גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הקנאביס מסכמות מחצית: איך מתמודדים עם עודף בכושר ייצור עולמי?

עודף כושר ייצור, חברות שפורצות קדימה ורכישות פוטנציאלית הם רק חלק מהשינויים שעוברות חברות הקנאביס הישראליות ● שירי עדן, מנכ"לית נישות ויועצת לקרן הנאמנות סלע קנאביס: "חברות שביצעו הנפקה משנות את מעמדן"

קנאביס. עודף הייצור יביא למחיקות מלאי פג תוקף ברבעונים הקרובים / צילום: כפיר זיו
קנאביס. עודף הייצור יביא למחיקות מלאי פג תוקף ברבעונים הקרובים / צילום: כפיר זיו

המחצית הראשונה של 2021 הייתה התקופה הראשונה שבה הותר לחברות קנאביס בישראל למכור את הסחורה שלהן לחו"ל. אולם, למרות שניתנה להן האפשרות הזו ברמה התיאורטית, רוב הפעילות של החברות הייתה עדיין בישראל.

אבל זה לא נורא: בתקופה הזו גדל השוק הישראלי לקנאביס רפואי והפך לאחד השווקים המשמעותיים והמחוזרים בעולם בסקטור זה, למרות קוטנה היחסי של המדינה. ישראל, שהייתה אמורה להיות יצואנית קנאביס מובילה עם חברות מנוסות ומותגים מוכרים, הפכה דווקא לשוק של יבוא של מותגי חו"ל, בעיקר בקטגוריית ה-THC הגבוה.

במקביל, חל גם שינוי בהרכב השחקנים הישראלים בתחום. בשנת 2020 ההובלה מבחינת היקף ההכנסות הייתה של BOL (בשליטת עמיר שיווק וליאון קופלר, מבעלי סופר-פארם), עם 83.6 מיליון שקל. זאת, בזכות היותה חלוצת פיילוט האסדרה החדשה, המחירים הנמוכים יחסית, קליטת מטופלים ששוייכו במקור לתיקון עולם  על פי האסדרה הישנה (בה כל מטופל משוייך לחברה היחידה), והקשרים הטובים עם רשת סופר-פארם.

ב-2021 BOL עברה כמה תהליכים כואבים של כישלון הנפקה וחילופי בעלות, ופינתה את המקום הראשון לאינטרקיור שדהרה קדימה בזכות מותגים מיובאים ורכישת רשת של בתי מרקחת פרטיים מתמחים, וכעת BOL תופסת את המקום השני.

 

אינטרקיור , שהתמזגה לחברת רכישה מיוחדת בקנדה ונרשמה למסחר גם בנאסד"ק, כבר ניצלה את הקופה המלאה והמניה הנסחרת בבורסה אטרקטיבית כדי לרכוש את בטר, אחת הוותיקות והמוערכות בשוק שלא הצליחה להפוך בורסאית, תמורת 35 מיליון דולר במניות אינטרקיור, ואת השליטה בפעילות בתי המרקחת של קאנומד  ב-16 מיליון שקל במזומן ומניות.

מובילת הפעילות בחו"ל היא IMC . בנוסף לנתח שוק גבוה יחסית בשוק הישראלי (9%) יש לה גם כבר הכנסות משמעותיות מחוץ לישראל, לאחר שביצעה הנפקה בקנדה כבר ב-2019, וכבר ניצלה את המניה שלה לקנות כמה פעילויות קנאביס מחוץ לישראל. חלק מן ההכנסה שהל הוא בכלל מעסקאות אופורטוניסטיות, כולל מכירה של בדיקות קורונה. אם כבר יש ל-IMC חברת הפצה לבתי מרקחת בגרמניה וקשרים מסחריים ברחבי העולם, אז למה לא.

המתחרה הרביעית בגודלה היא פנאקסיה , חברה קצת שונה בשוק כי אין לה מתקן גידול ואת ערוצי ההפצה הישראליים שלה מכרה השנה ל-IMC. יש לה מפעל עיבוד קנאביס שהוא היחיד כרגע בארץ ממנו אפשר לייצא לחו"ל, וכן הסכמי הפצה בחו"ל. בכך הפך כל השוק לתלוי בה כרגע, כפי שנראה בהמשך.

"הרווחיות משוק היבוא גבוהה משל המותגים המקומיים"

בשנת 2021 מלאי הקנאביס בישראל גדלו מאוד, מסבירה שירי עדן, מנכ"לית נישות ויועצת לקרן הנאמנות סלע קנאביס, "ולכן נראה ברבעונים הקרובים מחיקות מלאי שתוקפו יפוג". פנאקסיה, היא אומרת, מכרה ל-IMC את המלאי יחד עם בתי המרקחת, ולא יספגו את המחיקות.

מדוע נצבר מלאי עודף? רק ב-2020 היה מחסור.
עדן: "השוק הישראלי נפתח ליבוא, שתופס נתח שוק משמעותי. באופן פרדוקסלי, הרווחיות ממנו גבוהה מזו של המותגים המיוצרים בארץ. בגלל עודף כושר היצור בעולם, גם בקנדה וגם בפורטוגל, ובגלל הרצון של החברות המובילות בחו"ל לתפוס נתח מהשוק הישראלי, יצרני המותגים מוכנים למכור את המוצר בעלות שולית".

השנה נראה התאמות של כושר יצור כדי לא למחוק שוב מלאי?
"בישראל, יהיו התאמות של כושר יצור, אבל עד גבול מסויים. פנאקסיה מקווה שיפתחו לה שווקי חו"ל, אז היא מייצאת יחד עם חברת שיח מדיקל , גם למלאי. יש גם היערכות של השוק למצב של לגליזציה מלאה, ועוד לפני זה לגליזציה של CBD, שבשבילו כדאי לשמור מלאי בגובה מסויים.

"כמו כן אנחנו צופים שהשוק הישראלי ימשיך לגדול. צפויה רפורמה שתאפשר לרופאים נוספים, אולי אפילו לרופאי משפחה, לרשום קנאביס למחלות נוספות מעבר לאלה עבורן הוא נרשם היום, וגם כטיפול קו ראשון בכאב ולא רק כאשר מוצו כל האפשרויות האחרות. לכן החברות כן מתכננות לשמור את כושר היצור שבנו, גם במחיר של השמדת סחורה.

"אותו הדין גם לגבי העולם. בגלל הציפיה לפתיחה של שווקים נוספים ושל לגליזציה. חברות רוצות להיות מוכנות להיות הראשונות שיכנסו לשווקים חדשים. וחברות יבואניות בישראל יכולות להמשיך להנות מן העודף הזה, שמאפשר להן לקנות סחורה טובה במחירים נגישים".

חממת גידול קנאביס של תיקון עולם / צילום: יח''צ

לחברות ישראליות עשויים להיפתח שוקי יצוא שיספגו את עודף ההיצע?
"היצוא תלוי בקבלת אישור EU-GMP למפעל הייצור, והיחידה שקיבלה אישור כזה עבור המפעל שלה, היא פנאקסיה. גם המפעלים האחרים כנראה עומדים בתקנים, אבל גורמי הפיקוח על קנאביס רפואי מאירופה לא יכולים להגיע פיזית לארץ, בגלל הקורונה, והגורם במשרד הבריאות הישראלי שאחראי על הכרה במפעלי התרופות בתיאום עם התקן האירופאי, לא רואה את הקנאביס כחלק מהפעילות שלו. אז המפעלים האלה תקועים בלי תקינה.

"בינתיים, פנאקסיה מייצאת רק מוצרים שרשומים תחת המותג שלה, ולכן כל מגדל ישראלי תלוי בקשר שלו עם פנאקסיה וביכולת של פנאקסיה לחתום על הסכמים בחו"ל. כושר העיבוד של המפעל של פנאקסיה כרגע לא נראה שמהווה צוואר בקבוק. פנאקסיה היא מותג חזק. למשל, היא זכתה בפיילוט הקנאביס הרפואי בצרפת, יחד הם החברות הקנדיות המובילות, אבל בכל זאת היא מתחרה באירופה מול חברות עם תקציבי שיווק בלתי מוגבלים".

במצב של עודף כושר ייצור בכל העולם, איפה היתרון התחרותי של המוצרים הישראליים?
"יש היום הרבה קנאביס בעולם והוא מאוד איכותי. בישראל רוב המטופלים הם מטופלי כאב, ולהם מתאים קנאביס עם אחוז THC גבוה - שלא היה המומחיות של הישראלים. לכן מותגי היבוא מצליחים כאן. בעולם ישנם מטופלים אחרים, עם אפילפסיה, אוטיזם והתוויות אחרות שאינן כאב, ומה שמעניין אותם זה CBD גבוה ובעיקר ההדירות של המוצרים (היכולת לספק את אותה החוויה בכל מנה), ודווקא בתחומים האלה יש לישראל ערך מוסף. פלח השוק של המוצרים האלה לא גבוה, ויש בהם תחרות, אבל כבר היום יש עניין משוקי חו"ל דווקא עבור המוצרים האלה".

ראינו את החברות המובילות בשוק משתלטות גם על בתי המרקחת. איך זה משנה את השוק?
"אם חברה מחזיקה כמה מוצרים מקומיים וכמה מותגי יבוא, היא יכולה להציע בבית המרקחת שלה מגוון רחב של מוצרים שלה, לצד מגוון מצומצם יותר של המותגים האחרים. בתי מרקחת מוכרים גם מוצרים שאינם קנאביס, וזה מגדיל את ההכנסות, עם שולי רווח נמוכים משל הקנאביס עצמו, אבל מוכרים אותם בערוץ שקיים ממילא, אז התוספת לא רעה".

עדן מאמינה כי חברות שביצעו הנפקה, כמו אינטרקיור או IMC, משנות את המעמד שלהן בעולם. "חברת טילריי  (שהיא גם שותפה של אינטרקיור, ג"ו) דיווחה על רצון לבצע רכישות גדולות. יותר קל לה לרכוש חברה שנסחרת שהמשקיעים הציבוריים מכירים, וכבר קיבלה סיקור חיובי של אנליסטים, וזאת בנוסף לרכישות שהחברות הנסחרות עצמן עושות. אצל מי שלא יפרוץ קדימה בצורה כזו, תהיה נסיגה לממוצע. לא נופתע אם בין החברות שכרגע לא פרצו קדימה, יהיו מיזוגים או שחברה כזו תירכש על ידי חברה זרה שמעוניינת בשוק הישראלי".

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות