גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבחן של הסכם המס הגלובלי של ה־G7 יהיה סין

הדחיפה לקבוע מס חברות עולמי לחברות גדולות הפועלות בכל העולם מתאים למטרות של סין, אבל התמיכה בו אינה ידועה מראש

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren
נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren

מאמץ של קבוצת שבע הכלכלות הגדולות לקבוע מס חברות גלובלי מינימלי מספק הזדמנות נדירה לרצות גם את ארה"ב וגם את סין. עדיין, תמיכתה של בייג'ינג במהלך אינה מסקנה ידועה מראש.

ההצעות אמורות להיות בסדר העדיפויות בחודש הבא בפגישה של שרים של ה־G-20, גוף המוחזק בכוח הסכמת המדינות החברות בו וכולל גם את סין. במסגרת ההצעות, מדינות שונות יסכימו לשנות את חוקי המס שלהן ולגבות מס מחברות גדולות על בסיס המקום ממנו הן פועלות ולקבוע רפי מס חדשים, כולל מס חברות מינימלי של 15%.

נראה כי להסכם יכולות להיות מעט השלכות ישירות למערכת המס בסין, שכבר גובה מסים בשיעור הגבוה מהרף שהוצע והגבירה את אכיפת חוקי המס בתוך סין. שינויים במדיניות המס העולמית יכולים להשפיע יותר על הונג קונג, מרכז פיננסי שנהנה משיעור מס נמוך וגם על עיר ההימורים מקאו - שתיהן טריטוריות השייכות לסין.

ההסכם, שמקודם על־ידי ממשל ביידן, מגיע בזמן שלבייג'ינג רשימת עדיפויות משלה מול וושינגטון, החל בהסרת תעריפי המסחר שהוטלו בזמן הנשיאות של דונלד טראמפ. אבל בעוד שבייג'ינג יכולה לנצל את ההזדמנות לבקש מארה"ב ויתורים בתמורה לתמיכתה, סין באופן היסטורי תמכה ביוזמות מס בינלאומיות ולא סביר להניח שתחסום צעד שכבר נהנה מתמיכת הכלכלות הגדולות האחרות של העולם.

הצעת המס של ה־G7 תהיה יותר משמעותית אם תזכה לתמיכה רחבה ב־G-20, שם לסין קול חזק לצד רוסיה, הודו וברזיל.

הסכם המס יהיה מבחן של המחויבות של בייג'ינג לקונצנזוס הבינלאומי לאחר חודשים של דיפלומטיה שנועדו לעודד את ארה"ב ומדינות אחרות ליצור מדיניות דרך פורומים כמו ה־G-20. סין מתחה ביקורת על מה שהיא רואה כזליגה לכיוון קביעת מדיניות באופן חד צדדי ומאמצים מצד מדינות מערביות להכתיב לבייג'ינג מדיניות.

יאנג ג'ייצ'י, העוזר הראשי של נשיא סין שי ג'ינפינג לנושאי מדיניות חוץ, אמר במרץ למזכיר המדינה של ארה"ב אנתוני בלינקן שסין לא תלך בעקבות "מה שרוצה מספר קטן של מדינות להגדיר בתור הסדר הבינלאומי על בסיס חוקים". אמנם ההקשר המיידי של דבריו של יאנג היה הביקורת המערבית על מדיניות זכויות האדם של סין אבל מצד שני בייג'ינג מבקשת תמיד מושב בשולחן לגבי החלטות מדיניות גדולות.

דובר של משרד החוץ הסיני ביום שני התחמק מהשאלה לגבי יתרונות הצעת המס. אבל הוא ציין שסין מקבלת בברכה את ההזדמנות לדון על הנושא עם ה־G-20, בקו אחד עם תמיכתה בדיפלומטיה רב צדדית.

"אנו תומכים בקידום קונצנזוס לגבי התוכנית באמצע 2021 בתוך מסגרת רב צדדית ובהתאם למנדט של ה­־G-20", אמר הדובר, וואנג וונבין.

בהתחשב בתמיכתה בעבר במאמצים עולמיים להדק את הפיקוח על מסים, סביר להניח שסין תתמוך בהצעת ה־G7, כך אמר הנרי גאן, מומחה במסחר עם סין ובחוק הסיני באוניברסיטת הניהול בסינגפור. הוא נזכר שרק לפני שנים בודדות, ביקרה סין את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ על קיצוצי מסים שביצע וטענה שמדובר במהלך אגואיסטי שנועד למשוך השקעות לתוך ארה"ב.

ב־2017, סין הייתה אחת מ־70 מדינות שחתמו על אמנה של הסכמי מס שקידם ה־OECD. הבנקים בסין גם הקשיחו את כללי הכר־את־הלקוח למפקידים ובשנים האחרונות דרשו שלקוחות אמריקאים ידווחו על הריבית שהרוויחו על הפקדות, כתוצאה מהסכם שנחתם מול רשויות המס בארה"ב.

וכמו בארה"ב, יש בסין חברות אינטרנט גדולות עם שאיפות גלובליות שעשויות להתמודד עם מסים דיגיטליים חדשים באירופה ללא ההסכם עם ה־G7.

סין עצמה היא לא ממש מקלט מס כפי שהרגולטורים הבינלאומיים כרגע מגדירים - מס החברות בה עומד על 25% וישנם תעריפים נוספים העשויים לייקר אותה כמקום לעשות בו עסקים. אבל בהונג קונג ומקאו שיעור המס נמוך יותר. אלה שתי טריטוריות סיניות שקובעות מדיניות מס באופן עצמאי, ומצד שני חברות רבות בבעלות סינית רשמו את משרדיהן במדינות הנחשבות למקלטי מס, באיים הקריביים או במקומות אחרים.

חברות העוסקות ב"יוזמות מאושרות הקשורות בתעשיות שהממשלה הסינית מעודדת" יכולות לזכות בהקלה המורידה את מס החברות ל־15%, וזה כולל גם כמה חברות טכנולוגיה, על־פי סיכום של מדיניות המס הסינית שהוציאה החברה PricewaterhouseCoopers. ב־PwC גם אמרו שכמה משקיעים זרים בסין נהנים מפטור ממס לתקופה קצובה ומתמריצים אחרים.

באופן כללי, נטל הנס בסין גבוה. בהערכה של הבנק העולמי של האתגרים העומדים בפני חברות במדינות שונות, נמצא ששיעור המס והתעריפים לממשלה בסין עובר 59% מהרווחים, לעומת 36% בארה"ב. בעבר מתחו בכירים סינים ביקורת על המתודולוגיה של הבנק העולמי.

העמדה של בייג'ינג לגבי טיפול במס בעולם מורכבת בגלל הונג קונג, עיר שחייבת את התחרותיות שלה כמרכז עסקי במידה רבה לשיעור המס הנמוך שלה, המושך חברות סיניות ובינלאומיות.

המסים בהונג ותעריפים אחרים נוגסים רק ב־22% מרווחי החברות, כך לפי הערכות הבנק העולמי. על־פי PwC, על 255 אלף הדולר הראשונים שמרוויחה חברה נגבה מס של 8.25% ועל כל רווח מעל זה מס של 16.5%, על ־פי PwC.

בעוד ששיעור המס בהונג קונג נמצא מעל המינימום הנדרש על־ידי ה-G7, הונג קונג נחשבת גם למרכז בנקאות בינלאומי חשוב בגלל שצבאות של עורכי דין, מנהלי חשבונות ויועצים שם מתמכים בלעזור לחברות להוריד את נטל המס.

רשת הצדק במיסוי, מכון מחקר היושב בלונדון, מדרג את הונג קונג במקום השביעי בעולם בין "תחומי השיפוט המעורבים ביותר בסיוע לתאגידים בינלאומיים לשלם מס חברות נמוך יותר", לפני מקומות כמו האי ג'רזי, סינגפור, ואירלנד. סין עצמה נמצאת במקום 19 ברשימה מקום אחד אחרי צרפת. 

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו