גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניתוח הכירורגי הצליח: המנכ"לית שהקפיצה את שווי לומניס פי חמישה

מאז מונתה ציפי עוזר-ערמון למנכ"לית חברת המכשור הרפואי מיקנעם, שווי החברה הושבח ללא היכר, כולל מכירתה פעמיים לקרנות השקעה זרות ● בראיון שנתנה לגלובס בעבר אמרה עוזר-ערמון: "אני קוראת מחקרים קליניים, לא הרבה מנכ"לים עושים את זה. אני מאמינה בעומק ניהולי"

מנכ"לית לומניס, ציפי עוזר־ערמון. השינוי לטובה החל עם גיוסה ב־2012 / צילום: רמי זרנגר
מנכ"לית לומניס, ציפי עוזר־ערמון. השינוי לטובה החל עם גיוסה ב־2012 / צילום: רמי זרנגר

בסוף השבוע שעבר נחתמה עסקה למכירת הפעילות הכירורגית של חברת לומניס ב-1.1 מיליארד דולר לענקית המכשור הרפואי בוסטון סיינטיפיק, וזאת כשנתיים בלבד אחרי שלומניס כולה נרכשה תמורת סכום דומה על-ידי קרן הפריווט אקוויטי הזרה בארינג (Baring Private Equity Asia). לאחר השלמת המכירה בעוד מספר חודשים, תמשיך לומניס להתנהל על בסיס חטיבות האסתטיקה הרפואית ורפואת העיניים, שנשארות ברשותה.

לומניס מיקנעם הוקמה לפני כמעט 30 שנה, והיא אחת מחברות המכשור הרפואי הישראליות הוותיקות ביותר. בעבר הייתה מהסנוניות הראשונות של תחום הביומד הישראלי בשוק ההון האמריקאי, ובמהלך העשור הראשון לפעילותה עברה תהפוכות דרמטיות: נסיקה, התרסקות בעקבות מיזוג כושל ומאבק שליטה שהוביל להדחת המייסד. בשנת 2006 נמחקה מניית החברה מהנאסד"ק, לאחר שנקלעה לחובות כבדים ועל רקע אי-סדרים חשבונאיים.

קו פרשת המים, אומרים מקורבים ללומניס, התרחש בשנת 2012, עת מונתה ציפי עוזר-ערמון כמנכ"לית החברה. מאז הושבח שווי החברה ללא היכר, ולראיה הנפקתה המחודשת בנאסד"ק, מכירתה לקרן הפרייבט אקוויטי XIO ב-2015 תמורת 520 מיליון דולר ומכירתה בשווי כפול לקרן בארינג ב-2019. עוזר-ערמון שרדה שלוש החלפות בעלות וכרגע נערכת כנראה לאפשרות של מכירת פעילויות נוספות. 

"הכסף ייצא כנראה החוצה לבארינג"

לדברי גורם בשוק הההון המכיר את לומניס: "חטיבת הכירורגיה שנמכרה היא הרווחית ביותר. החברה רושמת רווח שנתי של 70-80 מיליון דולר בערך, מהם כ-50 מיליון מהחטיבה הזו. בוסטון סיינטיפיק כבר מפיצה את המוצרים הניתוחיים של לומניס, שמכוונים בעיקר לשוק האורולוגי, והם כנראה שמחו להפוך את המוצרים האלה לשלהם. 

"ככל הנראה הכסף שנכנס כרגע ללומניס לא יישאר בה, אלא ייצא איכשהו החוצה לבארינג, שתמכור בהמשך גם את שתי החטיבות האחרות. בשוק כבר אומרים שחטיבת האסתטיקה למכירה, ואני מעריך שניתן לקבל עליה כ-400-450 מיליון דולר נוספים, מכפיל של פי שלושה בערך על הכנסותיה. את רפואת העיניים, שהיא חטיבה קטנה יותר, ייתכן שימכרו בעוד 200-300 מיליון דולר, כלומר בארינג תעשה בסופו של דבר פי 2-3 על ההשקעה הממונפת שלה".

אותו גורם מציין כי אתר המו"פ של החברה ביקנעם, המעסיק כ-450 עובדים, שצפוי לשמש כבסיס לפעילות של בוסטון סיינטיפיק, "מכיל ערבוב של אנשי פיתוח מכל החטיבות והתהליך של להפריד אותו לשם המכירה יהיה די מורכב. זה נכון גם לגבי חברת השיווק של לומניס בסין, שמשווקת את מוצרי כל החטיבות".

הנסיקה, הנפילה וההבראה

נחזור מעט להיסטוריה, ולדרך שעשתה לומניס מהתהום ועד היום. החברה נוסדה על-ידי ד"ר שמעון אקהויז תחת השם ESC בתחילת שנות ה-90, והתמקדה בכירורגיה מבוססת אנרגיית אור. היא הנפיקה את מניותיה בנאסד"ק ב-1996, ותוך כשנה וחצי נסק שווייה מכ-200 מיליון דולר בהנפקה לכמיליארד דולר.

רכישה של חברה ישראלית אחרת, תעשיות לייזר, שהתמקדה בתחום הניתוחים באמצעות לייזר, לא עלתה יפה, המניה צנחה והובילה למאבק שליטה שהסתיים בהדחתו של אקהויז על-ידי אריה גנגר. אך ההמשך לא היה טוב יותר: בעקבות רכישה ממונפת של חברה אמריקאית, וכניסת מתחרים לתחום, נקלעה לומניס לחובות כבדים, ואף נאלצה להימחק מהמסחר בניו יורק ב-2006 על רקע אי-סדרים בדוחותיה הכספיים.

מי שזיהו וניצלו את ההזדמנות היו קבוצת ויולה ועופר הייטק, קרנות ההשקעה של שלמה דברת והאחים עופר, שרכשו את לומניס מידי הנושה הגדול שלה, בנק הפועלים, והחלו להבריא אותה בהדרגה. כאמור, השינוי לטובה החל כאשר בעלי הבית החדשים גייסו את עוזר-ערמון, שהייתה לפני כן מנכ"לית טבע יפן וראש חטיבת ה-USB בסאנדיסק.

עוזר-ערמון החלה מיד בקיצוץ הוצאות, ביטלה שתי חטיבות (וטרינרית ודנטלית) שהיו פחות משמעותיות לחברה, וארגנה אותה מחדש לפי תחומי פעילות במקום לפי אזורים גיאוגרפיים. היא מיקדה את המו"פ של החברה כך שבאמת ישרת את המוצרים, ורק אחרי שנפטרה מהחובות והחלה לחזור לצמיחה ורווח, שבה להשקעה גדולה יותר במו"פ, והתגאתה מאוד בשיעור הכנסות החברה שהגיעו ממוצרים חדשים.

"ויתרתי על הסמנכ"לים - עבדתי עם היסודות"

בראיון שנתנה לורד רמון-ריבלין מגלובס ב-2015, הסבירה עוזר-ערמון כי לצורך השינוי נאלצה לפטר חלק גדול מחברי ההנהלה הקודמת: "מצאתי צוות שחשב שמה שהוא עושה זה סבבה. כולם היו בטוחים שהכול מצוין, אבל הכול לא היה מצוין. הבנתי שאין דרך לנצח עם הצוות הזה. ידעתי שאני אגיע לשומקום. כשכל אחד הסביר לי שהכול אצלו מצוין והבעיה אצל האחר, הבנתי שאלה לא האנשים שייקחו אותי קדימה.

"מצאתי ששכבת הביניים - מנהלי הביניים שמדווחים לסמנכ"לים - מאוד טובה מבחינת איכות, אבל לא מלוכדת. החלטתי להעצים אותם ולעבוד איתם ישירות, לא דרך הסמנכ"לים. הוויתור על הסמנכ"לים אפשר לי להחליף אותם בזה אחר זה. עבדתי עם היסודות".

לדברי עוזר-ערמון באותו ראיון, המכירות היו בקיפאון והרווחיות בירידה. "בניתוח מהיר הגעתי למסקנה שמקור הבעיה בשלושה גורמים: אי-יעילות תפעולית, מחסור במוצרים חדשים וחוב גדול לבנקים.

"לא הייתה אמונה בחברה שאפשר להרוויח יותר מבלי להגדיל את המכירות. שמנו את הדגש על הורדת עלויות המוצר, בכל שלב ושלב, לרבות תכנון מחדש של חלקים משמעותיים. השיפור ברווחיות שחרר משאבים כספיים שאותם השקענו בשיווק ובפיתוח של מוצרים חדשים".

"ירידה לפרטים במובן הכי עמוק"

את הצלחתה באותו ראיון ייחסה בין היתר לסקרנות שלה. "אני קוראת מחקרים קליניים, לא הרבה מנכ"לים עושים את זה. אני מאמינה בעומק ניהולי. הייתי השבוע בגרמניה, הלכתי ודיברתי עם רופאים, הייתי בשני ניתוחים, ניסיתי להבין מה מפריע להם בחדרי ניתוח, ומה יגרום להם לעבוד איתי. ראיתי ציוד מתחרה בחדר הניתוח, ובדקתי מה חושבים עליו. זו התעמקות שבאה מסקרנות ומערנות, והיא מידבקת ארגונית. זו ירידה לפרטים במובן הכי עמוק שלה".

עוד אמרה, כי "אני אדם מתעניין, ואני מאמינה שצריך ליהנות בעבודה. אחת לרבעון אני מכנסת את העובדים ואומרת להם: 'בסופו של דבר מרבית חיינו אנחנו משקיעים בעבודה, ולכן חייבים ליהנות'. אצלנו בישיבות הנהלה צוחקים, מספרים בדיחות, וזה בסדר".

המטרה הייתה לחזור לנאסד"ק

ב-2012, עם מינויה של עוזר-ערמון, המטרה המוצהרת הייתה לחזור לנאסד"ק, מהלך שהושלם בשנת 2014 עם הנפקה לפי שווי של יותר מ-400 מיליון דולר. קודם להנפקה, בין 2012 ל-2013, הצמיחה עוזר-ערמון את ההכנסות ב-10%, והרווחיות צמחה מ-6.7 מיליון דולר ב-2012 ל-17 מיליון ב-2013. על רקע הצמיחה ברווחיות, חטיבות האסתטיקה והכירורגיה הגיעו לאותו גודל בערך, כאשר חטיבת העיניים מהווה כ-20% מהפעילות.

הנתונים האלה הספיקו לקרן הפרייבט אקוויטי XIO לרכוש את החברה מהבורסה כשנה לאחר מכן. מאז שהחברה חדלה להיות ציבורית, קשה לדעת בדיוק מה קרה להכנסותיה ורווחיותה, אך ניתן לגזור זאת מהשווי שבו רכשה אותה בארינג - כאמור כפליים ממה ששילמה XIO. ב-2018, על פי פרסומים לא מאושרים, הכנסות החברה הגיעו ל-400 מיליון דולר, כמעט כפול מב-2015.

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"