גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במה ממשלת השינוי רושמת הפסד לקודמתה והנתון הלא מחמיא של שר האוצר ליברמן

ממשלת בנט קיבלה ציונים גרועים יותר מהממשלה שהחליפה, אך גם ציוני האופוזיציה הורעו ● שר האוצר החדש עקף את ראש הממשלה היוצא בכמות הבדיקות שלו, וקיבל ציון שלילי בכולן ● וגם: למה אנחנו נותנים כל כך הרבה ציונים של "לא נכון" ו"לא נכון ברובו"?

ליברמן טעה יותר מכולם. סיכום בדיקת העובדות תשפ''א / צילום: שלומי יוסף
ליברמן טעה יותר מכולם. סיכום בדיקת העובדות תשפ''א / צילום: שלומי יוסף

שנת תשפ"א שמסתיימת כעת הייתה שנה נדירה יחסית בפוליטיקה הישראלית. הממשלה התחלפה, וראש הממשלה הקודם, יחד עם שרים בכירים רבים, הוגלו לספסלי האופוזיציה שאותה הם כבר בקושי זוכרים. מנגד, הממשלה החדשה אוישה בפוליטיקאים רבים שהפכו לשרים לראשונה בחייהם, או לאחר תקופה ארוכה בה נעדרו משולחן הממשלה.

התמורות הללו סיפקו לנו הזדמנות טובה לבחון אותם, וגם את עצמנו. האם חברי הממשלה החדשה מדייקים יותר בדבריהם בהשוואה לחברי הממשלה הקודמת? האם אנחנו המשכנו לשים דגש על בדיקות של חברי הממשלה, האחראים המרכזיים, לטוב ולרע, לנעשה כאן, והנחנו בצד את גיבורי האתמול שהפכו לח"כים מן השורה?

ציוני הקואליציה והאופוזיציה

נתחיל בעובדות היבשות, ואחריהן ההסברים והסייגים. הממשלה הקודמת בראשות נתניהו וגנץ כיהנה במהלך חלק הארי של השנה העברית החולפת. במהלך תקופה זאת ערכנו 81 בדיקות, שב-44 מתוכן (54%) הוקדשו לקואליציה. מתוך האמירות הללו, כ-60% קיבלו ציון שלילי, והשאר זכו לציון חיובי או ניטרלי.

ואיך נראים הדברים לאחר כניסתה של הממשלה החדשה? כאן המדגם הוא קטן בהרבה, אבל הממצאים מראים כי מתוך 33 בדיקות, 18 הוקדשו לקואליציה (53%). דומה למה שהיה קודם לכן. לעומת זאת, בכל הנוגע לציונים של הממשלה חל שינוי משמעותי לרעה: מתוך 18 הבדיקות 76% זכו לציון שלילי. מה אפשר ללמוד מכך? קודם כל שאם למישהו היה ספק, גם בממשלה החדשה לא יושבים צדיקים. אבל אחרי הקביעה הדי טריוויאלית הזאת, אנחנו נאלצים לעבור לשלב הסייגים.

ראשית, במקביל לתוצאות הגרועות יותר של הממשלה, חלה הרעה גם בתוצאות של האופוזיציה. אצל האופוזיציה הקודמת 57% מהאמירות קיבלו ציון שלילי, מעט פחות מהממשלה הקודמת. ואילו אצל האופוזיציה הנוכחית, הציונים השליליים גבוהים יותר מאלה של הממשלה, ועומדים על 81% מהבדיקות.

שנית, תקופת הדגימה, גם של הקואליציה החדשה וגם של האופוזיציה החדשה, היא קצרה מאוד, וכוללת כאמור 33 בדיקות. ושלישית, העובדה שהשינוי לרעה חל במקביל בשני אגפי הכנסת, עשויה להעיד על כך שהשיח כולו השתנה לאחרונה, וכולל יותר אמירות עובדתיות וחד משמעיות שאותן קל לנו יותר לנתח בכלים של המשרוקית (למשל, דיון על תקציב המדינה שלא התקיים בתקופת הממשלה הקודמת). זאת, לעומת טיעונים אמורפיים ומוערפלים יותר בתקופה הקודמת.

הפוליטיקאי: ליברמן בהובלה לא מחמיאה

הפוליטיקאי שהכי הרבה אמירות שלו נבדקו על ידינו במהלך השנה החולפת הוא אביגדור ליברמן. שר האוצר מוביל בפער גדול על הבאים אחריו, והתוצאות בהחלט אינן מחמיאות עבורו. שמונה אמירות של ליברמן נבדקו - שש כח"כ מהאופוזיציה ועוד שתיים כשר - וכולן קיבלו ציונים שליליים. מחצית מהאמירות זכו לציון "מטעה". ההתבטאויות עסקו בנושאים מגוונים: שתיים נגעו לחרדים, שתיים לענייני תקציב (אחד כח"כ ואחד כשר אוצר) ושתיים לקורונה.

במקום השני נמצאים שניים: אחד מתבקש, והשנייה מפתיעה. המתבקש הוא ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה כיום בנימין נתניהו. חמש אמירות של נתניהו נבדקו על ידינו במהלך השנה, וגם כאן בכל המקרים הציון היה שלילי. ארבע מהאמירות נאמרו על ידו כראש ממשלה, והאחרונה כראש אופוזיציה כשתקף את התנהלות ראש הממשלה בנט בקורונה. לנתניהו מצטרפת גם שרת התחבורה החדשה, מרב מיכאלי, שגם לה חמש אמירות שנמצאו ראויות לבדיקה. שלוש מהאמירות הן מתקופתה באופוזיציה, ושתיים מהן זכו לציון חיובי. שתי הבדיקות האחרונות הן מתקופתה כשרה, ושתיהן זכו לציון שלילי. אחת מהן נגעה ישירות לתפקידה כשרת התחבורה וזכתה לציון "לא נכון ברובו".

   

עוד כיכבו עם ארבע בדיקות כל אחד, השר לשעבר יובל שטייניץ (רק אחת מהן זכתה לציון שלילי), והשר זאב אלקין (שתי אמירות עם ציון שלילי).

המפלגה: הליכוד וכל השאר

המפלגה שהכי הרבה התבטאויות שלה נבדקו היא הליכוד. זה כמובן מתבקש על רקע העובדה שמדובר בסיעה הגדולה ביותר, בפער גדול, בשתי הכנסות האחרונות, וגם במפלגת השלטון עד לחילופי הממשלה. מתוך 47 האמירות של חברי המפלגה 30 (קצת פחות משני שלישים) קיבלו ציון שלילי, ו-5 בדיקות (כ-11%) ציון חיובי. מלבד נתניהו ושטייניץ, שכבר הזכרנו, בלטו כדוברי המפלגה גם אמיר אוחנה (שני ציונים חיוביים ואחד ניטרלי) ואלי כהן (שני ציונים ניטרליים ואחד חיובי).

 

המקום השני הוא מעט מפתיע יותר, אם מתעלמים ממי שהכתרנו כבר כח"כ הנבדק ביותר. ישראל ביתנו, עם 7 מנדטים בשתי הכנסות האחרונות, הייתה אחראית ל-12 בדיקות. אף טענה של חברי המפלגה לא קיבלה ציון חיובי, ושתיים קיבלו את ציון הביניים "חצי נכון".

ומה עם המפלגות מאגף השמאל-מרכז? באופן מפתיע יש עתיד אחראית רק ל-8 בדיקות שביצענו בשנה העברית (75% ציון שלילי). מקדימות אותה העבודה (11 בדיקות, 64% שלילי) ומרצ (9 בדיקות, 44% שלילי). ימינה, המפלגה ממנה מגיע ראש הממשלה הנוכחי, סיפקה חומר לחמש בדיקות (80% מתוכן זכו לציון שלילי).

הנושא הנבדק ביותר: הקורונה

השנה האחרונה הייתה רצופה התרחשויות: בחירות רביעיות שהביאו בסופו של דבר למהפך שלטוני, קואליציה שכמותה לא הייתה כאן מעולם בראשות ראש ממשלה שמגיע ממפלגה בת שישה מנדטים, מבצע שומר החומות בעזה והתלקחות בערים המעורבות בישראל. אבל כל הנושאים הללו נותרו מאחור אל מול הנושא המרכזי בישראל ובעולם כולו - הקורונה. 24 התבטאויות שנבדקו עסקו באופן ישיר בנושא, ועוד ארבע נגעו בו בעקיפין, כך כרבע מהבדיקות שלנו בשנה העברית החולפת עסקו במגפה העולמית.

נושאים פופולריים נוספים היו אמירות שנגעו לנושאים כלכליים (15 בדיקות), אמירות שנוגעות לחברה הערבית (9 בדיקות), לחברה החרדית (7), לנושאי חוץ וביטחון (6) ולהתנחלויות (5). חלק מהבדיקות שנספרו קשורות לשני נושאים או יותר.

 

הציון הפופולרי: לא נכון ברובו

שני הציונים הנפוצים ביותר בפער גדול הם "לא נכון ברובו" (30 בדיקות) ו"לא נכון" (29 בדיקות). הציונים הללו הופיעו בכמחצית מבדיקות המשרוקית השנה, ואליהם צריך להוסיף גם את הציון "מטעה" (16 בדיקות). זאת הזדמנות טובה להסביר, ואולי להכניס להקשר נכון את כל הסיכום השנתי שלפניכם.

מטבע הדברים, אין באפשרותנו לבדוק כל אמירה עובדתית של פוליטיקאי. גם את האמירות שכן נכנסות לתהליך של בדיקה צריך לסנן לפי פרמטרים שונים, ואחד המרכזיים שבהם הוא רמת העניין לציבור בעובדה שנכללת באמירה. המשמעות היא שאמירות עובדתיות נכונות, אך בנאליות, או חסרות עניין לציבור מסיבה אחרת, לא יגיעו לכדי בדיקה. יתרה מכך, לאור העבודה שהבדיקות שלנו נסמכות על נתוני ממשלה רשמיים, כששר מציין נתון מסוים ולאחר בדיקה מתברר שהוא אכן התבסס על נתוני המשרד שלו, בדרך כלל לא נפרסם בדיקה בנושא, מכיוון שזהו המובן מאליו.

 

כל זה כדי לומר שצורת העבודה שלנו נותנת עדיפות בולטת לפרסום של אמירות לא נכונות, או מטעות, שבהן מטבע הדברים יש בדרך כלל עניין לציבור, ולו כדי למנוע מטעות עובדתית להשתרש בשיח. אם פרסמנו במהלך השנה החולפת 75 בדיקות כאלה (65% מהבדיקות) זה לא אומר בהכרח שרוב האמירות של הפוליטיקאים שלנו היו שגויות או מטעות. זה כן מוכיח שמצאנו לפחות 75 מקרים שבהם היה צורך ועניין ציבורי לתקן את האמירות שנשמעו בכלי התקשורת המרכזיים.

ספק האמירות הבולט: הרדיו

האמירות שאותן אנחנו בודקים נאספות באמצעות מערך של קשבים שמנטרים את תוכניות האקטואליה המרכזיות בכלי התקשורת המרכזיים. במהלך השנה החולפת 24 מהאמירות הגיעו מתוכניות שמשודרות בגל"צ (התוכנית הבולטת היא "נכון להבוקר" עם חמש אמירות), ו-17 מכאן ב' (9 מתוכן מהתוכנית "הבוקר הזה"). עוד בלטו: רשת 13 (13 אמירות) רדיו 103FM (11 אמירות) וקשת 12 (10 אמירות). 17 מהאמירות הגיעו מפרסומים של הח"כים עצמם, או של המפלגות, ברשתות החברתיות (11 מטוויטר ו-6 מפייסבוק).

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק