גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הראל זה לא מגדל": מה עומד מאחורי עזיבת הבכירים בחברת הביטוח

בתוך חודשיים הודיעו ארבעה מבכירי קבוצת הביטוח של משפחת המבורגר על עזיבת החברה ● גורמים בשוק תולים זאת בעיקר בחילופי המנכ"ל: "מבינים שבחברה יציבה כמו הראל, הסיכוי שלהם לעשות את קפיצת המדרגה האחרונה בזמן סביר, הוא קטן מאוד"

ירון דייגי, ניר כהן, דורון גינת / צילום: מיה כרמי דרור, ורדי כהנא, איל יצהר
ירון דייגי, ניר כהן, דורון גינת / צילום: מיה כרמי דרור, ורדי כהנא, איל יצהר

מנכ"ל חברת ביטוח נחשב לאחד התפקידים הנחשקים בעולם הפיננסים הישראלי. חמש חברות הביטוח הגדולות - הפניקס, הראל, מנורה מבטחים, מגדל וכלל ביטוח, רשמו ברבעון הראשון של 2021 רווח מצרפי של 1.45 מיליארד שקל - רווח המלמד על פוטנציאל לבונוסים גדולים למנהלי החברות, בנוסף לשכרם הנאה, שאמנם מוגבל על ידי חוק שכר הבכירים, אך  עדיין מהווה תמורה של מיליוני שקלים בשנה, המתווספת ליוקרה הנלווית למשרה רמת הדרג.

מעבר לכך, מנכ"ל בחברת ביטוח הוא על פי רוב גם אחת המשרות היציבות במשק. כך למשל, מישל סיבוני שימש כמנכ"ל חברת הביטוח הראל במשך 12 שנים ורק לאחרונה הוחלף בידי המשנה למנכ"ל, ניר כהן. אייל לפידות עזב את הפניקס אחרי עשור בתפקיד המנכ"ל, ומוטי רוזן עזב את מנורה מבטחים אחרי שבע שנים כמנכ"ל החברה.

שלא בטובתו, רוזן מסמל גם את הקצה השני, הפחות יציב תעסוקתית של בכירי ענף הביטוח, זה שנקשר עד היום בעיקר עם חברה אחת - מגדל. רוזן מונה לאחרונה ליו"ר מגדל ביטוח, לאחר שהובא לתפקיד על ידי בעל השליטה בחברה, שלמה אליהו. אלא שחילוקי דעות חריפים בינו לבין מנכ"ל החברה, רן עוז (שבינתיים הודיע גם הוא על עזיבת תפקידו לטובת ניהול חברת כרטיסי האשראי ישראכרט), הובילו לסיום כהונתו של רוזן אחרי חודשים ספורים בלבד.

עוז ורוזן הם חלק משמונה מנכ"לים או יו"רים שעזבו את מגדל בפרק זמן של שבע שנים בלבד, חלקם בעקבות חילוקי דעות עם בעל השליטה אליהו, כפי שקרה בין היתר ליו"ר לשעבר ניר גלעד שקדם לרוזן בתפקיד.

"הראל הוכיחה שיודעת לתת מקום ולהצמיח מנהלים"

לאחרונה נראה כי חוסר היציבות הניהולית מחלחל גם להראל, קבוצת הביטוח והפיננסים היציבה של יאיר המבורגר. בתוך זמן קצר עזבו את החברה שלושה בכירים. זה התחיל עם מנהל חטיבת החיסכון ארוך הטווח בחברה, דורון גינת, שהודיע באמצע חודש מאי על רצונו לעזוב, המשיך עם מנהל חטיבת הביטוח הכללי של הראל, שגיא יוגב, שביקש לסיים את תפקידו שלושה שבועות לאחר מכן, ובהמשך עשה זאת גם מנהל חטיבת הטכנולוגיה אייל אפרת.

השבוע הודיע בכיר נוסף בקבוצה על סיום תפקידו - המשנה למנכ"ל הראל פיננסים ומנכ"ל חברת קרנות הנאמנות שלה, ירון דייגי, שעוזב לטובת הצטרפות לחברת הפינטק הישראלית אינדקס מדדים, עמה הוא צפוי להקים את ״אינדקס גלובל״ - פעילות חדשה שמכוונת לשוק קרנות הסל (ETF) בארה"ב ובאירופה.

המצב בהראל, טוענים בענף הביטוח, שונה מבמגדל. נכון, המנכ"ל החדש ניר כהן ביצע שינויים ארגוניים שיצרו אי נחת בקרב מנהלים בעקבות העברת סמכויות מחטיבה לחטיבה, אך מנגד יש המגדירים את גל העזיבות כסימן המעיד על חוזקה של שדרת הניהול בחברת הביטוח, שעד ל-2020 הייתה בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בענף והיום נסחרת סביב 6.5 מיליארד שקל, שנייה להפניקס ששוויה עומד על 7.6 מיליארד שקל.

"הראל היא אחת מהחברות עם העומק הניהולי הרב והאיכותי יותר בעולם הביטוח הישראלי", טוען אלון גלזר, סמנכ״ל בלידר שוקי הון. "עם שדרה ניהולית שמתחילה מהיו"ר והבעלים של הקבוצה יאיר המבורגר, דרך המנכ"ל לשעבר מישל סיבוני שמכהן כיום כמנכ"ל החברה האם, המנכ"ל החדש כהן ומנהלי החטיבות. עם ריבוי של מנהלים איכותיים, זה טבעי ואפשר להבין למה יש עזיבות".

 

גורם בכיר בענף הביטוח מציין כי "בעקבות הרצון של לפחות חלק מהם להתמנות לתפקיד המנכ"ל, וההבנה שבחברה יציבה כמו הראל הסיכוי שלהם לעשות את קפיצת המדרגה האחרונה האפשרית בתוך החברה, ובפרק זמן סביר, הוא קטן מאוד".

לנוכח השדרה הניהולית הדומיננטית, האם למנכ"ל הראל החדש יהיה חופש ניהולי?

גלזר: "לאורך השנים הראל מוכיחה שהיא יודעת לתת מקום ולהצמיח מנהלים. הם לא יפריעו לו לנהל את חברת הביטוח, ובמקביל גם מישל וגם יאיר נוכחים וחשובים לחברה".

האתגר: לשמור על מובילות ואיכות

אילו אתגרים עומדים בפני החברה?

"להראל יש אתגרים כמו לכל הענף. הראל הצליחה בשנים האחרונות לנצל חולשות של מתחרות גדולות וגם לייצר איכות ומובילות בשורה של ענפים. דבר ראשון הוא לשמור על הראל בצמרת, כשהמתחרות מחליפות הנהלות ונעשות יותר תחרותיות, לצד כניסתן של מתחרות חדשות ועולם הפינטק והאינשורטק שמתרחב".

תהליך של עזיבת בכירים עם מינוי מנכ"ל חדש, בעיקר כשמסתמן שהוא הולך להיות דומיננטי, או לחלופין צפוי לזכות בתמיכת הדירקטוריון שמעליו, הוא לא דבר חדש. רק לאחרונה ראינו אותו מתרחש בחברות פיננסיות נוספות.

בישראכרט למשל, זמן קצר לאחר מינויו של עוז למנכ"ל הודיע מי שהתמודד מולו על התפקיד, המשנה למנכ"ל ישראכרט אורי אלון, על סיום תפקידו בחברת כרטיסי האשראי. בבנק לאומי, שנה וחצי מרגע מינויו של חנן פרידמן למנכ"ל הבנק, עזבו את החברה שמונה בכירים, בהם שישה חברי הנהלה, כולל ראש החטיבה הבנקאית, ראש החטיבה הטכנולוגית וראש חטיבת דאטה.

האם אחד מעוזבי הראל ינהל את מגדל?

בחזרה למגדל. החברה אמנם ידעה לא מעט זעזועים בראש הפירמידה בשנים שחלפו מאז רכש אותה אליהו ב-2012, אולם בשנים האחרונות נבנתה בחברה הנהלה מגובשת עליה הצליח המנכ"ל היוצא עוז לשמור מנותקת מהמלחמות שהתרחשו בתוך הדירקטוריון.

התוצאה הייתה צמיחה במגוון תחומי פעילות והתאוששות בשווי השוק של החברה, שנסחרת היום סביב 4.3 מיליארד שקל, עלייה של כ-150% לעומת השפל שבו נסחרה מיד לאחר התפרצות מגפת הקורונה באמצע מרץ 2020.

המשימה העיקרית של היו"ר החדש, מנכ"ל חברת החשמל עד לאחרונה, האלוף (במיל') יפתח רון-טל, ושל בעל השליטה אליהו, היא למנות מנכ"ל שימשיך את הצמיחה של מגדל לצד ההנהלה היציבה. את תוכניתם לבחור בעצמם מנכ"ל חדש בלם איתות מרשות שוק ההון, שהוביל אותם להקים ועדת איתור. על דירקטוריון החברה לוודא שהמנכ"ל וההנהלה שתחתיו ימשיכו להיות מנותקים ממה שקורה מעליהם.

בבורסת השמות עלו כבר כמה שמות מעניינים, אחד מהם הוא שגיא יוגב, שכאמור עזב את הראל לאחרונה. שמו של יוגב נוסף, אריק, מנכ"ל איילון, שהשליטה בה נמצאת בדרכה לחברת ביטוח אחרת - ווישור של אמיל ויינשל וניצן צעיר-הרים (שבעצמם היו בעבר בכירים במגדל), הוזכר גם הוא.

עם זאת, לא מן הנמנע כי בסופו של דבר ימונה מנכ"ל מתוך החברה, למשל יוסי בן ברוך שכבר כיהן כמ"מ המנכ"ל בין עזיבתו של דורון ספיר לכניסתו של עוז לתפקיד.

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"לא תמיד מגיעים לירח בניסיון ראשון": המנכ"ל שעזב את ביוג'ן בסערה מדבר על התרופה שכשלה והתוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

פתיחה מעורבת בוול סטריט; אסתי לאודר מזנקת ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה ● מחר יום שישי הטוב לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות קלות בבורסה המקומית; מדד ת"א ביטוח יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"