גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כוח, תקציבים ובעיקר ג'ובים: הקרב על יו"ר הסוכנות היהודית מתחמם, ואיתו המתיחות בין לפיד לגנץ

לאחר שנשיא המדינה יצחק הרצוג פינה את כיסא היו"ר, המירוץ על ניהול הסוכנות היהודית תופס תאוצה ● במי תומך בנט? איך היריבות בין לפיד וגנץ קשורה לנושא? והאם אחת מ-50 היהודים המשפיעים בעולם תהיה האישה הראשונה בתפקיד?

בניין הסוכנות היהודית ירושלים / צילום: בר - אל
בניין הסוכנות היהודית ירושלים / צילום: בר - אל

משכורת דומה לזו של ראש הממשלה, ניהול תקציב פעילות שנתי של מאות מיליוני דולרים וניהול רשת קשרים שמקיפה את העולם היהודי - בחודש הבא תבחר וועדה מיוחדת בסוכנות היהודית את היו"ר הבא, זה שייכנס לנעליו של נשיא המדינה והיו"ר לשעבר יצחק הרצוג, ונראה שההכרעה תהיה קשה מפעמים קודמות. האות לפתיחת המרוץ ניתנה באופן רשמי בתחילת חודש יולי אז יצא הרצוג ממשרדי הסוכנות היהודית בפעם האחרונה והשבוע הוא מתקרב לישורת האחרונה - וזה הזמן לעשות סדר בנתונים.

מה בעצם תפקיד הסוכנות היהודית?

נתחיל ב"עובדות יבשות": הסוכנות היהודית הוקמה ב-1929 כזרוע מבצעת של ההסתדרות הציונית העולמית אולם מאז הקמת המדינה היא פועלת לעידוד עלייה, חינוך יהודי וקשר עם הקהילות היהודיות ברחבי העולם במגוון פרויקטים וגם בתוך ישראל בפריפריה ובכפרי נוער ובמעורבות עם סטודנטים בקרב קהילות חלשות. בין היתר היא משקיעה בחינוך בלתי פורמלי כאן ובחו"ל, בחיילים בודדים ובפרויקטים של שליחות במסגרתם יוצאים מהארץ לקהילות היהודיות בעולם כדי לחזק את הקשר עם ישראל ואת הזהות היהודית.

מה תקציב הסוכנות?

הסוכנות היהודית היא ארגון כלל עולמי ללא כוונות רווח. ב-2021 עמד תקציב הסוכנות על 367,586 מיליוני דולרים, מחציתו מגיע מתרומות של איחוד הקהילות היהודיות ופדרציות בצפון אמריקה, תורמים פרטיים, קרן היסוד והמוסדות הציוניים ומחצית מהשקעה של ממשלת ישראל. זו הסיבה בגינה נדרשים המועמדים להוכיח יכולות מרשימות בגיוס כספים ברחבי העולם היהודי עבור פעילות הסוכנות. התמיכה התקציבית שמעניקה ממשלת ישראל לסוכנות נשענת בעיקר על תקציב משרד העלייה והקליטה כמעט 300 מיליון שקלים בהתקשרויות שונות, כמאה מיליון שקלים משרד החינוך, 60 מיליון משרד ראש הממשלה ועוד עשרות מיליונים מהמשרד לשירותי דת, משרד הבינוי, האוצר, העבודה וכו'.

מי המועמדים בבחירות האלה?

בין השמות שהחלו להתגלגל מאז בין בכירי העולם היהודי ובזירה הפוליטית הישראלית במקביל, היו שר המודיעין אלעזר שטרן, שרת התפוצות לשעבר עומר ינקלביץ', ח"כ לשעבר עוזי דיין, המשנה לראש העיר ירושלים פלר חסן נחום, יו"ר הליכוד העולמי דני דנון ולאחרונה הצטרפה אליו מועמדת נוספת יו"ר דירקטוריון בית התפוצות אירינה נבזלין. בעוד שטרן זוכה לתמיכת הממשלה בראשות בנט ולפיד מה שמקנה לו סיכויים גדולים יותר לזכות בתפקיד (כך לפחות היה נהוג, עד אשר הרצוג נבחר לתפקיד), בוועדה עדיין לא סימנו מועמד אחד מבטיח ונהלי הבחירה המחמירים הופכים את ההערכות הפעם לקלושות במיוחד.

איך הבחירות נערכות?

הוועדה הבוחרת מורכבת מ-10 חברים, נציגי שלושת הארגונים המרכיבים את הסוכנות היהודית - חמישה מההסתדרות הציונית העולמית, שלושה מהפדרציות היהודיות של צפון אמריקה ושניים מקרן היסוד. כדי להיבחר נדרש המועמד לתשעה תומכים מבין העשרה (לא פחות). לאחר מכן הוועדה ממליצה לחבר הנאמנים של הסוכנות היהודית על המלצתה והיא שצריכה לאשר את המינוי. בראש הוועדה עומד יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית ויו"ר בפועל של הסוכנות היהודית, יעקב חגואל ותחתיו מטעם ההסתדרות הציונית יהיו חברים בוועדה הרווי בליץ, רחלי ברץ ריקס, הלנה גלזר, ומאיר אזרי. נוסף להם מכהנים בוועדה חמישה נציגים של הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה וקרן היסוד: מייקל סיגל, מארק וילף, ג׳יף שונפלד, סטיבן לואי, ודיויד קושיצקי.

עוד בהליכי הרכבת הוועדה החלו בעלי האינטרסים לבחוש בקלחת כדי להשפיע על הבחירה בקצה. נציגי הימין שהצליחו בבחירות האחרונות במוסדות הלאומיים לקחת את מוקדי הכוח אליהם - מינו ארבעה מההסתדרות הציונית (נציג כחול לבן, המזרחי, הארגונים וחגואל) ונציג אחד בלבד לרפורמים במקום שניים. לדברי גורמים במוסדות הלאומיים ההרכב הזה (עם ירידת הייצוג לרפורמים) פוגע בסיכוייו של שטרן שמגיע מגובה בהמלצת ראש הממשלה והופך את המועמדים האחרים לבעלי סיכויים מול הוועדה. בשבועות הקרובים תערוך הוועדה מספר פגישות וראיונות עם המועמדים הרלוונטיים וההערכה היא שעד ל-26 באוקטובר יעמוד בראש הסוכנות היהודית המנצח המאושר.

מפת הסיכויים של המועמדים:

מי שמוביל את הרשימה הוא השר שטרן, שלו היכרות עם העולם היהודי בתור מי שטיפל בנושאי הגיור ובחיילים בודדים ובשבועות האחרונים הוא אף עושה מאמצים להתחבב גם על נציגי הזרמים האורתודוכסים בעולם היהודי. שטרן כאמור מצויד בהמלצת ראשי הממשלה אך איננו מעמד בעל קונצנזוס בקרב חברי הוועדה, מה שגורם למועמדים שנראו חסרי סיכוי עד כה להגביר לחצים בשבועות האחרונים ולנסות את מזלם.

מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אם ייבחר שטרן לתפקיד הוא יפנה את מקומו לשר במשרד רה"מ אלי אבידר, מה שאמור להקטין במעט את ממדי הביקורת על הממשלה הרחבה והג'ובים המיותרים. בגזרה הפוליטית המקומית נשמע גם שמו של עוזי דיין כמי שמעוניין בתפקיד והוא אף נפגש בנושא עם יו"ר הליכוד וראש הממשלה לשעבר נתניהו.

נעבור למועמד עקשן במיוחד בזירה והוא יו"ר הליכוד העולמי דני דנון שחזר מחמש שנים באו"ם שבהן הידק קשרים שאותם טווה עוד בקדנציה הראשונה בליכוד העולמי עם מנהיגי היהדות האמריקאית ומנהיגי קהילות וארגונים. דנון מחזיק בחברות קרובה עם חגואל, יו"ר הוועדה ויו"ר ההסתדרות הציונית, השניים עבדו צמוד רק בבחירות האחרונות במוסדות הלאומיים וסביר להניח שהקרבה הזו תשחק לטובתו של דנון. יש לו גם יתרון על פני שטרן כמי שיש לו ניסיון בגיוס כספים בעולם היהודי, שכן מחצית מתקציב הסוכנות כאמור מגיע מתרומות.

דני דנון / צילום: שלומי יוסף

בדומה, גם לאירינה נבזלין יתרון משמעותי בעולם היהודי ובגיוס תרומות, היא זכתה להכרה ולתמיכה משמעותית לאחר שלאחרונה הובילה את שיפוץ מוזיאון בית התפוצות שכיום נקרא אנו - מוזיאון העם היהודי עם תקציב של 70 מיליון דולר. נבזלין נשואה לשר לשעבר יולי אדלשטיין, בין היתר היא מכהנת כנשיאת קרן נדב ונבחרה לאחת מ-50 היהודים המשפיעים בעולם על ידי העיתון ג'רוזלם פוסט. היא נחשבת מועמדת ללא לובי פוליטי לעומת שטרן, עובדה שלא ברור כיצד תשפיע על חברי הוועדה שנוטים דווקא כן להתחבר בסופו של דבר לפוליטיקאים המקומיים.

אירינה נבזלין / צילום: יוסי כהן

שרת התפוצות לשעבר ינקלביץ' נמצאת גם היא במסע פגישות עם הגורמים המשפיעים מהעולם היהודי והיא זוכה לגב מיו"ר כחול לבן בני גנץ שעורך עבורה חלק ניכר מהקמפיין. כפי שחשפנו בגלובס בחודש יוני האחרון, לאחר שעזבה את משרד התפוצות סימנה ינקלביץ את היעד הבא מבחינת העבודה עבור העם היהודי. המתיחות המובנית בין לפיד לגנץ בממשלה היא גם בין היתר הרקע לכך שלגנץ מועמדת משלו בבחירות האלה. ינקלביץ' שלא נחשבת סדין אדום עבור חברי האופוזיציה יכולה בסופו של דבר להפוך באופן מפתיע למועמדת פשרה בבחירות האלו במידה ששטרן לא יזכה בתשעה מתוך עשרת הקולות הנדרשים לבחירתו.

עומר ינקלביץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האינטרסים האמריקאים:

לא רק הפוליטיקה הישראלית בוחשת בפנים אלא גם היהודים האמריקאים. בבחירות שנערכו ב2018 לתפקיד הם שיחקו תפקיד משמעותי יותר בוועדה וכך הצליח הרצוג לזכות בתפקיד ללא תמיכת נתניהו (חגואל אז הצביע נגדו). מסע הקמפיין של כל אחד מהמועמדים האלה כמעט שלא מגיע לסיקור תקשורתי ההולם את גודל המעמד והתפקיד, אך הוא נעשה באינטנסיביות מרובה ברחבי העולם מול כל מי שיש לו השפעה על נציגי הוועדה והן מול הנציגים עצמם.

הרגע האחרון:

עם התקרבות מועד ההכרעה לקראת סוף החודש הבא יחלו בימים הקרובים "ליפול" מועמדים שייראו שסיכוייהם להתמודד ולזכות בתפקיד קטנים. כך למשל פרשה השבוע מהמרוץ ח"כ לשעבר תהלה פרידמן ובשבועות הקרובים נשמע על נוספים. דרישות התפקיד כפי שהוגדרו על ידי גורמים המעורים בנושא הוא "מי שמכיר את העולם היהודי ומוכר בו ויש לו ניסיון בגיוס כספים". הניסיון להשאיר את הבחירות פתוחות מגיע בעיקר מכיוון המועמדים שלצדו של שטרן שפועלים להגדיל את סיכוייהם בקרב כל אחד ואחת מחברי הוועדה הבוחרת.

התקדים שהתחדד עם בחירתו של הרצוג ליו"ר הסוכנות למורת רוחו של נתניהו ב-2018, יכול להיות הקרקע לבחירות נוספות שבהן המלצת ראש הממשלה איננה מכרעת כאשר לא מדובר במועמד בקונצנזוס. הבחירות הללו יהיו המדד - האם הוועדה קיבלה עצמאות ב-2018 (כמו גם לחולשתו של בנט בזירה הפנימית והעולמית) או שזה היה חריג חד פעמי. תקציב של למעלה ממיליארד וחצי שקלים, ויכולת השפעה על סוגיות העלייה והעולם היהודי - יעמדו לרשות הזוכה.

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דיווחים: לפחות 3 הרוגים בתקיפה ישראלית בדרום לבנון

כלי תקשורת לבנוניים מדווחים על לפחות 3 הרוגים בתקיפה ישראלית באל-ג'בין • ראש הלשכה המדינית של חמאס נפגש עם נשיא טורקיה ארדואן • נמשך המבצע בנור א-שמס, עשרה מחבלים חוסלו •הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • כל העדכונים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט