גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה מרימה ראש: האם ישראל תצטרף למגמה העולמית של עליות מחירים

האינדיקטורים הכלכליים בארץ ובעולם מצביעים על התאוששות מהירה יחסית מהמשבר ועל עלייה בציפיות לאינפלציה ● בעולם כבר מרגישים עליות מחירים, בארץ נראה שרשתות השיווק יתקשו להעלות מחירים בשיעור חד

דיזנגוף סנטר אחרי הסגר האחרון / צילום: כדיה לוי
דיזנגוף סנטר אחרי הסגר האחרון / צילום: כדיה לוי

אחרי יותר מעשור של הזרמות כספים מאסיביות לשווקים הפיננסים, ובזמן שבארה"ב דנים בשאלה האם חבילת הסיוע הנוספת של הנשיא ג'ו ביידן עלולה להביא להתחממות הכלכלה יתר על המידה, האינפלציה מרימה ראש. זאת על רקע הציפייה להתאוששות שתגיע לכלכלות העולם מוקדם מהצפוי, לצד פרץ ביקושים נוכח הסרת המגבלות על סגרים בארץ ובעולם.

האם לעולם יש מה לחשוש מעליית ציפיות האינפלציה, כאשר ארה"ב עדיין מתקשה להתאושש מהמיתון העמוק ביותר אי פעם? ראשית, יש לזכור שארה"ב אישרה סיוע כספי של כ-3 טריליון דולר לכלכלה, ואילו ביידן הכריז על כוונתו להשיק תוכנית תמריצים נוספת של 1.9 טריליון דולר. שנית, שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן דרשה "לפעול ובגדול" - מה שדחף את עליית התשואות של החוב הממשלתי.

כאשר יותר מדי כסף (נוכח ההדפסות של הבנקים המרכזיים) רודף אחר פחות מדי מוצרים, עולה החשש מאינפלציה ומשחיקה בערך הכסף. התרחיש הקיצוני משרטט מצב של עלייה בלתי נשלטת באינפלציה, שיאלץ את הבנק המרכזי להעלות את הריבית באופן מהיר ואגרסיבי, ולכך עלולות להיות תוצאות הרסניות. אינפלציה גבוהה יותר, לצד עליית שיעורי הריבית, עשויים לחנוק את הצמיחה בכלכלה שעדיין מחלימה - ואולי אפילו לגרום למיתון נוסף. אבל אנחנו ממש לא שם. למעשה יו"ר הפד פאואל אמש הבהיר כי "הכלכלה רחוקה מיעדי האינפלציה והתעסוקה". 

לדברי רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות, "הרמת הראש של האינפלציה די מורגשת, אך היא מתחילה מרמה נמוכה ושלילית של השנים האחרונות. כעת נחוץ תמרון עדין ורגיש בין הצורך להגדיל את הנזילות, החובות והגירעונות, על מנת לחלץ את הכלכלות מהמשבר החמור ביותר של מאה השנים האחרונות, לבין הצורך לא לזרוע את זרעי המשבר הבא - אינפלציה גבוהה, שתאלץ הידוק פיסקלי ומוניטרי חד ומוקדם מדי. מדובר במלאכה לא פשוטה, וייתכנו טעויות בדרך.

"יחד עם זאת, יש הבדל בין אינפלציה שמקורה בצד הביקוש לבין אינפלציה שנובעת מצד ההיצע והעלויות. הראשונה תעיד על שיפור בקרב משקי הבית, הכנסותיהם יגדלו, מצב התעסוקה ישתפר וכך גם הסנטימנט. אמנם צד ההיצע יתאים את עצמו באיחור לביקוש החדש, היות והחברות יעדיפו להיווכח כי מדובר בתוספת ביקושים פרמננטית (ולא זמנית, כפי שקרה בגלי פתיחת וסגירת המשק האחרונים), ולכן המחירים יהיו הראשונים להגיב לעודף הביקוש. עם זאת, הדבר יעיד על הבראת המשק והתאוששות הכלכלה.

"האפשרות השנייה תעיד דווקא על שחיקת כוח הקנייה של משקי הבית ורווחי המגזר העסקי, מה שעלול לגרום, בד בבד עם עליית האינפלציה, להאטה כלכלית דווקא. להערכתי, התרחיש האופטימי סביר יותר בהקשר זה".

בפד לא מודאגים

בשבוע האחרון נרשמה עלייה חדה בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב, שהאירה אותן מחדש כמקום טוב יותר "להחנות" בו את הכסף בהשוואה לשוקי המניות, שרשמו בימים האחרונים תיקון מטה מרמת שיא היסטורית . זה קרה לצד עליית ציפיות האינפלציה בעקבות התאוששות הכלכלה האמריקאית מוקדם מכפי שציפו, ובמיוחד לאור זכייתם של הדמוקרטים ברוב בסנאט, והצפי להשקת התוכנית הכלכלית.

בינתיים, לא נראה כי הבנק המרכזי האמריקאי מודאג מעליית התשואות, שכן הן עדיין נמוכות בראייה היסטורית. יו"ר הפד ג'רום פאואל אתמול בסנאט, כי "הכלכלה רחוקה מיעדי התעסוקה והאינפלציה, וסביר להניח שייקח זמן עד שתושג התקדמות משמעותית". פאואל מחזיק במנטרה שהעלייה באינפלציה נובעת מגורמים בסיסיים, ומכיוון שבטווח הארוך יש לחצים דיס-אינפלציוניים אין מה להתרגש מהעלייה הזו. אם האינפלציה לא תתמתן לקראת 2022 והפד לא ישנה את הטון, זה עשוי להשפיע על השווקים.

בישראל, לכאורה, הנתונים היבשים לא מלמדים על כך שהאינפלציה מרימה ראש. מדד ינואר ירד ב-0.1%, וב-12 החודשים האחרונים נסוג המדד ב-0.4%. גם במבט קדימה לא מסתמנת סערה, כאשר לפי בנק ישראל, הציפיות לאינפלציה משוק ההון ל-12 החודשים הקרובים ול-12 החודשים הבאים אחריהם עומדות היום על 1.1% ו-1.3%, בהתאמה.

חזאים צופים אינפלציה של 0.8% ל-12 החודשים הבאים. מכיוון שיעד האינפלציה של בנק ישראל נע בין 1% ל-3%, יכולים להיות שם מרוצים מהעלייה בציפיות האינפלציה. ובכל זאת, כלכלנים צפו כי מדד ינואר יהיה נמוך הרבה יותר.

האינפלציה המיובאת

מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, אומר בשיחה עם גלובס כי "האינפלציה בישראל בשנה הקרובה הולכת לעלות בעיקר בגלל אינפלציה מיובאת, שנובעת מעליית מחירי הסחורות בעולם. רק השבוע מדד מחירי הסחורות של בלומברג עלה לשיא מאז 2013.

"אמנם השקל התחזק בשנה האחרונה, אך בנק ישראל עצר את הלחצים בייסוף לעת עתה. לזה יש להוסיף את עליית מחירי התובלה הימית, שנובעת מבעיות בהיצע ומעצם העובדה שאין הובלה אווירית בעולם נוכח משבר הקורונה. הדברים הללו מייצרים אינפלציה מיובאת לישראל .

"אם נסתכל ברכיב המוצרים הסחירים (כל מה שמיובא או מתחרה ביבוא), שמהווה 37% ממדד המחירים לצרכן, נראה שבעשור האחרון יש לחצים דיס-אינפלציוניים מבניים. ישראל מדורגת במקום התשיעי במדד יוקר המחיה, בזמן שהרבה יותר קל לייבא ולעשות רכישות אונליין מאסיה, ממזרח אירופה ואפילו מבריטניה וארה"ב, שיותר זולות מאיתנו. אבל דווקא בשנה הקרובה, בגלל עליית המחירים בסין שמתגלגלת לעולם, תירשם עלייה באינפלציה המיובאת והיא תגיע לתחום היעד של בנק ישראל. אם מחירי הסחורות ימשיכו לעלות בקצב הנוכחי, מה שקשה להניח, האינפלציה תשוב ותתמתן".

בהודעת הריבית שפרסם בנק ישראל אכן צוין כי הציפיות לאינפלציה לטווח הבינוני מצויות בתוך תחום היעד, והציפיות לטווח הארוך נותרו קרוב למרכז תחום היעד, בין היתר בשל המדיניות המרחיבה שלו. " מצד שני", אומר שפריר, "חשוב לזכור שהשנה האחרונה גרמה לכך שהרבה חברות שיפרו את הרווחיות התפעולית שלהן. אנחנו נראה את הפן השלילי של זה בשוק התעסוקה - בסוף 2021 שיעור האבטלה לא יחזור למה שהיה טרום המשבר, אלא לרמה של 7%".

האם הצרכנים יכולים לעמוד בעליית המחירים, בזמן שאחד מבין כל חמישה ישראלים נמצא מחוץ לשוק התעסוקה? "המחאה החברתית של 2011 עדיין פה, יש לה השלכות", אומר שפריר. "האינפלציה המצטברת מאז 2013 עדיין שלילית, בהינתן שהצרכנים ערניים ליוקר המחיה. החברות חוששות מהעלאת מחירים, וכשהחל"תים יסתיימו זה ימתן את עליית המחירים בשנת הקורונה".

לגבי שוק המזון אומר שפריר כי "על רקע עליית מחירי הסחורות החקלאיות, אנחנו מניחים שמחירי המזון ללא פירות וירקות יעלו בשנה הקרובה ב-1%. לאור ערנות הצרכנים והתקשורת ליוקר המחייה, נראה כי רשתות השיווק יתקשו להעלות את המחירים בשיעור חד יותר, אלא אם הזינוק במחירי חומרי הגלם יימשך.

 

"אנחנו צופים עליית מחירים קלה במחירי המזון בפברואר, ירידה חדה יחסית במרץ עקב מבצעי חג הפסח, ולאחר מכן עליית מחירים מחודשת באפריל".

ומה לגבי ההמשך? בבנק ישראל די מרוצים מהעלייה באינפלציה, כל עוד אין זינוק ממושך. האינפלציה בישראל נמוכה יותר מאשר בארה"ב, וגם בתחזית הגבוהה ביותר היא לא צפויה להגיע לרמות שיגרמו לבנק ישראל לחשוב על העלאת ריבית.

בהודעת הריבית שלו ציין בנק ישראל כי היקף התוכנית להתערבות בשוק המט"ח, שעומד השנה על 30 מיליארד דולר, יעזור לעלות את האינפלציה לתחום היעד. "זה נכון ל-2021, אבל מה יהיה הלאה, בנק ישראל ימשיך לרכוש מט"ח באותם היקפים?", אומר שפריר "כנראה שיהיה לו קשה להגיד זאת, וכנראה שהוא יקנה פחות".

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו