גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בדרום: המענה הנפשי בישראל לא מספק

הרפורמה בשירותי בריאות הנפש לא הביאה לשינוי המיוחל: 12 חודשי המתנה לטיפול, מאות משרות של פסיכיאטרים ושל פסיכולוגים לא מאוישות, והתקציב לא מנוצל במלואו ● בעוטף עזה נאלצים לפנות לטיפולים פרטיים ויקרים, ולא רק שם

מרב מיכאלי, יו"ר מפלגת העבודה "קלמן-ליברמן", כאן ב', 23.05.2021 / צילום: Associated Press
מרב מיכאלי, יו"ר מפלגת העבודה "קלמן-ליברמן", כאן ב', 23.05.2021 / צילום: Associated Press

מבצע "שומר החומות" העלה מחדש את הדיון סביב שירותי בריאות הנפש בישראל. ב-23.05.21, יומיים לאחר סיום המבצע, התראיינה יו"ר מפלגת העבודה, מרב מיכאלי, בתוכנית "קלמן-ליברמן" בתחנת הרדיו כאן ב' ואמרה: "תסתכלו הבוקר שוב, שוב, בפעם המי יודעת כמה, מתפרסמים הנתונים המחרידים על ילדות וילדים ומבוגרים שהם בפוסט טראומה עכשיו מהמבצע האחרון, אבל אין שום מקום שבו הם יכולים לקבל טיפול משום שאין תקנים ואין תורים ברפואת הנפש הציבורית, כמו שאנחנו יודעות שאין תקנים ברפואה הרגילה הציבורית".

נתחיל מההתחלה. חוק ביטוח בריאות ממלכתי, תשנ"ד-1994 עוסק בשלושה היבטים עיקריים: הסדרת זכותם של תושבי ואזרחי המדינה לקבל שירותי בריאות, הגדרת סל שירותי בריאות והעברת האחריות למרבית שירותי הבריאות לקופות החולים. תחום בריאות הנפש נותר בזמנו מחוץ לחוק ונשאר בטיפול המדינה במשך כעשור נוסף. בשנת 2012 חתם סגן שר הבריאות דאז, הרב יעקב ליצמן, על צו ממשלתי להעברת האחריות הביטוחית על שירותי בריאות הנפש לקופות החולים. הרפורמה נכנסה לתוקפה שלוש שנים מאוחר יותר, ביולי 2015. משמעות מהלך זה היא איחוד של רפואת הנפש ורפואת הגוף ויצירת כתובת אחת לאספקת השירותים בתחום - קופות החולים, כאשר משרד החינוך נותר הרגולטור המפקח עליהן. עם זאת, גם אחרי הרפורמה יכול מי שרוצה בכך להמשיך ולקבל שירותי בריאות הנפש במרפאות הממשלתיות ובמרפאות פרטיות.

על פי משרד הבריאות, מטרת הרפורמה בבריאות הנפש הייתה להגדיל את איכות, זמינות ונגישות שירותי בריאות הנפש בישראל על ידי פתיחת עשרות מרפאות לבריאות נפש ברחבי הארץ, הגדלת מגוון אפשרויות הטיפול ע"י אנשי מקצוע שונים, הרחבת שעות פתיחת המרפאות, קיצור זמני ההמתנה לטיפול והורדת עלות הטיפול, שנכנס לסל הבריאות. מטרה נוספת הייתה צמצום הסטיגמה החברתית השלילית כלפי המתמודדים עם מצוקה נפשית בישראל. אז מה קרה בפועל מאז כניסתה של הרפורמה בבריאות הנפש לתוקף ביולי 2015? האם המטרות הושגו? והאם יש הבדל בין מימוש הרפורמה בעוטף עזה לעומת בכלל המדינה?

280 פסיכיאטרים חסרים

על פי דוח מבקר המדינה האחרון, שפורסם במאי 2020, עולה תמונה עגומה בעיקרה. זמן ההמתנה הממוצע לטיפול פסיכותרפיה למבוגרים ולילדים, שעודכן לאחרונה בשנת 2018, עומד על 150 ימים כאשר הזמן המקסימאלי לבדיקה ממיינת (אבחון) ולהמשך טיפול פסיכיאטרי ופסיכותרפי יכולים להגיע עד כדי 12-16 חודשים. מבחינת התקנים, ניכר מחסור חמור בפסיכיאטרים בכלל ובקרב המגזר הערבי בפרט, שאינו צפוי להיפתר גם בשנים הקרובות: כ-80 משרות של פסיכיאטרים אינן מאוישות, כ-100 משרות חסרות בבתי החולים הפסיכיאטריים והכלליים וכ-100 פסיכיאטרים נוספים חסרים בבתי החולים ובקופות החולים. בנוסף, 400 משרות של פסיכותרפיסטים חסרות בקופות החולים ובמרפאות הממשלתיות. קופות החולים לא פיתחו מענה לצורך ביקורי בית אצל מטופלים, לא הקימו צוותי משבר ואין מענה למצבי חירום דחופים וגם הניסיון להסדיר מענה מיידי למקרי חירום נפשיים באמצעות מד"א לא קּודם.

בדוח מוצגים גם צדדים חיוביים, לפחות במבט ראשון. בעקבות המעבר לקופות החולים, עלות הטיפולים הוזלה עבור המבוטחים: דמי השתתפות עצמית בסך של כ-570 שקל לחודש (142 שקל לטיפול). עם זאת, מכיוון שקופות החולים אינן מעסיקות פסיכותרפיסטים בהיקף מספק, ישנם זמני המתנה ארוכים במרפאות במרבית האזורים בארץ. ההמתנה הארוכה מהווה חסם לקבלת טיפול, לכן מטופלים שמצבם הכלכלי מאפשר להם פונים למטפלים פרטיים, שם עלויות הטיפול גבוהות פי שניים ובמקרים רבים אף יותר. גם מבחינת השקעה כספית של המדינה מצטיירת תמונה כמעט חיובית. הסכם הרפורמה קבע תוספת של כ-300 מיליון שקל (נכון לשנת 2012) שנועדה להרחבת השירותים האמבולטוריים (טיפולים שאינם מצריכים אשפוז לילה). סכום זה מתעדכן לפי קצב קידום סל הבריאות ועומד כיום על כ-400 מיליון שקל. בשנת 2017 חלה עלייה של 20% בהשוואה לשנת 2016 במספר המגעים האמבולטוריים שנתנו קופות החולים, אולם המספר עדיין נמוך מזה שתוקצב לאותה השנה. כלומר ההשקעה הכספית עלתה, אך אינה מנוצלת בצורה מלאה ומיטבית.

2 מרפאות בטווח 15 השניות

אמירתה של מיכאלי התייחסה לתושבי הדרום ובפרט לתושבי עוטף עזה. על פי דוח מבקר המדינה, מצב החירום המתמשך הביא לכך שתושבים רבים, מבוגרים וילדים כאחד, סובלים תדיר מתופעות של טראומה, ירידה בתפקוד ותסמינים פיזיים ונפשיים נוספים. בטווח אזעקה של 15 שניות (7 ק"מ) מהרצועה, שם מתגוררים כ-60 אלף תושבים, ישנן 2 מרפאות בריאות הנפש בשדרות. כמובן שתושבי העוטף יכולים לפנות למרפאות מרוחקות יותר, למשל באשקלון ובבאר-שבע, בהן יש יחד עוד 24 מרפאות בריאות הנפש והן ממוקמות עד כשעה נסיעה מיישובי העוטף. בתגובה לדוח, משרד הבריאות ציין כי בשל הקושי לגייס אנשי מקצוע המוכנים להעניק שירות באזור זה, על קופות החולים לבחון דרכים לשיתוף פעולה שיביא לגיוס פסיכיאטרים לילדים וכוח אדם נוסף, כדי לתת מענה באזור אשקלון ושדרות.

 

אופציה נוספת, אך מוגבלת בהיקף שירותיה, היא מרכזי חוסן שהוקמו בשנת 2007. סך הכל ישנם חמישה מרכזים כאלה בעוטף עזה, אחד בשדרות ועוד אחד בכל אחת מארבע המועצות האזוריות הנמצאות בקו הראשון מול עזה: חוף אשקלון, שדות נגב, שער הנגב ואשכול. מרכז חוסן הוא ארגון לא-ממשלתי רב-תחומי המשלב אנשי מקצוע, פעילים ומתנדבים מתוך הקהילה. הם אמונים על שלושה תחומים: היערכות לחירום, הגברת החוסן הקהילתי וטיפול ישיר בנפגעי חרדה. המרכזים מקבלים הנחיה מקצועית ממשרד הרווחה, אך מעניקים טיפול המתמקד בתופעות שנגרמו לתושבים על רקע המצב הביטחוני בלבד ולא טיפול נפשי לזקוקים לו מסיבות אחרות.

הרחבה קלה של מעגל היישובים החשופים בשגרה לאיום הטילים מהרצועה, מגלה כי בטווח אזעקה של 30 שניות נמצאת גם אשקלון עם 13 מרפאות נוספות ואילו בטווח של 45 שניות, נוספות רהט (2 מרפאות), אופקים (4), קריית גת (4), קריית מלאכי (3) ואשדוד (29 מרפאות). על פי נתוני משרד הבריאות, זמן ההמתנה הארוך ביותר במרפאות באזור עוטף עזה והסביבה לאינטייק (אבחון) הוא 16 שבועות, אך לממתינים לפסיכותרפיה (טיפולים שוטפים) זמן ההמתנה המקסימלי כבר מטפס ל-52 שבועות, בדומה לנתונים הקיימים על כלל המדינה. זמני ההמתנה לילדים ארוכים יותר מאלו של המבוגרים, אך גם זה לא בשונה מאזורים אחרים בארץ. מעבר לכך שזמני ההמתנה נמדדו לאחרונה בשנת 2018, על חלק גדול מהמרפאות באזור עוטף עזה כלל אין נתונים של זמני ההמתנה.

הרפורמה בבריאות הנפש, שהחלה לפני ארבע שנים בלבד ויצאה לפועל במטרה להפוך את הטיפולים לזמינים, נגישים ואיכותיים היא חשובה ומבורכת. עם זאת, משרד הבריאות לא קבע יעדים לרפורמה ולכן אינו יכול לאמוד את הישגיה וכן משום שקופות החולים אינן מעבירות לו נתונים מלאים ושלמים על אודות הטיפולים שניתנו ועל האופן שבו נוצל תקציב הרפורמה שקיבלו. אז אמנם עלויות הטיפול הוזלו וניתן תקציב לא מבוטל ליישום השינויים בבריאות הנפש, אך כפי שגם אמרה ח"כ מיכאלי, פריסת המרפאות, זמני ההמתנה והמחסור במטפלים מונע את קבלת השירות לזקוקים לו בזמן. לפי דוח מבקר המדינה מ-2020, על מנת שנראה שיפור בתהליך, על כל משרד הבריאות וקופות החולים לקבוע יעדים ארוכי טווח לצורך המשך בניית מערך בריאות הנפש בקהילה.

לקריאה נוספת:

דוח מבקר המדינה - היבטים ברפורמה להעברת האחריות הביטוחית בבריאות הנפש: תקציר
דוח מבקר המדינה - היבטים ברפורמה להעברת האחריות הביטוחית בבריאות הנפש: הדוח המלא
איתור מרפאות בריאות נפש על פי מיקום (מפה) - אתר משרד הבריאות
הרפורמה בבריאות הנפש
חוק ביטוח בריאות ממלכתי, תשנ"ד-1994
מרכזי חוסן- INSS

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון