גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיכון ובינוי מציעה לרכוש השליטה בחברת האנרגיה פז

היום שלחה שיכון ובינוי מכתב ליו"ר פז, הראל לוקר, ובו הצעה למזג את החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה לתוך פז, בתמורה להקצאת 58% ממניות פז לידיה של שיכון ובינוי

תחנת דלק פז / צילום: תמר מצפי
תחנת דלק פז / צילום: תמר מצפי

חברת שיכון ובינוי, שבשליטת נתי סיידוף, מצטרפת למאבק על השליטה בחברת פז. היום שלחה שיכון ובינוי מכתב ליו"ר פז, הראל לוקר, מכתב ובו הצעה למזג את החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה לתוך פז, בתמורה להקצאה של לפחות 58% ממניות פז לידיה של שיכון ובינוי.

לחברת פז 9.54 מיליון מניות רשומות למסחר והיא נסחרה בשבוע שעבר לפי שווי של כ-4 מיליארד שקל. על-פי ההצעה, מתבקשת פז להקצות לשיכון ובינוי לפחות 13.2 מיליון מניות חדשות (כך שהיא תחזיק ב-58% לפחות אחר ההקצאה) בעלות שווי שוק נוכחי של 5.5 מיליארד שקל.

מהלך כזה יגדיל את מספר המניות הכולל של פז ל-22.72 מיליון מניות ואת שווי החברה לכ-9.5 מיליארד שקל, לפי מחיר המניה טרם ההודעה על העסקה. בתגובה להודעה, זינקה היום מניית פז בכ-3% ואילו מניית שיכון ובינוי עלתה בכ-3% למחיר המשקף שווי חברה של 9.8 מיליארד שקל.

לדברי שיכון ובינוי, האסטרטגיה של חברת פז משתלבת היטב עם הנכסים, היכולות והידע שכבר היום קיימים בשו"ב אנרגיה. כך, שקבלת ההצעה תהווה האצת והטעמת יישום תוכנית הדירקטוריון באופן כמעט מיידי.

שיכון ובינוי, תחת הנהגתו של יו"ר והמנכ"ל תמיר כהן, הובילה בחודשים האחרונים מהלך להנפקה בבורסה של מניות החברה הבת, שו"ב אנרגיה. ההנפקה הייתה אמורה לצאת לדרך בתקופה הקרובה, ומסיבה זו מבקשת שיכון ובינוי תגובה מהירה להצעתה מצידם של חברת דירקטוריון פז.

"מכיוון ששו"ב אנרגיה ערוכה להנפקה ציבורית, הרי שכל החומרים זמינים ומעודכנים ובסטנדרט גילוי של הפקה ציבורית ואנו מאמינים שניתן יהיה לשקול את הצעתנו באופן מקצועי יעיל ומהיר. נשמח להעביר את טיוטת התשקיף לעיונכם, לאחר הסדרת סודיות", מציין תמיר כהן במכתבו לחברי דירקטוריון פז.

לדעת שיכון ובינוי, הרציונאל בבסיס המיזוג המוצע נובע מהישענותו על שלוש רגליים המפורטות בתוכנית העסקית של פז: מעבר מאנרגיה ישנה לאנרגיה חדשה, ייזום נדל"ן ורכישות אסטרטגיות. במכתב לדירקטוריון פז, נאמר עוד, כי "שוב אנרגיה היא אחת החברות המובילות בישראל בתחום האנרגיה עם פרויקטים מותקנים בפיתוח מתקדם בארץ ובחו"ל.

"רכישת שו"ב אנרגיה ע"י פז מממשת באחת את האסטרטגיה של פז למעבר לעולם החדש למעבר לעולם החדש של האנרגיה. בין נכסי שו"ב אנרגיה נמצאים, בין השאר (ויחד עם שותפים), תחנת הכוח אורות יוסף (לשעבר רמת חובב), מתקן תרמו-סולארי אשלים, מתקן פוטו-וולטאי צאלים, תחנת הוכח אתגל (בבנייה), ועוד שלל מתקנים ונכסים בארץ ובחו"ל", נאמר במכתב.

בנוגע לרצון של פז למצות את הערך הטמון בנכסי הנדל"ן שלה, מציינת שיכון ובינוי כי היא מחזיקה בחברת שיכון ובינוי נדל"ן (שו"ב נדל"ן), שהיא אחת החברות הוותיקות והאיכותיות בשוק הישראלי. "שו"ב נדל"ן היא אחת מחברות ייזום הנדל"ן הגדולות בישראל וגם מחזיקה במומחיות בניהול נדל"ן מניב ובמומחיות בניהול תהליכים סטטוטוריים להשבחת קרקעות, אשר עשויה להיות דרמטית במיצוע הערכים הטמונים בנכסי הנדל"ן של פז", כותב כהן לדירקטוריון פז.

עוד נאמר במכתב, כי "רכישת פז את שו"ב אנרגיה הינה הרכישה האסטרטגית האולטימטיבית, מהטעם שהרכישה היא מימוש רוב האסטרטגיה של פז 'בלחיצת כפתור'. וכל זאת ללא עול תזרימי. זאת ועוד אחרת - קיימות תועלות רבות נוספות כמו חיסכון באיחוד מטות והתייעלות תפעולית בהתבסס על הפלטפורמה הציבורית הקיימת של פז".

במכתבו מבקש כהן מחברי דירקטוריון פז להודיע עד ל-25 במאי אם ברצונם להיכנס למשא ומתן בנושא. יש להדגיש כי עסקת מיזוג מסוג זה תהיה מותנית בחתימה על הסכם מפורט, באישור רשות התחרות, בקבלת היתר שליטה לסיידוף בחברת פז (בגלל החזקתה של פז בבית הזיקוק אשדוד), וכן בקבלת אישורים נוספים.

תמיר כהן, יו"ר ומנכ"ל שו"ב / צילום: איל יצהר

פז מפעילה 256 מתחמי תדלוק ומתחמים קמעונאיים, אשר במרביתם פועלות חנויות הנוחות Yellow של החברה. פז היא גם בעלת שטחי הנדל"ן עליהם ממוקמים 106 ממתחמי התדלוק שלה, וכן זכויות קנייניות במגרשים עצמאיים שאינם משמשים לתחנות.

בנוסף, עוסקת פז בשיווק ישיר של דלקים ומוצרי נפט לחברות ומפעלים ברחבי ישראל, וכן לחברות תעופה. פעילות החברה כוללת גם בעלות על חברות בנות מתחומי התעשייה, וכן בעלות על בית הזיקוק באשדוד.

פז מתנהלת בשנים האחרונות כחברה ללא גרעין שליטה, מאז מכר בעל השליטה הקודם צדיק בינו את מניותיו לגופים המוסדיים בעקבות דרישות חוק הריכוזיות. בתקופה האחרונה החלו משקיעים שונים לבחון את האפשרות להשתלט על פז.

כך למשל הגישה קבוצת משקיעים בהובלת לאומי פרטנרס הצעה לרכוש 25%-20% ממניות פז בדרך של הקאת מניות חדשות ולפי שווי של 3.8-4 מיליארד שקל. את קבוצת הרוכשים גיבש אבי אורטל, מנכ"ל לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי והיא מורכבת גם מיזם הנדל"ן רוני יצחקי; מהאחים לבנת, בעלי ענקית התשתיות וההובלה תעבורה, וכן מקרן התשתיות תש"י בניהולו של ירון קסטנבאום.

במקביל, הודיעה רשת הקמעונאות ויקטורי, כי היא מנהלת מגעים לרכישת מניות פז מגופים מוסדיים, אולם הדגישה כי בשלב זה טרם הבשילו לכדי הסכם מחייב. ויקטורי, שבשליטת אייל רביד, נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-1 מיליארד שקל לאחר שמנייתה רשמה תשואה מתואמת של כ-90% בשלוש השנים האחרונות.

בתוך כך, דיווחה היום שיכון ובינוי על השלמת עסקה לרכישת 49% מהזכויות בפרויקט סוללות לאגירת אנרגיה בהיקף 400 MWh (מגה וואט-שעה) הנמצא בקליפורניה, ארה"ב. יתרת הזכויות בפרויקט נרכשו במקביל ע"י קרן השקעות בינלאומית, לפי מחרי זהה.

הפרויקט נמצא בשלבי הקמה מתקדמים והוא צפוי לעבור לשלב התפעול המסחרי, להתחבר לרשת החשמל של מדינת קליפורניה, ולהתחיל להניב הכנסות בחודשים הקרובים. עלות רכישת הזכויות בפרויקט על ידי שו"ב אנרגיה הינה כ-190 מיליון שקל, כאשר עלותו הכוללת של הפרויקט תסתכם בכ-750 מיליון שקל, בסיוע מימון בנקאי ל-10 שנים.

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם