גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזפת בחופים הכניסה את בעיית איכות הסביבה הביתה: כולנו משלמים את מחיר הזיהום

כתם הזפת חשף שאנחנו חיים בתוך מציאות מאוד מאוד מטונפת ● הגיע הזמן לדבר על מצב הסביבה בישראל ולא רק על פגעי המשבר האקולוגי בעולם

מטמנה בישראל. "צריך לצמצם הטמנה - אבל אני מעדיף את החסה שלי נטולת דיאוקסינים" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מטמנה בישראל. "צריך לצמצם הטמנה - אבל אני מעדיף את החסה שלי נטולת דיאוקסינים" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

שחור בעיניים - החופים שכולנו אוהבים, פיסת הקרקע הצרה שעדיין פתוחה לכולם עם הבריזה, שכשוך הגלים ומרחבי הים האין סופי התמלאו זפת דביקה שמביאה איתה גם את התובנה שהסביבה היא בעצם בית הגידול שלנו, של אזרחי ישראל. לא רק של הצבים, הדגים והציפורים.

המושג "איכות הסביבה" נשמע אליטיסטי, לעיתים אף מתנשא. אינטרסנטים שמדברים בשם הכלכלה והפיתוח ינופפו במושגים כמו "מחבקי עצים" או "לכו תדאגו מהנישוב" כדי להציב את ה"ירוקים" כמנותקים מהווייתו של הישראלי הטרוד לפרנסתו, ואין לו את המותרות, כביכול, לדאוג לעולם הגדול.

הבעיה היא שהאינטרסנטים צודקים חלקית. הישראלי הממוצע הוא הרבה פחות "סביבתי" בדעותיו ובדפוסי החשיבה שלו מאשר רוב אזרחי העולם המערבי. "כאילו שחסרות לנו צרות", יגיד לעצמו ובצדק מר ישראלי, "שאני צריך לדאוג לצפרדעים".

זהו שלא. וכאן בדיוק הבעיה שכל העמותות הירוקות מפספסות: הסביבה היא לא על הירח ולא רק ביערות האמזון. הסביבה היא המקום שאנו וילדינו חיים בו. בעמותות יודעים לדקלם את מקרי הקצה: 2,500 איש בשנה מתים מזיהום אוויר. כאילו שאלו שמתו הם הנפגעים היחידים ואצל החיים הכל סבבה.

מוות מזיהום אוויר הוא לא מורגש כמו הקורונה כי הוא קורה רק אחרי שנים של חשיפה מצטברת. "כולם צריכים למות ממשהו", היא דרך די טובה להתעלם מהנושא. אבל האמת שחשף כתם הזפת היא שאנו חיים בתוך אקווריום מאוד מאוד מטונף.

הכל סביבנו מלא ב"נושאי סביבה" חלקם בלתי הפיכים וגורמים לכולנו נזק מצטבר. זיהום אוויר מוריד את הכושר הגופני של כל יצור נושם בישראל, לא רק צעירים וילדים המושפעים יותר וסובלים מאסתמה ואלרגיות, אלא כל אדם, תלוי במידת קרבתו לכבישים או למפעלים מזהמים נחשף ובריאותו נפגעת כמעה.

מחקרים על קהילות גדולות מראים בברור את הקשר בין זיהום אוויר לשכיחות תחלואה מסוגים שונים. מר ישראלי בבואו להעביר את הרכב טסט שנתי מבסוט שזה עובר מהר, שאיש לא התחבר למחשב הרכב למשיכת נתוני פליטת המזהמים או השחיל לאגזוז חיישן למדידת הפליטות. לחסוך זמן ועברנו טסט - זה העיקר.

בכלל הרכב שלי הרי חדש ולא מזהם אבל אותה קלות דעת (בלתי חוקית) במכוני הרישוי, או איכות הטיפול אצל מוסכים אליהם מגיעות משאיות ישנות היא היא שמאפשרת לאחוז קטן מהרכבים לפלוט כמויות עתק של עשן שחור הפוגע בנו בכל נשימה ונצמד לריאותנו לא פחות מאותה זפת בחוף.

הישראלי הממוצע גם אינו מכיר כלל מהו הקונספט של נחל נקי: בירקון יש טפילים, ביהודיה חיידקי עכברת משפכי גידול בקר, בנחל פולג זורם ביוב מסריח המביא תכופות לסגירת חוף פולג ולנחל אלכסנדר מגיעים, תרתי משמע, נהרות של דם ממשחטות בשטחים. והכל זורם לים שבו, אם ינוקו החופים מזפת, נרצה לטבול בקיץ.

מעט שפיות בעולם דחוס ועצבני

מדינת ישראל סובלת מבעיות סביבה משמעותיות, למשל: אלפי מוקדים של קרקע מזוהמת בבסיסי צה"ל (אחד הגופים הפחות מתחשבים בסביבה) מזרימים רעלים מסוכנים למי התהום. מה אנו שותים ? מי תהום או מים שהותפלו בים. מה אנו אוכלים? מלפפון שהושקה במי קולחין (שפכים מטוהרים) אשר בבדיקות נתגלו בהם שאריות תרופות והורמונים. (ישראל אלופת העולם בשימוש במים ממוחזרים לחקלאות).

הבעיה הגדולה מכולן היא כמובן הצפיפות: ככל שבונים יותר ושטחי הטבע הפתוחים מתמעטים אנו בעצם הדור שנפגע מהידרדרות באיכות הסביבה. כדי למצוא פיסת טבע בתולי אנו צריכים לנסוע רחוק יותר, לעמוד בפקק כי הרי כולם כמהים לאותו חופש שמעניק לנו הטבע.

כולנו בעצם סובלים, מבלי לתת את הדעת, שכל אלו הם "איכות הסביבה" הפוגעת כאן ועכשיו ולא בעתיד הרחוק. זה החיים שלנו, זה הבריאות שלנו וזה מה שנותן לנו מעט שפיות בעולם דחוס ועצבני.

להגן על עצמנו לפני שאנחנו מגנים על העולם

ובמקום לדאוג למצב כאן, לסביבה שלנו, מתמקדים פעילי הסביבה בנושא העולמי. מפלגות מציעות במצע סביבתי למנות "שגרירי אקלים" כאילו שיש לנו משהו ללמד את העולם בנושא.

אז בואו נשים דברים על דיוקם: מדינת ישראל פולטת רק 0.2% מגזי החממה העולמיים. גם אם נכפיל או נחתוך מחר לחצי - זה לא ישנה דבר ברמה העולמית. בניגוד לכל הרעלים והחלקיקים המסרטנים שפולטים מנועי הסולר הישנים במאות אלפי אוטובוסים ומשאיות בישראל - גזי חממה כלל אינם רעל הפוגע באלו שלידם אלא עולים לרום האטמוספירה ופגיעתם משנה את אקלים כדור הארץ כולו - אבל השפעתה של ישראל היא כמעט אפסית.

למעשה, החשמל המופק למען שרתי מערכת הביטקוין העולמית פולט יותר גזי חממה ממדינות שלמות כמו ישראל וארגנטינה. כאשר עמותות סביבתיות אצות רצות לספר לנו על נזקי הטמנת אשפה הם שוכחות לספר לנו על נזק גרוע בהרבה: השריפה הפיראטית של אשפה פולטת דיאוקסינים מסרטנים המגיעים לכל מי שמריח את העשן.

נפלא שכדי להגן על העולם צריך לצמצם הטמנה - אבל אני מעדיף את החסה שלי נטולת דיאוקסינים. אולי במקום לרוץ לבג"ץ להגן על שונית אלמוגים עשרה ק"מ מהחוף נתחיל לדאוג גם לחוף עצמו? הרי הזפת אינה הדבר היחיד שהורס אותו.

מי משאיר את הררי הזבל? אלו שסיימו זה הרגע את הפיקניק ולא טורחים לקחת איתם חזרה את כל מה שהביאו מהבית לים (כן. כולל הטיטול עם מה שעשה התינוק החמוד שלכם).

כאשר המשרד להגנת הסביבה והעמותות הירוקות מדברים גבוה גבוה על גזי החממה ושינוי אקלים העולמי - מה הפלא שאין למשרד יכולת לטפל בסביבה הקרובה. בתור מי שהיה שם אני מעיד כי התעסקות בנושאים העולמיים היא בעצם רק מסך עשן המסייע להתעלמות מהנושאים שמשפיעים עלינו ועל בריאות ילדינו. עצתי לשר/ה להגנת הסביבה הבא: אל תיתנ/י להם לבלבל אותך עם דיפלומטיית האקלים.

הכותב היה בעבר יועץ מקצועי לשר להגנת הסביבה וממקימי תנועת "ישראל יקרה לנו"

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"