גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים שלכם לא רוצים לצאת לחופש? יש לזה פתרון

אם בזמנים רגילים עובדים נוטים לנצל את ימי החופשה שלהם, בימי המגפה התנאים והצרכים השתנו ● איך יכולות חברות להיערך למצב החדש: מחופשה ללא הגבלה ועד הפוגות קצרות של כמה שעות ● ניהול וקריירה 

חופשה / צילום: Shutterstock, Shutterstock
חופשה / צילום: Shutterstock, Shutterstock

תקופת הקורונה טרפה את הקלפים בשוק העבודה. מנהלים ועובדים כאחד נאלצים לעכל שינויים מהירים ולהסתגל אליהם תוך כדי תנועה. איך מנהלים ומתנהלים בעולם כזה? במדור החדש "ניהול וקריירה" נציג בפניכם את מיטב המומחים שיציעו דרכים להתמודד עם עולם העבודה המשתנה, או לכל הפחות ייתנו לנו כמה נקודות למחשבה 

משבר הקורונה והמעבר לעבודה מרחוק אתגרו את מודל העבודה המקובל בארגונים רבים. מרבית הארגונים נערכים למודל של עבודה היברידית - מהמשרד ומהבית במשולב, מה שמערער את התפיסות המקובלות לגבי שעות העבודה, מדידת הביצועים של העובדים, וגם החופשות שלהם. אם במרבית החברות נהוג לתת מכסה מוגבלת של ימי חופשה שנתיים, יש חברות שבעקבות הקורונה החליטו לנקוט מדיניות של ימי חופשה ללא הגבלה או בחרו במודלים חדשים של חופשה, כדי להתמודד עם "הנורמלי החדש" שאליו הביאה אותנו התקופה הנוכחית.

"יש לנו הרבה הורים בקרב העובדים, ומחקרים הוכיחו שדווקא העבודה מהבית שוחקת יותר", אומרת נוי רגב, מנהלת משאבי האנוש של חברת מוברסט (Moburst), שהוקמה ב-2013 ומספקת שירותים וכלי שיווק לאפליקציות.

"היום כבר לא עובדים מתשע עד שש במשרד. אתה זמין כל הזמן, המחשב לידך, והעבודה מתמשכת ואינטנסיבית. אנחנו רואים את הילדים קופצים ברקע תוך כדי פגישות, ומבינים את הסיטואציה הלא פשוטה. כל ההטבות הרגילות במשרד, כמו בופה ושיעורי יוגה כבר לא רלוונטיות, אז ההנהלה הבינה שהיא צריכה לעשות 'מוב'".

נוי רגב / צילום: אייל חגי

רגב אינה חוששת מניצול לרעה של החופשה ללא הגבלה. "אנחנו מאוד מאמינים שהעובדים שלנו מסוגלים לקבל את ההטבה, למרות שאנשים בחוץ אמרו לי 'אתם לא נורמליים'. יש לנו צוות שמוכיח את עצמו והראה נאמנות ועבד מתי שצריך, אז אנחנו מאמינים שיידע לשים את הרגל על הברקס ולא לנצל את זה לרעה".

 

כלי למניעת שחיקה

לפי נתונים של חברת היי-בוב, המציעה פלטפורמה מבוססת מידע לניהול עבודה מרחוק, כולל מעקב ודיווח על ימי חופשה, ב-2020 היה תת-ניצול של ימי חופשה. בחברה, שעובדת בעיקר עם חברות בצמיחה המעסיקות במצטבר כ-150 אלף עובדים בארץ ובעולם, ב-2019 שיעור הבקשות של עובדים לחופשות עמד על 32% ואילו ב-2020 הוא ירד ל-20% בלבד. שיעור הביטול של החופשות שעמד ב-2019 על 6%, דווקא עלה ל-11% ב-2020.

לדברי זוהר חיימוביץ', סמנכ"לית התוכן של היי-בוב, "אם משווים בין הרבעון הראשון של 2019 לרבעון של 2020, רואים עלייה נורמלית: 6.4% לעומת 7.9%. ברבעון השני יש צניחה של בקשות לחופשה ואחוז הביטולים עמד על 14.9%. משם, רבעון אחרי רבעון המצב מחמיר. ברבעון הרביעי רק 1.4% ביקשו לצאת לחופשה.

זוהר חיימוביץ’, היי-בוב / צילום: רותם להב

"בפועל, המשמעות היא שבשנת 2021 מעסיקים יצטרכו לפעול באופן אקטיבי כדי לעודד עובדים לקחת חופשות. מישהו יצטרך לקחת אחריות על נושא החופש. ב-2020 כולם היו בשוק, היו רגשי אשמה ואנשים חששו למשרות שלהם. ב-2021 אי אפשר יהיה להתעלם מהתופעה הזו, ויהיו חייבים למצוא דרכים כדי שאנשים ייצאו לחופש".

החברות שמעניקות לעובדים ימי חופשה ללא הגבלה מודעות למצב המאתגר. בחברת ביזאבו, למשל, שעד הקורונה עסקה בניהול כנסים מקצועיים ובתחילת המשבר עשתה תפנית ופיתחה פלטפורמת טכנולוגיית ענן לניהול ושיווק כנסים ואירועים עסקיים וירטואליים, בחנו מודלים שונים של חופשות עבור העובדים.

לדברי תמי לב גולן, סמנכ"לית משאבי האנוש בחברה, "בתחילת המשבר פיטרנו 25% מהעובדים כי כל התחום שלנו נעלם, ואז עשינו פיבוט מהיר לעולם ההייבריד. החזרנו את העובדים, וגייסנו עוד המון אנשים. זו הייתה תקופה מאוד אינטנסיבית, גם מבחינת כל מה שקורה בעולם, וגם כי זה ביזנס שמתפוצץ והלקוחות מאוד תובעניים.

"בפועל, לאנשים היה קשה לקחת חופש, והם גם לא מצאו לנכון לקחת חופש, כי לא היה להם לאן ללכת. בנוסף, הביזנס צמח והייתה המון עבודה. כל הזמן עודדנו אנשים לקחת חופש, כי פחדנו ממצב של שחיקה, ואכן הם התחילו לקחת יותר, אבל לא מספיק.

"ניסינו לעזור לעובדים להבין שלקחת חופש זה לא רק לעלות על המטוס ולנסוע לשבוע, אלא גם לקחת כמה שעות עם המשפחה, לראות שקיעה או זריחה, לשבת כמה שעות בים. עשינו פיילוט במשך חודשיים שמאפשר להם לחלק את יתרת ימי החופשה שלהם למקטעים של שלוש שעות, חמש שעות ויום שלם, בתוספת הצעות מה אפשר לעשות.

"לעובדים היה קשה לחשוב מה יעשו בשלוש שעות, למשל. שאלנו אותם מה הם אוהבים לעשות. אתה אוהב לקרוא ספר? הנה המלצה על ספר מדהים; אתה אוהב לרוץ? הנה אפליקציה שמלמדת לרוץ. אנחנו מחפשים פתרונות טכנולוגיים שיעודדו עובדים לקחת את מה שהם צריכים".

איך אתם רואים את היום שאחרי מהבחינה הזו?
"אנחנו עדיין בשלבים של ניסוי. לא נדע מה ההשפעה של התקופה הזו על אנשים עד שלא תהיה יציאה ממנה וחזרה לאיזו שגרה. אנחנו לא יודעים אם אנשים ימהרו לעלות על מטוסים, לקחת מעט חופשות ארוכות או הרבה חופשות קצרות. הקונספט שמעודד לקחת חופשות קצרות ואיכותיות זה לא קונספט שייעלם. בטח בעולמות הסטארט-אפ, שבהם עובדים מאוד קשה".

תמי לב - גולן, סמנכלית משאבי האנוש של Bizzabo / צילום: Bizzabo

וייב של אחרי חופשה

לדברי גלית רגב, מנהלת משאבי אנוש ישראל בחברת Chegg, המעסיקה 110 עובדים בישראל ומנהיגה מדיניות של חופשה ללא הגבלה מיומה הראשון, התועלות לחברה מהחופשות הן רבות. "יש אצלנו עובדים צעירים שלקחו שלושה שבועות וחודש לטיולים גדולים. אנחנו אוהבים את הווייב שיש אחרי חזרה מחופשה כזו, ברמת האנרגיות והרעיונות שאתה מגיע איתם. אנחנו מנסים לעודד חופשה רצופה של שבועיים-שלושה, בנוסף לימים בודדים.

"בקורונה הוצאנו את העובדים לחופשה מרוכזת באפריל ובנובמבר וגם ב-31 בדצמבר, כי היה תת-ניצול. עובד ממוצע לקח 12-15 ימי חופשה בשנת הקורונה, לעומת 20 ימים בשנה רגילה. יצרנו גם מנגנונים שעוזרים לעובדים לקחת שעות אוורור. בימי חמישי אין פגישות אחרי שתיים, כדי שייצאו לסוף שבוע בשעה נורמלית יחסית. עשינו פיילוט לסגור שעה-שעתיים באמצע היום להפסקת צהריים לעובדים. בשבועיים הקרובים כל צוות לוקחת יום חופשה יחד".

גלית רגב, Chegg / צילום: Chegg

במאמר שפורסם לפני כשנה באתר חברת ניהול משאבי האנוש SHRM נכתב כי חברות שמנהיגות מדיניות של חופשה ללא הגבלה משתמשות בכך יותר ככלי שיווקי, שנועד להפוך את מקום העבודה לאטרקטיבי וליישר קו למה שמקובל במקומות עבודה קודם. לפי מחקר של מטלייף שנעשה ב-2019 בקרב 2,675 מועסקים במשרה מלאה בארה"ב, 72% מהנשאלים מעוניינים בקבלת ההטבה הזו.

מוברסט תקשרה את ההטבה לעובדים באמצעות הזום, והפיצה ברשתות סרטון המתעד את תגובות העובדים להצהרת הארגון. "הסרטון רץ בקבוצות הגיוס, וקיבלנו המון קורות חיים. זה נהיה איזשהו הייפ ויצר באזז סביבנו".

לדברי חימוביץ', "זה נראה לי טיפה ציני - חופשה ללא הגבלה אחרי ששנה שלמה אנשים לא יצאו לחופש. אנשים נשארו עם ימי חופשה אדירים, ויש יתרות חופשה שצריך לשלם. כמובן שלצד הצורך הזה חברות באמת רוצות באופן כן ואמיתי לעודד אנשים לנוח, ומאמינות שצריך להתנתק. בכלל, מהי חופשה ללא הגבלה? האם אנחנו באמת יכולים להרשות לעצמנו כלכלית לצאת לחופש כמה שאנחנו רוצים? יש אנשים שאין להם זמן לצאת לחופש".

וישנו, כמובן, האתגר הניהולי: איך מנהלים פרויקט כשמישהו לא זמין או חסר? לשם כך דרוש אמון, אבל גם יד על הדופק. לדברי רגב מ-Chegg, האחריות לוודא שאין תת-ניצול או ניצול לרעה של ההטבה הזו נתונה בידי הנהלת החברה, ובכל מקרה, שתי תופעות הקיצון הן בשוליים. "מנהל כן אמור לדעת אם עובד בתת-ניצול או באובר ניצול של ימי חופשה. זה חלק מהעבודה שלו".

ומה עם ימי החופשה שכל אחד מהעובדים צבר עד עתה? יש חברות שלא מפרידות בין ימי חופשה לימי מחלה, והעובד רשאי לקחת חופש כשהוא צריך. במוברסט יישמרו לעובדים ימי החופשה שצברו למימוש עתידי, ומעתה יוכלו לקחת ימי חופשה כאוות נפשם. ימי המחלה יינתנו בנפרד, בכפוף לאישור מחלה.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?