גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שיווק מורכב מעשרות חלקים, והאחריות שלנו היא לדייק הכול לסיפור קוהרנטי"

שולי כרמל, סמנכ"לית השיווק והדיגיטל של חברת תוספי המזון אלטמן, מתארת בראיון לגלובס מדוע תהליכי השקה הם כבר מזמן לא לינאריים, כיצד חיזקה את מערך הייעוץ והשירות בחברה, ומי ההשראה שלה • הזווית של סמנכ"לי השיווק בחברות הבולטות במשק

שולי כרמל, סמנכ''לית השיווק והדיגיטל של אלטמן / צילום: איל יצהר
שולי כרמל, סמנכ''לית השיווק והדיגיטל של אלטמן / צילום: איל יצהר

קצת אחרי שהקורונה הגיחה לחיינו, עלתה קרנם של הוויטימנים D ו-C ככאלה שעשויים למנוע תחלואה. הצרכנים הגיבו מהר, והמדפים, גם הווירטואלים, התרוקנו. גם אחרי שההייפ הזה נרגע, הפופולריות של תוספי התזונה המשיכה לעלות, במגמה שהחלה עוד לפני הקורונה בחסות המודעות לבריאות, לכושר ולתזונה.

המסע התעסוקתי של שולי כרמל, סמנכ"לית השיווק והדיגיטל בחברת אלטמן, התחיל בעולם המחקר השיווקי במכון ברנדמן, משם עברה לכהן כפלנרית במשרד הפרסום פוגל-לוין שנתיים, ממנו הגיעה ליוניליוור, שם כיהנה בתפקידים שונים משך 12 שנים. "הייתי בתלמה, במזון ובחטיפים וניהלתי את מחלקת הנון-פוד, השקתי מותגים דוגמת רקסונה ועברתי לחטיבת הסחר. זה היה בית ספר מקצועי".

בשלב הבא עברה לשמש כסמנכ"לית פיתוח עסקי ודיגיטל בחברת ניאופארם, וכאן מגיע טוויסט בעלילה: יצר היזמות בער בכרמל, והיא הקימה עם שותף סטארט-אפ טכנולוגי בשם HearUnet שהציע שירותי דיור מוגן למזדקנים בבית. שנה וחצי אחרי שלא גויסו מספיק משאבים, החברה נסגרה. דלת חדשה נפתחה בפברואר 2020, כשהוצע לכרמל להצטרף לאלטמן, "כשעוד לא הייתה תודעת קורונה".

מהלך שהצליח

"בחרתי להתמקד במהלך ששם במרכז אנשים ולא מוצרים, דרך מערך של שירות וייעוץ לציבור על-ידי מומחיות (דיאטניות ונטורופטיות, מר"ח). המערך היה קיים, אבל קידמנו אותו עם תחילת הקורונה. כל אחד יכול לפנות ולקבל ייעוץ חינמי לתוספי מזון במוקד ייעודי (מסנג'ר, טלפוני או וואטסאפ, מר"ח). מתנהלות שיחות שגם נמשכות 40 דקות. זה ייעוץ לא מחייב בכדי לתת ערך ולעזור לך לבחור נכון, גם אם בסוף תרכשי את המותגים המתחרים.

"היינו עדים לחרדה ולאי-הנוחות שהובילו אי-הוודאות והבלבול בקרב הציבור, והבנו שיש לנו אחריות וכלים לסייע. נתנו למעטפת להיות במוקד הפעילות במקום לקדם מוצרים. הכפלנו את צוות המומחיות והרחבנו את שעות הפעילות ל-14 ביום. המהלך קודם בטלוויזיה ובזירה הדיגיטלית. הוצפנו בפניות, והפרגון שהצוות קיבל על הסיוע בזמן הזה הוא מדהים ומרגש. גם פה נוכחנו ששירות פרסונלי הוא חלק בלתי נפרד מעולם השיווק החדש".

מהלך שנכשל

"בשנים האחרונות אלטמן עשתה צעדים לקראת כניסה עם סדרת מוצרים המקלים על חלק מתופעות הלוואי של חולים אונקולוגיים. נבנה צוות תעמולה מקצועי שפעל בבתי חולים, דרכו נותבה והועברה אינפורמציה על הסדרה. המוצרים התקבלו בעניין רב, ואף נרשמו סיפורי הצלחה, אלא שעם פרוץ הקורונה, הפסקת הביקורים בבתי החולים והשיבוש המשמעותי שחל בעולם התעמולה - נגדע קידום הסדרה והחדרתה לשוק".

מהלך מעורר קנאה

"המהלך ThisAbles.com של איקאה, בשיתוף מילב"ת ונגישות ישראל ובהובלת מקאן. במסגרת המהלך פיתחה איקאה תוספות קטנות וחכמות לרהיטים שלה שניתן להדפיס גם במדפסת תלת-ממד, בכדי להנגישם לקהלים עם צרכים מיוחדים. זה מהלך שזכה ב'אריה הזהב' בקאן, והוא מרגש אותי כמי שפעילה בעמותת RESTART הפועלת למען שיקומם של פצועי צה"ל, נושא שקרוב לליבי. אנחנו לא מודעים עד כמה הנגיעות הקטנות עושות את ההבדל ועד כמה דווקא בבית ובסביבה הקרובה אותם פצועים מרגישים נכים".

אתגרי השיווק

"שיווק היום הוא הרבה מעבר לקידום של מוצר, והוא דוגל בערך הוליסטי-פרסונלי, כשהוא מחפש היכרות יותר מעמיקה עם הצרכן, שמצדו מצפה לקבל מעטפת שלמה של ערך. אם פעם השיווק היה מורכב מפאזל של 4-5 חלקים, היום זה עשרות חלקים, והאחריות שלנו היא לדייק את הפאזל ולדייק את הסינרגיה בין החלקים לסיפור קוהרנטי. לפעמים צריך לדעת לא רק מה לעשות, אלא להחליט מה לא לעשות, כלומר לאילו חלקים בפאזל לתת בולטות, למשל דרך בניית תוכן רלוונטי, מדויק, אותנטי ורגיש, וזה אתגר גדול.

"צרכנים מעריכים יותר מותגים שיש להם אחריות חברתית וסביבתית, ובעיקר הדור הצעיר. אני מאמינה שבעתיד אלה יהיו ערכים מבדלים בין חברות העתיד הולך לעולמות של המטה-דאטה, של תקשורת חכמה וממוקדת שתאפשר לנו היכרות מעמיקה יותר עם הלקוח לשיווק רגיש יותר שנשען גם על חיזוי לדפוסי התנהגות".

מודל השראה

"ג'סינדה ארדרן, ראשת ממשלת ניו זילנד. היא מנהיגה ברמ"ח איבריה, מקור להשראה לחוכמה כשהיא מנהלת קשר פתוח ואותנטי עם הקהל שלה. אני עוקבת אחריה בפייסבוק ונפעמת מהקידום של יוזמות פמיניסטיות ומהחשיבות של הקיימות אצלה. היא אשת שיווק מעולה, היא נעימה ומחייכת כשהיא עולה בלייב ל-5 מיליון ה'לקוחות' שלה, וזה משהו שמעצים את המנהיגות ואת זה שעבורה הדרך לא פחות חשובה מהתוצאה".

שיווק או שירות

"אני מנהלת השיווק, ותחתיי יש את מחלקת השירות. אנשים לא מבדילים בין שירות ובין שיווק, וזו מערכת יחסים אחת כוללת שמאפשרת לתת ערך מוסף שיכול להוות ערך מבדל בין חברות. השירות היא הפלטפורמה הכי חשובה ליצירת אמון".

הצרכנים משתנים

"הצרכנים של היום מודעים וביקורתיים יותר. שמים יותר סימני שאלה ומחפשים מקורות ביטחון ועוגן. הם מצפים לשקיפות ולאמינות בכל הנוגע לאחריות של החברות. הצרכן הבוגר יותר מודע לשרשרת הערך של המוצר, הוא חוקר על המקורות ולוקח אחריות על הבריאות שלו, ומהמקום הזה מחפש מותגים שמשקפים לו את המידע בצורה מהימנה ואמינה.

"מבחינת החברות, הביקורתיות של הצרכן הופכת את התחרות ליותר קשה. בתחום שלנו יש מגוון בחירות בשוק, עם שחקנים מהארץ ומחו"ל, אבל מאידך הצריכה בשוק שלנו גדלה. השוק צומח בכל הזוויות גם בעקבות הקורונה. יש עלייה בשיעור השימוש בתוספי תזונה ועוד ועוד שחקנים שרוצים להיות חלק מהמשחק. אנחנו מובילים את השוק, ויש לזה משמעות ואחריות, אנחנו חברה צומחת, כך שיש אתגרים, וזה טוב, אבל אנחנו עומדים בהם".

טעות של מתחילים

"יש לנו כבני אדם נטייה להשליך את דעתנו ואת ניסיוננו האישי על הקהל שאליו אנחנו פונים. עם השנים אתה לומד שאין שווה אחד ועד כמה חשוב להקשיב ולהיות כמה שיותר מכיל, ולהבין שדעותיך הן לאו דווקא אלה שנכון להשליך על הקהל שמולך".

מה למדתי בדרך

"למדתי שתהליכים אינם לינאריים אלא שזורים ושלובים זה בזה. אם בעבר נהגתי לדייק מוצר לפני השקה עד לפרט האחרון, אחרי שחייתי את עולם היזמות הבנתי שצריך לקפוץ למים וללמוד תוך כדי תנועה, לנהל סיכון ולעבד אותו דרך פידבקים. הייתי בסדנה עם אורי לוין (מייסד ווייז, מר"ח), והוא אמר ש-80 הוא ה-100 החדש, וזה בדיוק זה. אם אתה מרוצה ממוצר שהשקת, סימן שפספסת את הרכבת, צריך להיות מהיר ויזמי ותוך כדי לדייק את הדברים גם במוצר וגם בעולמות הטכנולוגיים ובמארגים האקלקטיים של שירותים ודברים שאנחנו יכולים להציע".

שולי כרמל

אישי: בת 46, נשואה ואימא לשלושה ילדים, מגדלת שלושה כלבים וחתולה. מתגוררת בבאר טוביה
מקצועי: בעלת תואר שני בשיווק ומערכות מידע מאוניברסיטת תל אביב, סמנכ"לית השיווק והדיגיטל של חברת תוספי המזון אלטמן
עוד משהו: "הייתי ספורטאית (שחיינית), וילדיי הם ספורטאים, כל אחד בענף אחר"

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה