גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חכו עד 2028, לפחות: כל הסיבות לעיכובים בקו הירוק של הרכבת הקלה

עבודות הקו הירוק של תל אביב יגיעו בשבוע הבא לכיכר רבין ● הקו צפוי להתעכב בכמעט שנה, בעיקר בגלל מחלוקות בין חברת הקבלן של נת"ע לחברות תשתית

בתוך תחנות הרכבת הקלה / צילום: איל יצהר
בתוך תחנות הרכבת הקלה / צילום: איל יצהר

אחרי עיכובים רבים, עבודות הקו הירוק של הרכבת הקלה צפויות להגיע בשבוע הבא לכיכר רבין. מבדיקת גלובס עולה כי מועד ההפעלה של הקו הירוק יידחה בעוד תשעה חודשים.

הסיבה הישירה לדחייה הזו נעוצה במחלוקות בין חברות התקשורת והתשתיות לבין חברת הקבלן הסינית CSCEC, שנבחרה לבצע את שלב האינפרה 1 של הפרויקט. מדובר בשלב הראשוני שכולל הכנה של התשתיות למיזם לרבות פינוי והסדרת תשתיות הולכה כמו מים, ביוב, תקשורת, גז ועוד. לפי טענות שהועלו בפני גלובס, החברות, כמו בזק, פרטנר וחברת החשמל מערימות קשיים שונים מול ניסיונות חברת הקבלן להעתיק את התשתיות בתוואי הרכבת הקלה. מנגד, אומר גורם בתחום, לא נראה כי בחברה הממשלתית נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים), שמנהלת את המיזם, עושים מספיק כדי לפתור את המצב.

הקו הירוק הוא אחד משלושת קווי הרכבת הקלה שמתוכננים בגוש דן. הצפי הרשמי והעדכני של נת"ע הוא כי הקו ייפתח באמצע 2027 והקו הסגול צפוי לפעול מסוף 2026. הקו הקרוב ביותר להפעלה הוא הקו האדום, שמחבר בין פתח תקווה לבת ים וצפוי להיפתח בנובמבר 2022. גורמים המעורים במיזם צופים גם בו עיכוב נוסף של בין מספר שבועות למספר חודשים.

 

חברות התשתית מקשות

מבט על לוחות הזמנים של CSCEC מצביע על מורכבות הקו הירוק שמעל 7 ק"מ ממסלולו הם תת-קרקעיים. החברה החלה לפעול בנובמבר 2019, כאשר הצפי לסיום העבודות שלה נקבע לאפריל 2024 (3 שנים לפני הצפי לפתיחת הקו). כל עיכוב בלוחות הזמנים שנקבעו מול נת"ע, עשוי להוביל לקנס עבור חברת הקבלן בגובה 30 אלף שקל ליום. על כן, כשקבלנים נתקלים בבעיות שעשויות להשפיע על לוחות הזמנים שבאחריותם, הם פועלים להצגת תביעות שכנגד, בגין אירועים לא צפויים שנתגלעו תוך כדי העבודות.

הליכים מעין זה בין הקבלן הסיני לנת"ע בקו הירוק כבר הובילו בפועל לדחייה מוסכמת על ידי הצדדים של שלושה חודשים, כך שכיום תאריך סיום העבודות הרשמי למקטע המרכזי של הקו הירוק נקבע ליולי 2024. נוכח טענות לגרירת רגליים מצד חברות התשתיות השונות, יש כיום כאמור צפי להתארכות שלב האינפרה 1 בעוד חצי שנה לפחות.
בעוד שהחברה הסינית כמעט וסיימה את התכנון, הביצוע סביב התחנות העתידיות מתעכב.

כך למשל, סביב האזור שבו תיבנה תחנת כיכר רבין, נקלע הקבלן הסיני למחלוקת מול חברת פרטנר. במהלך העבודות התגלה כי פרטנר עושה שימוש בתשתיות של בזק ברחוב מלכי ישראל הצמוד. לצורך העתקת התשתיות, בפרטנר דרשו שייבנו עבורם תשתיות ייעודיות ברחוב. בשיחה שקיימנו עם אחד מבעלי חברת ניהול הנדסית, שמעורב גם בפרויקט הקו הירוק, הוא מודה כי אכן יש קושי בהתנהלות מול חברות התשתיות, אך טוען כי "מדובר בחברות עם תשתית קיימת ופועלת ופתאום מבקשים מהם להרוס הכל ולבנות מחדש. הגיוני שיהיו להן דרישות".

במקרה אחר, סביב הפורטל בנורדאו נתקלה CSCEC בעיכובים ממושכים מול חברת החשמל. מבדיקתנו, גם אחרי שהחברה סידרה את העניינים הכספיים והתכנוניים למימון העתקת קווי המתח מול חברת החשמל, צץ מכשול חדש: מחלקת התכנון של מרחב דן בחברת החשמל ביקשה להביע הסתייגויות משלה. הדבר גרר תיאום הנדסי מחודש שאורך חודשים. גם ההתנהלות מול חברת בזק לא פשוטה, ממידע שבידינו, בחברה הבהירו כי הם יסכימו לבצע העתקת תשתיות, אך נקבו בלוחות זמנים ארוכים במיוחד של עד חצי שנה לכל מקטע.

הקו הירוק, סוקולוב חולון / צילום: נת''ע

הצעת חוק המטרו, שעברה לאחרונה בקריאה ראשונה בכנסת, מבהירה עד כמה סוגיית תיאום התשתיות קריטית למיזמי תחבורה. כך למשל בפרק שכותרתו "פעילות גורם מוסמך לקידום מיזם המטרו", נכתב בין היתר כי "גורם מוסמך ישיב לפניית חברה מבצעת בכל עניין הקשור למיזם המטרו בתוך 14 ימים". בסך הכל עשרות סעיפים כלולים תחת הנושא, שבמיזמי תשתית גדולים אחרים, דוגמת הרכבת הקלה, הם בגדר המלצה בלבד.

המאבק על המושכות

על רקע מיזמי התשתית הגדולים שהמדינה מקדמת בימים אלה, כמה מראשי חברות התחבורה הממשלתיות, ביניהן נת"ע, נתיבי איילון ורכבת ישראל, ניסו להסדיר את נושא תיאום התשתיות. במסמך משותף שהטיוטה שלו הגיעה לידי גלובס, הכותבים מציעים כי פריסת תשתיות תקשורת יבוצעו רק על ידי חברות התחבורה, בניגוד לדרישת חלק מחברות התקשורת. מוצע גם כי התעריפים לביצוע העבודות ייקבעו על ידי מחירונים של נתיבי ישראל או נתיבי איילון, ולא במשא ומתן מתמשך מול חברות התשתית, כפי שקורה היום.

ארבעה חודשים אחרי ניסוח הטיוטה, היא טרם נחתמה וגורם בכיר באחת החברות הממשלתיות שעימן שוחחנו מעריך כי המסמך לא ייחתם. זאת, בשל חוסר הסכמה בין הנהלות משרדי התחבורה והתקשורת. את המשמעות של חוסר האסדרה בתחום, נמשיך להרגיש גם בפקק שבו נעמוד ב-2027.

תגובות

מנת"ע נמסר בתגובה: "החברה פועלת שהקו הירוק יחל את פעילותו המסחרית במועד שנקבע - 2027, ללא דחיות, יעד המחייב גם את הקבלנים השונים. פרויקט הקמת תוואי הרכבת הקלה בלב ערים צפופות (חלקו בתת הקרקע), מאתגר וכרוך בתאום וסינכרון מורכב. על הקושי הרב ברתימת כלל הגורמים לפרויקט, כבר נתן המחוקק את דעתו בדיונים על חוק המטרו".

ממשרד התחבורה נמסר: "למשרד לא ידוע על דחייה שאושרה לקבלן עבודות המינהור של הקו הירוק. חברת נת"ע מחויבת לעמוד בלוח הזמנים שאושר ונקבע ל-2027".
מחברת החשמל נמסר: "בשום שלב בתהליך לא היה ולא ‘צץ’ מכשול או הסתייגות חדשה. התוכנית המקורית שסוכמה בין חברת החשמל לנת"ע היא היחידה שהועברה לאישור ולא נעשה בה כל שינוי.

"לגבי כיכר נורדאו, במהלך תיאום המערכות ולפני קבלת האישורים לתוכנית, ביצעה חברת החשמל עבודות נוספות באזור כדי לאפשר לקבלן לבצע עבודות מקדימות באתר.
"במהלך העבודות, קבלן נת"ע וקבלני משנה מטעמו פגעו מספר פעמים בתשתיות החשמל וגרמו להפסקות חשמל. עקב כך, הופסקה עבודת הקבלן בשטח עד לתיקון התקלות ולהתחייבות להמשך ביצוע העבודות בהתאם לתקנות".

מבזק נמסר: "המיזם כרוך בשינוי תוואי של מאות סיבים אופטיים הפרוסים לאורך המסלול המתוכנן. הדבר כרוך גם בתיאומים רבים מול לקוחות בזק, בין היתר מתחום הפיננסים והביטחון, שהתיאום מולם מורכב במיוחד. עם זאת, בזק עושה כל שביכולתה כדי לסייע למיזם".

מפרטנר נמסר: "החברה פועלת בתיאום מלא עם גופים ורשויות כדי להביא כמה שיותר מהר את בשורת הסיבים לכל בית ועסק בישראל".

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עופרה שטראוס / צילום: יונתן בלום

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה (יו"ר החברה), עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות החברה ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

אימו של החייל החטוף: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו"

מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני ובן 21 ובן 13 נפצעו קל ● דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה; במקביל, פעילות נרחבת של הכוחות באיו"ש ● קבינט המלחמה דן בחידוש המגעים לעסקה ● סמ"ר ניסים כחלון, בן 21 מחדרה, נהרג בדרום הרצועה • דיווחים: 9 הרוגים בתקיפת צה"ל בשני מוקדים בדרום לבנון • עדכונים שוטפים

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: כדיה לוי

האם עסקת שליט בוצעה זמן לא רב לפני הבחירות לכנסת?

יש קשר בין עסקת גלעד שליט מ־2011 לבחירות שהתקיימו ב־2013? אנחנו לא מצאנו כזה ● המשרוקית של גלובס