גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם של סקרים פנימיים: נתניהו קרוב להקמת ממשלה, כחול לבן ורע"מ בכנסת

סיכום של סקרים שהזמינו מפלגות גדולת מראה היתכנות להקמת ממשלת ימין, שבנט יישב בה ● כך מצאו את עצמם מנהיגי ימינה ותקווה חדשה יושבים ביחד בבלוק "רק לא לפיד" ● וגם: ליברמן מסביר למה מנע הקמת ממשלת ימין ואיך יקים קואליציה בלי חרדים

בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Alex Kolomiensky/Yedioth Ahronoth
בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Alex Kolomiensky/Yedioth Ahronoth

לידי גלובס הגיעו ארבעה סקרים פנימיים של מפלגות גדולות והשקלול שלהם מבשר על תמונת מצב מעט שונה ממה שמשתקף בסקרים המתפרסמים בכלי התקשורת (מכיוון שמדובר בשקלול של יותר מסקר אחד מספר המנדטים הכולל אינו מסתכם ב-120).

ליכוד 31-32 (תלוי באחוז הצבעה), יש עתיד עם 16, סער 13-14 (אבל "פריך" - רבים מהנשאלים לא סגורים על זה סופית) ימינה 10-11, ש"ס 8-9 המשותפת 8-9 ( תלוי באחוז הצבעה ובשיעור מתלבטים גבוה מול רעמ), ליברמן 8 (יציב), יהדות התורה 7, עבודה 6 (יציב), כחולבן 5-6 (קצת "פריך"), איחוד לאומי/עוצמה 5, רעמ 4-5, מרצ 4 (גבולי).

ההבדלים הבולטים - רעמ וכחול לבן בפנים בכל הסקרים, מרצ גבולית, ליברמן והליכוד במנדט שניים יותר, ש"ס חזקה יותר. בכל הסקרים יש שיעור מתלבטים גבוה. בקרב הערבים - האם להצביע ולמי. יש התלבטות בקרב חלק ממצביעי סער וכחול לבן. בקרב בוחרי הליכוד שאחוז ההצבעה שלהם נמוך מסורתית גם יש התלבטות אם להצביע.

בתקוה חדשה הקימו מטה מתלבטים ייעודי והשבוע כל בכירי המפלגה הגיעו אליו וקיימו מאות שיחות למתלבטים/בוחרים אפשריים.

למה הסקרים המתפרסמים בכלי התקשורת שונים? לפי אנשים שמעורבים ישירות בתהליך ומנוסים בתחום, עקב אכילס של כל מכוני הסקרים הוא דרך איסוף המידע. שיטת הטלפונים הישירים פסה כמעט לגמרי מהעולם וכעת רוב המידע נאסף בדרכים דיגיטליות. היתרונות ברורים, אבל החסרון העיקרי הוא שציבורים שלמים זוכים לייצוג חסר, כשמנגד הציבור המעורה דיגיטלית יותר, מקבל ייצוג גדול יותר.

למשל, דוברי רוסית מבוגרים, שככלל לא עונים ברובם לסקרים, גם בגלל קשיי שפה. זו אחת מהסיבות מדוע אביגדור ליברמן מקבל בקביעות יותר ממה שצופים לו הסקרים. עוד אוכלוסייה שלא נדגמת כמעט בשל אוריינות דיגיטלית מעטה, הם בוחרי ש"ס המבוגרים. כך גם בחברה הערבית, ובעיקר זו המבוגרת יותר, השמרנית יותר והדתית יותר.

הסוקרים מנסים לפצות על כך בשימוש בנוסחאות שקלול המבוססות על הנחות עבודה ועל טרנדים. כלומר אם מזוהה מגמה לכיוון מסויים באמצעות שאלות עזר שנשאלים הנסקרים, הסוקר עשוי לתת למגמה הזו גיבוי בנוסחאות השקלול. בד-בבד נעשות שיחות טלפוניות למגזרים שייצוגם חסר, אבל אלה לא מחפים מספיק על הפער.

הטיה אחרת נגרמת בשל שיטת מאגרי הנסקרים - הפאנלים. כל מכון מחזיק מאגר של בין אלפים לעשרות אלפי נסקרים, שמקבלים הטבות קטנות כמו תלושי שי וכו'. כשמוזמן סקר מקבלים כל הנסקרים במאגר פנייה להשתתפות ו-500-1,000 הראשונים נכנסים לשקלול הסקר. השיטה הזו הזמינה פעילי מפלגות להשתתף באופן מאורגן, להצטרף למאגרים ולהזדרז ולענות לסקרים כשמקבלים פנייה. לפי גורם מעורה, המפלגות שידעו לנצל זאת טוב מכולן הן העבודה, עוצמה יהודית והציונות הדתית ככלל. זו אחת מהסיבות לפער בין ההצבעה בפועל לטובת מפלגות אלה למה שקיבלו בסקרים קודם לבחירות.

מנסור עבאס / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הבלוק שבתוך הגוש

שתיהן מפלגות ימין שבראשן מועמדים שאפתניים לראשות הממשלה, שתיהן ניזונות ממאוכזבי נתניהו ולשתיהן יריב נוסף משותף - יאיר לפיד. בשתי המפלגות, תקוה חדשה וימינה, מכחישים וכמעט נעלבים כששואלים על תיאום ושת"פ נגד לפיד. אבל בפועל, הן הפסיקו בימים האחרונים לתקוף אחת את השנייה. לפרשנים כמונו לא נותר אלא לבנות בלוק חדש.

אצל גדעון סער מציינים שהם אלה שמלכתחילה טענו כי לפיד לא יוכל להקים ממשלה, גם אם יהיו לו יותר קולות מלסער. בימינה לקחו את זה השבוע צעד אחד רחוק יותר והודיעו כי לא ישבו תחת לפיד בראשות הממשלה.

עכשיו גם מצטרף הצ'ילבה של לפיד, בני גנץ. שר הביטחון שספג מלפיד ביקורות אינספור ואנשי יש עתיד עלבו בו לא פחות מהעלבונות שבליכוד הטיחו בו. גנץ קרוב יותר לתמיכה בסער לתפקיד. הוא האשים השבוע את לפיד בקנונייה וכי הוא עומד מאחורי מכתב הבטחוניסטים שקראו לו לפרוש. והנה נוצר לו בלוק שביום טוב מגיע ל-30 מנדטים. לפיד מנגד עם תמיכה של העבודה ומרצ מגיע לכ-25. לא בכדי לפיד אומר שהוא מוכן להסתמך על המשותפת.

הסקרים הפנימיים מראים אפשרות סבירה שלנתניהו תהיה קואליציית ימין, חרדים עם בנט. במקרה כזה ההתלבטות של בנט תהיה גדולה, בין ממשלת נתניהו התואמת יותר את הבייס שלו הציוני-דתי, לממשלה אחרת, שבה יקבל תפקיד מכריע. רוטציה בראשות הממשלה עשויה לשכנע אותו. 

בנט. רוטציה תהיה חלק מההסכם? / צילום: אורון בן חקון

חיסונים תמורת הישגים מדיניים

רבים מיריביו של נתניהו מודים (לרוב בשקט) כי במישור המדיני יש לו זכויות. הוא נתפס כך גם בציבור. נתניהו מכין כמה הפתעות מדיניות לקראת הבחירות. ההסכמים עם המדינות הערביות מאפשרים, למשל, ביקורים או מפגשים עם ראשי מדינות, ובלשכת ראש הממשלה עומלים עליהן. עם זאת, יש היסוס מצד מנהיגי המפרציות, שמתרשמים כי בעידן הנשיא ג'ו ביידן, עוצמתו והשפעתו של נתניהו בוושינגטון הוגבלו. אפשרות אחרת היא התקדמות מדינית כלשהי עם מאוריטניה, שלפי מוריה אסרף וולברג בגלי צה"ל, נמצאת ברשימת המדינות שיקבלו מישראל חיסונים עודפים, שגם עשויים לסייע למדינות באמריקה הלטינית או במזרח אירופה לפתוח נציגויות בירושלים.

כחול לבן, כולל שר החוץ גבי אשכנזי, ומפלגות נוספות יצאו בזעם נגד המהלך של חיסונים תמורת הישגים מדיניים, אבל במשרד החוץ גורמי מקצוע היו מעורבים במהלך העברת החיסונים הללו, והמינוף שלהם למטרות המדיניות.

מה שבר את ליברמן?

אחת מהשאלות הפוליטיות שעוד לא נענתה, היא החלטתו של ליברמן למנוע הקמת ממשלת ימין. ממשלה כזו הייתה בהישג יד באפריל 2019, ואז הטיל ליברמן את הפצצה, הציב אולטימטום לנתניהו והחרדים, וגם כשהסכימו לרובו, סירב להיכנס ומאז אנחנו בכאוס שהוביל למערכת בחירות רביעית.

בראיון לגלובס אומר אביגדור ליברמן: "מה ששבר אותי הייתה ההתנהלות של החרדים ושל נתניהו במחצית השנייה של 2018. שתי הכרעות כבדות ועוד כמה מסביב, שהביאו אותי להכרה כי אין שום סיכוי להגיע להסכמות עם המפלגות החרדיות, הם לא מוכנים להתפשר בכלום, ונתניהו ימשיך להיכנע להן ולהסכים לכל מה שירצו.

אביגדור ליברמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

"משבר הקורונה מוכיח זאת כל העת. אי-קבלת תוכנית הרמזור של פרופ' גמזו בגלל הלחץ החרדי, היעדר האכיפה וההקלות בכניסה לארץ, מראות שהחרדים מנהלים גם את המשבר הזה לצורכיהם".

ליברמן מתייחס לחוק הגיוס שיועצים משפטיים של משרד הביטחון הכינו בהתייעצות גם עם גורמים חרדיים, חוק שקיבל הסכמה ראשונית גם של המפלגות החרדיות, אבל נפל בגלל התנגדות של האדמו"ר מגור שגררה את האחרים אחריו. חוק הגיור הוא הקש השני, ועדת משה ניסים קבעה מתווה לחוק, שוב בהתייעצות עם גורמים חרדיים, אבל הפוליטיקאים החרדים טירפדו.

ליברמן פועל נמרצות לגבש גוש נטול החרדים, ומנסה לשכנע את סער ואת לפיד: "נתניהו בכיס שלהם ויעשה הכול כדי להקים ממשלה וקואליציה שיתמכו בחוק הצרפתי. איתו בן-גביר וסמוטריץ', שהם במובנים רבים גרועים מהחרדים, ובקואליציה השנייה אסור שהם ישתתפו, כי שליטתם על ועדת הכספים ועל כמה מהמשרדים החשובים ביותר, היא אסון לכלכלה הישראלית".

ואגב כלכלה, ליברמן רוצה את תיק האוצר בקואליציה כזו, יש לו משנה סדורה מוכנה, שאותה נפרט בהמשך מעל דפים אלה.

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות