גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגירת נתב"ג כצפוי אינה עומדת על הפרק - אבל מה עם אכיפת הבידוד?

אילנה גנס, ראש מטה בריאות הציבור, בדיון בוועדת הכלכלה: "בכל גלי התחלואה ראינו שמרבית הוריאנטים שהגיעו לארץ הגיעו מחו"ל, ולכן התקנות והמתווים הנוספים הם הגבלות יציאה מישראל ותקנות בדיקות שנועדו לצמצם עד כמה שניתן תחלואה מיובאת וכניסה של וריאנטים מסוכנים"

נתב"ג / צילום: תמר מצפי
נתב"ג / צילום: תמר מצפי

בדיון שנערך היום (ג') בוועדת הכלכלה של הכנסת הבהירה אילנה גנס, ראש מטה בריאות הציבור, לשאלת יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון, כי "סגירת נתב"ג אינה עומדת על הפרק וגם לא צמצום הטיסות".

יצוין כי השיח על סגירת נתב"ג צמח בעיקר בתקשורת, וכי מדובר במהלך קיצוני שרחוק ממחשבה מעשית. מה כן מעשי? העמקת ההגבלות על הנוסעים לחו"ל תוך דגש על סוגיית אכיפת חובת הבידוד.

בדיון בוועדת הכלכלה הסבירה גנס כי "סוגיית התעופה מבחינת אפידמיולוגית היא מורכבת, כי בכל גלי התחלואה אנחנו מבינים שמרבית התחלואה והוריאנטים שהגיעו למדינת ישראל הגיעו מחו"ל, ולכן התקנות והמתווים הנוספים הם הגבלות יציאה מישראל ותקנות בדיקות שנועדו לצמצם עד כמה שניתן תחלואה מיובאת וכניסה של וריאנטים מסוכנים".

עוד נימקה גנס לשאלת היו"ר על הפעולות שנעשות כי "יש סיווג של מדינות לפי רמות תחלואה ותפוצת וריאנאטים באותן מדינות. חלק מהמדינות האלה מוגדרות בסיכון מרבי, כלומר שיש הגבלת יציאה חוץ מאשר במקרים חריגים".

עוד היא פירטה על המדינות מהן חלה חובת בידוד, ואמרה: "קיימת הדבקה לא מבוטלת בקרב החוזרים מחו"ל, מחוסנים ומחלימים. אנחנו לא יודעים להצביע בוודאות האם ההדבקה קשורה למאפייני זן דלתא שעוקף את מנגנון החיסון, או קשורה יותר לירידה ביעילות החיסונים לאורך זמן, או שניהם יחד, אבל חלק מהרציונל של חובת בידוד נובע מאחוז הידבקות גבוה בקרב מחוסנים/מחלימים. תקנת בדיקות לפני העלייה לטיסה ולאחר הנחיתה נלווית לזה, והמטרה היא לצמצם עד כמה שניתן הבאה של תחלואה ולקטע אותה כמה שיותר מהר".

כאמור, גנס הבהירה כי "אין כוונה לסגור את השדה, ואין כוונה לצמצם טיסות". היו"ר ביטון ציין כי "מצד אחד ממליצים לאנשים לא לטוס, אך מצד שני עם ישראל אוהב לטוס, ומגיע לו אחרי שנה וחצי של קורונה".

הוועדה התכנסה בכדי לאשר את תקנות התעופה שיאסרו כניסת מלווים או מקבלי פנים לטרמינל. מפרי התקנה חשופים לקנס של 500 שקל.

עוד אושר תיקון הנוגע לחובת הניקוי והחיטוי של כלי הטיס, שנועדו להתאים את התקנה להנחיות האירופיות: כאן מדובר בבשורה לחברות התעופה, משום שבאירופה הוחלט להקל ולקבוע פעולות חיטוי למטוס אחת ל-7 ימים, במקום אחת ל-24 שעות כיום. התיקון אושר, וצוין כי הוא ישונה "לפי ניהול סיכונים, אם נמצא שיש להגביר את תדירות או אם לא נעשה שימוש בכלי הטיס להטסת נוסעים". 

דיון אמש בוועדת החוקה

בדיון שנערך אמש (ב') בוועדת החוקה - בו יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב סירב לאשר את הוספת המדינות טורקיה, גיאורגיה, קפריסין ובריטניה לרשימת המדינות שמוגדרות בסיכון מרבי - נשמעה ביקורת הנשענת על עיקרון המידתיות וענייניות בקבלת ההחלטות ועל הבקרה אחר חובת הבידוד לשבים מחו"ל.

עו"ד ד"ר גור בליי, יועמ"ש הוועדה, אמר אמש כי "אין הפעלה של מלוניות, של אמצעי פיקוח טכנולוגיים, האכיפה לוקה בחסר. על רקע כל זה, עולה השאלה אם אפשר להצדיק חוקתית את האיסור הגורף ליציאה מהארץ לשורה ארוכה של מדינות, כשלא נעשה שימוש באמצעים שפגיעתם פחותה, שאתם מחויבים לבחון לפי החוק".

בעניין זה אמר אורי בוצ'ומנסקי, יועמ"ש מינהלת האכיפה במשטרה: "יש התקדמות בנושא הפיקוח הטכנולוגי, וזה מנוהל על-ידי המשרד לביטחון הפנים".

אומנם מליאת הכנסת יכולה לאשר את הכנסת המדינות האמורות לרשימת המדינות שמוגדרות בסיכון מרבי, כפי שמבקש משרד הבריאות, אבל הוועדה תתכנס עוד השבוע לדיון נוסף, כשהיו"ר קריב מצפה לקבל מענה לשאלות שהעלה.

לדבריו, "בשבוע האחרון, על-פי משרד הבריאות, נכנסו בשערי נתב"ג ממדינות אסורות לנסיעה 400 חולים מאומתים. אבקש תשובה אם הם נסעו בתחבורה ציבורית, אם ביקרו אותם בבידוד, האם היו הפרות? למה למנוע מאנשים לנסוע למדינות אסורות כשהם לא מטופלים כשהם חוזרים? לי אין ספק שהאחוז הנמוך של האישורים בוועדת החריגים (כ-2,000 אישורים מתוך כ-6,000 פניות, מר"ח) קשור גם בכך שאנחנו לא סומכים על מה יקרה כשיחזרו.

"יכונס דיון נוסף עוד לפני יום שישי. אנחנו רוצים תשובות ברורות מה קרה מאז שהעלינו את השאלות לגבי אכיפה בנתב"ג והבידודים, איפה עומד הצימוד האלקטרוני. אני לא מוכן להצביע על תקנות מספר 7 (הרחבה לעוד 4 מדינות) עד שתביאו תשובות".

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל