גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר הפסדים של כמעט מיליארד אירו: כתר תנפיק בניו יורק בעיקר לצורך החזר חוב

יצרנית רהיטי הפלסטיק הוותיקה, שעברה ב-2016 לשליטת קרן BC Partners, מבקשת להנפיק לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר, כדי להחזיר הלוואה יקרה ששימשה לרכישתה ● כתר שיפרה משמעותית את תוצאותיה על רקע משבר הקורונה, אך עדיין מתקשה להרוויח - לאחר הפסדי עתק בשנים 2020-2018

מפעל כתר / צילום: באדיבות כתר
מפעל כתר / צילום: באדיבות כתר

מתחילת השנה הונפקו בוול סטריט 11 חברות מישראל, 10 מהן חברות טכנולוגיה צעירות יחסית, ואחת ותיקה שאינה מתחום הטכנולוגיה - חברת הספנות צים. בסוף השבוע הוגש תשקיף של עוד חברה ותיקה, שאינה מתחום הטכנולוגיה - קבוצת כתר, שהוקמה בשנת 1948 ועוסקת בייצור ושיווק של רהיטי פלסטיק.

כתר צפויה להנפיק בבורסת ניו יורק, כאשר לפי ההערכות היא תגייס כמה מאות מיליוני דולרים לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר. חלק הארי של הגיוס ישמש את החברה להחזר הלוואה בריבית דו-ספרתית שנלקחה עם רכישת השליטה בכתר מידי משפחת סגול  ב-2016. את ההנפקה מלווים החתמים גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן, בנק אוף אמריקה וג'פריס.

כתר מגדירה את עצמה כיוצרת פתרונות לייף-סטייל לבית ולסביבתו, תוך שימוש בחדשנות. לפי נתונים שהחברה מספקת, היא מוכרת ביותר מ-100 מדינות והיקף השוק שאליו היא פונה מגיע ל-27.8 מיליארד דולר - שוק שלדבריה נהנה ממגמות תומכות כגון הגידול בפעילות בתוך הבית ועלייה בהוצאות על שיפוצים בבית.

כתר נוסדה על-ידי יוסף סגול כמפעל לייצור צעצועים ומוצרים לבית, ובשנות ה-80 הניהול בחברה הועבר לבניו סמי ויצחק סגול. השליטה בקבוצה (80%) נמכרה בשנת 2016 על-ידי האחים סגול לקרן BC Partners תמורת 1.4 מיליארד דולר ברכישה ממונפת, כשהלוואה בנקאית הועמסה על החברה הנרכשת.

ב-20% הנותרים ממניות כתר מחזיקים בני משפחת סגול. לפי התשקיף שהוגש בסוף השבוע, "חלק מבני משפחת סגול מחזיקים מניות מיעוט בחברה האם, כתר גרופ, באמצעות ההחזקות שלהם ב-Jardin International Holding".

"העסקים התאוששו במהירות לאחר תקופת שיבושים בשל הקורונה"  

בשנים שלאחר מכירת כתר ל-BC Partners חלה הרעה בתוצאותיה, על רקע המינוף הגבוה שהוביל לעלויות פיננסיות גבוהות, לצד העלייה במחירי חומרי הגלם שבהם החברה משתמשת לצורך הייצור, והתגברות התחרות. 

שיפור שנרשם בתוצאות ב-2020 ובמחצית הראשונה של 2021, הגיע בעקבות ירידה במחירי חומרי הגלם (בפרט פוליפרופילן) שהשפיעה לטובה על שיעורי הרווחיות, לצד שינוי בדפוסי הרכישה בתקופת הקורונה - שהשפיעו לטובה על שורת המכירות של כתר.

לפי התשקיף, "הביקוש הגובר למוצרים שלנו בא לידי ביטוי בשיעור צמיחה שנתי ממוצע (CAGR) של 10.4% מאז 2018, על רקע המשך התנאים המיטיבים בשוק, פיתוח מוצלח של מוצרים חדשים, ביצועים חזקים במכירות ורכישות אסטרטגיות".

במקביל מציינת כתר כי "בתקופה זו, ההפסד שלנו הצטמצם מ-762 מיליון אירו ב-2018 ל-55.6 מיליון אירו ב-12 החודשים שהסתיימו ב-30 ביוני 2021, וה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) גדל מ-93.4 מיליון אירו לכ-232 מיליון אירו. הרחבנו את שולי הרווח באמצעות מיקוד בחדשנות שמוסיפה ערך ובניית ארגון יעיל". לדברי החברה, העסקים התאוששו במהירות לאחר תקופה קצרה של שיבושים בשל מגפת הקורונה במרץ-אפריל 2020.

עברה לרווח נקי מצומצם במחצית

מהתשקיף עולה כי 54% ממכירות כתר הן למדינות אירופה, 38% לצפון אמריקה והיתר לשאר העולם. 53% מהמכירות הן לבית ו-47% למחוץ לבית (ריהוט גינה וכדומה).

ברבעון השני של 2021, הכנסות כתר צמחו ב-35% בהשוואה לרבעון המקביל והסתכמו ב-444 מיליון אירו. הרווח הגולמי עלה ב-33% ל-150 מיליון אירו ונרשם גידול גם בהוצאות התפעוליות.

הרווח התפעולי הסתכם ב-26.2 מיליון אירו לעומת 19.8 מיליון אירו ברבעון המקביל, ובשורה התחתונה נרשם הפסד נקי של 4.7 מיליון אירו, לעומת הפסד של 7.5 מיליון אירו ברבעון המקביל אשתקד. 

במחצית השנה, החברה הציגה רווח נקי מצומצם של 2.4 מיליון אירו על הכנסות של 855 מיליון אירו. ב-2020 ההכנסות הסתכמו בכ-1.24 מיליארד אירו וההפסד הנקי היה 76.8 מיליון אירו. ה-EBITDA היה חיובי בכל אחת מהתקופות - 73.1 מיליון אירו ברבעון השני, 149 מיליון אירו במחצית הראשונה השנה ו-194 מיליון אירו ב-2020.

הפער הגדול בין ההפסד הנקי ל-EBITDA נובע מסכומים גבוהים של פחת והפחתות, מעלויות פיננסיות (הקשורות להלוואות) ובמידה פחותה מתגמול מבוסס מניות. ברבעון השני, החברה הכירה בהוצאות של 5.2 מיליון אירו בגין ההנפקה הצפויה.

רק להחזר חוב או גם לרכישות?

הדוחות הנוכחיים של כתר מלמדים על שיפור משמעותי בתוצאותיה ביחס לשנים הקודמות - ב-2018 לדוגמה היא רשמה הפסד תפעולי עצום של 692 מיליון אירו וההפסד הנקי הגיע ל-762 מיליון אירו. ב-2019 היא צמצמה את ההפסד התפעולי ל-30.2 מיליון אירו ואת ההפסד הנקי ל-137 מיליון אירו, וב-2020 היא עברה לרווח תפעולי, אם כי השורה התחתונה הייתה עדיין שלילית.

נכון לסוף יוני היו לקבוצת כתר יתרות מזומנים בסך 116 מיליון אירו, לאחר שייצרה תזרים של 59.8 מיליון אירו מפעילות מתחילת השנה. עיקר כספי הגיוס בוול סטריט מיועדים להחזר חוב, כאשר בסוף יוני עמד היקפו הכולל של חוב החברה על 1.4 מיליארד אירו.

מתוך סכום זה, כ-237 מיליון אירו הם הלוואת PIK שנלקחה כחלק מרכישת החברה על-ידי BC Partners ומיועדת לתשלום באוקטובר 2024. מדובר בהלוואה המאפשרת ללווה לצרף את תשלומי הריבית לקרן החוב. במקרה של כתר, ההלוואה שנלקחה ב-2016 נושאת ריבית שנתית של 11% במקרה שהחברה בוחרת לשלם את הריבית מדי חצי שנה, או של 11.5% אם היא בוחרת לצבור את הריבית ולצרפה לקרן. החברה לא שילמה עד כה את הריבית והיא נצברה, ולכן היקף החוב גדל מ-209 מיליון אירו בסוף 2019 ל-237 מיליון אירו בסוף יוני 2021.

החברה מתכננת לשלם את מלוא ההלוואה בכספים שתגייס במסגרת ההנפקה. היא אמנם לא מציינת כחלק מייעוד כספי ההנפקה את האפשרות של רכישת חברות, אך לפי התשקיף יש בפניה הזדמנויות לרכישות משלימות אסטרטגיות.

עליית דירוג, למרות חשיפה ניכרת למחירי חומרי גלם

לפני כחצי שנה העלתה סוכנות הדירוג מודי'ס את דירוג החוב של כתר מ-Caa1 ל-B3 (עדיין דירוג ספקולטיבי) עם אופק יציב, וציינה את מעמדה המוביל של כתר בתעשייה, לצד גיוון גיאוגרפי וגיוון בהיצע המוצרים.

מנגד נכתב בדירוג כי החברה חשופה מאוד למחירי הפוליפרופילן - חומר גלם שהוא נגזרת של נפט - עובדה שחושפת את החברה לתנודתיות ומקשה על הפחתת המינוף. בתשקיף שהגישה החברה היא מציינת כי היא מנהלת את הסיכון של תנודות במחירי חומר הגלם בכניסה לחוזים ארוכי טווח עם מחירים קבועים, "אך כעת אין שוק לכניסה לגידור פיננסי לצורך הפחתת הסיכון". במקביל היא עוברת לשימוש בפוליפרופילן ממוחזר, שלדבריה השימוש בו מפחית ב-88% את האנרגיה הנדרשת לייצור, ב-71% את פליטת גזי החממה וב-46% את השימוש במים.

מנכ"ל קבוצת כתר הוא אלחנדרו פנה, שמנהל את החברה מאז 2018 כשהחליף את יונתן קולודני. את כתר ישראל מנהלים אהוד (אודי) שגיא ויפתח סחר. הקבוצה מעסיקה 5,200 עובדים, רובם הגדול בתחום הייצור והאחסנה, ויש לה 18 אתרי ייצור באירופה, אמריקה וישראל. באתרי הייצור בישראל - אלון תבור, כרמיאל ויוקנעם - מועסקים כ-1,700 עובדים.

כתר (Keter Group SA) 

עיסוק: ייצור רהיטי פלסטיק
היסטוריה: הוקמה בשנת 1948 על-ידי יוסף סגול, כמפעל לייצור צעצועים
ומוצרים לבית, בשנות ה־80 הניהול בחברה הועבר לבניו ותחום הפעילות שונה.
השליטה בקבוצה (80%) נמכרה בשנת 2016 לקרן BC Partners תמורת 1.4 מיליארד דולר
נתונים: החברה מעסיקה 5,200 עובדים, מהם כ-1,700 באתרי הייצור בישראל

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות