גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקרת הזכוכית, גרסת עורכי הדין: למה מספר השותפות במשרדים נמוך?

לרגל יום האישה הבינלאומי בדקה חברת הדירוג דן אנד ברדסטריט עבור גלובס את מצב עורכות הדין בישראל ● רובן אינן מתברגות בתפקידי הנהלה, למעט בתחומי העיסוק המשפטי של דיני משפחה ודיני עבודה ● ומה אומרים במשרדים הגדולים? "אנחנו פועלים לקידום האיזון המגדרי"

רק שליש מעורכות הדין בארץ שותפות בפירמות גדולות / צילום: Shutterstock
רק שליש מעורכות הדין בארץ שותפות בפירמות גדולות / צילום: Shutterstock

המהפכה הפמיניסטית מבוששת להגיע לשוק עריכת הדין. נתונים שחשפה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העלו כי בזמן שבעבר נשלט שוק עריכת הדין על ידי גברים, המגמה בשנים האחרונות התהפכה וכיום נשים מהוות 54% מ-70 אלף עורכי הדין הפעילים בארץ.

ואולם, מבדיקה שהכינה חברת הדירוג דן אנד ברדסטריט עבור גלובס עולה כי הגידול הדרמטי בכמות עורכות הדין הנשים לא בא לביטוי בתפקידי הנהלה ושותפות בפירמות. מהבדיקה עולה כי נשים מהוות 31% בלבד מהשותפים ב-25 משרדי עריכת הדין הגדולים בארץ. במילים אחרות, יש היום בישראל הרבה יותר נשים עורכות דין מאשר בעבר, אולם הן אינן מתברגות לתפקידי הנהלה, ובהתאם, אינן נהנות מתנאי השכר הטובים של השותפים במשרדים.

בדיקת דן אנד ברדסטריט מעלה כי נכון לסוף שנת 2020 רק משרד אחד מבין 25 המשרדים הגדולים - פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות' - התקרב לאיזון בין השותפים והשותפות. 34 מהשותפים בפירמה בסוף 2020 היו נשים, ו-35 גברים (49%). משרדים נוספים שבהם יש באופן יחסי הרבה נשים שותפות הם מ. פירון ושות' עם 40 שותפות מתוך 89 שותפים (45%), ומשרד עמית, פולק, מטלון ושות' עם 18 שותפות מתוך 42 בסך הכול (43%).

כאשר מסתכלים על הפירמות הגדולות ביותר, המעסיקות מאות רבות של עורכי דין, רואים שהמצב בהן אינו מאוזן כלל בין נשים לגברים. כך, למשל, לפי סקירת דן אנד ברדסטריט בסוף 2020 הועסקו במשרד הרצוג, פוקס, נאמן, רק 61 עורכות דין נשים מקרב 169 השותפים (36%). הייצוג הנשי בקרב השותפים במשרד מיתר ושות' היה אפילו נמוך יותר - רק 44 מתוך 127 השותפים בו בסוף 2020 היו נשים (35%).

במשרד גולדפרב זליגמן ושות' הועסקו בסוף 2020 רק 38 עורכות דין שותפות מתוך 112 שותפים, כלומר, רק 34%. במשרד גורניצקי ושות' הועסקו בסוף 2020 מספר נמוך של 17 שותפות מתוך 67 שותפים, כלומר 25%. 

 

פערים גם בשכר

התמונה של שילוב נשים בתפקידי שותפות בפירמות עורכי הדין הגדולות מדאיגה לא רק בגלל הנתונים האבסולוטיים הנמוכים, אלא גם, ואולי בעיקר, בגלל שלא ניתן לראות מגמה של שיפור. מהסקירה עולה כי שיעור השותפות הממוצע ב-25 הפירמות הגדולות בשנת 2021, 31%, זהה לשיעור השותפות הממוצע באותם משרדים לפי שש שנים, ב-2015. יתר על כן, בשנה החולפת אפילו חלה ירידה זעירה בשיעור השותפות הממוצע ב-25 הפירמות הגדולות, מ-32% ל-31%.

מהסקירה של דן אנד ברדסטריט עולה גם כי אחוז השותפות במשרדים שעוסקים בדיני משפחה וירושה הוא הגבוה ביותר, כאשר נשים מהוות 59% מהשותפים במשרדים שעיסוקם בדיני משפחה. גם בתחום של דיני עבודה המצב הוא מעט שוויוני יותר מאשר בשוק עריכת הדין כולו - עם 42% שותפות. לעומת זאת, הסקירה מעלה כי רק 25% מהשותפים במשרדים שמתמחים בתחום הצווארון הלבן הן נשים.

לדברי אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנליזה בחברת הדירוג, הירידה בכמות השותפות במשרדים הגדולים בשנת 2021 "ממשיכה להרחיק את ענף עריכת הדין משוויון מגדרי. פירמות עורכי הדין מהוות 'שחקן משמעותי' בליווי מהלכים רבים במשק הישראלי, ובאחריות ראשי הפירמות המובילות לוודא את קיום התנאים המתאימים לייצוג הולם גם בהנהלת הפירמה.

"זאת על מנת שההחלטות המתקבלות ומגוון הדעות מסביב לשולחן ייצגו את כלל לקוחות המשרד. הפירמות שמובילות את שוק עריכת הדין צריכות להוות סמן ימני לכלל עורכי הדין בענף גם בכל הנוגע למתן הזדמנות שווה לקידום".

יצוין כי לא רק שנשים אינן מתברגות מספיק בתפקידי הנהלה במשרדים הגדולים, אלא שהן גם מרוויחות פחות מעורכי דין גברים. סקר שכר שערכה חברת ההשמה קודקס (Codex), ושהתפרסם בגלובס בשנה שעברה, חשף כי בעוד שעורכות דין בעלות ותק של עד שלוש שנים מקבלות שכר דומה לשכר עורכי דין גברים באותו ותק, ככל שהוותק גדל התמונה משתנה לרעת הנשים.

לפי הסקר, בשנים הראשונות במקצוע פער השכר בין נשים לגברים שעובדים במשרה מלאה (42 שעות ויותר) הוא זניח. בוותק של עד שלוש שנות ניסיון, מרוויחים עורכי הדין הגברים בממוצע 11,491 שקל ברוטו בחודש, בעוד שעורכות דין בעלות ותק זהה מרוויחות בממוצע 11,382 שקל - פער של כ-1% בלבד. בוותק של 3-7 שנים, הפער בין המינים כבר עולה לכ-13%. בעוד שעורכי דין גברים מרוויחים בממוצע כ-15,608 שקל ברוטו בחודש, הנשים באותם ותק והיקף משרה מרוויחות בממוצע 13,851 שקל בלבד.

ממצאי הסקר הראו בנוסף שככל שהוותק גדל, כך גם גדלים פערי השכר בין המינים. כשמדובר בוותק של 7-20 שנים, הפער בשכר בין עורכות דין לעורכי דין מזנק לכ-31%. הגברים מרוויחים בממוצע 28,791 שקל ברוטו בחודש, ואילו הנשים באותם ותק והיקף משרה מרוויחות בממוצע 21,984 שקל בלבד.

"משמרים ומקדמים"

לדברי עו"ד פיני רובין, שעומד בראש משרד גורניצקי, "המשרד חרט על דגלו זה שנים לקדם את האיזון המגדרי בפירמה, ואנו רואים את התוצאות בשטח והשינוי במגמה ביחס לשנים קודמות. עדי נחמיאס, שותפה ומנכ"לית הפירמה, מספרת כי במשרד נקטו "בשורה של צעדים על מנת לשמר ולקדם את הנשים המצוינות שבינינו. כל התהליכים נועדו לכוון ולתת כלים לכל אותן נשים מוכשרות למצות את הפוטנציאל הטמון בהן, ולתת להן את הבמה הראויה".

השותפים המנהלים ליאור פורת וכפיר ידגר סבורים כי "המשימה להוביל את השינוי היא של כולנו. מדובר בתהליך של העצמת הפרדיגמה והתפיסה החברתית והמערכתית המתרחשת, ואנו פועלים ברוחה - ברור לנו שההשקעה שלנו בנושא היום תישא פירות במהלך השנים הבאות".

במשרד ש. הורוביץ ושות' אומרים כי "ההתפתחות המקצועית של נשים במשרד הנה בעלת חשיבות ראשונה במעלה, ואנו גאים בעורכות הדין במשרדנו, המהוות למעלה ממחצית מכלל עורכות ועורכי הדין במשרד.

"בשנתיים האחרונות צרפנו שמונה שותפות חדשות, והן מהוות יותר ממחצית מהשותפות והשותפים שצירפנו לשותפות. השותפות במשרד מוצאות בו מסגרת תומכת, המאפשרת להן להתפתח ולהתקדם בעשייה מקצועית משמעותית.

"זה המקום לציין שמיכל ליברמן, שותפה במשרד, מכהנת זה מספר שנים כדירקטורית בארגון Lex Mundi - ארגון בינלאומי המאגד את משרדי עורכי הדין המובילים בעולם, שמשרדנו הוא החבר הישראלי היחיד בו, ובשנה האחרונה היא אף נבחרה לתפקיד היוקרתי של יו"ר הארגון".

במשרד גרוס מסבירים כי המשרד "מעסיק כיום כ-170 עורכי דין, מתוכם 71 נשים (42%). מספר השותפים והשותפות עומד על 52, מתוכם 15 נשים שותפות. המשרד הינו מהבודדים שבהם עומדת אישה בראש הפירמה - את המשרד מובילה כיום עו"ד איה יופה, שותפה מנהלת וראש מחלקת שוק ההון .

"כמו כן, נשים נוספות מחזיקות בעמדות מפתח במשרד, כמו עו"ד (ורו"ח) אסתר קורן, ראש מחלקת חברות, מיזוגים ורכישות (M&A) ויו"ר משותף של הוועדה האקזקוטיבית ו-5 שותפות נוספות. כלומר, 7 שותפות מתוך 13 מנהלות מחלקות ותחומי התמחות. משרדנו רואה חשיבות בקידום נשים ושבירת תקרת הזכוכית, ופועל להציב נשים מוכשרות וראויות בעמדות מפתח והשפעה".

לדברי עו"ד אילן שרקון, מייסד משרד שרקון בן עמי אשר ושות׳: "אנחנו פועלים כל הזמן לקידום עו"ד ראויים למעמד של שותפים ושותפות, ונמשיך לעשות זאת. אני גאה שקרוב לרבע מהשותפים במשרד הן נשים וגם עורכות הדין האחרות במשרד, שאינן שותפות, מתקדמות אצלנו לתפקידים ניהוליים. מקצוע עריכת הדין הוא אחד המקצועות בהם חייב להיות שוויון מגדרי מוחלט ובהחלט הייתי רוצה לראות בו יותר נשים בתפקיד שותפות ויותר שותפים גברים שמקדמים נשים לתפקידים בכירים".

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות