גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלום ושברו: חברות האוטוטק הישראליות שהתמזגו לספאק נחתכו בעשרות אחוזים

שלוש חברות ישראליות המפתחות טכנולוגיה לתעשיית הרכב - אוטונומו, REE ואינוויז - איבדו כמחצית משוויין מאז המיזוג ל-SPAC, והן לא היחידות ● רק חברה אחת מבין 10 ה"ישראליות" שמוזגו בדרך זו הניבה למשקיעים תשואה חיובית

המוצר של אוטונומו אוסף דאטה מכלי רכב / צילום מסך: מתוך סרט באתר החברה
המוצר של אוטונומו אוסף דאטה מכלי רכב / צילום מסך: מתוך סרט באתר החברה

עשר חברות ישראליות, כולן כמעט מתחומי הטכנולוגיה, הפכו בחודשים האחרונים לחברות ציבוריות בוול סטריט באמצעות מיזוגים לחברות SPAC - חברות ללא פעילות שמגייסות כסף מהציבור במטרה לרכוש חברה קיימת.

הנפקות של חברות SPAC היו טרנד בולט בוול סטריט בין אמצע 2020 לתחילת 2021, אך מאז השוק התקרר, ואף שיש עדיין הנפקות שכאלו, מספרן פחת. במקביל, לא מעט חברות SPAC שכבר גייסו כסף, חלקן בתקופת ההייפ הגדול, עדיין מחפשות יעדים לרכישה. 

התקררות השוק לא באה לידי ביטוי רק בהתלהבות פחותה של המשקיעים להשתתף בהנפקות של חברות SPAC, אלא גם בצמצום החשיפה שלהם לחברות שכבר מוזגו ל-SPAC, במה שיכול להתפרש כהבעת אי אמון בשוויים שבהם בוצעו המיזוגים הללו (במקרה של הישראליות - כולן לפי יותר ממיליארד דולר). 

חלק מאותן חברות מגיעות מלכתחילה לשוק בשווי דמיוני, על בסיס הבטחה לצמיחה מהירה עתידית, והתמחור נקבע על בסיס זה, כך שעם התקררות השוק הן סבלו מירידות חדות במחירי המניה. זאת ועוד, בניגוד לחברות שיוצאות לבורסה בהנפקה ראשונית רגילה (IPO), חברות שמוזגו ל-SPAC לא תמיד נהנות מכיסוי של אנליסטים למניה. 

שווי על בסיס חלום ולא תוצאות

מבדיקת גלובס עולה כי בין 10 החברות "הישראליות" שנסחרות כיום לאחר השלמת המיזוגים ל-SPAC, עולה כי 5 מהן איבדו קרוב למחצית השווי בו מוזגו. שלוש מהחברות הללו משתייכות לתעשיית האוטוטק (פיתוח טכנולוגיות מתקדמות ועתידניות לרכב) - אוטונומו  (ירידה של 54% במניה מאז המיזוג) אינוויז  ו-REE  (שצנחו ב-44% כ"א).

את רשימת המאכזבות הגדולות מבין המתמזגות ל-SPAC משלימות החברות Talkspace (טוקספייס ) שהקימו בני הזוג הישראלים אורן ורוני פרנק, ומציעה טיפולים נפשיים וירטואליים (ירידה של 52% מהמיזוג) וחברת הביטוח הדיגיטלי היפו  (ירידה של 44%).

אורן פרנק, מנכל ומייסד טוקספייס / צילום: יוטיוב

חברות האוטוטק הישראליות שהתמזגו לחברות SPAC בוול סטריט קיבלו את השווי בעיקר על בסיס החלום, והרבה פחות על בסיס התוצאות הפיננסיות שלהן כיום. אלו חברות שעדיין רחוקות מאוד מרווחיות (בדומה לחברות מתחומי טכנולוגיה אחרים שביצעו מיזוגים או הנפקות) כאשר מה שבולט אצלן הוא גם הכנסות זניחות יחסית, אך תחזיות לצמיחה בקצב מהיר בשנים הקרובות.

כך למשל, הדוחות הכספיים הראשונים שפרסמה אינוויז כחברה ציבורית הצביעו על הכנסות של כ-1 מיליון דולר בלבד ברבעון השני, בדומה לרבעון המקביל, ובמחצית השנה ההכנסות הסתכמו ב-1.7 מיליון דולר. בשורה התחתונה נרשם הפסד נקי רבעוני של 72.5 מיליון דולר ושל 93.2 מיליון דולר מתחילת השנה. החברה ציינה בעת המיזוג שהיא מעריכה שתוכל להגיע להכנסות של 581 מיליון דולר ב-2025.

באוטונומו, תוצאות 2020 הצביעו על הכנסות של 394 אלף דולר עם הפסד שנתי של 20 מיליון דולר. החברה העריכה כי הכנסותיה יצמחו עד 574 מיליון דולר בשנת 2025.

ב-REE, הרבעון הראשון כחברה ציבורית הסתיים עם 0 הכנסות. מתחילת 2021 ההכנסות היו כ-6,000 דולר בלבד, ובשורה התחתונה נרשם הפסד נקי של 19.6 מיליון דולר. לפי התחזית, החברה צופה הכנסות של 770 מיליון דולר ב-2026 ומעבר לתזרים חיובי מפעילות ב-2025.

אוטונומו: "יותר חשוב לאן אתה הולך"

נכון להיום, שוויה של אוטונומו, שבעת המיזוג באוגוסט עמד על 1.26 מיליארד דולר, עומד על 580 מיליון דולר בלבד. אוטונומו, שהוקמה ומנוהלת על-ידי בן וולקוב, פיתחה פלטפורמה וזירת מסחר לדאטה שנאסף מכלי רכב מחוברים. ההסכם הראשוני למיזוג עם חברת ה-SPAC נקב בשווי של 1.4 מיליארד דולר לאוטונומו, אך לבסוף נסגר בשווי נמוך מעט של 1.26 מיליארד דולר.

עם זאת, בראיון לגלובס לאחר השלמת המיזוג סיפר וולקוב כי החברה קיבלה הצעות גם במחירים גבוהים יותר: "היו לנו גם הצעות בשווי של פי 3-4, והן לא היו רלוונטיות לנו", אמר, והסביר כי בחרו להתמזג ל-Software Acquisition Group מארה"ב בזכות ההתמקדות של אנשי ה-SPAC בעולם הטכנולוגי ובשל העובדה שכבר הנפיקו בעבר בהצלחה. "קריטריון נוסף היה הגורם האנושי, מישהו שיביא לנו ערך כשיצטרף לדירקטוריון. המשחק לא היה על שווי - זה פחות חשוב, יותר חשוב לאן אתה הולך, ואז השוק כבר מתמחר", אמר אז וולקוב.

בן וולקוב, מנכ''ל ומייסד אוטונומו / צילום: אוטונומו

בינתיים, המפסידים הגדולים "על הנייר" מירידת מניית אוטונומו הם הקרנות בסמר ו-StageOne וכן וולקוב עצמו, שמחזיק בכ-13.1% ממניות החברה בשווי נוכחי של 76.1 מיליון דולר, בעוד שביום המסחר הראשון שווין היה כ-137 מיליון דולר.

רושמים הפסדים גדולים "על הנייר"

כאמור, גם אינוויז המשתייכת לתחום האוטוטק נסחרת כיום בשפל, קרוב לחצי שנה לאחר שהושלם המיזוג שלה ל-SPAC והיא החלה להיסחר בנאסד"ק. אינוויז הייתה בין החברות הישראליות הראשונות בגל המיזוגים ל-SPAC, וכבר בדצמבר דיווחה על מיזוג לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר שהושלם בתחילת אפריל.

החברה, שהוקמה ומנוהלת על-ידי עומר כילף, מפתחת חיישני לייזר לתחום הרכב (LiDAR). בימים שלאחר השלמת המיזוג מניית אינוויז עלתה לשיא אך מאז נחלשה וכיום היא נסחרת בשווי של 787 מיליון דולר. המפסידים הגדולים "על הנייר" מחולשת המניה הם אנטרה קפיטל, מגמה ונצ'רס, ורטקס וכן כילף שלפי הדיווח האחרון מחזיק במניות אינוויז בשווי 33.2 מיליון דולר, בעוד שביום המסחר הראשון של המניה השווי שלהן היה כ-60.3 מיליון דולר.

עוד מתעשיית האוטוטק - REE, שמוזגה לפי שווי של 3.1 מיליארד דולר בחודש יולי האחרון, נסחרת כעת בשווי של כ-1.7 מיליארד דולר. החברה שהקימו דניאל בראל ואחישי סרדס פיתחה פלטפורמה מודולרית שכוללת את כל מכללי ההנעה הדרושים לרכב חשמלי. היקף הגיוס שלה במסגרת המיזוג קוצץ (ל-288 מיליון דולר) על רקע שיעורי פדיון גבוהים מצד בעלי המניות של חברת ה-SPAC, שהעדיפו שלא להשתתף בעסקה, ולפחות נכון להיום נראה שהם יכולים להיות מרוצים מההחלטה שלהם על רקע ירידת שווי החברה. מי שכן מחזיק במניות החברה ורשם הפסדים "על הנייר" הם צמד המייסדים, וכן חברת הפניקס , גיל אגמון וזיו אבירם.

הנפקת חברת REE / צילום: נאסד''ק

אל שלוש מניות האוטוטק צפויות להצטרף בקרוב עוד שתי חברות ישראליות מהתחום שמתמזגות ל-SPAC, חברת ארבה רובוטיקס שפיתחה חיישן רדאר בארבעה ממדים לשוק הרכב וצפויה להתמזג לפי שווי (EV) של 573 מיליון דולר, וחברת השבבים ולנס שפועלת בתחום האודיו אך מרחיבה את פעילותה לשוק הרכב, שמתמזגת לפי שווי של 1.16 מיליארד דולר.

מלבד מניות האוטוטק, מניה נוספת שבלטה בירידות חדות לאחר השלמת המיזוג שלה ל-SPAC היא כאמור טוקספייס, שאמנם אינה חברה ישראלית אך הוקמה על-ידי הישראלים אורן ורוני פרנק ומציעה אפשרות לקבל טיפול נפשי באמצעות האינטרנט - בשיחות וידאו או אודיו; לפי החברה, לקראת המיזוג היו לה יותר מ-2 מיליון משתמשים ו-68% מהם דיווחו על שיפור בסימפטומים לאחר הטיפול.

החברה דיווחה בתחילת השנה על מיזוג ל-SPAC לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר. בסוף יוני הושלם המיזוג כשהמניה נסחרה במחיר של כ-8.5 דולר, אך מאז היא צללה למחיר של כ-4.4 דולר המשקף לחברה שווי שוק של 667 מיליון דולר.

גיוס חברות ספאק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסדק

במחצית הראשונה של 2021, לפי הדוחות שפורסמו בחודש שעבר, הכנסות החברה צמחו ב-100% ל-58.1 מיליון דולר אך ההפסד שלה העמיק ל-43.2 מיליון דולר, לעומת 8.5 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2020. בעלי המניות שהפסידו "על הנייר" הן בעיקר קרנות, כאשר אורן ורוני פרנק מחזיקים כל אחד ב-2.7% ממניות החברה, בשווי נוכחי של 18.1 מיליון דולר כל אחד.

איירון סורס - השווי עלה מאז המיזוג

למעשה, נכון להיום רק חברה אחת מהישראליות נסחרת בשווי גבוה יותר משוויה בעת המיזוג. זוהי איירון סורס , שהייתה גם החברה בעלת השווי הגבוה ביותר שמוזגה ל-SPAC עד כה, בקרב החברות הישראליות. היא השלימה את המיזוג ביוני האחרון לפי שווי של כ-11.1 מיליארד דולר, ושוויה הנוכחי הוא 11.7 מיליארד דולר.

איירון סורס פתחה את הפרק הציבורי של חייה ברגל שמאל עם ירידה של 28% תוך שבועות ספורים למחיר שפל, אך מאז היא התאוששה. לאחרונה נסחרה המניה בעליות על רקע התפתחויות שקשורות לאפל, ומשפיעות גם על התעשייה שבה איירון סורס פועלת. החברה פונה למפתחי משחקים ואפליקציות, ולאחרונה קבע בית משפט פדרלי בארה"ב כי אפל לא תוכל לאסור על מפתחי משחקים ואפליקציות להפנות משתמשים לאמצעי תשלום חיצוניים.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש