גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול התחיל בכפר קטן במזרח סין: עלייתו ונפילתו של האיש שמאחורי קריסת אוורגרנד

הדרך מהכפר הנידח במזרח סין לצמרת הפיננסית; הקומבינות הפוליטיות שאיפשרו הלוואות ענק; הפרקטיקות המפוקפקות של צבירת חובות; והיחס הדואלי מהשלטון ● סיפורה של ענקית הנדל"ן שמטלטלת את הבורסות הגדולות בעולם

שו ג'יה יין, מייסד אוורגרנד / צילום: Reuters, Aly Song
שו ג'יה יין, מייסד אוורגרנד / צילום: Reuters, Aly Song

במרץ 2012 הפך שו ג'יה יין, המייסד והיו"ר של קבוצת הנדל"ן הסינית אוורגרנד, לכוכב רשת מקומי. זה קרה לאחר ששו, שבדרך כלל מוצג בתקשורת הבינלאומית בשמו הקנטונזי חווי קה ין, צולם צועד במרץ לעבר האולם הגדול של העם בכיכר טיאנאנמן בבייג'ינג, בדרך לפגישה השנתית של הוועדה הפוליטית המייעצת הסינית, בה היה חבר.

פרט אחד משך במיוחד את תשומת הלב של גולשי האינטרנט הסינים: שו הגיע לאירוע עם חגורה ממותגת של בית האופנה הצרפתי הרמס בעלת אבזם מצופה זהב, שעלתה לפי הדיווחים לא פחות מ-6,000 יואן (3,000 שקל במונחים עכשוויים).

משרדי אוורגרנד בשנגחאי / צילום: Reuters, Aly Song

החגורה המצועצעת כמשל לעשירי סין

העובדה ששו הרשה לעצמו להגיע לאירוע רשמי כה חשוב עם אביזר כל כך מצועצע ייצגה את הביטחון של העשירים הסינים החדשים, כמוהו, בכוחם ובמעמדם. המפלגה הקומוניסטית הסינית קיבלה עשור קודם לכן את היזמים הסינים הפרטיים לשורותיה באופן רשמי ואלו ידעו לנצל את הקשרים הפוליטיים שלהם לצד חושיהם העסקיים המחודדים כדי להגדיל את הונם. משני אלו לא חסרו לשו.

אלא שחודשים ספורים לאחר אותו אירוע עלה לשלטון בסין שי ג'ינפינג ודברים התחילו להשתנות. שי הנהיג מהר מאוד מדיניות של צניעות בקרב אנשי הממשל והמפלגה ובכנס של הוועדה שנה לאחר מכן צולם שו לבוש בבגדים של מותג סיני עממי, בלי החגורה של הרמס.

המדיניות השונה שקידם המנהיג שי מאז עלייתו לשלטון, כולל מלחמה בשחיתות וקמפיין מסיבי להפחתת המינוף של חברות וממשלות מקומיות, היא זו שהובילה במידה רבה את קונצרן הענק אוורגרנד של שו לסף פשיטת רגל. לפי הערכות הרוב המכריע של האנליסטים, ללא סיוע כלשהו מאותו שלטון של שי, צפויה אוורגרנד להגיע תוך זמן קצר לחדלות פירעון והיו"ר והמייסד המיתולוגי שו, פעם האיש העשיר בסין, עלול למצוא עצמו מאחורי סורג ובריח.

פשיטת רגל אפשרית של תאגיד הענק אוורגרנד, שמעסיק כ-200 אלף עובדים ואחראי בעקיפין ל-3.8 מיליון משרות, יכולה ליצור גם תגובת שרשרת שתוביל למשבר כלכלי רחב יותר בסין ואולי אפילו בעולם כולו. חשש זה מהשפעה מערכתית רחבה בא לידי ביטוי בירידות השערים החדות בבורסות העולמיות בימים האחרונים.

שו נולד ב-1958 למשפחה כפרית ענייה במחוז חנאן במזרח סין. אמו מתה בטרם מלאה לו שנה והוא סיפר כי סבל ממחסור קבוע במזון, כמו רבים מהסינים באותם ימים של הקומוניזם הרדיקלי והכושל של מאו דזה דונג. על אף הרקע העני שלו, שו הצליח להתקבל ללימודים גבוהים ומצא בסופם עבודה במפעל ממשלתי לפלדה, שם התקדם למשרות ניהול בכירות.

שוחד וקשרים פוליטיים בדרך לפיסגה

ב-1992 נסע דנג שיאופינג, אז המנהיג העליון של סין, לביקור בדרום סין. מטרת הביקור, שנודע בתור "המסע לדרום", היה להאיץ את קצב הרפורמות ולפתוח יותר את הכלכלה הסינית. המסע הוביל עשרות אלפי מנהלים סינים לעזוב את תפקידיהם הבטוחים בחברות ממשלתיות ולפנות לכיוונים יזמיים תוך שהם מנצלים את ההזדמנויות הכלכליות החדשות.

גם שו נסחף בהתלהבות, התפטר מתפקידו במפעל ועבר לאזור הכלכלי המיוחד בעיר שנג'ן, לב הרפורמות הכלכליות הסיניות. ב-1996, לפני 25 שנה, הוא הקים את אוורגרנד. הפרויקט הראשון של אוורגרנד היה בניית מיזם יוקרה על אדמה שקנתה ממפעל לחומרי הדברה ומשם היא דהרה קדימה בדרך להפיכתה לאחת החברות הגדולות בסין.

אוורגרנד פעלה מהר כדי לנצל את הביקוש הגדל לדירות עירוניות כאשר המודל העסקי שלה, כמו של שאר יזמי הנדל"ן הגדולים בסין, התבסס על גיוס חוב - הרבה מאוד חוב. החברה נזקקה לגיוס חוב כדי לרכוש קרקע יקרה וכדי לקדם את פרויקטי הבנייה הגדולים שהיא בנתה בקצב מסחרר. נכון להיום למשל אוורגרנד מעורבת ביותר מ-800 פרויקטי בנייה בכל רחבי סין בו זמנית.

החוב של אוורגרנד הגיע קודם כל מהבנקים הסינים הממשלתיים. בעוד עסקים קטנים בסין התקשו באופן מסורתי לקבל אשראי ונתקלו בחשדנות מהפקידים, הבנקים במדינה דווקא ששו להלוות לחברות ענק כמו אוורגרנד, כיוון שאלו נתפסו כגדולות מכדי ליפול וכמי שיחולצו במקרה הצורך על ידי הממשלות המקומיות. בנוסף, התפיסה הרווחת בסין הייתה ששוק הנדל"ן הוא הימור בטוח יחסית ואינו יכול לרדת, כך שמדובר בהשקעה בטוחה יחסית.

גם הקשרים הפוליטיים שטווה שו במיומנות לאורך השנים סייעו לו כנראה לפתוח דלתות אצל מלווים. שו נחשב למקושר לאחיו של וון גיאבאו, שכיהן כראש ממשלת סין במשך עשור בשנים 2003-2013. הוא היה בקשר קרוב גם עם משפחתו של סגן הנשיא לשעבר של סין, ג'נג צ'יחונג ואף קנה ב-39 מיליון דולר וילה בפרבר יוקרתי של סידני, אוסטרליה, בסמוך לבנו של ג'נג.

מאמצי המימון של אוורגרנד ושו נקשרו גם בפרשיות שוחד. ב-2017 למשל, קיבלה חברת הנדל"ן הלוואה בגובה 40 מיליארד יואן (כיום 6 מיליארד דולר) מבנק סיטיק בשנג'ן. עם או בלי קשר, מנהל הסניף בשנג'ן של אותו הבנק באותה תקופה נידון מאוחר יותר ל-12 שנות מאסר בעבור קבלת שוחד בתמורה לאישור הלוואות. בספר שפרסם דזמונג שום, בעלה לשעבר של ויטני דואן, מיליארדרית סינית מקושרת שנעלמה, הוא מתאר כיצד שו נהג לחלק כדרך קבע מתנות יקרות להחריד כדי להשיג קשרים חשובים.

חלק מהבנקים דרשו כתנאי למתן הלוואות כי המנהלים באוורגרנד ישקיעו כסף אישי שלהם בפרויקטי הבנייה כעדות לרצינות.

כך ערכה החברה שוב ושוב מיזמי מימון המונים והציעה למנהלים להלוות לה כסף בתמורה לריבית חלומית של עד 25% לשנה. המנהלים לפעמים השקיעו מכספם שלהם אך במקרים אחרים האיצו בעובדים תחתם לתת מכספם שלהם.

במקביל פתחה אוורגרנד יחידה לניהול הון שמכרה תוכניות השקעה פיננסיות בריבית אטרקטיבית יותר מהבנקים. הרוכשים גם במקרה הזה היו לא פעם העובדים של החברה, משפחותיהם וחבריהם. גם ספקים ושותפים עסקיים של אוורגרנד התבקשו לקנות את תוכניות ההשקעה כדי לשמור על יחסים טובים עם החברה.

ההתרחבות והחלום להתחרות בטסלה

מקור נוסף למימון היה שוק ההון. ב-2009 הפכה אוורגרנד לחברה ציבורית בהנפקת ענק בבורסה בהונג קונג בה גייסה 770 מיליון דולר. הכסף לא הלך רק לקניית אדמות ומיזמי בניה, אלא גם לכדורגל. ב-2010, שנה אחרי ההנפקה, רכשה אוורגרנד את קבוצת הכדורגל של העיר גוואנגג'ואו והובילה אותה לשורה של אליפויות בסין. לפני שנתיים התרחבה אוורגרנד גם לתחום ייצור המכוניות החשמליות כאשר שו הנלהב הבטיח לתת פייט לטסלה.

כמקובל, חלק מהכסף הלך ישירות למנהלים ובעלי המניות ובראשם שו. מאז אוקטובר 2018 קיבל שו דיבידנדים בגובה 5.3 מיליארד דולר מהחברה שייסד וניהל בעזרתם אורח חיים ראוותני. שו הוא הבעלים הגאה של יאכטת ענק בשווי 60 מיליון דולר ומטוס פרטי איתו הוא מסתובב בעולם. מסמך שנפוץ בתקופה האחרונה באינטרנט הסיני תיאר דרישה לכאורה של שו ממלונות בהם הוא שוהה כי רק נשים ישרתו אותו. הגברים היחידים שמותר להם להימצא בסביבתו הם המשרת האישי ושומר הראש שלו.

הנפילה: המכתב שדלף לאינטרנט

סימנים ראשונים לבעיות של אוורגרנד הופיעו עוד בספטמבר שנה שעברה, כאשר ברשת נפוץ מכתב ששלחה החברה לרשויות במחוז גוואנגדונג, ובו היא מזהירה כי תשלום חוב צפוי יכול ליצור משבר נזילות עבורה. באוורגרנד טענו כי המכתב מזויף, מה שלא לגמרי הרגיע את החשש של המשקיעים.

דרך אחרת בה ניסתה אוורגרנד להרגיע את החששות, הייתה הופעה פומבית של שו בטקס 100 השנה להיווסדות המפלגה הקומוניסטית ביולי האחרון. ההופעה הזו אמורה הייתה להוכיח כי הוא עדיין נהנה מתמיכה שלטונית. אולם מהר מאוד הצרות הפכו גלויות לעיני כל כאשר שטרות חוב שחילקה אוורגרנד הפסיקו להיות מכובדים.

שטרות חוב היו דרך קבועה בה אוורגרנד שילמה לספקים ואלו נחשבו טובים ממש כמו מזומן, עד שהתגלה כי החברה אינה מצליחה לעמוד מאחוריהם. בחודשיים האחרונים ספקים, קבלנים ורוכשי דירות מודאגים החלו לזרום אל המטה של אוורגרנד בשנג'ן, שם הם מפגינים יום אחר יום בדרישה לקבל את כספם. המצוקה התזרימית הובילה לעצירת הבנייה במחצית מהפרויקטים של אוורגרנד, מה שמחריף עוד יותר את הבעיות.

שו מנסה לשדר עסקים כרגיל

שו עדיין מנסה לשדר כי הוא יצליח להציל את החברה מחדלות פירעון, אך בסוכנויות הדירוג הבינלאומיות והמקומיות בסין לא מאמינים בכך במיוחד והורידו את דירוג החוב של החברה. החוב של החברה בדוחות הכספיים שלה עומד על סכום מפלצתי של כשני טריליון יואן (309 מיליארד דולר), אך ההערכה היא כי יש לה עוד לפחות טריליון יואן של חובות לא רשומים. מתוך הסכום הזה, כ-124 מיליארד דולר אמורים להיות משולמים על ידי אוורגרנד בשנה הקרובה, כאשר היא מחזיקה ביתרות מזומן רק עשירית מהסכום. רק השבוע אמורה אוורגרנד לשלם יותר מ-100 מיליון דולר בריבית על אגרות חוב דולריות ומקומיות. עד כה אוורגרנד התחייבה לשלם רק את הריבית על האג"ח המקומי.

כדי לשמור את הראש מעל המים, מנסים באוורגרנד למצוא פתרונות יצירתיים. בחברה מנסים למכור את מלאי הקרקעות שברשותם, בינתיים ללא הצלחה. במקביל הנושים השונים קיבלו הצעה מאוורגרנד להמיר את החוב שלהם לנכסים שתיתן להם החברה - דירות בהנחה או חניות במתנה. אלא שמדובר לרוב בנכסים שעוד לא נבנו, כך שלא כולם ששים להצעה.

הדילמה הממשלתית: לחלץ או לא לחלץ?

אוורגרנד תמיד חיה על הקצה והצליחה בכל זאת לשרוד, אך מצבה העגום הנוכחי נוצר מהתלכדות של גורמים. הקמפיין האגרסיבי של שי ג'ינפינג למלחמה בשחיתות כנראה לא עזר לאוורגרנד, שהתבססה על קשרים עם אנשי ממשל וחברות ממשלתיות.

עוד יותר הזיק לה עקרון שלושת הקווים האדומים שנכנס לתוקף אשתקד והגביל את המינוף שיכלו חברות נדל"ן לקחת עליהן. מכיוון שאוורגרנד לא עמדה באף אחד מהקווים האדומים, נמנע ממנה לקחת הלוואות חדשות מהבנקים ולמחזר את חובה. לכל זה התווספה האטה במכירת דירות חדשות בתקופת הקורונה.

השאלה היחידה היא האם בייג'ינג תיתן לאוורגרנד לפשוט את הרגל. מבחינת ההנהגה הסינית זו יכולה להיות הזדמנות פז להוכיח שהמדינה לא תערוב לחברות ענק שנקלעות לחובות ולעצור את המינוף הפרוע. ההיסטוריה של השנים האחרונות מוכיחה שהנשיא שי מתעב מיליארדרים ראוותניים כמו שו ובוודאי אינו שש להצילם.

אלא שלקריסה של אוורגרנד יכולות להיות השלכות רוחב משמעותיות. אוורגרנד מכרה כבר 1.4 מיליון דירות שעדיין לא סיימה לבנות. השווי של הדירות הלא גמורות הוא כ-200 מיליארד דולר וחלק גדול מהסכום כבר שולם על ידי הרוכשים. קריסה של כל זה תאיים על היציבות הפוליטית שקדושה לשלטון הסיני. קריסה של אוורגרנד תיצור גם גל של פחד בקרב הבנקים בסין, שלא ידעו למי לאשר אשראי מעכשיו, מה שיכול להכניס עוד חברות רבות לסחרור חוב מסוכן.

ההערכה היא כי ממשלת סין לא תרצה להיתפס כמי שמסייעת ישירות לאוורגרנד וכך כבוגדת בהבטחתה להקטין מינוף. אך מאחורי הקלעים היא צפויה לפעול כדי לארגן את חוב החברה, לכפות על הנושים תספורות וכנראה גם לפרק את אוורגרנד לחלקים שיעברו הלאמה. כל זה מבטיח שהפרשה תהיה ארוכה ומורכבת.

במידה רבה הממשל בסין כבר פועל כדי לשמור על יציבות. כתבה בלוס אנג'לס טיימס עקבה אחרי הנושים של אוורגרנד המגיעים מכל רחבי סין כדי להפגין מול בניין המטה שלה בשנג'ן. אחד מהספקים של החברה סיפר לעיתון כי בשלב מסוים קיבל שיחת טלפון מתחנת המשטרה בעירו. השוטרים מסרו לו כי הגיע זמנו לחזור הביתה ולהפסיק לעשות צרות בשנג'ן. גם למחאה יש גבול.

אוורגרנד (Evergrande)

תחום עיסוק: חברת יזמות הנדל"ן השנייה בגודלה בסין
היסטוריה: הוקמה ב־1996 על ידי שו ג'יה יין, מנהל לשעבר במפעל פלדה ממשלתי. הונפקה ב־2009 בבורסה בהונג קונג והתרחבה מאז למגוון תחומים כמו בעלות על קבוצת כדורגל, ייצור מכוניות חשמליות, מותג מים מינרלים, פארקי שעשועים וניהול השקעות פיננסיות
נתונים: מעסיקה כ־200 אלף עובדים ואחראית בעקיפין לייצור של 3.8 מיליון משרות. מובילה במקביל כ־800 מיזמי בנייה ברחבי סין. הכנסותיה ב־2020 עמדו על 77 מיליארד דולר
עוד משהו: ב־2018 נבחרה למותג הנדל"ן בעל השווי הגבוה בעולם

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה