גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביטקוין שובר שיאים: מה צריך לדעת לפני שמממשים

הזינוק בשווי של מטבעות דיגיטליים מוביל ישראליים רבים לממש את המטבעות שברשותם ● רשות המסים סימנה את זירת הקריפטו והחלה לדרוש מפעילים בתחום מידע על הנכסים הדיגיטליים שברשותם ● עו"ד רחלי גוז-לביא עם שישה טיפים שיעזרו לכם לסחור במטבעות דיגיטליים, בלי להסתבך עם רשות המסים

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

לאחרונה חצה הביטקוין לראשונה את רף ה-60 אלף דולר ליחידת מטבע (מאז הוא ירד מעט, וכיום שערו עומד על כ-57 אלף דולר למטבע), דבר שהוביל ישראלים רבים לממשו לכסף מזומן. למהלך הזה, כמו גם להמרה של כל מטבע דיגיטלי אחר, יש השלכות מס, ולא כולם מודעים אליהן.

עמדת רשות המסים באשר למיסוי הפעילות באמצעי תשלום דיגיטליים פורסמה לפני מספר שנים, ולפיה מטבע דיגיטלי הנו "נכס" ולא "מטבע" ולכן מחויבים המשקיעים במטבעות הדיגיטליים במס רווחי הון בגובה 25%, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. במקרה שהפעילות עולה כדי עסק יחויב העוסק במס דו שלבי כחברה או במס שולי לפי מדרגות המס ליחיד.

בשנים האחרונות סימנה הרשות את זירת הקריפטו והחלה לדרוש מפעילים בזירת המטבעות הדיגיטליים מידע על הנכסים הדיגיטליים שברשותם כמו ביטקוין, את'ריום, ריפל, קאש, EOS וקרדנו.

פקידי השומה ברחבי הארץ שיגרו מכתבי דרישות למחזיקי המטבעות שמטרתם בירור חבות המס של אותם פעילים ופתיחת תיקי "עסק" לפעילים בזירה במקרים הרלוונטיים, ורגע לפני המשבר, נפתחו עשרות תיקי מס הכנסה לפעילים בזירת המסחר וההשקעה במטבעות דיגיטליים.

הזינוק של הביטקוין בשנה האחרונה, לצד העובדה שקופת המדינה מרוקנת ויש צורך במילויה, מחזירים כעת את הפעילות בזירה הזאת אל הרדאר של רשות המסים. אז מה צריך לדעת כדי לא להסתבך עם הרשות?

עו"ד (רו"ח) רחלי גוז-לביא, שותפה במחלקת המסים במשרד עמית, פולק, מטלון ושות', עונה על השאלה עם שישה טיפים שחייבים לדעת לפני שממירים מטבע דיגיטלי.

הטיפ הראשון: להבין מתי המרת מטבע דיגיטלי תחשב לעסק?

עמדת רשות המסים בישראל, קובעת כאמור כי מימוש ביטקוין כמו גם כל מטבע קריפטוגרפי אחר, יחשב כמס כרווח הון החייב בשיעור מס של 25%. עמדה זו אומצה ע"י בית המשפט בישראל.

אולם, יתכנו מצבים שבהם הרשות תטען שהמרת המטבע מהווה התנהלות עסקית ולכן תמוסה בשיעורי מס גבוהים יותר שיכולים להגיע ל-45%. "מקום שבו אדם מבצע עסקאות קריפטוגרפיות רבות ובהיקפים גבוהים, ולעיתים אף במקום שבו האדם כרה את המטבעות, יראו בו כמי שהפיק הכנסה מעסק החייבת בשיעור מס שולי, ולפיכך תהא גם חשיפה לא מבוטלת לתשלום מע"מ", אומרת עו"ד גוז-לביא.

אז שימו לב להיקף הפעילות שלכם, כי הוא עלול להכפיל את היקף המס.

הטיפ השני: להבין מתי מתרחש אירוע המס, והאם ניתן לקזז הפסדים?

אחת השאלות שנשאלות בהקשר לרווחים מהמרת מטבע דיגיטלי היא מתי חלה חובת תשלום המס. עו"ד רחלי גוז-לביא מסבירה, כי "מאחר וככלל רווחים ממימוש מטבעות קריפטוגרפיים מטופלים כרווח הון, אירוע המס יתגבש רק בעת מימוש המטבע לכסף / שווה כסף.

כלומר, בעת רכישת המטבע כמו גם לאורך תקופת ההחזקה בו, לא יתגבשו אירועי מס, וזאת בדומה לרכישה והחזקת במניות הנסחרות בבורסה".

עו"ד ורו"ח רחלי גוז לביא / צילום: אייל טואג

אבל כמו שלכל מטבע יש שני צדדים, גם למיסוי הביטקוין יש צד נוסף: הצד של קיזוז ההפסדים. "במימוש מטבע קריפטוגרפי שהניב רווח למחזיק בו, ניתן לקזז הפסדי הון אחרים השמורים לנישום, דוגמת הפסד מניירות ערך או מהפסד ממכירת מקרקעין. כמובן, שהטיפול יכול להיות הפוך, והחזקה הפסדית במטבע קריפטוגרפי תקוזז כנגד רווחי הון אחרים ו/או משבח מקרקעין".

הטיפ השלישי: להקפיד על חובת דיווח בישראל

אל חובת תשלום המס על רווחי המרת המטבע הדיגיטלי נלווית חובה לדווח באופן אקטיבי על אירוע המס לרשות המסים. אי דיווח עלול לסבך את בעל הארנק הדיגיטלי עם רשות המסים, ואף להוות עבירה.

"בשונה מגופים מוסדרים בשוק ההון דוגמת הבורסה, שעליהם חלים כללים ברורים בדבר ניכוי המס במקור בעת מימוש המניה, במכירת מטבע קרפיטוגרפי מדובר בפעולת דיווח המטילה את מלוא האחריות על הנישום", מסבירה עו"ד גוז-לביא.

חובת הדיווח חלה על כל תושב ישראל, והשאלה היכן הומר המטבע (בבורסה הרשומה אונליין בחו"ל) לא רולונטית. לדברי עו"ד גוז-לביא, "תושב ישראל המבצע עסקת ביטקוין באמצעות ארנק דיגיטלי הרשום בישראל ו/או מחוץ לישראל, יצטרך לדווח בישראל תוך 30 יום לפקיד השומה אודות העסקה שביצע".

הטיפ הרביעי: למה לא כדאי לאחר בתשלום המס

לאחר בתשלומי מס זה אף פעם לא רצוי. החוק קובע סנקציה על איחורים. במקרה של מטבעות קריפורגרפיים, אי תשלום מס במועד נושא ריבית של 4% צמודה לשנה. "כלומר, אם מומש מטבע בפברואר יש לשלם את המס עד מרץ. לכן, מי שעושה מימושים גדולים ברווח גבוה בתחילת השנה ולא ישלם את המס במועד יצטרך לשלם את המס צמוד למדד ונושא ריבית גבוהה בשיעור של 4%", מסבירה גוז-לביא.

הטיפ החמישי: מה קורה כשהבנק חוסם את הפקדת הרווחים?

בעלי מטבעות קריפוטגרפיים רבים שמימשו אותם נתקלו בשנים האחרונות בבעיה להפקיד אותם בחשבון הבנק שלהם בישראל. המצב הזה, המשתנה לאט לאט, ועלול להוביל למצב שבו לא ניתן לשלם את המס בעבור רווחי המרת המטבע.

לדברי עו"ד גוז-לביא, "נכון להיום אין הלימה בין דרישת רשות המסים הנוגעת לדיווח העסקה ולתשלום המס, ובין עמדתם של הבנקים שנוסף לרגולציית המיסוי חלה עליהם רגולציה נוספת ונפרדת הקשורה באיסור הלבנת הון.

לפיכך, קורה לא אחת שאדם מימש את ההחזקה הקריפטוגרפית בחשבון בנק מחוץ לישראל, אך הוא מנוע מלהזרים את הכסף לחשבון בישראל וכפועל יוצא מכך הוא אינו יכול לשלם המס. בכל מקרה יש לבחון את הפתרון הרלוונטי לסיטואציה הייחודית וזאת תוך התעמקות במקור הכסף, באסמכתאות שיש בידי המוכר מהיכן יצאו כספי ההשקעה וכיוצא באלה".

הטיפ השישי: לבחון השלכות מיסוי נוספות

לפעילות בזירת הקריפטו ישנן השלכות מיסוי נוספות, שמתבררות במצבים ספציפיים. כך למשל, מסבירה עו"ד גוז-לביא, כי "מחזיקים במטבעות קריפטוגרפיים שבוחרים להעמידם כהלוואה, יכולים להיות זכאים לתשלום מס מופחת בשיעור של 15% בגין הריבית שיקבל. זאת, משום שמטבע קריפטוגרפי הינו 'נכס' לצרכי מס ולא 'מטבע' (FIAT), ולפיכך ניתן לטעון כי מדובר בהלוואה שאיננה צמודה למדד ומשכך היא תתחייב בשיעור מס של 15% בלבד".

אם הפעילות שלכם מורכבת יותר ממכירה ורכישה של מטבעות, רצוי לבחון היבטי מיסוי נוספים, שלעיתים עשויים לפעול לטובת הקטנת חבות המס שלכם.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות