גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פי 1,000 מהעובדים: הכירו את המנכ"לים בעלי השכר המופרז ביותר בארה"ב

דוח חדש מגלה כי בין 2018 ל־2019, שכרם של מנהלים בכירים עלה ב-14% לממוצע של 21.3 מיליון דולר בשנה • איך מתבצעת הערכת שכר הבכירים ה"מנופח", והאם יש לכך השפעה על התנהלות החברות? • "שכר הבכירים ממשיך לעלות, בעוד ביצועי החברות ששילמו לבכירים שכר מנופח נותרים מאחור", אומרת מחברת הדוח

מנכ”ל גוגל סונדר פיצ’אי. שכר מופרז / צילום: Associated Press
מנכ”ל גוגל סונדר פיצ’אי. שכר מופרז / צילום: Associated Press

מחקר חדש מדרג את 100 המנכ"לים שמקבלים את השכר "המופרז" ביותר בארה"ב. במקום הראשון והמפוקפק ניצב סונדר פיצ'אי מנכ"ל גוגל, עם שכר שנתי של 281 מיליון דולר - פי 1,085 ממשכורת ממוצעת של עובד בגוגל.

משכורות מנכ"לים עלו ב־14% ב־2019 לעומת השנה שלפניה, לממוצע של 21.3 מיליון דולר לשנה - כך על פי דוח "100 המנכ"לים שמקבלים את השכר המופרז ביותר", שפירסמה עמותת As You Sow בשבוע שעבר. העמותה שבסיסה בקליפורניה פועלת לקידום אחריות חברתית ואחריותיות בקרב תאגידים.

הארגון עורך מזה שבע שנים רשימה של 100 המנכ"לים שמרוויחים את השכר "המופרז ביותר" בהתבסס על השוואה בין חבילת התגמולים שלהם הכוללת את השכר, בונוסים, מענקי מניות ואופציות וההחזר לבעלי המניות. כותבי הדוח קוראים לבעלי מניות מרכזיים בעלי השפעה לדרוש שהשכר המופרז יעודכן וייעשה הוגן יותר.

בכל שנה כותבי הדוח מעריכים את התגמולים הכספיים של המנכ"לים בכל חברות S&P 500 באמצעות נתונים המסופקים על ידי שירותי בעלי המניות המוסדיים (ISS). כמו כן, הארגון משתמש גם בנתונים שמספקת HIP Investor, שמשתמשת במודל רגרסיה סטטיסטי כדי לחשב מה היה אמור להיות שכרו של המנכ"ל, בהנחה ששכר כזה קשור לחישוב הביצועים של מניות וניירות ערך אחרים של החברה (TSR) בחמש השנים הקודמות. זה מספק נוסחה לחישוב סכום השכר העודף שמקבל מנכ"ל.

על פי חישוב זה, עולה כי השכר של סונדר פיצ'אי מופרז ב־­95% ממה שמשלמים לו, כך שמקום 280 מיליון דולר הוא אמור לקבל 13.9 מיליון - 266 מיליון פחות ממה שמשולם לו. במלים אחרות שכרו מנופח בשיעור של 1915%.

AP Tsering Topgyal :צילום

שכר המנכ"לים לא נפגע מהקורונה

בעוד שבתקופת הקורונה גדל שיעור האבטלה בקרב העובדים בשכר נמוך והוא עומד היום על 20%, שכרם של המנכ"לים רק עלה ועלה והוא כיום הגבוה ביותר אי־פעם. מחקר של מכון המדיניות הכלכלית (Economic Policy Institute), שצוטט בדוח, גילה ששכר העובדים הזוטרים מהווה כיום נתח קטן יותר מהכלכלה האמריקאית לעומת כמעט כל שנה מאז שהפדרל ריזרב החל למדוד נתונים מסוג זה בשנות ה־40.

אחת הטענות בדוח, שחוזרת על עצמה כבר כמה שנים, היא שחברות רבות "חוטאות שוב ושוב" ומשלמות לבכירים שכר מנופח שמנותק מהתוצאות הריאליות בשטח. שלוש החברות הגרועות ביותר בהיבט הזה הן חברות תוכן ומדיה: חברת דיסני, תאגיד התקשורת הענק קומקאסט וחברת המדיה דיסקברי (Discovery). המנכ"לים של שלוש חברות אלה קיבלו למעלה מ־700 מיליון דולר מאז 2015, בזמן שהחברות שהם עומדים בראשן הציגו ביצועים לא מזהירים, כך נכתב בדוח.

מתוך כמעט 270 חברות, שמנהליהן נכללו ברשימה השנתית של "100 המנכ"לים בעלי השכר המופרז ביותר", לפחות פעם אחת בשבע השנים האחרונות, תשעה מהם נכחו בכל רשימה מאז 2015. "לפי החישובים שעשינו במהלך השנים הללו, תשע החברות הללו שילמו למנכ"לים שלהם סך כולל של 1.2 מיליארד דולר. יותר משלוש חמישיות או 62%, מהסכום הזה - 744 מיליון דולר - שולמו לשלושה מנכ"לים מתוכם: מנכ"ל דיסקברי דייוויד זסלב, מנכ"ל וולט דיסני רוברט "בוב" איגר, ומנכ"ל קומקאסט בריאן רוברטס", ציינו כותבי הדוח. שש החברות האחרות הן AT&T, גולדמן זאקס, יבמ, חברת התרופות מקסון, ראלף לורן וחברת הפארמה רג'נרון.

"אם סכום זה היה מחולק באופן שווה בין 416 אלף עובדי החברה, כל אחד מהם היה מקבל 1,788 דולר. או לחלופין, במקום לשלם יותר מדי למנכ"לים שלהן, שלוש החברות הללו היו יכולות להשתמש בכסף הזה כדי לשלם דיבידנד נוסף לבעלי המניות". כך, במקום שדיוויד זסלב יזכה ב־400 מיליון דולר, דיסקברי הייתה יכולה לשלם דיבידנד של 2.4% נוספים; ובמקום חבילת השכר של בוב איגר, שפרש באחרונה, ובריאן רוברטס מקומקאסט, החברות היו יכולות להגדיל את הדיבידנדים ששולמו לבעלי המניות ב־7 או 8 נקודות בסיס (bps).

STEVE MARCUS צילום: רויטרס

השכר המפורז מייצר חוסר שיווין קיצוני

המחברים טוענים כי תשלום יתר למנכ"לים באופן שיטתי יכול להיות סימן לאחריותיות לקויה, לממשל חלש ולחוסר דאגה לאינטרסים של בעלי המניות. הדוח מעלה כי ביצועי החברות, שבאופן עקבי מופיעות ברשימת השכר המופרז, פיגרו אחר ביצועי חברות S&P 500, שמעולם לא הופיעו ברשימה של As You Sow.

"בתוך מגפה עולמית שהרסה את הכלכלה, מיליארדרים - מנכ"לים ביניהם - צפו בהון שלהם מזנק", אמר שר העבודה האמריקאי בממשל קלינטון, רוברט רייך, בהודעה שהוציא לגבי הדוח.

"בזמן שהשכר שלהם זינק כפי שמראה הדוח החדש", הוא הוסיף, "המשכורות של העובדים הפכו לנתח קטן ביותר מהכלכלה האמריקאית מאז שנות ה־40. משבר חוסר־השוויון הזה הופך את הדרישה לפעולה בנוגע למשכורות הבכירים לחשובה אפילו יותר".

Ted S. Warren AP :צילום

ממפים את דפוסי ההצבעה של בתי ההשקעות

אחת המטרות המרכזיות בדוח As You Sow היא למפות ולנתח את דפוסי ההצבעה של מנהלי קרנות הנאמנות ובתי ההשקעות הנוגעים לשכר המנהלים.

מחברי הדוח בדקו האם נציגי הקרנות בדירקטוריונים - ובמיוחד שתי הקרנות הגדולות בתחום, ונגארד גרופ ובלקרוק - ממלאים כראוי את תפקידם ובוחנים לעומק את חבילות השכר המוצעות למנכ"לים מול התוצאות בשטח, או שהן מאשררות באופן "עיוור" את המלצת ההנהלה, גם כאשר מדובר בחבילות שכר מנותקות מהמציאות.

המחברים מבקרים בחריפות את מנהלי הקרנות שלטענתם "הולכים באופן עיוור אחרי המלצות ההנהלה ומאשרים חבילות שכר מנופחות למנהלים בכירים".

שלושת בתי ההשקעות הגדולים ביותר כיום, ונגארד, בלקרוק וסטייט סטריט, הם בעלי המניות הגדולים בחלק ניכר של חברות S&P 500. רבים ממנהלי הקרנות הפיננסיות הגדולות מפעילים קרנות פסיביות, שמשקיעות בכל חברה בתוך מדד זה, ללא קשר לאיכות הניהול שלהן. אם הם מוצאים בעיות כלשהן בהן, הם לא מוכרים את מניותיהן. האפשרות היחידה שלהם במקרה זה היא להצביע נגד חבילת השכר של המנכ"ל או הצבעה נגד בחירה מחודשת של חלק מחברי הדירקטוריון או כולם.

Claude Paris AP :צילום

על פי מחברי הדוח, רק 2% ממנהלי הקרנות בבלקרוק הצביעו נגד חבילות שכר בחברות S&P500, ורק 8% הצביעו נגד החברות הרשומות בדוח החדש של השכר המנופח. זהו שיעור ההתנגדות הנמוך ביותר לשכר מוגזם של מנכ"ל מצד הקרנות הניהול הגדולות, מציינים כותבי הדוח.

ונגארד הצביעה נגד 4.2% מחבילות השכר של מנכ"לי חברות S&P 500 ו־17.2% מחבילות השכר בחברות שמככבות בדוח "100 המנכ"לים שמקבלים את השכר המופרז ביותר". אלו שיעורי התנגדויות גבוהים יותר מאשר בשנים האחרונות.

בשנת 2020 חשפה ונגארד לראשונה מידע על הצבעותיה על חבילת השכר של המנכ"לים בארבע חברות שונות. נתק בין שכר לביצוע. החברה גילתה כי היא התנגדה לאישור חבילת השכר של המנכ"לים של אלפבית ואובר בשל נתק בין השכר לביצועים. ונגארד גם חשפה כי היא הצביעה נגד 384 דירקטורים בגלל חששות לפיצויים מבכירים, אך אינה מגלה את החברות הספציפיות.

Richard Drew AP :צילום

"שימור המערכת ועזרה לאוליגרכיה"

רוזאנה לנדיס־וויבר, מחברת הדוח ומנהלת "תכנית שכר הבכירים" בארגון As You Sow, רואה "הזדמנות גדולה" בתקופה הזו של השנה - עונת הפרוקסי שמתרחשת סביב אפריל - שבה ציבור המשקיעים בחברה, מהפרטי ועד המוסדי, יכולים להביע את דעתם על שכר מנהליה ואף לנסות לסכל החלטות שמועלות לדיון באסיפה הכללית. ואכן, עונת הפרוקסי של 2021 צפויה להיות מעניינת במיוחד על רקע מגפת הקורונה, נתוני האבטלה והזינוק בשווי של חלק מהחברות, שמשליך גם על חבילות השכר של המנכ"לים שלהן.

"מנהלי קרנות וקרנות הפנסיה מביעים התנגדות גוברת לחבילות השכר של מנכ"לים וזה משתקף בהצבעות שלהם", אמרה לנדיס־וויבר, "יותר בעלי מניות עושים צעד ודורשים אחריותיות בכך שהם מצביעים נגד חברים מסוימים בוועדות השכר".

יחד הם זאת, היא הוסיפה, שכפי שהודגם בדוח, "שכר הבכירים ממשיך לעלות, בעוד ביצועי החברות ששילמו לבכירים שכר מנופח נותרים מאחור. כפי שהדגמנו בדוח הזה מדי שנה, מנהלי הקרנות הגדולות תומכים לעתים קרובות בשכר גבוה".

eff Chiu AP :צילוםManu Fernandez AP :צילוםלנדיס־וויבר ציטטה מתוך הספר "המערכת: מי עיוות אותה ואיך מתקנים זאת", של שר העבודה של ארה"ב לשעבר, רוברט רייך. "האוליגרכיה האמריקאית משלמת סכומי עתק למערך נרחב של עורכי דין תאגידיים, יועצי מס, מתכנני אחזקות, בנקאי השקעות, מנהלי כספים ואנשים מתחום השיווק ויחסי הציבור, על מנת להגדיל את כוחה וממונה של האוליגרכיה וכן להגן עליה. זה לא תיאור התפקיד הרשמי שלהם, כמובן. ייתכן אפילו שמעטים מהם הועסקו על מנת לקדם 'אחריות חברתית בתאגיד'".

"כפי שכותב רייך", היא מוסיפה, "כל האנשים האלה לא היו רוצים להיראות, וגם לא רואים את עצמם כמגני או מקדמי האוליגרכיה. הם לא רואים בעצמם אנשים משוחדים או קנויים, אלא אנשי מקצוע ישרים העושים עבודה מעולה ונצמדים לקוד אתי. אבל המציאות העגומה היא שהקריירות שלהם מוקדשות לשימור והגנה על המערכת ולעזרה לאוליגרכיה לצבור כסף וכוח נוספים'".

Dale Sparks AP :צילום

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים