גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטליבאן רוצה הכרה בינלאומית - למדינות שדנות עימו יש מחשבות אחרות

ביקורו של שר החוץ של קטאר בקאבול מדגיש את המורכבות של עיסוק בממשלה החדשה שהקים הארגון האיסלאמיסטי באפגניסטן

מפגש בין אנשי הממשל הקטאריים לאנשי הטליבאן בקאבול / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACAPRESS.COM
מפגש בין אנשי הממשל הקטאריים לאנשי הטליבאן בקאבול / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACAPRESS.COM

עם ממשלה חדשה ושליטה ללא מתחרים באפגניסטן, שליטי הטליבאן מבקשים הכרה בינלאומית באמירות האיסלאמית של אפגניסטן שהקימו.

כמעט חודש אחרי נפילת הרפובליקה האפגנית, אף מדינה לא העניקה לטליבאן הכרה כזו. ובכל זאת, ממשלות בכל העולם וגם האו"ם, מצפים בכיליון־עיניים לקיים מגעים בדרג גבוה עם הטליבאן, בייחוד בזמן שהמדינה מתמודדת עם משבר הומניטרי. 

כמה ממשלות מערביות אומרות שדיאלוג כזה עם הטליבאן אפשרי - ורצוי - מבלי להכיר דה יורה בשלטון של הארגון. "לפני הכרה הם צריכים שיהיה להם איזשהו מנדט הנובע מהרצון הפוליטי של האוכלוסייה", אמר דיפלומט מערבי בכיר. "אבל חוץ משאלת ההכרה אנחנו יכולים לדון איתם, אנחנו יכולים לדבר איתם".

לפני הפתיחה מחדש של שגרירויות מערביות, שנסגרו כולן מאז נפילת קאבול ב־15 באוגוסט, מעורבות כזו יכולה לקבל צורה של נסיעות קצרות של דיפלומטים לקאבול, אם המצב הביטחוני מאפשר זאת, הוסיף הדיפלומט הבכיר. 

הכרה בינלאומית ראשונה? 

שר החוץ הקטארי שיח מוחמד בין עבדולרחמן אל־תאני היה ביום ראשון השר הראשון מממשלה זרה שנסע לקאבול מאז השתלטות הטליבאן. התיאורים המנוגדים של הנסיעה הקצרה הדגישו את הרצון של הארגון בהכרה בינלאומית - ואת היסוס הקהילה הבינלאומית להעניק אותה לפני שימולאו כמה תנאים.

בהודעה חוגגת ניצחון, רמז הטליבאן כי האמירות האיסלאמית של אפגניסטן זכתה סוף־סוף בהכרה הבינלאומית הראשונה שלו. "שר החוץ של קטאר בירך את הנהגת IEA ואת כל העם האפגני על הניצחון והדגיש את חיזוק היחסים הדו־צדדיים", נמסר מהטליבאן.

בדוחא לא היו מרוצים. התיאור הקטארי של השיחות בקאבול בין שיח מוחמד לראש הממשלה החדש של ממשלת הטליבאן, מולה מוחמד חסאן אחונד - לא הזכיר שום דברי ברכה.

במקום זה, הדגישה ההודעה את החשש של רבים בקהילייה הבינלאומית. בקאבול, שר החוץ הקטארי דחק בטליבאן להקים ממשלה יותר כוללנית ולוודא חופש נסיעות לאפגנים ולזרים שרצו לעזוב את המדינה, ולהיאבק בטרור הבינלאומי, כך נמסר בהצהרה מדוחא.

ציוץ של משרד החוץ הקטארי הראה גם צילומים של שיח מוחמד נפגש בקאבול עם הנשיא הקודם של אפגניסטן חמיד קרזאי ועם הנציג לשיחות השלום לשעבר עבדאללה עבדאללה. למרות הבטחות של טליבאן מהעבר לחלוק בשררה עם מנהיגים פוליטיים אחרים, בשבוע שעבר הקים טליבאן ממשלת מעבר שכל חבריה הם חברים בכירים בארגון האיסלאמיסטי.

הממשלה אמרה שוב ושוב שהיא רוצה ששגרירויות מערביות יחזרו לאפגניסטן. "האמירות האיסלאמית של אפגניסטן רוצה יחסים חיוביים של שלום עם העולם", כתוב באנגלית על השלט הענק שהטליבאן תלה מעל טרמינל הנוסעים של שדה התעופה בקאבול.

"ההכרה חשובה מאוד", אמר רוהולה אומאר, פרשן פוליטי המקורב לטליבאן בראיון שנערך ביום שני במשרד המידע החדש של ממשלת הטליבאן. "אם ארה"ב ומדינות מערביות לא ייתנו יד לאפגניסטן, הטליבאן יצטרך להגיש יד לרוסיה ולסין".

דרישות של מדינות זרות לכוללנות פוליטית, הוסיף אומאר, אינן הגיוניות בגלל שהטליבאן קשור במחויבותו לארה"ב כפי שמפורט בהסכם דוחא מפברואר 2020, שם נדרש הארגון לוודא שאדמת אפגניסטן לא תשמש לערעור הביטחון של מדינות אחרות.

"העולם צריך להבין שמה שנחוץ הוא לא כוללנות אלא ביטחון", אמר אומאר. "אם נכניס לתוך הממשלה את קרזאי, עבדאללה, וכל האנשים האחרים האלה שיש להם יחסים עם רוסיה או סין או מדינות אחרות, והם ייתנו למישהו רשות לתקוף מדינה אחרת, איך אנחנו עשויים להיות אחראים לכך?"

הטליבאן אנו ארגון מונוליתי, והרבה מהלוחמים הפשוטים בו אומרים שהם מוטרדים ממה שהם תופסים כגישה רכה מדי לאויבים לשעבר. בעת שזרמים שונים מתייחסים למשרות ממשלתיות שונות כאל שלל מהקרבות, הממשלה החדשה שיקפה יותר מכל את הרצון להכיל את המתחים הפנימיים, כך אומרים דיפלומטים. 

שמועות על רצח

ביום שני דחה הארגון שמועות שגרסו כי מולה עבדול ראני בראדר, סגן ראש הממשלה המתון יחסית שעמד בראש המשרד הפוליטי של טליבאן בדוחא, נרצח ביום ראשון בארמון הנשיאותי של קאבול. בראדר, שהוטס בחזרה לאפגניסטן על גבי מטוס צבאי קטארי בחודש שעבר, לא היה בין המכובדים שפגשו את שר החוץ של קטאר ביום ראשון.

בהודעה קולית שפרסם הטליבאן, נשמע בראדר אומר שהוא נמצא בנסיעה מחוץ לקאבול ודיווחים על מותו הם "שקרים מבישים". חשבונות ברשתות חברתיות של טליבאן מאוחר יותר הראו צילומים שמוכיחים לכאורה שבראדר ביקר באזור כפרי במחוז ראזני.

כשהטליבאן שלט בקאבול בין 1996 ל־2001, לפני שארה"ב פלשה למדינה, רק פקיסטן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות נתנו למשטרו הכרה דיפלומטית. ממשלת המוג'הדין לשעבר - שיש לה מעוזים בהרים בצפון־מזרח אפגניסטן - שמרה על מקומה המדינה באו"ם ועל שגרירויות אחרות מנהלי הטליבאן עמדו בקשרים עם האו"ם ועם ארה"ב דרך משרדים לא רשמיים בקווינס, ניו יורק.

בכירי הטליבאן בקאבול מצביעים על כך שכיום המצב שונה לגמרי. לאחר שהשתלטו על בירת פנג'שיר, המחוז האחרון שהיו בו מתנגדים לטליבאן, כעת שולט הארגון ללא עוררין בכל המדינה. "אחרי 43 שנים, המלחמה סוף־סוף נגמרה באפגניסטן", כך אמר אנמולה סמנגאני, דובר של הטליבאן ולשעבר מפקד של מורדים במחוז סמנגאן הצפוני.

לא היה אף ניסיון להקים ממשלה אפגנית גולה מאז שהנשיא אשרף ראני ברח לאיחוד האמירויות הערביות ב־15 באוגוסט. אך לעת עתה, כל המשלחות הדיפלומטיות של אפגניסטן במדינות זרות, כולל המשלחת לאו"ם ושגרירות בוושינגטון, עדיין מניפות את הדגל של הרפובליקה האפגנית שקרסה.

ארה"ב וכל שאר המדינות המערביות סגרו את השגרירויות שלהן בקאבול לאחר השתלטות הטליבאן, והפכו את האזור הירוק שהיה פעם פורח והיו בו אלפי דיפלומטים וקבלנים לעיר רפאים נטושה שכלבים שוטים רצים בסמטאות שלה, הזרועות במחסומי בטון מופצצים.

מתוך תקווה להכרה, הטליבאן מגן על רוב השגרירויות, אם כי חלקן - כמו המשלחת הנורבגית, הנמצאת בדיוק מחוץ לאזור הירוק - נבזזו על־ידי לוחמים איסלאמיסטים שגם השמידו את אוסף היין של הדיפלומטים לעיני מצלמות. ארה"ב הברית ומדינות רבות אחרות העבירו באופן זמני את הדיפלומטים שלהם הקשורים לאפגניסטן לדוחא.

בניגוד להן, סין, רוסיה, קטאר, טורקיה, איראן, פקיסטן ומדינות שכנות ממרכז אסיה כולן שמרו על נוכחותן הדיפלומטית באפגניסטן, וקטאר במיוחד משחקת תפקיד גדול בשיפוץ שדה התעופה של קאבול וארגנה את פינוי האזרחים הזרים בשבוע שעבר. גם האו"ם השאיר אנשי צוות רבים במשרד שלו בקאבול. החודש פקידים בכירים באו"ם ביקרו בקאבול ונפגשו עם מנהיגי הטליבאן - אליהם האו"ם מתייחס כעת כ"רשויות בפועל".

החזקת שגרירות במדינה אינה שוות־ערך להכרה בממשלתה, כך אומרים דיפלומטים, ומצביעים על העובדה שמדינות מערביות רבות השאירו את השגרירויות שלהן במיאנמר פתוחות על אף שלא הכירו בלגיטימיות של המשטר הצבאי שהתבסס במדינה לאחר הפיכה צבאית בפברואר האחרון.

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם