גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני מתנגדת לפיקוח על שכר דירה. בניגוד לאירופה, פה יש תרבות של קנייה. ככה זה"

שרת הפנים איילת שקד מודה כי אין טעם לדבר על ירידת מחירים אלא על ייצוב, ומצהירה כי תקים שבעה יישובים חדשים בנגב ובגולן ותשחרר סמכויות לרשויות ולוועדות מקומיות ● האם היא תצליח בריסון שוק הנדל"ן, במקום שקודמיה נכשלו?

שרת הפנים איילת שקד / צילום: שלומי יוסף
שרת הפנים איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מתחילת השנה עלו מחירי הדיור ב-5%. מי שאמונה על חלק גדול מהפתרון למשבר היא שרת הפנים איילת שקד, שבתוקף תפקידה אחראית על מינהל התכנון, על הוותמ"ל ועל הרשויות המקומיות.

בקרוב אמורה שקד, יחד עם שר האוצר אביגדור ליברמן ועם שר השיכון זאב אלקין, להציג תוכנית דיור משותפת. עד כה כל הצדדים מתעטפים בסודיות אודותיה, ואולם סימנים רבים מורים שהצעדים שיינקטו לא יהיו רחוקים מאלה שננקטו בעבר הקרוב - תכנון מהיר, תוכנית לדיור מוזל, מיסוי על משקיעים - לפחות חלק מאלה כבר הוצגו לציבור. כעת מעלה לראשונה שקד עניין חדש שאותו היא מעוניינת לקדם, והוא הקמת יישובים חדשים בנגב ובגולן.

יישובים חדשים: "יש אינטרס לחזק את העוטף"

"יש לי מדיניות חדשה שלא הייתה עד היום במינהל התכנון, והיא הקמת יישובים חדשים, בעיקר בנגב וברמת הגולן", היא מצהירה בראיון לגלובס. "התוכנית היא להקים חמישה יישובים חדשים בנגב ועוד שניים ברמת הגולן. בנגב אנחנו כבר דוחפים עכשיו את חירן וחנון - חנון בשדות נגב וחירן במועצה אזורית תמר. עד עכשיו היישובים האלה היו תקועים, אנחנו משחררים אותם".

זה עומד בסתירה מוחלטת למדיניות המוצהרת של מינהל התכנון שלא להקים יישובים חדשים, ואם כבר אז צמודי דופן.
"נכון, אבל אני חושבת שיש למדינת ישראל גם מטרות אחרות. יש אינטרס מובהק ליישב את הנגב ולחזק את עוטף עזה. לדעתי הערך של תפיסת הקרקע וחיזוק הנגב עולה לפעמים על הערך של המחיר בתשתיות".

יש כבר נקודות ציון ליישובים ברמת הגולן?
"יש שניים, אבל אני לא רוצה להיכנס לזה. אני יכולה להגיד שיש רצון של מועצה אזורית גולן לבנות יישוב גדול באזור חושניה. לא יישוב כפרי קטן אלא יישוב גדול של כמה אלפי יחידות דיור, ואנחנו בהחלט רוצים לקדם את זה".

יהיה ביקוש למגורים שם?
"אני מקווה שכן. אני רואה עד היום שכל מקום שבונים נמכר, זה לא שעומדות דירות רפאים איפשהו".

לטענת גורמי מקצוע, הקמת יישובים חדשים גם תעלה הרבה, וגם תתרום להחלשת יישובים קיימים, שכן אין אליהם נהירה ממרכז הארץ והם מתחרים זה בזה על אותה אוכלוסייה מקומית מוגבלת. שקד אינה מקבלת את עמדת הדרג המקצועי, ובכך היא שותפה לממשלות קודמות.

יש תוכנית מתאר לקצרין שמאפשרת להוסיף כ־5,000 יחידות דיור, אז להקים עוד יישוב של אלפי יחידות דיור זאת תחרות ליישוב שרוצים לחזק אותו.
"נעשה גם וגם. אנחנו בקשר גם עם ראש עיריית קצרין במטרה להגדיל משמעותית את היישוב. ישראל תעבור תהליך שאני חושבת שאף מדינה במאה ה-21 לא עוברת - הכפלת כמות התושבים עד 2050-2040. זה דורש מאיתנו כבר היום להיערך ולבנות בצורה מסיבית. השנים של התרדמת שעברו עלינו - או של השיתוק - גרמו למחסור בדירות ולהקפצת מחירי הדיור, ואני אומרת, גם בפריפריה הדירות מאוכלסות".

הדברים האחרונים שאמרה שרת הפנים מצויים במחלוקת אל מול בכירי משרד הפנים לשעבר. כך למשל מנכ"ל המשרד הקודם, מרדכי כהן, אמר לפני כשנה כי "משבר הדיור עבר. נאט את קצב התכנון". כהן סבר כי מאות אלפי הדירות שתוכננו בשנים האחרונות, מילאו את החסר.

כששקד נשאלת על מה שנעשה במשרד בתקופה שקדמה לה היא עונה: "אני לא רוצה לדבר על העבר. שנתיים לא הייתה ממשלה מתפקדת אז יש בעיה מאוד-מאוד קשה בשוק הדיור. בשנתיים האחרונות תכננו פחות, שיווקו סביב ה-50 אלף יחידות דיור בשנה במקום לשווק 80 אלף, ואנחנו, השר אלקין ושר האוצר ואני, עובדים עכשיו כדי להגדיל משמעותית את ההיצע גם בתכנון וגם בשיווק.

"מחירי הדיור מטפסים גם בגלל השיתוק של הממשלה. בעניין הזה יש לי ממש תוכנית מקיפה. התחום שלי הוא תחום התכנון והתחלתי מהחייאת הוותמ"ל, שעכשיו נכנסה לעבוד בקצב מהיר, ויש לי תוכנית סדורה".

המחירים: "הכול תלוי בהגדלת ההיצע"

לפני חודשיים דיברת על זה שלמעשה לא ניתן יהיה לעצור את עליות המחירים. מתי כן יהיה ניתן לווסת את מחירי הדירות?
"אנחנו מדברים במונחים של עצירת העליות, וזה הכול תלוי בהגדלת ההיצע, ובשביל להגדיל את ההיצע - קודם כול שר השיכון עובד במלוא המרץ על שיווקים ואני מקווה מאוד שהשנה הם כבר ישווקו קרקעות ל-70 אלף יחידות דיור, לעומת ה-50-55 אלף ב־2019־2020. שנית, צריך לייעל את התכנון בוועדות, ולי יש תוכנית שתקצר את כל הליכי התכנון, ההיתר, הרישוי, ואם נצליח, נוכל לבנות מהר יותר. אני לא מאמינה בפתרונות קסם, אני מאמינה בהגדלת ההיצע, ואני מתחייבת לעשות הכול כדי לשפר ולייעל ולקצר את התהליכים".

אנחנו רואים קרקעות ששווקו בשדה דב במחיר קרקע של כמעט שלושה מיליון שקל לדירה. אלה מחירים מטורפים.
"זה טירוף מוחלט. באזור הזה של שדה דב, צומת גלילות, רמת השרון, כל האזור שמקיף את צומת גלילות, יש בערך 70 אלף דירות שאפשר לשווק, וכל פרויקט תקוע בשלב אחר. וגם בשדה דב שיווקו מעט דירות יחסית לכמות הדירות שאפשר לשווק שם. בעיניי, השיטה הזאת של הסלאמי, שמשווקים כל פעם מעט דירות, היא שיטה לא טובה שגורמת בדיוק למחירים המופקעים שראינו שם. הגישה שלי היא שאם יש 70 אלף דירות באזור הזה צריך לעשות הכול כדי להוציא אותן כמה שיותר מהר ולשווק כמויות כמה שיותר גדולות. אם באזור הזה היו משווקים אפילו 10,000 או 20 אלף, המחירים לא היו כאלה מופרעים".

ההרגשה היא שרוב השיווקים הם לא במקומות מבוקשים.
"שדה דב הוא אזור עם ביקוש גבוה ויש שם עשרות אלפי דירות שאפשר לשווק. מעבר לזה, אני מסתובבת בכל הארץ ואני אומרת לכם שבכל מקום אנשים רוצים לגור. הייתי בנתיבות, בונים שם המון, והדירות נחטפות. גם בשדרות, גם בנהריה, גם בקריית ביאליק. אמרתי לא מזמן לעוזרים שלי שמה שאנחנו עושים זה מזכיר לי את השיר של אלתרמן: ‘נלבישך שלמת בטון ומלט ונפרוש לך מרבדי גנים’. אנחנו במרוץ להלביש את המדינה בשלמת בטון ומלט כי פשוט אין מספיק דירות.

"אני שמה דגש על התחדשות עירונית. לצערי זה פחות מצליח בפריפריה אבל מאוד מאוד מצליח במרכז הארץ. בחוק ההסדרים הורדנו את הרוב הדרוש להתחדשות עירוית ל־66% במתחם, כדי שאפשר יהיה לעשות יותר פרויקטים.

"הצגתי חלופה לתמ"א 38 עם אחוזי בנייה הרבה יותר גבוהים של 400% ועם היטלי השבחה כדי שיהיה משתלם גם לעיריות וגם ליזמים".

ועדות התכנון: לייעל את המחוזיות

החלופה שלך לתמ"א 38 תאושר עד נובמבר ותעבור כפי שהוצגה?
"אני מקווה שכן. בכנסת תמיד יש שינויים, הכנסת היא לא חותמת גומי, אני מאוד מאמינה בעבודה הפרלמנטרית, אני מעריכה שאם יהיו שינויים הם יהיו בתיאום איתנו, אבל המסגרת היא ברורה ואני מאמינה שפחות או יותר זה יעבור אותו דבר.

"יש עוד שורה משמעותית של תוכניות שיוכלו לייעל את עבודת התכנון. קודם כול לייעל את עבודת הוועדות המחוזיות. המון דברים תקועים שם. מבחינתי, ההחייאה של הוותמ"ל תייעל גם אותן כי הוותמ"ל היא סוג של תחרות לוועדות המחוזיות. נוסף לכך אני רוצה להוביל מהלך שהוועדה המחוזית תהיה אוטוריטה ולא תצטרך במקרים מסוימים לפנות לוועדות אחרות, כמו הוולחו"ף והוולנת"ע. אלה דברים שהרבה פעמים מעכבים תוכניות בשנה-שנתיים. שהכול יוכרע בוועדות המחוזיות.

"אני כבר עכשיו מסמיכה כמה שיותר ועדות מקומיות עצמאיות, שיהיו להן סמכויות תכנון. עשיתי את זה בנתיבות, אני עושה את זה באשקלון, בבאר שבע, בכל מקום שאפשר אני מקדמת את זה בצורה מהירה. כשאני רואה ראש עיר שהוא רציני ורוצה לבנות ושהוועדה אצלו מתפקדת היטב - אני משחררת. כשראש עיר רוצה לבנות אז בונים וכשראש עיר לא רוצה לבנות יותר קשה לבנות.

"עוד בתוכנית שלי: רישוי עצמי. האדריכל יוכל לתת את ההיתר ולא יצטרך אישור של הוועדה המקומית על בסיס כללים שהוא עומד בהם.

"העברנו בחוק ההסדרים דבר שאני דחפתי מאוד - הסבת משרדים למגורים. יש המון בנייני משרדים, אנחנו רוצים להפוך חלק למגורים, לדירות קטנות, לזוגות צעירים, גם באזורי תעשייה שגובלים בשכונות מגורים, זה יכול לעבוד נהדר. אני מאוד דוחפת עירוב שימושים".

האם אתם לא חוששים מהתוצאות של הרישוי העצמי?
"זה קיים במקומות אחרים בעולם, וכמו בעניין של ראשי הערים, אי אפשר כל הזמן בגלל חשש או בגלל הרצון לפקח ולפקח ולפקח להכביד ולהכביד ולהכביד. אני אופטימית ואני מאמינה שזה יצליח".

הרשויות המקומיות: "יכולה להתפרק מסמכות"

לרשויות ולוועדות מקומיות יש הרבה טינה כלפי הממשלה ומשרד הפנים, שבמקום לתת להם סמכויות עוקפים אותם.
"הם צודקים, וזה בדיוק שינוי המדיניות שלי. אני מאוד בעד האצלת סמכויות מהשלטון המרכזי לשלטון המקומי. שרים בדרך כלל לא אוהבים להתפרק מכוח ומסמכויות אבל אני שונה. אם זה דבר נכון, אין לי בעיה לעשות את זה. אנחנו נתחיל אולי מרשויות איתנות ויציבות ונעשה את זה בצורה דיפרנציאלית. בהחלט אני בעד לחזק אותן ולהוריד בירוקרטיה מיותרת שגם משרד הפנים וגם משרדים אחרים דורשים מהם".

אנחנו רואים פעם אחרי פעם ראשי ערים שנחקרים בעבירות של שחיתות, ובעבירות אחרות.
"הרוב המוחלט של ראשי ערים הם אנשים ישרים שעובדים קשה בשביל הציבור שבחר אותם. אנחנו רואים שהרבה מאוד מהתיקים גם נסגרו בלא כלום, ובגלל תפוח אחד רקוב, אם קיים, לא צריך להרוס לכולם. עד עכשיו פגשתי עשרות ראשי רשויות ומרובם הגדול אני מתרשמת לטובה ובהחלט חושבת שהם מסוגלים לקבל עוד סמכויות. הנה, היום אני נפגשת עם ראשי הערים בכפר סבא ובגבעתיים".

אלה מראשי המתנגדים לבנייה. ומה שלא נכנס לחוק ההסדרים זה הרפורמה בארנונה, שתאפשר להם לקבל יותר כסף על תושבים ופחות כסף על עסקים.
"נכון שבגלל ההתנגדות של השלטון המקומי הרפורמה בארנונה בסוף לא נכנסה לחוק. אני יושבת עם ראשי ערים כאלה כמו כפר סבא וגבעתיים כדי לראות איך אפשר לעזור ולתמרץ. במקום אחד הכנסתי תוכנית מסוימת לוותמ"ל, ובמקום אחר פתרתי בעיה עם תאגיד המים.

"הם אומרים בצדק שהתשתיות לא מאפשרות להם לקלוט עוד תושבים. יש לנו במשרד הפנים מענקים, תמריצי דיור, הסכמי הגג שמובילים משרדי השיכון והאוצר, יש עכשיו מחיר מטרה שמוביל משרד השיכון - לכל עיר צריך לתת את החליפה שמתאימה לה".

בנוגע ליוזמה שלך להסב משרדים למגורים - הרשויות המקומיות לא ממש קפצו משמחה. ובלי תמיכה שלהן, לא יהיו היתרי בנייה.
"נכון. הם התנגדו לזה ועשיתי את זה בכל זאת. חשבנו שזה דבר נכון. אנחנו אפילו עשינו איזה סוג של ועדה קיברנטית שבראשה יעמוד שלומי הייזלר, ראש מטה התכנון, גם מינוי שעשיתי כאן במשרד, כדי שהכוח לא יהיה רק בידיים של הרשויות. כשצריך אני נותנת כוח, וכשצריך לפעמים אז לוקחים את הסמכות אלינו לשלטון המרכזי כדי להאיץ את הבנייה.

בעבר ראשי ערים כעסו על הוותמ"ל, אמרו שהיא עוקפת אותם.
"יש הרבה מאוד ראשי ערים שמאוד שמחו על הוותמ"ל, והאמת היא שחוץ מהפשרה שהגענו אליה עם החקלאים ועם המועצות האזוריות, מכיוון ראשי הערים קיבלתי רק תמיכה בוותמ"ל".

הוותמ"ל: "לנצל את חלון ההזדמנויות"

את מציבה יעדים כמותיים לוועדות? למשל הוותמ"ל תצטרך להתמודד הרבה מאוד עם הפיל שבחדר שזה ההתחדשות העירונית. זה במידה רבה יוטל עליה.
"נכון. יש גם יעדים כמותיים. הוותמ"ל יעסוק בהתחדשות עירונית ובנייה לחרדים, לערבים ובנייה כללית ובנייה באזורים סביב תחנות המטרו. אני מאוד מקווה שהשנה ייתנו גז משמעותי על ההתחדשות העירונית בוותמ"ל. יש כבר הרבה מאוד פרויקטים בצנרת".

איך את רואה את החלוקה בין הוועדות המחוזיות לוותמ"ל? כי נוצר מצב כזה שבו הוותמ"ל זה מעין פתרון אינסטנט לכל תוכנית שלא מקודמת באמצעים מקובלים.
"יש ועדה שקובעת איזו תוכנית נכנסת לוותמ"ל ואיזה לא, אבל במצב הקשה שבו אנחנו נמצאים אין לי הפריבילגיה להתחיל להתעסק במה יותר נכון, אלא במה יותר מהר. אנחנו נמצאים בכזה משבר שכמה שאני יכולה לדחוף לוותמ"ל, אני אדחוף, אני אומרת את האמת".

בחלק מתוכניות הוותמ"ל הקודמות לא נראה שהקשיבו לדעתם של אנשי סביבה או תחבורה.
"יש את הרצוי ויש את המצוי. בעולם הרצוי היינו רוצים שכל תוכנית תהיה פרפקט, כולל שטחים פתוחים, תשמור על איכות הסביבה, יהיו נתיבי תחבורה - זה העולם הרצוי. לפעמים צריך להתפשר, אין מה לעשות. אנחנו נמצאים במשבר חסר תקדים. זה ה-משבר, אני חושבת, שעומד לפתחה של ממשלת ישראל, ויש פה הזדמנות טובה ששר השיכון, שר האוצר ואני עובדים בשיתוף פעולה מלא, ממש, מקדמים זה את זה ולא תוקעים זה את זה. זה לא מובן מאליו בפוליטיקה, וצריך לנצל את חלון ההזדמנויות בממשלה הזו שאנחנו שלושתנו עובדים ביחד למען המטרה".

פוליטיקה: "מקווה שיהיה לנו זמן לעבוד"

כמה זמן תחזיק הממשלה?
"אין לי מושג, באמת. אני מקווה שלאורך זמן. זו ממשלה שעובדת טוב, מקדמת דברים, אנחנו נעביר את התקציב בנובמבר. האזרח הקטן מסתכל הרבה פעמים על העיתון, על הרשתות החברתיות ולא מבין שהעובדה שלא הייתה כאן ממשלה שנתיים יצרה מחדלים בשורה של תחומים ובראש ובראשונה זה בתחום הדיור, שהכול היה קפוא".

פרסמת בתחילת השנה מעין מדיניות דיור משלך, ובין היתר נאמר שם שצריך לבטל את משרד השיכון וצריך לבטל את רמ"י. אז דיברת מבחוץ, היום את מבפנים.
"אני רואה אותם דברים: במדיניות הדיור שלי דיברתי על עירוב שימושים, על התחדשות עירונית.

"אני כן חושבת שבעולם אידיאלי היה צריך לחבר את משרדי השיכון והפנים, אבל יש אילוצים פוליטיים שמונעים את זה. אני גם מאמינה שנדרשת רפורמה במינהל מקרקעי ישראל. זה גוף עם המון בירוקרטיה, משפטיזציה, שמוציא לעיריות וליזמים את המיץ. אני יודעת שגם ראש המינהל וגם שר השיכון רוצים לעשות חלק מהשינויים, בוא נקווה שהם יעשו".

דיברת על יישובים חדשים בנגב. מה עם הסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב?
"ההסדרה של ההתיישבות הבדואית בנגב היא פרויקט שממשלות ישראל לדורותיהן נכשלות בו פעם אחר פעם. כרגע אני עובדת על זה ביחד עם מאיר כהן שאחראי על הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב ועוד מוקדם לדבר אבל אני מקווה שנצליח. הבדואים בנגב יהיו בשנת 2040 כחצי מיליון איש, ולכן האינטרס העליון זה להסדיר שם את ההתיישבות".

ההתיישבות הבדואית בנגב. ''ההסדרה היא אינטרס עליון'' / צילום: תמר מצפי

מדיניות הדיור: "מקווה שיהיה לנו זמן לעבוד"

דיברת על זה שהפתרון היחיד למשבר הוא הגדלת ההיצע. השאלה היא מה עם הביקוש והאם יש לממשלה תוכניות לטפל גם בזה?
"יש, אנחנו נדבר עליהן בקרוב. שר האוצר, שר השיכון ואני נפרסם יחד תוכנית דיור כוללת שתטפל גם בהיצע וגם בביקוש, אבל אני חייבת להגיד שאני מאמינה גדולה בכוחות השוק ופחות מאמינה בלשחק בביקושים ויותר להתאים את ההיצע ולהגדיל אותו".

נראה שהממשלה הזאת מטפלת בנושא הדיור באמצעים די דומים לממשלות הקודמות: דיור מוזל לזוגות צעירים או לזכאים. למה להמשיך?
"אני לא מאמינה בפתרונות קסם. כשלפיד כשר אוצר דיבר על מע"מ אפס אני מאוד התנגדתי, אני חושבת שהתוכנית של שר השיכון היא תוכנית נכונה, של מחיר מטרה ושל הגדלה משמעותית של השיווקים. לבנות באופן מסיבי, לצופף ככל שניתן ומה שאפשר, ולהגדיל משמעותית את ההיצע. אנחנו מהמדינות המערביות עם אחוזי ילודה מהגבוהים בעולם, בעיניי זה דבר טוב וצריך לדעת להתמודד עם זה".

מדובר על הטלת מיסוי על משקיעי נדל"ן, כחלק מהטיפול בביקוש.
"אני עוד לא רוצה להיכנס לנושא הזה. נפרסם בקרוב תוכנית מקיפה".

שוק השכירות: "אני מאמינה בשוק חופשי"

בתפקידך כשרת המשפטים, לא רצית לקדם את רשם שכירויות, איך את רואה את זה עכשיו במשרד הפנים?
"אני כידוע התנגדתי לפיקוח על שכר דירה ואני ממשיכה להתנגד לכך. כמי שדוגלת בשוק חופשי אני לא מאמינה בזה. משרד השיכון ושר השיכון מובילים גם פרויקטים של דירות להשכיר וככל שנבנה יותר אז ככה יהיו אופציות טובות יותר וככה המחירים ייעצרו".

לגבי שוק השכירות, לממשלות הקודמות הייתה אוריינטציה ברורה לעודד זוגות צעירים לקנות דירות. השאלה אם ברמות המחירים האלה לא עדיף לשנות את הכיוון ולהכניס את התרבות הזאת של שכירת דירה.
"קודם כול אנחנו צריכים להגיד את האמת: באירופה יש תרבות של שכירות ובישראל יש תרבות של קנייה. ככה זה. זה בדי-אן-איי, שאנחנו אוהבים לקנות.

"אני לא חושבת שצריך להילחם בזה, אני גם לא חושבת שנצליח, אבל אני כן חושבת בהחלט שצריך להגדיל את מלאי הדירות להשכרה, לעודד יזמים לבנות פרויקטים של דירות להשכרה, ומשרד השיכון עושה את זה ואני מאוד בעד".

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח