקורה בעולם, וגם כי זה ביזנס שמתפוצץ והלקוחות מאוד תובעניים.

"בפועל, לאנשים היה קשה לקחת חופש, והם גם לא מצאו לנכון לקחת חופש, כי לא היה להם לאן ללכת. בנוסף, הביזנס צמח והייתה המון עבודה. כל הזמן עודדנו אנשים לקחת חופש, כי פחדנו ממצב של שחיקה, ואכן הם התחילו לקחת יותר, אבל לא מספיק.

"ניסינו לעזור לעובדים להבין שלקחת חופש זה לא רק לעלות על המטוס ולנסוע לשבוע, אלא גם לקחת כמה שעות עם המשפחה, לראות שקיעה או זריחה, לשבת כמה שעות בים. עשינו פיילוט במשך חודשיים שמאפשר להם לחלק את יתרת ימי החופשה שלהם למקטעים של שלוש שעות, חמש שעות ויום שלם, בתוספת הצעות מה אפשר לעשות.

"לעובדים היה קשה לחשוב מה יעשו בשלוש שעות, למשל. שאלנו אותם מה הם אוהבים לעשות. אתה אוהב לקרוא ספר? הנה המלצה על ספר מדהים; אתה אוהב לרוץ? הנה אפליקציה שמלמדת לרוץ. אנחנו מחפשים פתרונות טכנולוגיים שיעודדו עובדים לקחת את מה שהם צריכים".

איך אתם רואים את היום שאחרי מהבחינה הזו?
"אנחנו עדיין בשלבים של ניסוי. לא נדע מה ההשפעה של התקופה הזו על אנשים עד שלא תהיה יציאה ממנה וחזרה לאיזו שגרה. אנחנו לא יודעים אם אנשים ימהרו לעלות על מטוסים, לקחת מעט חופשות ארוכות או הרבה חופשות קצרות. הקונספט שמעודד לקחת חופשות קצרות ואיכותיות זה לא קונספט שייעלם. בטח בעולמות הסטארט-אפ, שבהם עובדים מאוד קשה".

תמי לב - גולן, סמנכלית משאבי האנוש של Bizzabo / צילום: Bizzabo

וייב של אחרי חופשה

לדברי גלית רגב, מנהלת משאבי אנוש ישראל בחברת Chegg, המעסיקה 110 עובדים בישראל ומנהיגה מדיניות של חופשה ללא הגבלה מיומה הראשון, התועלות לחברה מהחופשות הן רבות. "יש אצלנו עובדים צעירים שלקחו שלושה שבועות וחודש לטיולים גדולים. אנחנו אוהבים את הווייב שיש אחרי חזרה מחופשה כזו, ברמת האנרגיות והרעיונות שאתה מגיע איתם. אנחנו מנסים לעודד חופשה רצופה של שבועיים-שלושה, בנוסף לימים בודדים.

"בקורונה הוצאנו את העובדים לחופשה מרוכזת באפריל ובנובמבר וגם ב-31 בדצמבר, כי היה תת-ניצול. עובד ממוצע לקח 12-15 ימי חופשה בשנת הקורונה, לעומת 20 ימים בשנה רגילה. יצרנו גם מנגנונים שעוזרים לעובדים לקחת שעות אוורור. בימי חמישי אין פגישות אחרי שתיים, כדי שייצאו לסוף שבוע בשעה נורמלית יחסית. עשינו פיילוט לסגור שעה-שעתיים באמצע היום להפסקת צהריים לעובדים. בשבועיים הקרובים כל צוות לוקחת יום חופשה יחד".

גלית רגב, Chegg / צילום: Chegg

במאמר שפורסם לפני כשנה באתר חברת ניהול משאבי האנוש SHRM נכתב כי חברות שמנהיגות מדיניות של חופשה ללא הגבלה משתמשות בכך יותר ככלי שיווקי, שנועד להפוך את מקום העבודה לאטרקטיבי וליישר קו למה שמקובל במקומות עבודה קודם. לפי מחקר של מטלייף שנעשה ב-2019 בקרב 2,675 מועסקים במשרה מלאה בארה"ב, 72% מהנשאלים מעוניינים בקבלת ההטבה הזו.

מוברסט תקשרה את ההטבה לעובדים באמצעות הזום, והפיצה ברשתות סרטון המתעד את תגובות העובדים להצהרת הארגון. "הסרטון רץ בקבוצות הגיוס, וקיבלנו המון קורות חיים. זה נהיה איזשהו הייפ ויצר באזז סביבנו".

לדברי חימוביץ', "זה נראה לי טיפה ציני - חופשה ללא הגבלה אחרי ששנה שלמה אנשים לא יצאו לחופש. אנשים נשארו עם ימי חופשה אדירים, ויש יתרות חופשה שצריך לשלם. כמובן שלצד הצורך הזה חברות באמת רוצות באופן כן ואמיתי לעודד אנשים לנוח, ומאמינות שצריך להתנתק. בכלל, מהי חופשה ללא הגבלה? האם אנחנו באמת יכולים להרשות לעצמנו כלכלית לצאת לחופש כמה שאנחנו רוצים? יש אנשים שאין להם זמן לצאת לחופש".

וישנו, כמובן, האתגר הניהולי: איך מנהלים פרויקט כשמישהו לא זמין או חסר? לשם כך דרוש אמון, אבל גם יד על הדופק. לדברי רגב מ-Chegg, האחריות לוודא שאין תת-ניצול או ניצול לרעה של ההטבה הזו נתונה בידי הנהלת החברה, ובכל מקרה, שתי תופעות הקיצון הן בשוליים. "מנהל כן אמור לדעת אם עובד בתת-ניצול או באובר ניצול של ימי חופשה. זה חלק מהעבודה שלו".

ומה עם ימי החופשה שכל אחד מהעובדים צבר עד עתה? יש חברות שלא מפרידות בין ימי חופשה לימי מחלה, והעובד רשאי לקחת חופש כשהוא צריך. במוברסט יישמרו לעובדים ימי החופשה שצברו למימוש עתידי, ומעתה יוכלו לקחת ימי חופשה כאוות נפשם. ימי המחלה יינתנו בנפרד, בכפוף לאישור מחלה.

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה